Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 20:00 - Безизходицата на ФЕД е пълна
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 3271 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчера се състоя последното за тази година заседание на Комитета по откритите пазари към ФЕД (FOMC) – главният управляващ орган на институцията.

Вече са в историята времената, когато от подобно заседание можеше да се очаква нещо съдбоносно от типа на понижение (повишение) на лихвените проценти! Сега става дума само за едно – колко допълнителни пари ще бъдат напечатани!

И управляващите на ФЕД не излъгаха очакванията на обществеността! Те обявиха, че политиката за „количествени облекчения“ ще бъде продължена и през 2013 г. Едновременно с това ще остане и ниският основен лихвен процент, и мащабното изкупуване на ипотечни ценни книжа, заедно с облигации на Хазната, чиято обща стойност може да достигне до 85 млрд. долара месечно!

За отбелязване е, че FOMC не се ангажира с обявяване на срокове за приключване на програмите за „количествени облекчения“, акцентирайки на първо място върху състоянието на пазара на труда.

Веднага след заседанието, на редовната пресконференция след подобни събития, Бернанке отбеляза основните приоритети, които ще ръководят работата на представляваната от него институция, в предстоящия период.

Преди всичко, шефът на ФЕД подчерта, че „фискалният разрив“ (някои го наричат „“фискална пропаст“) вече негативно влияе на американската икономика. По думите му, липсата на прогрес при преговорите между Обамовата администрация и доминирания от републиканците Конгрес, вече се отразява негативно върху потребителското доверие и нагласите на предприемачите, което води до снижение на инвестициите.

„Напълно е очевидно, че „фискалният разрив“ влияе на икономиката. Аз се надявам, че Конгресът ще действа разумно, решавайки проблема. Трудността се състои в това, че никой не иска да решава натрупалите се проблеми и всички постоянно отлагат сериозните обсъждания“ – каза Бени Хеликоптерът. Освен това той подчерта, че ФЕД разполага с ограничени възможности, за да смекчи негативните последици от посочения разрив, поради неговата мащабност!

Разбира се, остава загадка по каква причина Бернанке реши да се впуска в темата за „фискалния разрив“, още повече че нищо не беше казано за механизмите на действие във връзка с този процес. За нас е очевидно, че необходимостта от съкращаване на държавните разходи неминуемо ще доведе до падане на американския БВП, но такова свиване във всички случаи е неизбежно.

В друго е ценността на включването в темата! Самото явление „фискален разрив“ позволява на чиновниците и експертите да отклонят от себе си отговорността за своите неграмотни действия, тъй като това позволява всичко да се прехвърли на „обективните обстоятелства“. Именно по тази причина включването на този въпрос в разсъжденията и отделеното му сериозно внимание, е абсолютно разбираемо!

Отделно място беше отделено на проблема за дълговете и за данъчната реформа: „Както нееднократно съм говорил, монетарната политика си има своите граници. Само съвместната продуктивна работа на държавния и частния сектори от американската икономика ще доведе до стабилен ръст и нормализация на ситуацията. Особено е важно законодателите да се договорят за фискалната политика, така че тя да не пречи на икономическия растеж и да способства за съкращаване на задлъжнялостта“ – заяви Бернанке!

Всъщност, тази част от изказването би могла да се счита за продължение по темата за „фискалния разрив“, ако не бяха две важни обстоятелства. Първо: това е публичния отказ от монетаризма (мантрата, която предполага, че монетарната политика е в състояние да реши всички въпроси)! Второ: отказ от обяснение, каква политика днес е в състояние да стимулира икономически ръстове.  

Разбира се, при малко повече въображение, от последните решения на подопечната му организация бихме могли да стигнем до извода, че за продължение на икономическия растеж, при днешните обстоятелства, е необходима монетарна стимулация на търсенето. Вярно е, че при това условие се засилват редица негативни икономически фактори и  като цяло се увеличава мащабът на бъдещите спадове, но това е утре, а положението трябва да се спасява днес и сега!

Обобщавайки казаното на пресконференцията може да се отбележи, че Бернанке даже не се опита да разясни реалните икономически механизми на проблемите, които предизвикват тревоги в САЩ.

За нас е ясно, че неговото служебно положение в никакъв случай не му позволява волността да говори истината, но и празното бръщолевене, че определената политика ще действа до момента, в който ситуацията на пазара на труда се подобри, също не е коректно, тъй като няма никакви обективни основания за подобряване на икономиката.

По този начин излиза, че Бернанке започва да действа като политик, който неявно зомбира слушателите си, повтаряйки една добре заучена мантра: „всичко ще бъде ок“, с което не се дава шанс, дори на склонните да мислят, да се подготвят за бъдещето! Проблемът в случая е, че шефът на ФЕД не е политик!

И е очевидно, че когнитивният дисонанс, в който е изпаднал финансовият експерт, ще му създава все по-сериозни проблеми! Неслучайно в последните месеци упорито бродят слухове, че Бернанке сам е готов да се откаже от горещия си стол.

Няма как да не се съгласим, че една подобна постъпка би била твърде рационална, тъй като днешният хазяин на ФЕД не е единствено виновен за това, което се случва в повереното му ведомство! От друга страна бъдещата отговорност така или иначе ще го преследва докрай! Друг е въпросът, че днешното му поведение не може да бъде еталон за коректност, както, впрочем, и всяка друга откровена лъжа!

По този начин можем да отбележим, че безизходицата е пълна: доскоро съдбоносните заседания на ФЕД вече са само едни бюрократични сборища, на които не се решава нищо съществено! Единственото, което може да се приеме в перспектива е за поредната нова емисия, за която ни е с Вас знаем с абсолютна точност, че няма как да промени патовата ситуация, в която се намират американската и световната икономики!

М.Х.




Гласувай:
9



1. olivie - няма време
13.12.2012 21:37
ФЕД е почти в историята. Нужен е нов световен договор за виртуални "пари" /кредити/ Времето на монетаризма наистина свърши.
цитирай
2. krizata - ФЕД е почти в историята. Нужен е нов ...
13.12.2012 21:48
olivie написа:
ФЕД е почти в историята. Нужен е нов световен договор за виртуални "пари" /кредити/ Времето на монетаризма наистина свърши.


Не разбрах, какво имате предвид под 'нов световен договор за виртуални пари'? Поздрави!
цитирай
3. jelezov - Предложение
24.12.2012 11:41
В моя Блог (jelezov.blog.bg) публикувах постинг, озаглавен "Въпрос към високо квалифицирани икономисти", в който предлагам да се даде отговор на следния въпрос: как се разпределя печалбата на чуждестранна Верига магазини между БВП, БНП, НД на България и БНП на страната от която е Веригата. Въпросът е представен чрез идеализиран пример. Смятам, че Вие, г. Хитов, притежавате необходимата квалификация, за да се опитате да отговорите на този въпрос. Предварително Ви благодаря.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825849
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев