Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2015 14:12 - Каква я мислехме, каква стана тя...?
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 3548 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 27.10.2015 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Онзи ден дойде поредното съобщение от Брюксел, което попари надеждите и на последните останали еврооптимисти в България, че т.н. „цивилизован свят“ ни третира поне като хора втора ръка. Стана ясно, че и оттук насетне родният потребител ще продължи да има удоволствието да се радва на все още кретащите, но изхвърлени от богатите европейци, стари брички, да навлича окъсани, но преправени дрехи и обувки, да слуша глухия шум на бръмчащи от преклонната си възраст хладилници и телевизори. Става дума за решението, според което Европа е заделила пари, при това в грамадни количества, за да финансира повторната употреба на изхвърлените от нея, и впоследствие попаднали при нас, потребителски боклуци.

А беше време на романтични мечти и мокри сънища, подклаждани от масираната пропаганда за сладкия живот в ложето на процъфтяващото европейско семейство (виж откровенията на Жан-Клод Юнкер за трагичните перспективи пред Брюкселския съюз).

Българинът от епохата на късния соц си мечтаеше за няколко неща – да пътува свободно из големия свят, да пафка Марлборо и да се носи с дънки Райфъл, както и да има достъп до новичките Мерцедеси, с който по това време се возеше висшата власт в държавата. След четвърт век преход явно мечтите са станали доста по-скромни и днешните обитатели на нашите земи ще могат да се радват единствено на изтритата от носене риза, дошла от Италия, или да слушат трясъците на пушещия ауспух от грохнал Фолксваген, останал излишен след десетилетна служба при стария си немски собственик.

Не че българинът е станал по-малко амбициозен! Просто тези, които имат поне малко мозъчно вещество между стените на черепната си кутия отдавна откликнаха на призивите на нашите „цивилизатори“ да зарежат банкрутиралата си родина (веднъж се било живеело) и да се преместят за постоянно кой отвъд океана, кой на запад и север от високите алпийски планини. В същото време нашите братя роми остават недолюбвани от „белите хора на запад“, които използват всякакъв повод, за да ни върнат поредните тумби от „провинили се наши сънародници“.

Във всичките ни университети се базират постоянно действащи пунктове за емиграция, чрез които Големият брат отвъд Атлантика примамва елитната българска младеж, за да я омотае в примката на миража за сладък живот, в търсене на Американската мечта. Странно защо подобни центрове не се откриват в Столипиново, например, или във Филиповци, където със сигурност могат да бъдат намерени хиляди безработни младежи, готови на всякакви подвизи, дори и на признания в обратни наклонности (еднополовите бракове в САЩ са вече напълно легални), в борба за къшея хляб.

Днес икономиката ни е в колапс. Колапс, предизвикан от сляпото следване на заповедите, идващи от центъра на света, въпреки че и алтернативата не е за завиждане, имайки предвид масираните „демократични“ бомбардировки преди няколко години върху един от най-европейските градове – Белград.

И вместо да се мисли за изграждане на нови фабрики и заводи, произвеждащи облекло, обувки, черна и бяла техника на най-високо световно равнище, ние сме принудени да инсталираме мощности за възстановяване на вече докрай амортизирани и никому ненужни предмети за потребление. Ако някой се опитва да открие логика в подобни действия, бързам да го предупредя да не продължава да си губи времето напразно! Защото логика може да бъде открита единствено в геостратегическите интереси на някои от Великите сили, диктуващи подчинено положение за териториите и обитаващото ги население, имащо наивността да вдигне бялото знаме в разгара на голямата битка, наречена Студена война.

Днес сме принудени да плащаме ежегодна кръвнина, включително под формата на износ на най-образованите и мотивирани наши млади граждани, като за да няма каквато и да е мисъл за оставане и перспективи за кариерна реализация в Родината, държавата ни е окована в девет вериги, наречени валутен борд. Всеизвестен (но не у нас) факт е, че динамиката на валутния курс зависи от съотношенията в производителността на труда за различните категории произвеждани продукти в отделните сравнявани държави. Ако да речем, искаме да правим хладилници, а при нас производителността по тях е четири пъти по-ниска от германската, тогава и валутният курс трябва да бъде в същото съотношение, но в обратна пропорция.

За зла участ, обаче, политическата ни класа, заедно с обслужващите я средства за масова информация, имат съвсем различни, от оцеляването на българската нация, приоритети. Дори тук и там все още да са останали народни лидери и водачи, мислещи преди всичко за благоденствието и просперитета на собствения народ, тяхната дума потъва в морето от празнословие и промиване на мозъците, което обрича някога гордата и велика нация на изчезване от картата на съвременната география! А може би заслужаваме именно такава съдба?

Българската мечта се сбъдна, нали...?




Гласувай:
8



1. atanasio - Проф. д. ик. н. Иван Ангелов - ''Р...
27.10.2015 22:11
Проф.д.ик.н.Иван Ангелов - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост'' - http://avtorski/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya

Средното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти

Ето графика - https://www/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=бнп#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
на която се вижда колко е БВП-то на един работещ тоест при 2 пъти по-голям БВП в Германия разликата в минималните заплати е 8 пъти а Румъния има по-малък БВП но миним.заплата е по-голяма от България (от 2015год. в Германия мин.заплата е 8,5 евро на час)

Проф. Ангелов - ''Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция''

По данни на Евростат за 2010 г. страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение – енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) - естествено това не е прецизен критерий защото финансовата ''индустрия'' влиза във БВП.

Още факти ''за производството на продукция за 1000 долара в България се изразходват 2.6 тона условен петролен еквивалент, в Естония е 0.4 т, в Хърватска - 0.5 т, Латвия - 0.5 т, Унгария - 0.6 т, Полша - 0.7 т, Чехия – 0.8 т '' - http://www.iki/english/CVita/angelov/prognosis2020/016Chapter14.htm
цитирай
2. atanasio - Г-н Хитов
27.10.2015 22:23
с цялото си уважение към вас ще трябва да кажа ,че курса на лева е около 20-30% от проблема на България и проблема е премахването на борда тоест хубаво е без борд но според мен засега голям проблем е премахването

Иначе държавата може да взима пари по два начина :

1) държ.монетарна банка и т.н.

2) данъци за бюдж.излишъци които през държ.инвест.банка и т.н. държ.поръчки(мултипликатора на Кейнс) се инвестират в точно определени неща - https://www/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

На световно ниво - забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне(коментар 1 и 3) - http://darikfinance/novini/116481#comments

АКО НЕ СЕ НАПРАВЯТ ТЕЗИ НЕЩА ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО защото идват 3 катастрофи - http://atanasio/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

Когато става въпрос за милиарди човешки живота мисля ,че мога и трябва да преповтарям

цитирай
3. x111 - Хитър ход на ЕС
28.10.2015 12:41
Развитите държави от ЕС искат по този начин да стимулират вътрешното си търсене.

Петгодишен Мерцедес на лизинг ,например, изплащан от някой западноевропеец се продава от западния кредитор в България ,на по-ниски цени,а вноските по колата направени от западноевропееца се приспадат към нов лизингов договор за покупка,този път на чисто нов Мерцедес.Ускорен възпроизводствен цикъл на стоковото предложение за своите потребители,това прави ЕС.
Тоест чрез нашите пазари Западна Европа ускорява програмите си по утилизация
на употребявани стоки:автомобили,битова техника и даже дрехи,въпреки че продажбите на облекло втора или трета ръка отдавна процъфтява в България за сметка естествено на унищожената ни обувна и текстилна промишленост.Плюс евитините стоки от Китай.
Това означава,че в България производството на готова продукция никога няма да се реализира защото ще бъде неконкурентноспособна в сравнение с цените и качеството на употребяваните западни стоки.Българите са бедни.
В рамките на тази схема в България никога няма да се произвеждат автомобили,битова техника и даже конфекция,а кретащите в момента предприятия ще фалират,ние сме малък пазар и място за голям количествен асортимент няма.
Това означава нова вълна от безработни,тотално унищожение на дребния и средния бизнес в страната,ръст на българската трудова миграция в ЕС и САЩ и така нататък.Вие достаточно ясно сте описали последиците.

П.С Аз също нося дрехи втора употреба.
цитирай
4. x111 - По този начин Западна Европа под...
28.10.2015 12:59
По този начин Западна Европа поддържа финасовата си пирамида на потребителското кредитиране.Но и тя има своя предел/виж САЩ/.Тъй като ЕС намалява държавните си разходи,то трябва да активира в играта по стимулиране на вътрешния си пазар лизинговата пирамида на частния си бизнес.

Същата ситуация наблюдаваме и в селскостопанската политика на ЕС където евтините и дългосрочни кредити за западноевропейските фермери плюс високите държавни субсидии правят продукцията на бедните членове в ЕС,такива като нас- неконкурентноспособна даже на вътрешния ни пазар.

С този си ход ЕС тотално отрязва потенциалните възможности за създаване на индустрия в периферията си и особено в страни като нашата.На нас за пореден път ни отредена ролята на генетичен донор и обслужващ персонал. Подобни решения на Брюксел бетонират това статукво,за съжаление.Затова няма да имаме нужда от наука,изобртетаелско и рационализаторско дело,не,изобретатели имаме,но реализацията на патентите им никога няма да се осъществи у нас.Дори и в тази сфера сме донори на богатите страни.

ЕС ще изхарчи 44 млрд лева или евро за утилизация,за харизване на употребяваните си стоки на нас,но ще спечели 10 пъти повече от поръчките на нови стоки чрез стимулиране на вътрешното си търсене благодарение на мултипликативния ефект по цялата производствена верига на своите концерни.
цитирай
5. x111 - Много добра мисъл на Хазин
01.11.2015 18:49
Заблужденията на хората преди 25 години:
--------
"Общество в конце 80-х хотело сохранения социалистических традиций, высоких зарплат, бесплатной медицины, хорошего образования и капиталистической свободы.

Над нами довольно жёстко подшутили, лишив всех преимуществ социалистического общества. Сейчас отбирают последнее, бесплатное жилье."
цитирай
6. atanasio - МАЛКО ФАКТИ
02.11.2015 11:37
''Според икономистите на МВФ когато делът на доходите на най-богатите 20% от населението на тези страни се увеличава с 1% , то растежът на БВП се покачва едва с 0,08% в следващите 5 години. В същото време увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://www.investor/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/

Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на боклука'' - http://www.24chasa/Article.asp?ArticleId=3254752

Когато 80% от бълг.граждани разполагат с по-малко от 560лв. а 2 500 000(милиона) с под 300лв. каква икономика искаме ????

65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП - http://www.24chasa/Article.asp?ArticleId=4838524

коментирал съм под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов) ,че 10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася

, и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://www.blitz/news/article/314769

Средното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти
ТОВА СА ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА и става въпрос за справедливо заплащане защото ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и справедливост - http://avtorski.pogled/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826161
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев