Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2014 12:04 - Живеем в свят, в който справедливостта не е на пиедестал
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 3542 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 05.10.2014 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Представям ви част от мое интервю за БГНЕС, което излезе на бял свят. За достъп до интервюто, кликнете тук!

По-долу четете цялото интервю (заедно с непубликуваната част). Въпросите бяха зададени и на тях беше отговорено към края на месец септември:
------------------------------------------------------------------------------

1.В публичната оценка на финансовото състояние на България напоследък се намесват изключително много политически лица. Често картината в масовото съзнание се изкривява в полза на изборните цели на определени лидери. Имат ли основните партии, които имат шанс да попаднат в следващия парламент яснота каква финансова политика да води България? И най-важният въпрос- ще запазим ли стабилността си без нови външни заеми, кой и какво цели с актуализацията на бюджета за 2014 г. и тегленето на заем, за който настояваше още след връщането си от САЩ тази пролет Бойко Борисов?

 

- Това им е работата на политиците – да лансират мнението си по актуални социално-политически и икономически проблеми на обществото, без значение дали то е адекватно, с надеждата да налучкат преобладаващите настроения на електората, за да го привлекат на своя страна при поредните избори!

Що се отнася до специалистите по икономика, тук също има проблеми, тъй като основните лица, които се въртят в публичното пространство и чието мнение транслират медиите, са същите, които изградиха днешния финансово-икономически модел в страната и дали по навик, или от нежелание да признават минали грешки, те повтарят едни и същи мантри, водещи до все по-голямо задълбочаване на трупащите се проблеми!

Един от основните е свързан с липсата на конкурентоспособност на българската икономика, а оттук и с финансовото благополучие на средния българин!

Да си го кажем направо: в условия на задълбочаващи се глобални проблеми в световната икономика, пътищата пред България за така мечтания икономически просперитет не са кой знае колко разнообразни! И в тази връзка, валутният борд никак не помага в това направление.

Какво имам предвид? Отделните национални икономики са различни, работят с различна продуктивност, разпределят различен национален доход на глава от населението. И това не е заради вродена глупост или мързел на едни или други народи! Просто, има различия в изградените икономически системи за разделение на труда и тези различия трябва да се компенсират, поне частично, по един или друг начин!

Така например, в стремежа си да развива експортно ориентирана икономика (а по този начин се осигуряват валутни постъпления от износ на продукция), южната ни съседка Турция непрекъснато отслабва националната си валута. Ние възприехме коренно различен подход: за седемнадесет години валутен борд нашият лев се превърна в една от най-надценените валути в света, което дава временна възможност на българския потребител да почива из луксозните гръцки острови и да пие френско, вместо българско вино. Но, за всички е известно, че подобни трикове не могат да продължават безкрайно дълго, и рано или късно се намира фактор, който слага прът в колата на безметежното съществуване.

За нас, очевидно, това ще бъдат санкциите, които ни се налага да въвеждаме, спрямо съседа ни от изток, чиито граждани досега доста активно инвестираха в българската икономика, под формата на купуваните от тях (съвкупно за милиарди евро) летни резиденции и апартаменти. По този канал платежният ни баланс беше успешно закърпван през последните години, тоест, не ни се налагаше да произвеждаме кой знае колко продукция за чужбина, за да трябва да девалвираме лева. Безспорно, за този наш имидж като дестинация в недвижими имоти сред някогашните ни руски братя, допринесе влизането ни в ЕС, но точно то, най-вероятно, ще ни върне и пробитото корито (справка: приказката за златната рибка)!

След казаното, надявам се, е очевидно, че без нови заеми е невъзможно поддържането на подобна схема, при която да се държим като потребители от развита икономика, без в действителност, да сме такава! Ако българският лев беше конвертируем и светът го приемаше в качеството му на резервна валута, тогава този сценарий можеше да продължава още доста време (пример е швейцарският франк), но при нас нещата, очевидно не са такива.

 

 

 2.    Каква проекция  може да имат евентуалните решения за КТБ? Не се ли объркаха картите напоследък- тези, които искаха да я фалират сега, май, искат нейното оздравяване?

 

Случаят с КТБ е банален и не се нуждае от прекомерен коментар! Известно е, че в условия на валутен борд, на централната банка й се забранява да рефинансира търговските банки (а именно това е основната идея за създаването на института на централната банка), което кара нашите финансови институции да излизат на международните финансови пазари, в търсене на свежи ликвидности! Принудителното навлизане в дълбоките води на глобалните пазари, обаче, крие доста рискове, които не са по силите на всекиго – не защото българинът е глупав или несъобразителен, а защото тук става въпрос за съвсем други мащаби на опериране, в чиито рамки няколко милиарда в долари или евро са твърде незабележими суми. Не и за България, обаче! 
Представете си хипотезата, че по време на кипърската криза от миналата година, когато изгоряха десетки милиарди на вложители от източна Европа, КТБ също не е успяла да реагира адекватно (а това е и невъзможно), и някой и друг милиард от сметките й е отишъл за спасяване на кипърската банкова система! Така действат цивилизованите държави – когато собствените ресурси се изчерпят, на помощ идват тези от периферията! Както се казва: нищо лично, просто бизнес!

Въобще, новата актуална тенденция във финансовото законодателство на ЕС е банките да се спасяват за сметка на вложителите и в тази връзка очаквам и у нас да се реализира подобен сценарий! А политическото говорене е обикновена предизборна агитация.

 

 

3.    Ще имат ли новите управници куража да орежат прекалено щедрите субсидии, които получават партиите?

 

Въобще, в условия на глобални икономически турболенции и непрекъснат спад на жизнения стандарт по света, става твърде скъпо да се продължава тази игра на демокрация (заедно със съответното финансиране), която се наблюдаваше през последните няколко десетилетия!

Правилната партийна линия за нас е една и тя се спуска (не казвам „определя”) от Брюксел. В този смисъл, е ненужно да се поддържа толкова скъпа политическа система с нейните многобройни партии!

От друга страна, обаче, партиите, като обща съвкупност, са може би най-големия работодател в България и без тях стотици хиляди българи ще останат без средства за съществуване, икономиката съвсем ще престане да функционира, олигарсите, вместо да инвестират в политически проекти, ще предпочитат да си купуват британски футболни клубове, например, и т.н.!

С една дума и тук важи правилото, че при вземане на каквото и да е решение трябва да си задаваме въпроса: какво целим да постигнем с него! Различната гледна точка при подхождане към проблема дава различни крайни резултати.

 

4.    Нестабилната геополитическа конструкция по какъв начин ще се отрази на България , ако конфликтът в Украйна не бъде скоро разрешен и санкциите срещу Русия продължат? Много европейски страни заявиха твърда позиция срещу санкциите- Унгария, Словакия, Чехия. Каква трябва да е позицията на страната ни в интерес на бизнеса и развитието на двустранните връзки извън ЕС, с развиващите се пазари?

 

Очевидно е, че в рамките на системата за разделение на труда, функционираща в ЕС, ние сме територия, която и оттук насетне ще се специализира в относително прости производства (туризъм и селско стопанство), както и ще бъдат развивани услуги, насочени към оставащото в страната население. Хората, които по една или друга причина са придобили неподходяща квалификация, от гледна точка на такава специализация, ще търсят реализация в други места от ЕС. Евентуалният недостиг на евтина работна ръка ще бъде запълван, най-вероятно, с емиграция от Близкия изток. Лично на мен ми се ще, след като ще приемаме емигранти, те да бъдат от близка до България страна, като Украйна, например!

Мнозина от нас си спомнят за индустриалната мощ на страната ни, в рамките на тогавашния СИВ. Като членове на ЕС ние не можем да се надяваме да възстановим предишния икономически потенциал, тъй като и без това страните-производителки от евросъюза са в тежка криза, свързана с падане на съвкупното потребителско търсене по света и никакъв потенциален нов техен конкурент не може да бъде допуснат на европейския пазар.

Успешно реализиран проект, свързан с изграждане на единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток, би могъл да промени картината, но конкретните икономически ползи за страната ни не са очевидни и при този вариант.

Изхождайки от презумцията, че България остава и занапред в днешната геостратегическа конфигурация, като че ли най-добра перспектива за икономическо развитие бихме имали при държавно подкрепяно развитие на софтуерни аутсорсинг-производства, базирани в страната. 
За читателите ще поясня: при наличие на толкова много добре подготвени компютърни специалисти и такава висока степен на владеене на английски език, заедно с отличната интернетизация на страната ни, нашият предприемачески бизнес може да произвежда софтуерни продукти за цял свят, което да превърне отново България във високоиндустриална държава. Всяко работно място в този сектор генерира до 5-6 работни места, което при оптимистичен вариант от около 200 хил. заети в бранша, би дало перспектива за трудова реализация на още милион българи (козметици, фитнес-инструктори, хотелиерство, вътрешен туризъм и т.н.).

 

5.  Каква промяна за България  внася  новия фронт срещу „Ислямска държава”?

 

Преди две-три години на софийска автогара бяха обичайна гледка многобройните пътници, с чалми и арабски наметала, пътуващи от западна Европа за войната в Сирия, с прекачване през Истанбул. Тогава тези хора бяха наричани „борци за демокрация, срещу режима на Асад” и активно подкрепяни от „цивилизования свят”, включително и от българските власти. След като, обаче, бяха изтласкани от правителствените сирийски сили в полупустинните северни райони на страната, тези добре въоръжени и мотивирани хора изведнъж се оказаха излишни, защото когато бяха изпращани на сирийския фронт на тях им бяха обещавани определени перспективи, които не бяха реализирани. Сега се правят опити да бъдат неутрализирани, тъй като ако това не се направи трябва да очакваме тяхното скорошно завръщане в Западна Европа, Австралия и САЩ, с непредсказуеми за местните политически настроения, последствия. Въздушните маневри в Родопите през лятото, от които пропищя местното население, бяха подготовка именно за подобна операция.

От друга страна, продължаващите военни действия в Близкия изток са резервоар за по-нататъшно засилване на емиграцията към страната ни. Принципът е ясен: България отново трябва да бъде заселена с хора, след двумилионния отток на население в последните десетилетия. Мнозина у нас сигурно се тревожат, че това ще доведе до промяна на етническия състав и т.н., но за стратезите от Брюксел това няма никакво значение. И действително, когато българинът предпочита индивидуалното спасение чрез емиграция, такъв подход за решаване на проблема с обезлюдаването на страната ни, не изглежда най-лошото решение. Пак повтарям, една украинска емигрантска вълна би била по- за предпочитане, но това е само мое лично мнение.

 

6. Трябва да ли да си мълчим, когато умишлено смазват една медия, която има добър бизнес и аудитория, след като вече като независима не е нужна на никого от големите политически играчи?

 

Свободата на словото би трябвало да е едно от най-важните завоевания на едно демократично общество. За съжаление, голяма част от медиите са принудени да се съобразяват с интересите на контролиращите ги собственици и акционери, които не винаги са в унисон с обществените интереси. Същите съображения могат да се изтъкнат и за уж обществените медии, но там зависимостите са малко по-различни.

Живеем в свят, в който справедливостта не е издигната на пиедестал, а моята прогноза е, че в условия на задълбочаваща се глобална икономическа криза ще е все по-трудно за независимата журналистика да достига свободно до своята аудитория.

Ярък пример в това отношение е една средноевропейска страна, където след неотдавнашния неонацисткия преврат някои ваши колеги бяха ликвидирани, други накарани, по един или друг начин, да замлъкнат завинаги!

И да не забравяме, че една от основните европейски ценности е национализма (и неговите гротескни форми), който винаги идва на въоръжение в условия на икономически кризи!

А икономическите проблеми в световен мащаб тепърва предстоят!







Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. atanasio - Г-н Хитов
04.10.2014 21:16
Според мен над 95% от хората нямат представа от световните финанси и въобще какво става като цяло тоест какво идва но по-важното е ,че може да се избегнат трите катастрофи ако се вземат правилните мерки

Идеята ми е да се запознаят повече хора и съм го написал на стената на проф.д-р Дуранкев - https://www.facebook.com/boyan.durankev/posts/1487129954898567

Искам да се разбере ,че няма проблем и 99% частна собственост но със строги регулации и таван на заплатите и печалбите на фирмите - преразпределение

И тъй като това се знае прекрасно от адвокатите на фирмите сега се опитват да правят търг.споразумение което дава право на фирмите да съдят държавите ако вдигат данъците и миним.заплата ,и затова Дянков искаше плиският данък да се вкара в Конституцията

Това е нарушение на межд.право защото всяка държава е СУВЕРЕННА тоест когато си поиска може да вдига данъци и мин.заплата

''...през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти – от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността'' - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3647712

Съгласен съм 20-30 пъти разлика но 277 пъти е много.

Радвам се ,че проф.Пикети го доказа емпирично - http://monitor.bg/article?id=428257 ,както и нобелиста проф.Стиглиц в книгата ''Цената на неравенството''

Статията на д-р Хърсев е добра - http://www.segabg.com/article.php?id=681511

Бог иска нашата любов към ближните да е осъзната и доброволна а не заради икономически доводи и някои неща може да се организират в държ.система като Василиадата тоест 100% соц.солидарност в здравеопазването е част от християнските добродетели но с това не се изчерпва любовта към Бога и ближните

Захранването на системата става с данъци и кражбите през разходите на бюджета са отделна тема тоест аз говоря за най-доброто като системи ,принципи и организация
цитирай
2. atanasio - продължение на коментар №1
05.10.2014 12:16
Относно данъците в Новия Завет пише

''8. А Закхей застана и рече Господу: ето, половината от имота си, Господи, давам на сиромаси и, ако от някого нещо съм взел несправедливо, ще отплатя четворно'' - http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_new_testament_3.xml#19

''половината от имота''е 50% данъци и може повече но с това не се изчерпва християнството - любовта към Бога и ближните

Тоест много неща се препокриват ако плащането на данъци е доброволно ,осъзнато ,че парите отиват за бедните а не само заради икономическите доводи и статията е добра - http://darikfinance.bg/novini/83787#comments

Отделна тема е как се харчат парите във бюджета и т.н. кражбата с лихви е специална тема

В ”Православен катехизис” в обяснение на 5-та Божия заповед са обяснени думите на Св.Ап.Павел в послание до Римляните 13:1-2 '' Всяка власт е от Бога ,който се противи на властта ,противи се на Божията наредба...''

Господ е казал ''35. гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте;
36. гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.''/Мат.25:35/

И някои от тези неща може да се организират в системи финансирани с данъци и 100% соц.солидарност в здравеопазването е задължително и на международно ниво като Червения кръст но с това не се изчерпва любовта към Бога и ближните

Всичко е казано от Господ Иисус Христос и записано в Новия Завет - ''Искайте и ще ви се даде ;търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори ,защото всеки който иска получава ,и който търси намира ,и който хлопа ще му се отвори ................. вашият Отец Небесен ще даде блага на ония ,които му искат?'' /Мат.7:7-11/

Под ''блага'' се разбира мъдрост ,разум ,знание и всичко необходимо за да достигнем до познание на истината и спасим

Господ Иисус Христос е казал ''не съм дошъл да призова праведници а грешници към покаяние''
цитирай
3. atanasio - У нас не се знае какво е държава и социална солидарност
10.10.2014 18:38
Статията е много добра - http://darikfinance.bg/novini/83787#comments - ''- Не само икономисти, но и психолози, философи и историци изследват данъчната система, за да достигнат до заключението, че това е най-висшата форма на социален договор. Гражданите приемат, че имат задължения, а държавата поема отговорността да използва набрания чрез данъци ресурс, за да построи нужните блага, инфраструктура, да осигури равен достъп до тях и не на последно място да преразпредели благосъстоянието между членовете на обществото.

В тази модерна система данъците имат пет основни функции:

- Да финансират основни социални услуги като отбрана, спешна помощ, полиция, публичен транспорт;
- Да финансират дългосрочни инвестиционни проекти, които носят възвръщаемост под формата на социални блага и публични услуги - здравеопазване, образование, инфраструктура;
- Да въздържат хората от консумирането на стоки, които имат негативен ефект върху обществото, за сметка на такива, които генерират социални ползи;
- Да са инструмент за макроикономическо въздействие, който играе централна роля във фискалната политика;
- Да са инструмент за преразпределение на дохода и равния достъп до ресурси и услуги.''

Господ Исус Христос е казал – ”кесариевото на кесаря – Божието на Бога”

В ”Православен катехизис” в обяснение на 5-та Божия заповед са обяснени думите на Св.Ап.Павел в послание до Римляните 13:1-2 '' Всяка власт е от Бога ,който се противи на властта ,противи се на Божията наредба...''

”С тези думи Апостолът потвърждава истината ,че от Бога е установен такъв порядък в отношенията между хората в обществото ,при който определени хора трябва да имат власт над другите защото би настъпило хаос”

Плащаме данъци за да има полиция която да ни пази общо казано – да има ред и определени права над другите и т.н. разделението на трите власти е за да се контролират а в какво се изражда е друга тема и ”вратичките” в закона и как се харчат парите във бюджета

цитирай
4. atanasio - Кой казва кое е справедливо ?!
11.10.2014 10:34
Изразът ''глас народен - глас Божий'' не се изчерпва само с изборите и не може депутатите да решават всичко тоест за някои неща трябва референдуми и в ЕС но се отказва ?! - http://infobalkani.wordpress.com/2014/09/17/демокрация-по-европейски-всичко-осве/

В Швейцария наскоро имаше референдум максималната заплата да не е 10 пъти повече от средната за страната тоест ако у нас е 1000лв. максималната трябва да е 10 000 и нека 20 000

Смисъла на прогресивното семейно облагане и таван на заплатите и печалбите на фирмите е да не се спекулира тоест няма проблем и 99% частна собственост ако има таван на заплатите и печалбата ,и защото се подиграват - http://www.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=502043

В Англия е имало 100% данък и 75% във Франция е добре и за корпоративните данъци е същото за да се накарат фирмите да инвестират макар ,че заобикалят закона за обществените поръчки като ЕРП-тата у нас ,и т.н. темата е голяма

Корпоративните юристи знаят прекрасно ,че държавите могат по всяко време да променят данъчните ставки и затова искат търг.споразумение - http://www.segabg.com/article.php?id=686444

Тоест ако се сключи това споразумение ще е невъзможно да се вдигат данъците и миним.заплата ,и Дянков пробва нещо подобно като искаше плоският данък да го вкара в Конституцията

Естествено TTIР е нарушение на международното право защото всяка държава е СУВЕРЕННА и може да прави каквото си иска

''десетилетия бавно, но вярно, интересите на шест–седем от най-крупните банки на Уолстрийт, на военната промишленост и интересите на нефтените компании фактически извършваха държавен преврат - http://infobalkani.wordpress.com/2014/08/09/вашингтон-заема-мястото-на-третия-рай/

Извършен е държ.преврат не само в САЩ - http://www.dokumentalni.com/?p=991

Много хитро са го измислили са намерили ''вратички'' - това е подмяна,изопачаване на юридическата наука

Като цяло 50,1% ЕС е добро но има много за поправяне и трябва да се внимава защото има самозабравили се и болни хора
цитирай
5. atanasio - Не мога да си обясня на 100% защо го правят
11.10.2014 11:51
Умишлено ли ?! или просто от неукост ,некомпитентност ,сребролюбие до ционизъм ,масонство и т.н. от всичко по-малко плюс психопатии

Вместо да забранят ошфорките от което веднага 3% бюджетни дефицити на САЩ и ЕС стават 2-3% излишъци те си играят с живота на хората

Вече не става въпрос за елементарна икономика както Буш или Клинтън се изцепи ''икономиката глупако'' заради която САЩ изби милиони

Сега става въпрос за живота на милиарди защото идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 и Рокфелерови го признават - http://frognews.bg/news_76750/ но уж заради затоплянето

Просто е - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685

- забрана на ошфорки и т.н. регулации и данък лукс с цел бюджетни излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

- за да се избегнат катастрофите и естествено ,че ще се отворят раб.места и ще има растеж -
http://www.greentech.bg/archives/55447

Просто е на хартия но реално трябва да се свърши много,много работа и Парламентите на САЩ и ЕС да вземат правилните мерки а те се занимават с глупости и вкарват света във война

Русия не е виновна за 355% дълг на САЩ и 380% на ЕС ,и за мен е престъпление 320 милиона в САЩ да консумират повече петрол от Китай и Индия - http://www.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumira

Защо убиха ел.колата - http://www.emic-bg.org/news/item/663

Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?! и сега Рокфелерови ще ми излизат с номера ,че се отказвали от петрола заради затоплянето

Шистовият газ е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО

НЯМА ВРЕМЕ - трябва веднага да се почне трансформацията на света за функциониране без петрол




цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3836607
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев