Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 18:37 - Европейските богаташи преметнаха плебеите си
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 19205 Коментари: 44 Гласове:
21

Последна промяна: 17.08.2011 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Европейската идея окончателно рухна! Веднъж и завинаги!

Тази идея, която трябваше да прояви човешката солидарност в рамките на цял един континент, беше окончателно погребана по време на вчерашната среща Меркел-Саркози, на която лидерите на двете водещи европейски икономики отказаха да поемат отговорността за състоянието на подчинената им континентална периферия. Именно тази периферия в голяма степен допринесе за доскорошния просперитет на своите водещи "по-големи братя".

Днес медиите ни заливат с откровено фашистка пропаганда, обяснявайки ни, че проблемите на гърци, испанци, италианци, източноевропейци и др. недочовеци се дължат на техния извечен мързел и липсата им на инициативност, която да ги наредяла до такива арийци като представителите на някои от северните народи.

Само че никой не иска да спомене, че в последните десетилетия съвсем целенасочено беше спирано развитието на цели региони от т.н. „неблагополучни държави“ на Стария континент.

Сигурно паметта Ви не е толкова къса, за да не си спомняте как в България, например, беше смачкано всичко що-годе работещо. Бяха унищожени високоефективните държавни ферми (наричани тогава АПК) и на тяхно място в селата бяха върнати ралото и плуга! Бяха попилени цели сектори, произвеждащи най-високотехнологичните за времето си компютърна техника, машини, транспортни средства и друго оборудване, осигуряващи си реализация на всички континенти от планетата!

Всичко това бе погребано, с активната подкрепа на местните родоотсъпници и предатели, назначени от външните ни покровители, със сатанинската задача да проведат най-ужасния геноцид, който Родината ни познава в своята повече от тринадесет вековна история.

По същата схема бе организирана разправата и с по-голяма част от останалите страни от Източна Европа. След двадесет години непрекъснати реформи единственият резултат навсякъде източно от Берлин е тоталната разруха, пълната морална деградация на населението, връщането с няколко десетилетия в нивата на стопанско развитие.

Има и една друга група страни, която никога не е била изпускана от контрол (Гърция, Испания, Португалия),  и която така и не получи правото да заеме достойното си място в европейската система за разделение на труда. Тези плебеи бяха удостоявани само с правото да играят ролята на обслужващ персонал за останалата част от благоденстваща Европа.

Единственият лъч надежда (поне така си мислеха последните) просветна в изминалите тридесетина години, когато чрез механизма на кредитното стимулиране и в тези региони беше създадена видимост за напредък и прогрес в развитието.

Отпусканите безконтролно, по това време, потребителски кредити, се харчеха за същите тези индустриални и високотехнологични производства, които си беше съхранил един елитарен кръг от страни, притежаващи именно технологиите, осигуряващи свръх високи нива на добавена стойност. А там където има висока добавена стойност, там има Устойчиво развитие, подкрепяно от по-нататъшно нарастване на индустриалната база и мощ.

За тези, които все още не са наясно що за кредитен механизъм беше използван, ще повторим накратко. Към началото на 80-те, в разгара на Студената война, когато социалистическата общност очевидно беше спечелила съревнованието между двете враздуващи системи, в САЩ беше приета програмата, станала известна като „Рейганомика“. Тя имаше за цел стартирането на поредната вълна от Научно-техническия прогрес, с надеждата, чрез нея да бъде осигурена победата над тогавашната „Империя на злото“.

Схемата действаше по следния начин: На населението от развитата част на т.н. „свободен свят“ беше предложена сделка, под формата на масовото му кредитиране, без необходимост от цялостно връщане на получените заеми, а само на тяхното текущо обслужване (покриване само на лихвените плащания).

Тази революция в кредитирането и превръщането му в чисто залогово, позволи да бъде стартирана новата вълна на научно-технически прогрес, която доведе до победата в противостоянието Изток-Запад и завладяването на пазарите, контролирани по-рано от алтернативния икономически блок.

Така например, към края на 80-те години България контролираше 40% от пазарите на компютърни технологии в Източна Европа и получаваше колосални печалби от специализацията си в производството на тази продукция.

Както е известно, в момента страната ни е способна да произвежда единствено галоши, каквато беше основната дейност на фирма Nokia преди двадесетина години.

След като загубихме производствата си и ги предоставихме на своите преки западни конкуренти (да, бяха времена, когато бяхме преки конкуренти) страната ни нямаше друг изход, освен да се плъзне по спиралата на несекващата икономическа криза, поддържана и от непрестанните „реформи“, направили излишни милиони българи и прокудили ги на по-близък или далечен гурбет.

През целия период на т.н. „Преход“ ни бяха налагани условия за стопанско развитие, типични за окупирани или колониални страни, като основната идея беше да не се допусне възстановяване на тези производства, които биха дали възможност държавата ни да се конкурира за по-апетитните парчета от баницата в международното разделение на труда.

Днес Отечеството ни вече може да бъде поставено редом със страни като Тунис, Мароко, Алжир и далеч от държави като Австрия, Дания и Швеция, с които мерехме аршин допреди две десетилетия.

А в последните години групата на Гърция, Португалия и Испания (въвлечена във вакханалията на натрупващото се дългово бреме) се превърна в перфектния консуматор на високотехнологичните продукти, произвеждани именно от богатия европейски (и американски) север.

Това е като ситуацията с един наркоман, на който доскоро непрекъснато му са давани поредните дози, а сметката му се е попълвала с нарастващи задължения. Сега, когато дилърът се отказва да снабдява повече клиента си, това ще се превърне в неизбежен крах и за двете страни.

А засега, Меркел и Саркози решиха да създават т.н. „Европейско правителство“. Какъв е смисълът от такъв проект и какви ще бъдат неговите цели е трудно да се каже, още повече, че Старата госпожа се тресе от всички посоки и скоро едва ли въобще ще има необходимост от подобни структури.

Едно е сигурно, кризата продължава и само осмислените усилия на днешните „маргинали“ могат да облекчат ситуацията. Но поне засега, старите муцуни никак не желаят да признаят поражението си. Те ще продължат да се борят за удържане на политическите си (и икономически) лостове и позиции до последно, което ни гарантира скорошно ефективно налагане на неонацистки режими в практически цяла Европа.

Ако преживееем и този етап, тогава действително ще можем да мислим за един по-хубав свят, в който съдбата на хората ще е в собствените им ръце, напук на днешните паразити, впили вампирски пипалата си, с твърдото намерение да изпият кръвта ни докрай.




Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Превърнаха ни в една обслужваща ...
17.08.2011 19:46
Превърнаха ни в една обслужваща нация, без суверинитет и достойнство, без авангардни производства. А имаше време, когато в България имаше и завод за роботи в Стара Загора. Да не говорим, че бяхме най-големият производител на конусни електродвигатели, телфери и електрокари. Страшна държава бяхме, за съжалиние сега сме нищо.
цитирай
2. alexalexalex - митко
17.08.2011 19:48
този път ще ти отговарям по точки, защото наистина си спретнал обвинителна реч, същински Георги Димитров. Само дето малко не е точна. започвам:
1. В България "добре работещите" ТКЗС и АПК щяха да останат с над 70 % несъбрана продукция, ако не разчитаха на робския и неплатен труд на ученици, студенти и воиници. Не си ли бил на бригада, а?
2. Сега селското стопанство в голямата си част е оборудвано с нови машини - я виж статистиката за продажби на трактори и комбайни в периода 2009-2011, все пак е криза. Ама я виж, прочети и после говори за рало. Изкушавам се да те поканя на една командировка до Варна и да минем през цяла Добруджа - да видим тия магарета и рала и модерните комбайни))).
3. За братята гърци - тази мързелива и крадлива пасмина (да ме прошават) има най-голямата бюрокрация в Европа, при това и най-добре платената. За справка - администрацията на техния парламент е над 3 600 човека. Остров Корфу, с население от 100 000 човека (по-малко от Ст. Загора) има 9 кмета, 27 зам кмета, всеки и лична секретарка и шофьор и общо администрация от над 4 500 човека. А се стегни малко и попрочети и тогава))).
4. В края на 80 години България имаше над 40 % от пазарен дял на компютри в Източна Европа с КРАДЕН И НЕПЛАТЕНТ ПАТЕНТ за производство. Нали сме "бели", Митак, не става така.
5. От останалите Източни страни - спри с тоя Беларус, ами мини през Полша и през Чехия, виж как работят, какво произвеждат, как им е икономиката и после обяснявай))).

п.с. Този път се изцепи яко, честно - толкова политически украсена статия не съм чел от времето на "Защото сме социалисти", когато Станишев изкара и Бийтълс социалисти, а баща му изключваше хора от Университета, защото ги слушаха.
Както не веднъж съм те съветвал - пиши за бурканите и как да правим трушия - хем е актуално за сезона, хем няма да ти се смеят толкова, хем ще си полезен за обществото.

поздрави
цитирай
3. raders - Всичко това е доста спорно, защото ...
17.08.2011 19:56
Всичко това е доста спорно, защото няма как да бъде обяснен фалитът на едно ефективно работещо и проспериращо предприятие /примерно в сферата на електрониката/ с някакви изкуствено наложени отвън мерки. Те фалираха просто, защото бяха неконкурентни. Примери ли? Ами безброй са. В Пловдив, например, имаше едно гигантско предприятие, наречено "Запаметяващи устройства". Тези запаметяващи устройства имаха габаритите на една средно голяма стая 4 на 3, тежаха няколко тона и струваха няколко хиляди долара. Сега същото това устройство се побира в 1 /един/ кубически сантиметър и тежи един грам. И се нарича флашпамет. И струва 20 - 30 лева. Има го всеки компютър и твоят - също. Приятелю драги, всички така наречени социалистически предприятия се срутиха от самосебеси, защото не можеха да предложат на пазара нищо свястно; запомни това и престани да разпространяваш недомислици. Разбира се тези, които работеха добре и сега си работят. И никой не се е засилил да ги съсипва. /В Пловдив това е КЦМ/. За съжаление, малко бяха такива.
цитирай
4. анонимен - Колега Алекс, не е хубаво човек само да отрича. Случайно и ние сме били активни по това време и на нас внушенията не ни действат като на наивните тинейджъри.
17.08.2011 20:04
Трудът на ученици, студенти и служащи, съвсем не беше робски, а напротив. Народът събираше общите блага ( в работно време). Всичко беше наше и затова го прибирахме с кеф. Разбира се на мързеливите търтеи това не им е харасвало, защото им е нарушавало лентяйското ежедневие. От опит ще ти кажа, че всички супер мрънкачи и лентяи станаха ядрото на СДС в завода. Но един либерал (разбирай, егоист и индивидуалист по дефиниция), не може да ги проумее тия неща. Да не забравяме, че благодарение на нашия труд и цените бяха народни. Тук просто млъкваш, защото съм прав и толкова.
цитирай
5. alexalexalex - kushel
17.08.2011 20:16
тц))). не млъквам, няма как.
за събирането с кеф - не съм се кефил, ама хич - хванах една студентска бригада и 3 ученически - платиха ми по 2 лева и 20 стотинки за 20 работни дни. Че то по-добре да си крепостен селянин в Русия, дето се вика.
(апропо - работя от 18 годишен, докато учех бачках като луд, щото нямаше кинти, а обичах да ходя по кръчми с гаджета)))).
Хич не съм никакво ядро, не си падам да ме организират в партии, каквито и да са)))
А цените бяха народни, защото нямаше стока бе - един телевизор, цветен, Електрон, дето си го купих след 4 нощувки пред ЦУМ струваше 1500 лева (то беше тамън в края на комунизЪма). Егати народната цена))). Носех чували с картофи на Сточна гара - на вагон ни даваха 60 лева, 40 тона, ти смятай))).
цитирай
6. анонимен - raders, по това време електрони...
17.08.2011 20:16
raders, по това време електрониката в цял свят беше едрогабаритна. Паметите бяха ролкови магнетофони (справка-филмите за Джеймс Бонд). Това предприятие просъществува до 2000-та година и загина просто защото такава беше директивата от САЩ- всичка да бъде унищожено и България да се превърне в колониален бантустан. Това и стана. Браво, демократи!
цитирай
7. анонимен - Алекс лъжеш !!! На тия бригади по...
17.08.2011 20:18
Алекс лъжеш !!! На тия бригади получавахме от 90 до 120 лева и с тия пари ходехме на море.

Здрасти и аз носех торби с цимент и тухли на гара Захарна фабрика, преди да се уредя за барман, но това няма нищо общо със социализма. Просто мацките винаги са си били допълнителен разход.
Аз пък си купих Телефункен за 1280 бона от Кореком и тежеше 56 кг.
цитирай
8. alexalexalex - kushel
17.08.2011 20:35
айде бе - тука излъга като Трактор на кандидатпрезидентска реч - 120 лева, ама само за командирите ((комсомолските секретари). В 10 клас ми платиха 2.20 лева, точно, защото ни удържаха пари, че сме счупили прозорци, ама те си бяха счупени))) В 9-ти не помня, ама в 11-ти май и 2 лева не взех, че се разболях на 9-тия ден и влезнах в болница.
За студентските бригади (сега питах и жената) сме взели по 4-5 лева, пак са ни удържали за нещо))).
А това, дето си се уредил за барман е ясно, стара номенклатура си. Аз даже за сервитьор не можах)).

Относно високите технологии (тук съм сериозен) си полуправ - имахме технология, но беше купена нелегално и произвеждахме без лиценз. Не става така, ама хич))).
цитирай
9. анонимен - Колега Алекс,
17.08.2011 20:47
Ако не бях толкова деликатен и с колежанско възпитание, сигурно щях да намекна по първа и втора точка, че не си бил достатъчно дисциплиниран и достатъчно трудолюбив, защото един келнер навърта дневно между 20 и 30 километра. Но разбира се, ще премълча и ще си остане само между нас.

Ти какво искаш да кажеш, че икономическия шпионаж е патент само на соц. страните ли? Това е голяма смехория, направо ме развесели.
цитирай
10. alexalexalex - Куш
17.08.2011 21:02
само вроденият ми куртоазен маниеризъм ме кара да прескоча коментара ти и да не дообясня как се ставаше барман. А дали съм бил трудолюбив))) че аз бях (и досега съм) един същински Стаханов бе, това петилетката в 3 години, това да преизпълним плановете и досега ми е пътеводна светлина (като петолъчката на Бъзлуджа за Станиша).
Едно е да шпионираш, друго е да произвеждаш без лиценз - просто като СИВ се разпадна и се оказа, че видеокасетите са с права, че и дисковете - и те))).
Ама дай да направим с тебе постинг за соца и за либералния пазар и там да се оборваме, че оспамихме темата на Митьо.А аз го чакам да даде рецепта за трушия, че там е майстор))).
Без майтап - пиши постинг за преимущества, аз ще се старая да те оборвам, доклокото мога, пък нека публиката реши чии аргументи са по-силни)))).
цитирай
11. анонимен - Сто постинга съм написал по темата, ...
17.08.2011 21:17
Сто постинга съм написал по темата, но вече ми е омръзнало.
Колкото до "петилетката за три години" в твоя бранш няма никакъв проблем. Тая година на малката ни кола-1600 кубика, ни праснахте 320 лв. гражданска отговорност, защото застраховката беше презастрахована в друга компания. За каското да не говаря-също беше застраховко и презастраховка. Но като е на лизинг, не можеш да гъкнеш. Догодина като направите презастраховка на презастраховката и вашата е готова. А ние най-много да ви изпратим по еда "въздушна целувка". :)

И аз се оттеглям, че с гостоприемството не трябва да се прекалява. А Хитов е много добър анализатор и икономически пророк.
цитирай
12. krizata - този път ще ти отговарям по точки, ...
17.08.2011 21:17
[quote=alexalexalex]този път ще ти отговарям по точки, защото наистина си спретнал обвинителна реч, същински Георги Димитров. Само дето малко не е точна. започвам:
1. В България "добре работещите" ТКЗС и АПК щяха да останат с над 70 % несъбрана продукция, ако не разчитаха на робския и неплатен труд на ученици, студенти и воиници. Не си ли бил на бригада, а?

В предишен постинг (http://krizata.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/06/23/spomeni-ot-predishniia-jivot-ili-prikazka-za-edna-sbydnata-m.770544) вече отбелязах, че първите си възнаграждения по ведомост получих на десетгодишна възраст, така че прекрасно познавам селскостопанския труд от всичките му разновидности.
Помня как работеха тогавашните аграрно-промишлени комплекси и знам как в момента се обработва по-голяма част от земеделската земя в БГ (ако въобще се обработва).
За мен бригадите бяха истинска ваканция на фона на ежедневието в средата, която обитавах!
И е абсолютно прав Кушел, че на ученическите и студентски бригади само търтеите мрънкаха, защото действително нямаше за какво да се мрънка.
цитирай
13. krizata - този път ще ти отговарям по точки, ...
17.08.2011 21:20
alexalexalex написа:
този път ще ти отговарям по точки, защото наистина си спретнал обвинителна реч, същински Георги Димитров. Само дето малко не е точна. започвам:

5. От останалите Източни страни - спри с тоя Беларус, ами мини през Полша и през Чехия, виж как работят, какво произвеждат, как им е икономиката и после обяснявай))).


поздрави


Една четвърт от полските дечица отиват на училище гладни. Същото е положението и в други от новоприетите в ЕС "образцови" държави!

Плюя на такова благоденствие!
цитирай
14. krizata - този път ще ти отговарям по точки, ...
17.08.2011 21:25
alexalexalex написа:
този път ще ти отговарям по точки, защото наистина си спретнал обвинителна реч, същински Георги Димитров. Само дето малко не е точна. започвам:

поздрави


И въобще, нека хората с мозъци сами направят изводите си за ситуацията в БГ. Сигурно не само на Вас Ви се налага да ходите по командировки - другите българи също пътуват насам-натам и също имат преки впечатления от ставащото!
цитирай
15. alexalexalex - Митьо
17.08.2011 21:38
Хайде се дръж сериозно.
Я ми дай линк да видя откъде разбра, че "Една четвърт от полските дечица отиват на училище гладни. Същото е положението и в други от новоприетите в ЕС "образцови" държави!"

Ако не го дадеш, но не от вестник "Нова зора" ,например ще плюя на възпитанието си и ще те нарека жалък червен манипулатор!
цитирай
16. usandthem - много забавно четиво !
17.08.2011 21:42
От него разбрах, че Т.Живков явно е нагъл лъжец, защото няма друго обяснение за думите му че "социализЪмът се е оказал недоносче". Петър Младенов пък явно е бил още по-голям лъжец, когато заяви в прословутия си доклад, че "за съжаление , другари, на този етап нямаме български продукт на промишлеността, или селското стопанство, който да бъде конкурентно способен на свободния пазар" ! А като си помисля, че по това време нямаше СДС , или опозиция, която да е виновна. Още си карахме на "сушата, кишата , Гришата , и разбира се -международното положение " ! :)
цитирай
17. krizata - Хайде се дръж сериозно. Я ми дай линк ...
17.08.2011 22:19
alexalexalex написа:
Хайде се дръж сериозно.
Я ми дай линк да видя откъде разбра, че "Една четвърт от полските дечица отиват на училище гладни. Същото е положението и в други от новоприетите в ЕС "образцови" държави!"

Ако не го дадеш, но не от вестник "Нова зора" ,например ще плюя на възпитанието си и ще те нарека жалък червен манипулатор!


За гладните полски деца:
http://www.ctv.by/news/~news=54174

И с по-ярки епитети сте ме удостоявали!

Само не проумявам защо все още не сте ме причакали на някой тъмен ъгъл и без свидетели!

Не рабрахте ли, че няма да ни спрете в борбата ни за нашата България и нейните обикновени хора?
цитирай
18. alexalexalex - уважаеми г-н Хитов
17.08.2011 22:44
Полски журналист-комунист казал пред комунистическата руска преса...
Ако от това правите икономически изводи просто не искам да коментирам.
Помолих да дадете информация, а не жалка комунистическа пропаганда.
Кога за последен път бяхте в Полша?
Аз предишната година. И не видях гладни деца на път към училище.
И не разбирам защо се приемате а герой-мъченик, а мен ме приемате за фашист-убиец))))
Господин Хитов, няма такава борба, тя е в главите на една твърде малка група пенсионери и още по-малка групичка такива като вас.
За разлика , обаче, от други комунисти и спор не може да водите, и чуство за хумор нямате.
Лъжите ви са толкова плитки, че даше Кушел се засрами от тях, а той - както е ясно - трудно ще се нарече десен.
Относно дребната ви лъжа - да ме прощавате, но това е пошла чеврена манипулацийка))).

п.с. Нито Куневица, нито Трактора, нито Калфин ще ви платят за простотиите, дето пишете. Казвам ви го приятелски, да не се надявате напразно. Тя и Пискова се надява Трактора да и даде някой лев, ама и нея май няма да я огрее)))))
цитирай
19. alchemist - Ех
17.08.2011 22:47
тези спомени от едно време. Сега пак има бригади и то студентски, ама за чужбина. Дотам ни докараха и продадоха червените капиталисти.
Ако става въпрос за кражба на интелектуална собственост, то и Китай яко си краде най-различни технологии. Нищо ново под слънцето. Нека краде.
цитирай
20. анонимен - Не обиждайте Хитов. Винаги е арг...
17.08.2011 22:52
Не обиждайте Хитов. Винаги е аргументиран.
Ето текста:

"Тема живо интересовавшая всех — объективность подачи информации. Ведь, как сегодня не раз отмечали участники форума, западные средства массовой информации зачастую подают в своих материалах далекую от действительности реальность.

Петр Лучак, журналист газеты «Нойес Дойчланд»(Германия):
Многие средства массовой информации в Германии, да и в соседней Польше, выставляют Беларусь в искаженной реальности. Так, как это выгодно определенной группе людей. Не секрет, что многие западные СМИ не являются свободными и независимыми — они находятся в руках могучих частных концернов, они лоббируют свои экономические интересы.

Петр Иконович, автор общественно-политического еженедельника «Ние» (Польша):
Здесь ещё сохранилось социальное общество, которое совсем разрушено в моей стране. У нас 25% детей голодает — это данные Евростата. "
цитирай
21. raders - raders, по това време електрони...
17.08.2011 23:00
kushel написа:
raders, по това време електрониката в цял свят беше едрогабаритна. Паметите бяха ролкови магнетофони (справка-филмите за Джеймс Бонд). Това предприятие просъществува до 2000-та година и загина просто защото такава беше директивата от САЩ- всичка да бъде унищожено и България да се превърне в колониален бантустан. Това и стана. Браво, демократи!


Глупости. Всички тези мастодонти се крепяха на дотации. Ако бяха часни фирми дали щяха да чакат някой да им пълни гушите и така лесно да пропаднат. Що се отнася до едрогабаритността в електрониката, не ми обяснявай каква е била, защото това ми е професията. Те просто трудно се нагаждаха и нямаха тази динамика, за да се конкурират с часния бизнес. Москвичът си остана докрай все москвич, компютрите както започнаха, така и свършиха - никакъв напредък. Скъпи, старомодни, неконкурентни. Телевизорите - същата работа. Дори електрокарите и мотокарите, за които имахме почти монопол, накрая се изпортиха, защото държавата е по принцип лош стопанин. И всичко останало - пълен провал. После "империалистите" ни били виновни, че тук се ширеше бюрокрация и некомпетентност. Ти знаеш ли че съм приемал радиостанции Лен Б - производство на завод Михаил Антонов - Гоце Делчев /такава ми беше професията/ - от 100 броя, закупени от таксиметрова служба Пловдив - 60 за ремонт направо от склада, директно от конвейера. Това - в средата на осемдесетте години. Развитото социалистическо общество. Пълен погром, пълна трагедия! И фалира, разбира се, този завод. После империалистите ви са виновни за глупостта и некадърността... Ако имаше нещо на ниво по онова време - то беше превъоръжаването. Там бяхте богове; на гол тулум чифте пищови... И нищо друго...
цитирай
22. usandthem - всъщност автора е искал да покаже огромния си възторг от "рухването на Европейската Идея . Сега и завинаги !"
17.08.2011 23:26
Този погрешен негов извод го вкарва в комичното очакване Европа да се върне към една друга идея , която наистина рухна преди двадесетина години. Тогава и завинаги ! :) "Загрижеността" му за "периферните" европейски държави стига до там да оправдава триумфа на хедонизма и безотговорността в Гърция. А пък съратника му кухел самоотвержено ляга върху амбразурата с цитати, естествено на руски ! :)
цитирай
23. alexalexalex - кушел
18.08.2011 00:17
понеже ми почна мача - я за домашно с Митьо да ми пуснете линк към Евростат, дето в Полша гладуват 25 % от децата.
То и Трактора вика, че го заключват , защото иска да се намалят лихвите на банките.
Ако до утре сутрин няма този линк - пак ще кажа - куха червена демагогия)))).
Ако го има - ще се извиня!
цитирай
24. proximus - Не че имам желание да навлизам в с...
18.08.2011 01:03
Не че имам желание да навлизам в спора ви, ама за пореден път не мога да се стърпя да не пусна едно мненийце.
Компютрите българско производство, са си били 1:1 крадени западни технологии. Поради тази причина сме се и движили с около 2 години закъснение (което не е чак толкова фатално на затвореният пазар на СИВ)... но все пак цели региони от страната и клонове на образованието са се развивали в насоката на микроелектрониката. Но въпреки всичко битката е била предварително изгубена, още при отварянето на пазарите.
Същото се отнася и до завода за монитори в Русе, за завода оптични дискове в Ст. Загора... това са все предприятия в които са вложени огромни инвестиции, но на свободният пазар са безпомощни. За това и влизаме в 90-те с мораториум върху външният дълг.
Най-доброто нещо което можеше да ни се случи, щеше да е ТЕ да ни бяха купили и да произвеждат тук. Но до колкото съм чел Андрей Луканов е искал да продаде предприята на "наши" хора, с цел да се генерира липсващият бизнес елит. А не да ги даде на гадните капиталисти. Сещаш ли се каква грешка е направил и кой го духа в последствие ?

И да, ние сме просто един пазар за западните компании. Впрочем в сделките за отпускане на държавни заеми, чесо има клаузи за покупка на оборудване от заемо-даващата държава. Примерно Германия дава 10млрд.евро заем на Гърция, само че последните ще купят индустриално оборудване за 500млн.евро и подводници за други 500млн.евро от Фатерланда. Но това са правилата на играта, никой не ги е карал Гърците да взимат. Ето Дянков не взима заеми, ама пак е грешен пред вас.

Btw. По всичко личи че Гърция ще мине между капките. Така че не ги мислете.

И понеже имам известен професионален досег с колеги в Германия, мога да ви кажа че те наистина работят - професионално, здраво и съвестно. Гледам и нас си, и не мога да кажа същото. Това е ! Просто малко лични впечатления.

Това което искам да ви покажа е че за 4/5 от нещастията, сме си виновни ние. А за други, просто така е трябвало да се случи.
цитирай
25. ko642 - Би ли обосновал това от текста си. . . ...
18.08.2011 13:54
Би ли обосновал това от текста си ...."Към началото на 80-те, в разгара на Студената война, когато социалистическата общност очевидно беше спечелила съревнованието между двете враждуващи системи..." Защото за мен лично не е никак очевидно. Иначе написаното е поредната теория за световната конспирация благодарение на която ние сме така зле :) Поздрави!
цитирай
26. kapucinonews - Алекс?
18.08.2011 14:24
Колко ни е търговският дефицит след създаването на валутният борд до сега?
Колко процента от храната си произвеждаме сега? Какви марки камиони има в селското стопанство сега? Колко данъци са внесли производителите от земеделието, а и - животновъдството? Ако Гърция имат еднаква финансова политика като Германия - като данъци, заплати, щото заплатите правят количеството данъчни постъпления, също така си събират наистина данъците, и като разпределение на бюджета, тогава Гърция дали ще се води за мързелива и ще има ли дефицит? ?? Дай данни за парите които се харчат за администрация в Германия? Нали разбираш че дори в българия се дават малко пари за администрация - спрямо развитите страни, не че съм за харчене, но нали разбираш че качеството струва пари, или не? По добра администрация - значи и повече в бюджета - като постъпления, съгласен?
цитирай
27. alexalexalex - митьо
18.08.2011 14:25
къде са данните от Евростат????
щото моделът "една жена каза на една друга жена какво е чула на пазара" става за вестник "Шок". за икономически анализ не става.
или и ти си като Трактористите с флашките (ей, това ченгетата сте голяма работа) - имахме едни данни, ама ми разбиха колата, викаже Янето.
Мите, не се учи от тези. Я си кажи за трушийте, че му е сезон. Гледам в Билата до нас доматите паднали (като цена) и си викам - що да не хвана жената да затворим няколко буркана срещу кризата. Ама понеже не знаем и двамата как се прави та чакам да напишеш.
цитирай
28. denijane - Съгласна съм със статията в частта ...
18.08.2011 14:35
Съгласна съм със статията в частта за Северните нации и т.н. Такова отношение наистина има и за съжаление нещата не са никак розови. Вярно, че и "южните нации" си имат свойта сериозна вина, но както и да е. Като надушиха, че Италия може да фалира и изведнъж много се загрижиха Франция и Германия. Щото италианският дълг, за разлика от испанският, е почти изцяло в ръцете на "северни" банки. И ако спрат да го обслужват, о мъка.
За социализма не мога да давам мнение, защото там има едни големи въпросителни, особено относно ролята на външните фактори, но все пак ще вметна, че Китай в мометна държи лидерството в производството на фалшификати. Някой да им казва копче? А сега се чу, че са изследвали и остатъците от стелт-хеликоптера дето падна при мисията бин Ладен. Да не говорим за чудовищния промишлен шпионаж по време на Студената война, вървял и в двете посоки. Така че поне в това отношение, мнението за лицензите ми се вижда малко наивно. Лицензите и патентите са ни били най-малкия проблем. Други пари са се изнасяли тогава.
цитирай
29. alexalexalex - kapucinonews
18.08.2011 14:36
такаааа, карам подред:
- търговски дефицит имаме, колко е точно си го пише (честно, не ми се рови в нета, но ако поискаш ще ти дам и точни числа). дългът ни (държавния) е под 17 % от БВП (похвално!).
- относно храната - няма ясни данни, защото голяма част от производителите са още "на тъмно". При зърното и слънчогледа изкривяването е най-малко, но при домати и т.н. - само експертни оценки могат да се правят.
Относно данъците - според правилата на ЕС земеделците ползват облекчен режим за данъци и акцизи (например връщат им акзиз за дизела) и не съм съвсем сигурен колко данъци влизат от селско стопанство. При кравите е по-лесно, че животните са маркирани и там се знае.
Относно сравнението Гърция-Германия - изначално не си прав - администрацията в Гърция е над 57 % от трудовото население, в Германия - под 24 %. От тук вече нещата стават ясни, май))).
При нас , доколкото знам , около 700 000 човека администрация, което прави около 30-33 % от работещите. По-високо от немците, ама доста по-малко от гърчолята.
Администрацията (държавните чиновници) НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ. Което означава, че от тях няма как да се "печели".
Хич не съм съгласен, че повече администрация означава по-добро обслужване - ходих при един областен управител при тройната коалиция, със 7 заместници и 100 кила други мързеливци - работа не свършиха.
сега един областен и 1-2 заместници вършат повече работа (личен опит).
Спорът ни с Митьо е за друго - немците ли измъчиха горките гърци или гърците окрадоха немците и целия ЕС. Аз , поне, мисля, че е второто.
цитирай
30. balkanec - Изгубихме Студената война и репарациите продължават
18.08.2011 14:38
Остана ни само пропагандата, че ще заживеем като победителите.

Разбира се, социализма беше по-добрата от двете системи.
Победата на западния еврейски лагер беше постигната с шпионски интриги и нищо друго.
Днес капиталистическия еврейски лагер пропада в собствената си криза, понеже цялата му икономика се гради на лихварство, а основната му индустрия са пропагандата и машината за илюзии.

У нас част от реколтата може да се събираше с бригади, обаче важното е, че реколта имаше. Имахме и развита индустрия и пазари на 5 континента. А в бригадите лошо няма, те са си общественополезни мероприятия.

С едно само не съм съгласен в статията - че Гърция била ощетена от ЕС. Напротив - ЕС десетилетия й наливаше, за да поддържа изкуствен стандарт в нея. Обаче сега е криза и авантажа свърши.
цитирай
31. alexalexalex - balkanec
18.08.2011 14:47
а, поне за гърците сме на едно мнение))))))
цитирай
32. анонимен - Ако всяка година плращате данък цигани ?
18.08.2011 14:51
Ако всяка година трябва да плащате ОТДЕЛЕН данък за да се подпомагат освен родните цигани и 1 000 000 африканци, които нямат нищо общо с цивилизацията, няма ли да търсите как да прецакате социалното равенство ?

Няма нормален работещ човек, който да е съгласен да му взимат пари за да отглеждат децата на довличащите се от цял свят цветнокожи.

Не съм расист.
Изпратих на шефовете си снимки, показващи чернокожи в Париж, Страсбург и Брюксел.
Чернокожите, които някои лумпени у нас наричат негри са изкъпани, добре облечени и работят.
РАБОТЯТ !
/ ще покажа снимките в блога си /

На границата ни с Гърция има 1 000 000 северноафриканци, които чакат да ги обгрижим и да отгледаме и възпитаме децата и внуците им .

Вие няма ли да търсите начин да не платите !?!?!?!?
цитирай
33. анонимен - Колега Алекс,
18.08.2011 16:35
съгласете се, че подобно изявление "Полски журналист-комунист казал пред комунистическата руска преса..." е не само произволно и неаргументирано, но и донякъде лековато. Или казано по-разбираемо-нисък пас.
цитирай
34. alexalexalex - колега Кушел
18.08.2011 17:02
как да определя човек, който се позовава на Евростат (една сериозна и уважавана от мен институция) , лъжейки като ..... тук си премълчавам, че пак бих казал нещо нелицеприятно.
когато изтърсваш такава глупост има само две причини:
а/ много си тъп
б/ манипулатор (често платен)

не мога да вдигна висока топка за такова нещо. оставам ви да ме опровергаете)))).

п.с. понеже на Митьо икономиката му е...хъм, щях да кажа професия, ама още е докторант, та значи му е хоби, та понеже все пак се занимава с икономика на някакво теоритично, не приложно ниво (като мен и като вас) все се надявам,че ще извади данните от Евростат, където да видим всички, че в Полша гладуват 25 % от децата.
Апропо, колко е населението на Полша? 37 000 000. Ако направим глупава елементарна сметка - поне 7 500 000 деца в училищна възраст, което означава, че поне 1 850 000 деца всяка сутрин тръгват гладни на училище!
Че това е хуманитарна криза, по-голяма от тази в Етиопия!!!!!
колега Кушел, съгласете се, че не бива да се дрънкат простотии с размах, защото е смешно, досадно и можеш да бъдеш оборен за 2 секунди. а когато цитираш и Евростат, без Евростат някога да са правили подобно изследване - идва малко байгън, да ме прощавате за турцизма.

поздрави
цитирай
35. denijane - Съгласна съм със статията в частта ...
18.08.2011 17:17
Съгласна съм със статията в частта за Северните нации и т.н. Такова отношение наистина има и за съжаление нещата не са никак розови. Вярно, че и "южните нации" си имат свойта сериозна вина, но както и да е. Като надушиха, че Италия може да фалира и изведнъж много се загрижиха Франция и Германия. Щото италианският дълг, за разлика от испанският, е почти изцяло в ръцете на "северни" банки. И ако спрат да го обслужват, о мъка.
За социализма не мога да давам мнение, защото там има едни големи въпросителни, особено относно ролята на външните фактори, но все пак ще вметна, че Китай в мометна държи лидерството в производството на фалшификати. Някой да им казва копче? А сега се чу, че са изследвали и остатъците от стелт-хеликоптера дето падна при мисията бин Ладен. Да не говорим за чудовищния промишлен шпионаж по време на Студената война, вървял и в двете посоки. Така че поне в това отношение, мнението за лицензите ми се вижда малко наивно. Лицензите и патентите са ни били най-малкия проблем. Други пари са се изнасяли тогава.
цитирай
36. apostapostoloff - ЕС е една мафиотска
18.08.2011 17:25
финансова пирамида, замислена и осъществена от европейската плутокрация. Това стана ясно май и на последния нашенски простак. Вървете сега да гласувате!
цитирай
37. kapucinonews - алек
18.08.2011 18:53
Не си отговорил на нищо. Прочети всеки въпрос отново. Внимателно. И си задай въпроса от икономическа гледна точка защо съм го задал. Пък разбира се че не смятам че повече хора са качество. Нали уточних това. Качеството е пари нали - зададох аз. -въпроса. Разбира се че могат да дойдат по-добри професионалисти в администрацията - но това струва пари. - нали това казах. Точно имах представата не за БРОЙ а за финанси - като сравнение, между Гърция и Германия. За тези пари които плащат в администрацията ще работят точно такива. Във всеки случай има доста хора съкратени в държаната сфера - спрямо германия - там всичко мерят измерват и тем подобни - тук няма такива.. Не се виждат.. Администрацята трябва да събира данъци.. Не че ще плаща? Тя се грижи за да няма незаконни строежи.. Дори.. И - да няма тъмна икономика. Също..
цитирай
38. kapucinonews - нека други да намерят отговорите. Пък алекс каза това:
18.08.2011 19:05
Администрацията
(държавните чиновници)
НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И
ОСИГУРОВКИ. Което
означава, че от тях няма как
да се "печели".
цитирай
39. анонимен - Колега Алекс, май изпускате факта, ...
18.08.2011 20:55
Колега Алекс, май изпускате факта, че той цитира а не съчинява.
цитирай
40. alexalexalex - kapucinonews
18.08.2011 23:02
формулирай си въпросите, че дрънкаш глупости)))
цитирай
41. alexalexalex - Колега Кушел аз говорех за полския журналист
18.08.2011 23:05
не за Митака.
Митака обича да се изразява патетично, като Иванчо Йотата.
Ама по отношение на цифрите и цитатите е немърлив. Навярно и затова не може да защити докторантурката. Не, че в УНСС са големи икономически гении, но за подобен цитат и там връщат. Защото , ако искаш да се занимаваш с икономика, трябва да вниваваш за числата.
Ако ще си партиен агитатор по телевизия СКАТ - там може))).

поздрави
цитирай
42. merlin68 - Много смислен анализ. На господата ...
20.08.2011 13:59
Много смислен анализ.
На господата дето говорят за робски труд в АПК и за неспособност на индустрията ни да конкурира западната, ще кажа само едно - това бяха част от нещата които трябваше да се реформират. А реформа не е синоним на закриване и ликвидация (както се счита у нас). Ликвидирането на СИВ и налагането на лъжи под формата на "мъдри сентенции" от сорта на "заводите са паметници на комунистическата глупост", "държавата е лош стопанин" и произлизащите от тях по-късно "по-добре да служим на богат господар" (демек, по-добре да си продадем икономиката) и прочие нелепици разпространявани у нас чрез продажни политически, журналистически и всякакви "цивилизовани" мекерета, доведе до това което представлява страната ни днес. А, ако на това не се сложи бързо край, то утре въобще няма да има държава.
цитирай
43. krizata - Кругман: Единствената "възможност" за съхранение на "Западната цивилизация" е нова Световна война:
22.08.2011 18:16
на руски: http://perevodika.ru/articles/19388.html
на английски: http://www.eutimes.net/2011/08/run-on-us-european-banks-brings-world-to-brink-of-war/
цитирай
44. krizata - Бъдещето на еврото и евросъюза:
31.08.2011 13:58
http://worldcrisis.ru/crisis/893496
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826310
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев