Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2012 11:46 - Извращението: Европа – Нобелов лауреат за мир
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 6151 Коментари: 14 Гласове:
18

Последна промяна: 19.10.2012 23:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През XIX век живял един крупен шведски предприемач, който забогатял покрай откриването на динамита и петролния си бизнес в тогавашна царска Русия. Към края на земния си път, той дотолкова изгарял от угризения на съвестта и от мисълта да изчисти своето име, поне след смъртта си, че завещава част от богатствата си за учредяване на премии от негово име, раздавани в различни области на обществения живот! Така се раждат Нобеловите награди!

Съвсем наскоро бяха разпределени поредните порции от тези така жадувани от някои отличия, като най-странен беше изборът на Нобеловия комитет в Осло, по отношение на това, кой би трябвало да се окичи с премията за мир през тази година!

За мнозина настоящият победител, в лицето на Евросъюза, беше същинска сензация, още повече, че тази международна организация може да се похвали“ с не едно и две постижения в конкретното направление на дейност!

Да не забравяме, че под егидата и на тази организация бяха бомбардирани и ликвидирани мирни граждани в братска нам Сърбия през 1999 г., че благодарение на усилията й, наркотрафикът от Косово се превърна, фактически, в официален и високодоходен бизнес!

Евросъюзът неистово подкрепя субекти, които се забавляват, играейки футбол с главите на убити деца! Неговите ръководители се прегръщат с персони и подкрепят организации, вадещи от живи хора органи за по-нататъшни трансплантации!

Това е мястото, където едновременно съществува 25% безработица в страни като Гърция и Испания, и в същото време се подаряват трилиони евро на различни банки, гарантирайки им по този начин колосални гешефти!

И накрая, не е ли това територията, където най-яростно се води борба срещу Библейските ценности и се провежда целенасочена политика по разрушаване на традиционното семейство?

За отбелязване е, че премията се присъжда от норвежския парламент, който и досега не е счел за нужно да се извини, за това, че държавата му е подкрепяла бомбардировките над мирни югославски градове. Може би, заради това, гузната съвест на северняците не им позволи поне да направят опит да дадат що-годе свестни доводи за направения избор, освен стандартните изтъркани клишета.

Тук е необходимо малко отклонение: Сигурно ще се намерят някои граждани, които могат да ни обяснят, че на бомбардировки са били подложени само военни и инфраструктурни обекти. Никак не им желаем неочаквано да им спре електричеството в родилните домове и в болниците, където лежат близките им!

Но можем да отбележим едно обстоятелство: определен процент от ракетите и бомбите е бил специално предназначен за попадения в жилищни квартали, с цел морален натиск и дезорганизация на югославяните. И не ни обяснявайте, че европейските чиновници не са знаели за това! Както и че „умните“ ракети невинаги попадат по зададените отнапред цели!

Възниква резонният въпрос, а защо? Това е пълен идиотизъм – да се въхвалява нещо, което се руши буквално пред очите ни! Е, да, на територията на Евросъюза войни не е имало, а, очевидно, в представите на норвежците убитите сърби съвсем не са „истински“ хора!

За разни „недочовеци“ като либийците и сирийците, например, дори не си струва да се говори – те трябва само да се радват, че европейските им съседи с такъв яростен (в прекия смисъл на думата) плам в душите се опитват да им наложат ценностите на „демокрацията“! Друг е въпросът, че продължаването на тези тенденции неминуемо ще доведе до крайно тежки последици в най-близко бъдеще, по принципа на завръщащия се бумеранг !

И в тази връзка, да се разчита, че нещо може да се промени в положителна посока, е крайно рисковано занятие: икономическият модел в Евросъюза не се изменя – банките са единственото място, акумулиращо печалби, а дълговото бреме продължава да расте, въпреки неистовите рестрикции, прилагани навсякъде из Стария континент!

В такава ситуация кризата не може да не се задълбочава, а това означава, че всички противоречия, които временно бяха заметени под килима и запушени с емисионни пари, неминуемо ще излязат на повърхността! Мащабът на спада в развитите икономики от ЕС ще достигне до около 50%, като тук в сметките не влиза необходимостта от връщане на по-рано натрупаните дългове.

Това е равносилно на катаклизъм, по-голям дори от времената на Великата депресия и ако тогава, при тогавашното ниво на технологии и дял на селското население, безработицата в Европа е достигала до около 40%, то днес тя ще е по-висока. И наистина ли, нашите политици не разбират до какви хуманитарни последици ще доведе това пропадане в пропастта?

Именно тук, като че ли, се крие отговорът на главния въпрос: защо именно Евросъюзът получи Нобеловата награда за мир? Тайната се крие във факта, че този субект е своеобразна витрина на либералния подход към живота! Именно към него се обръщат погледите, когато става дума за практическа реализация на либералните ценности. А един от основните принципи за осъществяване на тези ценности е отказът на елитите от каквато и да е отговорност пред обществото.

Това прекрасно се илюстрира и от българската действителност, с пошлостта и профанацията на изборния ни процес, по демонстративния отказ на властта да решава каквито и да било значими обществени проблеми. Същото е положението и в останалите страни от съюза.

Но въпросът е в това, че тези безотговорни персони, все пак, виждат усложняването на ситуацията и отсъствието на каквито и да било перспективи, и ужасно се страхуват от това!

Нищо не могат и да направят, тъй като всяко действие би поставило под опасност техните доходи и статус. Но и простото чакане на неизбежната развръзка е страшно! При това, те не вярват в пролетарската революция, която ще ги „разпредели“ по уличните лампи, тъй като знаят колко усилия са положени за пълното изкореняване на целия спектър от марксистки идеи.

В стремежа си да не правят нищо, те допускат множество грешки, които биха могли да бъдат интерпретирани по различен начин. Сега, когато контролът над съдилищата е абсолютен, няма място за страхове, но вследствие на кризата ситуацията може коренно да се промени – всички помнят 30-те години на миналия век!

В рамките на тяхното разбиране за протичащото следва, че е важно да се събират доказателства, че са действали правилно. И очевидно, това е основната причина за присъждане на Нобеловата награда за мир на Евросъюза: след като са заслужавани такива „авторитетни“ награди като тази, след като разни „правозащитни“ организации и институции официално са хвалили бившите брюкселски чиновници, тогава те смело биха могли да се оправдават пред бъдещи съдебни процеси, че са действали правилно и напълно адекватно.  

„Вярно е, граждани съдии, че резултатът не беше от най-добрите – икономическа катастрофа, безработица, глад и т.н., но кой знае какво щеше да стане, ако не бяхме ние… ето, и Нобеловият комитет е мислил така…„ – нещо подобно сигурно ще се чува в тяхна защита. Едва ли подобни аргументи ще имат някаква полза! И то по ред причини.

Първо: разпадът на европейските институции ще е толкова силен, че ще е задължително виновните да бъдат наказани, без значение дали това се харесва или не на някои. Дали посочваните с пръст ще имат реална вина не е толкова важно – търсенето на изкупителни жертви е вечен човешки проблем!

На второ място: ако такъв съд се състои, ще се отговаря не според буквата на закона, а по справедливост. А на това място европейските чиновници ще имат големи проблеми. В края на краищата, не е изключено съдници да бъдат точно тези, с чиито съдби са се подиграли същите тези евробюрократи, изхвърляйки ги от реалното решаване на обществените проблеми и изпращайки ги в трета глуха!

А в този случай подходът ще бъде твърде суров…

Да видим!

М.Х.




Гласувай:
18



1. krizata - Уважаеми приятели, ако искате п...
18.10.2012 16:36
Уважаеми приятели,
ако искате постингите на този блог да са винаги на челни позиции в различни категории (което е гаранция, че повече случайни читатели ще имат достъп до тях), е важно не само да гласувате, но и да оставяте коментарите си по-долу в рубриката!
Предварително Ви благодаря!
цитирай
2. tomcat2 - коментар
18.10.2012 18:25
коментар
цитирай
3. tomcat2 - и още един!
18.10.2012 19:02
и още един!
цитирай
4. анонимен - И аз коментирах това нагло безоб...
18.10.2012 19:50
И аз коментирах това нагло безобразие. Очаквам догодина и НАТО да получи награда за мир. Жива подигравка.
цитирай
5. krizata - И аз коментирах това нагло безоб...
18.10.2012 20:52
kushel написа:
И аз коментирах това нагло безобразие. Очаквам догодина и НАТО да получи награда за мир. Жива подигравка.


Оттук насетне май ще се състезават кой да даде поредната по-карикатурна награда на свои хора, за индулгенция пред бъдещето! Приятелски поздрави!
цитирай
6. juliannikolov - Уви, след Обама и ЕС, иде ред и на НАТО да вземе наградата за "Мир"
18.10.2012 22:51
Някои наши политици горят от желание това да се случи, не зная да се смея ли или да плача:
http://www.focus-news.net/?id=f22542
цитирай
7. tomcat2 - Олеле Боже, абсолютен урод. Такъв ...
18.10.2012 23:08
Олеле Боже ,абсолютен урод .Такъв да ти е кеф да го размажеш !
цитирай
8. анонимен - Подводни
18.10.2012 23:48
Това действие на норвежкият парламент не е безобразие. Това е чисто и просто демонстрация на сила и превъзходство. Безпардонно, елитарно и себично пренебрежение към обикновените хора. Също така се явява, един вид, проба до къде се простира дебилността, малодушието и зомбирането на човешките маси. Явно масите са станали тотално зомбирани поради вялият отзвук от тази подигравка.
След като в началото на мандата си, Обама бе награден с Нобел за мир с довода, че, видите ли, имал намерения за мирно разрешаване на иранската криза и почти никакъв отзвук в "обществото" относно тази провокация, последва подигравката с връчването та Нобел за мир на ЕС. Съвсем естествено е, поради вялата реакция от тази провокация, да последва по-мощна такава. А именно, връчването на наградата на НАТО за следващата година. Ако и тогава не последва някаква по-сериозна реакция, то считайте, че света е тотално поробен и се е предал. След това, "елита", ще може да си прави каквото си пожелае.
цитирай
9. krizata - Някои наши политици горят от жел...
18.10.2012 23:59
juliannikolov написа:
Някои наши политици горят от желание това да се случи, не зная да се смея ли или да плача:
http://www.focus-news.net/?id=f22542


Остава ни да ги изметем!
цитирай
10. krizata - Ето още жертви на политиката за &...
19.10.2012 23:08
Ето още жертви на политиката за "демократизиране" на ЕС:
http://youtu.be/CbAv6YuqiKk
цитирай
11. kalini - "При това, те не вярват в пр...
20.10.2012 20:10
"При това, те не вярват в пролетарската революция, която ще ги „разпредели“ по уличните лампи, тъй като знаят колко усилия са положени за пълното изкореняване на целия спектър от марксистки идеи."
Революция ще има. Марксистка или не - не е от значение. Този свят е обречен. Няма да ги "разпределяме" по уличните стълбове. От това полза никаква. Ще започнем начисто, без злоба и отмъщение. За прогреса на човечеството.
Не може да се "изкорени" марксистката идея. Камо ли "целия спектър" на тези идеи. Имая един много добър наш пролетарски поет, който е казал:
"Безумец е кой хвърля шепи пръст
с пръст слънцето да затъмни
и кой надежда храни слепа
да спре стихията свирепа
на океанските вълни."
"No pasaran", както е казала Долорес Ибарури, приятелю. Няма да мине. Не и този път.
цитирай
12. venziko - Така е
21.10.2012 12:33
Само награди си раздават
цитирай
13. dokumentalni - Поздрави за хубавата статия!
22.10.2012 01:48
Поздрави за хубавата статия!
цитирай
14. proximus - Само не разбрах какво й е "б...
22.10.2012 12:56
Само не разбрах какво й е "братското" на Сърбия. За междусъюзническата война, за асимилацията на българите в Македония и западните покрайнини, продължаващо и до днес, или за нещо др. трябва да са ни "братя".
Иначе сте прав че последните 2 години, ЕС забърка големи каши с подкрепата си за този или онзи. Беше наивно да се смята че една сбирщина от опозиционери, престъпници и ислямисти могат да управляват заедно и демократично (тук се ухилвам широко) държава.
Но има и нещо друго - общественото мнение в ЕС настояваше нещо да се предприеме. И вълниете с емигранти скоро ще усетим на гърба си, цената на подкрепените революции.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3842037
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев