Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2012 18:43 - Google разкрива манипулациите на Федералния резерв
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 8454 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 19.06.2012 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Когато преди около година предупреждавахме "нарцисите" от Брюксел, че срещу Европа се подготвя целенасочена акция по подриване на доверието към нейните икономики, естествено, никой не ни обърна внимание!

Тогава все още раболепието пред господарите от Вашингтон беше твърде силно, за да може някой дори да си помисли, че атлантическият парньор би могъл да вдигне ръка срещу по-малкото послушно братче от Стария континент!

Да, но реалностите са такива, че всеки се спасява от кризата както може и това, в последната година, по един великолепен начин беше демонстрирано от все още актуалния господар на света.

В контекста на гореказаното си струва да се припомнят последните събития около поредния „страдалец“ на Европа – Испания, която се надяваше поне временно да излезе от новинарските емисии, след като й бяха отпуснати едни 100 млрд. евро!

Но не би: "тежката артилерия на врага“, в лицето на рейтинговата агенция „Мудис“ побърза да помрачи настроението на спекулантите, спускайки суверенния рейтинг на иберийците с цели три степени! Пазарът реагира по най-логичния начин и Испания успя да продаде новите си облигации едва на рекордните равнища от около 7% годишна лихва , което за борсовите играчи е индикация за състояние пред банкрут!

Ако някой си мисли, че проблемите с дълговете са само в Европа, тогава този някой е просто един наивник! Не се уморихме да повтаряме, че от тази болест страда целият т.н. „развит“ свят, като в челните редици на първенците в това отношение е една Япония, например, за която странно защо никой не се вълнува или, пък, американските домакинства, които имат далеч по-високи задължения от тези на иберийците!

Все пак, за да не си помислите, че навлизам в полето на конспирологията (както преди година ме обвини в ефира на радио К2 един от „големите български експерти“), ще си позволя да Ви напомня, за едно знаково събитие, което ще се случи само след няколко месеца в любимите на всички нас Съединени американски щати – поредните президентски избори!

Както вече добре сте осведомени, на тях отново ще „се пробва“ Барак Хюсеин Обама декларирал категорично, че счита преизбирането си за най-сигурния начин, чрез който Америка ще получи своето окончателно спасение от върлуващата икономическа криза.

От действията на паричните власти по света вече се убедихме, че единственият начин за противодействие на проблемите е активното печатане на поредните порции трилиони долари (евро). Засега, освен редовното „вливане на ликвидност“ на малки порции, отвъд Океана бяха осъществени две крупномащабни програми за парична емисия, станали известни като Q1 и Q2.

Не че и сега Бернанке не е готов да пусне една трета порция от 2-3 трлн. долара, но проблемът е, че благоприятният ефект от такова безумие ще трае не повече от десет-дванайсет седмици, а изборите са чак след пет месеца, което кара стратезите от ФЕД още известно време да прилагат изпитаното, в последната година, средство за поддържане на пазарите (оттук и икономиката) - всявайки паника по света, с която да предизвикат прииждане на потоци капитали при себе си!

И в тази връзка бих искал да дам съвсем безплатен съвет на лицето Дянков: да не бърза точно сега да пуска облигациите си, с които би трябвало да осигури свежи евра за „заема на Велчев“, а да изчака до дните след американските избори, когато вече никой няма да се интересува от ставащото в Европа, съответно няма да се намират „доброжелатели“, които да нагнетяват и без това сериозните проблеми на Стария континент!

За да не си помислите, че говоря само глупости, по-долу Ви давам една изключително интересна справка, получена от Google, която по перфектен начин доказва корелацията между необходимостта от финансиране решаването на американските проблеми и съответното разпалване на същите в Европа.

Да не забравяме, че фондовите пазари на континента са единствения по-сериозен източник на свежи ликвидности, в състояние да удовлетворят вечно гладната американска ламя, което, разбира се, съвсем не означава, че останалите региони на света не страдат от масово изтичане на капитали в неизвестно (ха-ха!!!), направление (справка Русия, Китай, Бразилия)!

И така, Google разполага с удивителен механизъм за проследяване на конюнктурата, както по запитванията за търсене, така и по новините. Например, чрез тази търсачка може да се разбере колко често определена дума се споменава в новините. По-долните графики представят нормализирани значения, където нивото от 100 единици е равно на максималните търсения за периода, а всичко, което е с по-ниски стойности е процентно отношение към максималното количество търсения.

След като, например, вече сме в съответната секция, въвеждаме словосъчетанието european debt crisis

image 

и виждаме, че спекулантите са „брали“ максимален страх през ноември 2011 г. Напрежението леко е спаднало през декември, което съвпада с достигнатото дъно на пазарите. Когато по борсите следва рали (обратен възходящ тренд) от декември 2011 г. до март 2012 г., се говори за всичко друго, но не и за европейската дългова криза.
Това добре се вижда от графиката. През март, когато е регистриран максимум на европейския фондов пазар, за континенталните проблеми се говори най-малко. Сега страховете отново се завръщат с пълна сила!

По „euro crisis“ динамиката е напълно сходна и дори по-изразена:

image

Greece debt crisis“. По темата за Гърция първите атаки започват през февруари 2010 г. Пикът на обсъжданията е бил през май 2010 г. За последен път най-често е говорено за елините през ноември 2011 г.

image

Сега практически нищо не се чува за гръцката дългова криза. Очевидно е, че темата е изчерпана. Играчите вече не „кълват“ на тази въдица. Но затова пък, се появи поредната безпощадна стръв, свързана с изборите в Гърция (greece election), което е доста показателно.

В крайна сметка съвсем не е важно кой ще завземе властта – радикали, консерватори, националисти, маймуни или хлебарки. Политиците са същества, които знаят как да „се облажат“ от властовите си кресла. Затова, след като седнат в тях, те със сигурност ще знаят как да „капитализират обричането си на народа“!

Освен това, банкстерите могат съвсем достъпно да им "обяснят", че изходът от еврозоната ще означава 2-3 кратно падане на БВП и пълен колапс за икономиката. По тази причина, в днешните условия, нито един политик не би поел в тази посока – доброволно да води страната си към "обещаната" разруха.

Затова борсовите играчи прекрасно разбират, че няма абсолютно никакво значение кой конкретно ще „държи държавното кормило“ - тук съвсем не е важно какви обещания се раздават в дните преди вота. Така или иначе „куклите на конци“ ще действат по указания отгоре и по тази причина изборите при комшиите са поредния новинарски кьорфишек - в голямата политика винаги всичко се е решавало в кулуарите, а не на трибуните пред тълпите!

За това, че в Испания също има дългова криза (Spain debt crisis), обществеността разбра съвсем ВНЕЗАПНО през юни 2011 г.

image

Добре, а какво се случи през юни 2011 г.? Точно така – приключи QE2. Благодарение на програмата за печатане на долари, дотогава ФЕД изкупуваше до около 80% от новите емисии на американската хазна! Напускането на такъв решаващ играч можеше, съвсем реално, да докара колапс за най-голямата световна икономика!

По това време Гърция вече доста беше омръзнала на аудиторията и не правеше впечатление на никого, а и беше твърде дребна риба, спрямо мащабите на Големия брат! От ръкава на фокусника беше изкарана Испания и беше режисирана европейската дългова криза в остра фаза.Напрежението непрекъснато беше нагнетявано до момента, когато се оформи стабилен пул от инвеститори, намерили „спокоен пристан“ в американските трежъри.

Веднага след поредната порция ликвидности, излети на пазарите по линията на LTRO 2.0 в края на февруари 2012 г., необходимостта от прегрупиране на финансовите потоци отново излезе на преден план и Испания за пореден път беше изкарана на гладиаторската арена.

Пикът на обсъжданията по Испания дойде през април 2012, когато трябваше да се организира презареждане по пазарите на активи, след най-силното борсово рали от 1998 г.

И така, модата на разговорите по европейската „дългова криза“ продължава! Отчасти това е обективно обусловено – няма спор! Но нещо друго е по-важно! КАК да се подаде информацията и КОГА да се направи? Ако „полулярността“на разговорите за дълговите проблеми беше толкова ярко изразена по време на пазарните максимуми, както това се случва на техните минимуми, тогава можем да признаем, че всичко е честно и отразяването от медиите е обективно!

Но когато всичко се прави точно на обратния принцип, тогава даже на глупака му става ясно, че се касае за измама и манипулация. Защо никой не говореше за проблеми през февруари2012 г., например, но тогава всички пишеха за „най-мощното рали от1998 г.насам“, за „удивителните възможности да се влезе на пазара при негови минимални равнища“ и за „най-добрите шансове за цяло едно поколение да се настани на пазара с покупка на акции“? Къде се изпариха всички тези разговори днес?

Излиза, че новините вървят след цените, а не обратното, затова самият процес на тяхното четене става все по-безсмислен, тъй като „балъците“ и базовите дилъри са първични, а всичко останало – вторично! Най-напред се извършва смяна по позициите на пазарните акули, след това се „поръчва“ информационната атака,благодарение на която се предизвиква масовата паника! След като задачата е изпълнена,„проблемите“ изведнъж се разсъхват и така до следващия път!

Сега, надяваме се, сте убедени кой „поръча“ Европа! Поне едно е сигурно – началото на QE3 е еквивалентно на спадане на напрежението, стоварило се върху Стария континент, тъй като вече ще имаме осигурени източници за покупка на все по-раздуващият се американски дълг!

Нищо лично – просто бизнес!




Гласувай:
14



1. venziko - Да така е
15.06.2012 10:50
Това е целта на американците.
цитирай
2. krizata - Това е целта на американците. Дори и ...
15.06.2012 10:59
venziko написа:
Това е целта на американците.


Дори и да не искат да го правят, просто, нямат други полезни ходове!
цитирай
3. podvodni - Мисля, че не всичко е таково каквото ...
15.06.2012 15:54
Мисля, че не всичко е таково каквото изглежда. Действията на ФЕД са целенасочени в контекста на обединена европа. Целта не е разбиването на ЕС, а поскоро неговото окрупняване.
цитирай
4. rakurs - Жалки политици,а още по-жалки ние
15.06.2012 18:53
3. rakurs - Каква ли
02.02.2011 14:16
система е анархомонетаризма на Рейгън,подкопал из основи икономиките?Все още смятам еврото за бушон на долара,а България колония на ЕС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3831414
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев