Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2011 14:13 - Невежеството тържествува (или многото курбани на демокрацията)
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 4146 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 12.09.2011 23:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Признавам, че не виждам никакви принципни различия между т.н. „леви“ и „десни“ съвременни партии, затова се забавлявах от сърце на информацията, че Дянков определил най-сетне причините за кризата и те се съдържали във факта, че управлявали левите партии.

Тъжно ми е за такава държава, в която водещ министър има толкова примитивно мислене. А само допреди двадесет години същият, тогава перспективен младеж, напусна системата на родното висше образование, за да попива знания в университетите от развитата част на планетата.

Всички ние очаквахме, че след завръщането си в родината, образованият по западните тертипи амбициозен българин ще донесе някакви нови идеи, които да претвори за благото на Отечеството си, но уви - надеждите ни са били напразни!

Като всички облъчени от идеята за американската мечта и това поредно недоразумение ни приказва небивалици, които би могъл да проповядва пред форум за умствено изостанали, но не и пред широка аудитория от милиони все още образовани българи, които по стар навик от едни други времена освен за насъщния мислят и за развиване на интелектуалния си капацитет.

Причините за днешната глобална икономическа криза са ясни отдавна и те наистина нямат нищо общо с лявото и дясното, в контекста на трактовката на това разделение от страна на днешните пишман-политици.

И в тази връзка е добре да си спомним, че генезисът на съвременните проблеми се съдържа в стартирането на програмата за кредитно стимулиране, останала в историята като „рейганомика“, но разработена още по времената на Картър.

Тази програма е пусната в ход, за да осигури излизане от тежката стагфлационна криза на 70-те, когато „свободният свят“ е на крачка да загуби съревнованието с тогавашната алтернативна система за разделение на труда.

Механизмът е пределно прост: чрез консумиране ресурсите на бъдещите поколения да се осигури победа в противостоенето на Студената война. Благодарение на тези усилия е стартирана поредната вълна на Научно-техническия прогрес, родила персоналните компютри, мобилните технологии и интернет.

На гребена на тази вълна, през 90-те години западният свят преживява действително невиждан разцвет – времето, когато най-активно се разпределя плячкосаното от териториите, обявили своята капитулация малко преди това.

Днес, когато еуфорията от тази вакханалия приключи, се оказа, че за три десетилетия кредитен разгул са се натрупали толкова борчове, че принципно е невъзможно тяхното връщане. Големите централни банки по света вече започнаха провеждането на осъзната политика за тяхното стопяване, посредством предизвикване на ускорена инфлация на планетата.

Естествено, че страни като България, които в последно време непрекъснато затягат колани, ще трябва за пореден път да си стегнат връвта на шията, за да угодят на метрополиите, засипани с пресните си проблеми.

Неслучайно, само за едно десетилетие почти 12 хил. българи (обитаващи пределите на страната ни – за другите в странство няма статистика) съзнателно са приключили с живота си (курбаните на демокрацията), в опит да решат непрекъснато стоварващите им се от всички посоки проблеми.

Тук дори не правим опит да изчислим колко милиони са неродените българчета, заради това, че днешните млади просто се страхуват да създават деца или избират да го направят далеч от родната земя, подарявайки по този начин на нашите цивилизационни съперници част от генофонда на българската нация.

Както многократно сме споменавали, глобалната икономическа криза едва сега започва и нейният потенциал на развитие е изчерпан само на 12-15% от максималните си значения. В тази връзка проблемите пред хората и обществата тепърва предстоят.

Но как тази очевидна тенденция да бъде обяснена на ограничени индивиди, които съвсем съзнателно са били подкрепяни отвън в техните болни амбиции да поемат лидерски функции за безпрепятствено продължаване на процеса по геноцида на цяла една нация.
Всичко това, разни изказващи се на килограм няма как да разберат!

Техният кръгозор стига само до поредния милион по някоя от „спонсорските“ сметки! Но както често констатират обикновените българи: „Всеки на тяхно място би постъпвал по същия начин!“.

Мъдър е българинът, затова ни остава само да добавим – докато системата не бъде променена в основите си ще има поле за „изява“ на разни псевдолеви и десни функционери, които на гърба на простия човечец ще продължат да градят своето прокълнато щастие!

Проблемът е, че процесът по осъзнаване на прегрешенията при някои идва прекaлено късно, а при други никога…




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. анонимен - Мога да допълня само, че от щастие ...
12.09.2011 14:23
Мога да допълня само, че от щастие вече 48% от населението има психични проблеми.
цитирай
2. ekspertenkolektivz - Интересно ми е
12.09.2011 18:53
без да се припирам, а само заради чистата дискусия, не приемаш ли рационалното в мнението на Дянков, а именно, че лявото управление, не е могло да затегне финансовата и икономическа дисциплина в страната, което забавя растежа и от там съживяването на страната! Поне аз тълкувам думите му де.
цитирай
3. krizata - без да се припирам, а само заради ...
13.09.2011 00:27
ekspertenkolektivz написа:
без да се припирам, а само заради чистата дискусия, не приемаш ли рационалното в мнението на Дянков, а именно, че лявото управление, не е могло да затегне финансовата и икономическа дисциплина в страната, което забавя растежа и от там съживяването на страната! Поне аз тълкувам думите му де.


Когато в БГ се говори за криза се разбират две неща. Първата криза е тази, която върви вече двадесет години, свързана е с продължаващия регрес на националното стопанство и краят й не се вижда.
Втората икономическа криза са привнесените отвън кризисни процеси, свързани с глобалните икономически проблеми. И тъй като ние сме само една малка брънка от световната икономика (1/1000 част), то всяко кихване на големите предизвиква тежък грип у нас.
Не разбирам за какво ляво управление говорите, но в последните години у нас такова не е имало. Или Вие наричате лява политика въвеждането на плосък данък, например, който позволява да се провежда невиждано по мащаби изтичане на капитали.
Казвате, че липсата на затегната финансова и икономическа дисциплина са ни докарали кризата! В последното десетилетие в България винаги се е провеждала изключително строга финансова политика, без значение кой управлява! Разбира се, на фона на мерките предприети от Д. предишните са изглеждали като прахосници, но всички данни говорят точно за обратното. Погледнете числата за държавния дълг, за т.н. излишъци и т.н.
Днес живеем в абсурдната ситуация да продължаваме да водим рестриктивна политика, на фона на разгула в обществените финанси на всичките ни основни партньори (но и конкуренти)! Кой български лекар ще работи у нас за 500 евро, когато в друга страна от съюза ще получи над 2000 евро? И тази разлика не се получава само от някакви имагинерни числа за производителността на труда, а от мисленето на тамошните политици, които са готови с малко повече дефицити да привлекат най-доброто - после, образно казано - каквото стане! Подобни примери колкото искаш! Поздрави!
цитирай
4. proximus - Този път няма да ви опонирам :-) ...
13.09.2011 15:05
Този път няма да ви опонирам :-)
Мнението ми е че основните проблеми на държавата ни е наличието на 2-3 паралелно работещи, неефективни и зле структурирани системи:
- съдебна
- право-охранителна
- здравна

Докато не се реформират, оправят, колкото и пари да излива фин. министър Х в тях, резултатите ще са неудоблетворителни.

Дянков прави каквото трябва да прави - опитва се да събира пая на държавата от частният бизнес. Бях изумен мин. седмица когато на входа на Екстраваганца (най-ТИМаджийска дискотека, на Варненско-ТИМаджийската алея "Първа"), едно теле чукаше касови бончета на посетителите. Същото и на бара... дали нашествието на данъчни по заведенията на Сл. Бряг всъщност не е крайно наложително.

Дали можеше той да се справя по-добре в кризата ? Несъмнено може. Всъщност от оптимистичните му интервюта, и на него и на ББ, личи че доста им бяга реалността в държавата. Аз погребах това правителство, още когато първата не събра куража, да направи това което трябва - отказа се от здравната реформа. Още един път го погребах когато подкрепиха Киро Педераса за кмет на Вн.
цитирай
5. alexalexalex - Митак
13.09.2011 17:13
я дай още малко данни, че ми стана интересно.
особено това с процентите.
как ги сметна, че са 12-15 % - дай методика или поне линк.

и за да е коректно - дай данни за самоубийствата в България в периода на зрелия социализъм - 1979 - 1989 - за да сравнявам.

иначе текстът отново е пропаганден и не казва нищо (е, Рейгън все още е враг № 1 на Тутраканската селищна система, ама това го знаем).
относно това, дали Дянков е открил Америка с изказването за левите управления - не е. то не е било никога някаква тайна, а обикновена закономерност.

апроро, я провери дали в САЩ (дето толкова я мразите с колегата Кушел) някога е имало 3 мандата демократи (леви)? Ще видиш една интересна закономеност. много интересна))).
и понеже американците са умни хора - затова и така))))
цитирай
6. krizata - Всеки, който се интересува от пр...
13.09.2011 18:48
Всеки, който се интересува от проблематиката на съвременната криза, може да започне с този полезен постинг:

http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684
цитирай
7. alexalexalex - Владо
13.09.2011 22:56
не през войната, когато конституцията "не работи")))

опитай пак.
цитирай
8. boristodorov56 - Малко си прекалил с класово-пар...
17.09.2011 09:39
Малко си прекалил с класово-партийния подход и това пресолява манджата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826048
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев