Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2016 21:00 - Световноизвестният руски икономист Олег Григориев: В ЕС не може да станете богати
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 3739 Коментари: 13 Гласове:
2

Последна промяна: 13.05.2016 21:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Като преводач при вземане на интервюто, горещо го препоръчвам! До края!
-------------------------------------------------------

Китайската криза ще се случи, ще бъде тежко за световната икономика, но и възможност за България

- В новата си книга “Епоха на растежа” откроявате два типа държави - такива, които са имали щастието да се развият икономически благодарение на съчетание от исторически условия, и други, които са обречени да са догонващи. Какви държави са България и Русия?

- България и Русия се намират в категорията на догонващите, но в Русия, когато обявяваме, че сме развиваща се страна, много икономисти и политици се обиждат и ни убеждават в обратното.

- По данни на руската статистическа служба БВП за Русия за 2015 г. се е свил с 3,7%, а според Москва това се дължи основно на глобалната конюнктура. Обедняват ли руснаците?

- Проблемите на руската икономика са сериозни. Реалните заплати са се свили с около 10% за година. Знаете, че руската икономика зависи от цените на петрола и истинските проблеми се очакват след 2-3 години, когато парите в стабилизационните фондове свършат.

- Какви са правилните ходове, за да се предотврати този мрачен сценарий?

- Това, което трябва да направят икономическите власти в Русия, е повишение на ефективността на бюджетните разходи и на функциониране на целия държавен апарат, защото в момента цари хаос. Състоянието на държавния апарат е такова, че каквото и да се препоръча сега, то не би могло да се осъществи. Пред нас има 2-3 години време. Има икономисти, които призовават да се използват кейнсиански мерки да се подбутне руската икономика. Ако тези мерки се предприемат, това ще доведе до оттичане на капитали, до падане на курса на руската рубла и до още много негативни ефекти. Когато цената на петрола силно падна, стана дума, че трябва допълнително да се съкратят бюджетните разходи. Проблемът е, че никой не знае до какви последствия ще се стигне с подобни стъпки, никой не е правил разчети за това. Ако бюджетните разходи се съкратят на 10%, то може би с 10% ще се съкратят услугите на държавната администрация. Има опасност на определени места да се получи така, че въобще да не бъдат предоставяни каквито и да е държавни административни услуги. И за това въпросът с орязването на държавните разходи се отлага във времето. Ако в бъдеще се наложи такова нещо, което е неизбежно, ще има съкращаване на разходи в екстремен порядък, без да е планирано предварително. И тогава в определени региони в някои сфери може да настъпи катастрофа.

- Цели региони от Русия могат да бъдат изолирани без държавни услуги, така ли?

- На учителите, на лекарите няма да се плаща заплата, няма да има пари за услуги на строителните организации. Има множество такива тънки места, където може да се разкъса бентът.

- Осъзнава ли властта в Русия, че това отлагане може да доведе до катастрофа?

- Демокрацията има недостатъци. През есента при нас предстоят избори за Държавна дума и това е проблем, който е много по-важен от дългосрочното развитие на икономиката. След по-малко от 2 години в Русия ще има президентски избори - и това е проблем, който също е по-важен от развитието на икономиката. И дори държавата да разбира за тези проблеми, те ще дойдат на дневен ред, когато приключи изборният цикъл.

- Какво е мнението ви за икономическото ембарго на Запада над Русия?

- Има санкции, които Европа заедно със САЩ наложиха на Русия. Те са незначителни като размер в сравнение с влиянието, което оказват падащите цени на петрола на световните пазари. Има и санкции, които Русия наложи на Европа. И това засегна някои страни като България, които зависят от туризъм, от земеделска продукция. За вас руските санкции са много тежки. Това е така и за руското население, защото санкциите доведоха до допълнително покачване на цените на храните, както и до понижаване на жизненото равнище. Пада и качеството на продукцията в Русия.

- Как виждате бъдещето на Европейския съюз в този му вид с 28 страни?

- Това е голям проблем. Въпросът е в това, че нас, икономистите, особено от академичните среди, ни лъжат и мамят. Защо? Те казват например за страна като България, която е бедна, че ако се постарае добре, може да стане богата като Германия. Това го казват официалните икономисти, които задават тона на европейското мислене.

Идеята на ЕС е основана на това предположение - изостаналите страни чрез помощ от еврофондовете и от развитите страни могат да прескочат няколко нива. Проблемът е, че в ЕС влизат и развити, и развиващи, а взаимодействието между тях не дава възможност на развиващите се да стигнат богатите.

- Богатите определят правилата, както е в живота.

- Единственият начин за развитие на развиващите се страни е да работят за пазарите на развитите. Но за да работиш на тези пазари, трябва задължително да оставаш беден. Т.е., докато вие сте бедни, взаимодействието върви нормално, но не можете да станете богати. И по тази причина ЕС винаги ще се изгражда от две части. Докато световната икономика бурно растеше до 2007-а, тези проблеми се маскираха за сметка на външни заеми. Когато престана да расте, всичко излезе на повърхността. И тук ситуацията в България е не толкова показателна, колкото тази в Гърция - страната получаваше големи заеми, привидно изглеждаше, че върви към развитие, но се оказа, че всъщност зад паравана всичко е било празно. И сега, за да получат шанс да се развиват, гърците трябва да станат още по-бедни. Това всъщност е основният проблем на съвременния свят. Страните от Източна Европа направиха много от това, което им беше предписано. Но всички вие сами виждате, че това не е довело до някакви осезаеми резултати. Въпросът е колко време още трябва това да продължава? Защото въпреки всички усилия усещането на гражданите на тези страни е, че те са хора втора категория. Най-печалното в този процес е, че в основата му лежат обективни икономически принципи и механизми. Източна Европа трябва поне да се опита да започне разговор в рамките на ЕС - да поиска своето и да каже: ние правим всичко по силите ни, но този модел не ни дава възможност да станем богати, ние губим население, което напуска, тук ще върви опустошаване на страната, ако продължаваме така. От България напускат хора, и от Полша напускат, и от прибалтийските републики, и от Румъния. За това трябва да се говори още сега.

- В България обществото е разделено на русофили и русофоби. За част от хората, може би по-възрастните, от години стои въпросът - трябваше ли България да поеме евроатлантически курс. Щяхме ли да сме по-богати, ако бяхме останали с Русия?

- Не бих искал да ви огорчавам, но вижте какво се случва в момента в Украйна. Там е поле за битка на олигархически групировки. Почти всички те са израснали с Русия и доставките на газ. Евтиният газ е струвал твърде много на Украйна и в резултат на всичко това практически в момента там няма държава. Русия преследва своите интереси и ще продължава да го прави, ще отглежда свои олигархически групировки, ще прави това, което умее най-добре, и ще разпространява този модел към своите партньори. Разбира се, има определени изгоди от такова сътрудничество, но определено е опасно. Затова аз на мястото на българите бих помислил много сериозно за отношенията между България и Русия.

- Владимир Путин обяви в Турция преди време, че вината за проваления проект “Южен поток” е на България. Същото каза и за АЕЦ “Белене”, както и за нефтопровода “Бургас - Александруполис”. Каква е истината според вас?

- Видяхте как за няколко месеца се измениха отношенията между Турция и Русия. На Русия й е нужно да продава газ, това е голям проблем в момента. Направени са огромни инвестиции, които сега са замразени. Трябва да се развива атомната енергия. Смятам, че икономическият интерес по оста Русия - България съществува и ако тези проекти бяха чисто икономически, навярно щяха да се реализират. Получава се така, че всеки голям проект между Русия и Европа съдържа в себе си огромна доза политика. Ако това се изчисти, всичко може да тръгне по нов път.

- Има ли видима опасност от нова световна финансова криза?

- С мои сътрудници, с които работим заедно, прогнозирахме кризата в Китай през 2011-а и описахме механизма, по който тази криза се развива. Оттогава наблюдаваме как това, което прогнозирахме, се случва постепенно. Китайската криза ще се случи, това ще е тежък момент за световната икономика, защото всички са тясно свързани с Китай. Събитията ще са ужасни.

- Какво ще се случи конкретно?

- Ще избухне дългова криза в Китай. След нея ще падне пазарът на жилища. Това ще означава, че няколко десетки милиона китайци ще останат без работа. Не знаем, разбира се, как ще реагират те. Доходите на още десетки милиони рязко ще спаднат, оттам потреблението им и няма да могат да се разплащат по дълговете си. Китайските стоки ще поевтинеят още. И в момента върви процес на пренос на производство от Китай в други страни - Виетнам, Индонезия, Бангладеш, Индия. Производства се преместиха в Европа - в Испания, в Португалия. В случай на крах на китайската икономика за България теоретично това ще е възможност нещо да се развива в страната. За всички развиващи се страни това ще е възможност, въпросът е кой повече ще успее да хване от тези късове. Тук, в България, слаб фактор е стабилният валутен курс. Фиксираният курс е анахронизъм в света и сега това може да попречи на България да привлече китайски инвестиции, който бягат от страната. След азиатската криза, когато страните тежко пострадаха от фиксирания курс, вече много страни преминават към валутно таргетиране - Русия, Казахстан, Азербайджан, Армения са пресни примери. Те са много по-изостанали в институционално отношение от България, но в паричната политика действат с по-съвременни методи.

Вторият проблем, свързан със световна криза, се нарича световен популизъм. Това е явление, което не се е появило сега, но болестта вече стигна твърде далеч. Това е свързано с развитието на световната депресия. Ние го виждаме и в Европа, болестта засегна и САЩ с популярността на Доналд Тръмп. Ако трябва да сме честни докрай, когато Барак Обама дойде на власт, част от американския елит го смяташе за популист, но той показа, че подлежи на обучение. Доналд Тръмп е продължение, по-висок клас популист. Въпросът е, ако стане президент, дали ще бъде обучаем както Обама и ще се държи внимателно.

- Какво бихте посъветвали българите - как да инвестират парите си?

- За Русия отговорът е очевиден - всичко зависи от това за какъв срок става въпрос. Ако е за оперативни разходи, най-добре е инвестиция в долари.

- А за сериозна инвестиция в рамките на 10 години?

- Долари. Златото няма този пазар, рискован и нисколиквиден актив.

- Каква е прогнозата ви за цената на петрола?

- В близките 3 години цените на “Брент” ще се колебаят около 50 долара за барел.

Нашият гост

Олег Григориев е завършил икономическия факултет в Московския държавен университет. Работил е във Върховния съвет, в Държавната дума, в Икономическото управление при президента на Руската федерация, държавен съветник първи клас. Сега е научен ръководител на Научноизследователски център “Неокономика” (Изд “Изток - Запад”). В България е за представяне на най-новата си книга “Епоха на растежа”, която засяга разцвета и упадъка на световната икономическа система.

Източник!




Гласувай:
3



1. x111 - Изключително слабо интервю на Г...
13.05.2016 21:28
Изключително слабо интервю на Григориев.Разочарован съм.
Минус.
цитирай
2. krizata - Изключително слабо интервю на Г...
13.05.2016 21:33
x111 написа:
Изключително слабо интервю на Григориев.Разочарован съм.
Минус.


Какво конкретно те разочарова?
цитирай
3. getmans1 - Определено има какво да се научи но и ...
13.05.2016 21:34
Определено има какво да се научи но и вярвам, че Вие като преводач добре сте забелязали „изпросените“ от интервюиращия геопоритически мисли на интервюирания, просто стоят като кръпки.

Надявам се, че няма да ме карате да ги посочвам „точ в точ“ достатъчно е, че едната е изведена като заглавие.

За мен „солта“ е, как Олег Григориев вижда нещата отвътре както за Русия така и за Китай, сега и за в бъдеще време.
цитирай
4. krizata - Определено има какво да се научи но и ...
13.05.2016 21:47
getmans1 написа:
Определено има какво да се научи но и вярвам, че Вие като преводач добре сте забелязали „изпросените“ от интервюиращия геопоритически мисли на интервюирания, просто стоят като кръпки.

Надявам се, че няма да ме карате да ги посочвам „точ в точ“ достатъчно е, че едната е изведена като заглавие.

За мен „солта“ е, как Олег Григориев вижда нещата отвътре както за Русия така и за Китай, сега и за в бъдеще време.



Действително, като развиващи се държави те нямат бляскаво бъдеще, но именно затова е написана и книгата, заради която Григориев беше в България.
цитирай
5. x111 - Човек се учи докато е жив.....
13.05.2016 21:48
Особено смешно ми стана когато чета за "руските олигархични групи в България".Къде са тези митични групи?!Какво чака чичо Сам,що не изгони досега,цялата световна власт е в негови ръце?
Това показва,че Григориев слабо познава текущата обстановка в България,а и по света.Подобни глупости само наливат вода в мелницата на световната американска олигархия и тирания.Но може така е по-добре.

Григориев заедно с Хазин не знаят,че "изтичането на капитали"/на руски "отток капитала"/ според методиката на платежния баланс е счетоводна фикция,вид счетоводен запис,нищо повече.

Знаете ли страните с най голямо "изтичане на капитали","оток на капитали"?

Това са :
Китай,Германия,Саудитска Арабия,Русия/до 2014г/. и др.

Защо? Именно защото тези страни имат най-голямо положително търговско салдо/разликата между износ и внос на стоки и услуги/.

Сътветно страните,коит внасят много повече отколкото изнасят като САЩ,Великобритания,Турция и др.
отчитат "приток на капитала".България също отчита "приток на капитала",по понятни причини.

Днес четем :"Отокът на капитали от Русия е намалял 3,5 пъти"

http://sdelanounas/blogs/77613/

Защо е намалял?Много просто,защото в рамките на две години рязко намаля положителното търговско салдо на Русия.

http://sdelanounas/blogs/12759/
И като е намало "изтичането на капитали" от Русия,тези средства да са задвижили с нещо местната икономика?!Не.

Какво е оток на капитала:
---------
При этом из $500 млрд. экспортной валютной выручки неиспользованными остались $200 млрд., которые и осели в виде остатков на банковских счетах. Вот этот недоиспользованный остаток в $200 млрд. и интерпретируется как отток капитала, хотя никакого капитала из страны не утекало. Это очень легко представить, если предположить, что импорт товаров был бы равен экспорту — тогда торговое сальдо равнялось бы нулю, и об «оттоке капитала» никто бы и не заикался.

http://sdelanounas/blogs/12759/
цитирай
6. getmans1 - А в книгата има ли глава посветена на България - ЕС и съответно Русия, това ми е важното?!
13.05.2016 21:50
krizata написа:
getmans1 написа:
Определено има какво да се научи но и вярвам, че Вие като преводач добре сте забелязали „изпросените“ от интервюиращия геопоритически мисли на интервюирания, просто стоят като кръпки.

Надявам се, че няма да ме карате да ги посочвам „точ в точ“ достатъчно е, че едната е изведена като заглавие.

За мен „солта“ е, как Олег Григориев вижда нещата отвътре както за Русия така и за Китай, сега и за в бъдеще време.



Действително, като развиващи се държави те нямат бляскаво бъдеще, но именно затова е написана и книгата, заради която Григориев беше в България.

цитирай
7. x111 - Що е то "оток на капитала"?"Изтичане на капитали"
13.05.2016 21:53
Экспорт в $500 млрд. означает, что после продажи товаров и услуг на эту сумму иностранным покупателям на банковские счета фирм-экспортеров поступает $500 млрд. в иностранной валюте — экспортная валютная выручка. Импорт в $300 млрд. означает, что фирмы-импортеры купили у фирм-экспортеров иностранной валюты на $300 млрд., потом на эту сумму купили товаров и услуг иностранного производства, после чего продали их потребителям своей страны за национальную валюту.

При этом из $500 млрд. экспортной валютной выручки неиспользованными остались $200 млрд., которые и осели в виде остатков на банковских счетах. Вот этот недоиспользованный остаток в $200 млрд. и интерпретируется как отток капитала, хотя никакого капитала из страны не утекало. Это очень легко представить, если предположить, что импорт товаров был бы равен экспорту — тогда торговое сальдо равнялось бы нулю, и об «оттоке капитала» никто бы и не заикался.
цитирай
8. krizata - Определено има какво да се научи но и ...
13.05.2016 22:12
getmans1 написа:
krizata написа:
getmans1 написа:
Определено има какво да се научи но и вярвам, че Вие като преводач добре сте забелязали „изпросените“ от интервюиращия геопоритически мисли на интервюирания, просто стоят като кръпки.

Надявам се, че няма да ме карате да ги посочвам „точ в точ“ достатъчно е, че едната е изведена като заглавие.

За мен „солта“ е, как Олег Григориев вижда нещата отвътре както за Русия така и за Китай, сега и за в бъдеще време.



Действително, като развиващи се държави те нямат бляскаво бъдеще, но именно затова е написана и книгата, заради която Григориев беше в България.



Лекциите за монокултурното и инвестиционното взаимодействие, както и за рентата покриват проблематиката за България и Русия.
цитирай
9. krizata - Экспорт в $500 млрд. означает, что ...
13.05.2016 22:18
x111 написа:
Экспорт в $500 млрд. означает, что после продажи товаров и услуг на эту сумму иностранным покупателям на банковские счета фирм-экспортеров поступает $500 млрд. в иностранной валюте — экспортная валютная выручка. Импорт в $300 млрд. означает, что фирмы-импортеры купили у фирм-экспортеров иностранной валюты на $300 млрд., потом на эту сумму купили товаров и услуг иностранного производства, после чего продали их потребителям своей страны за национальную валюту.

При этом из $500 млрд. экспортной валютной выручки неиспользованными остались $200 млрд., которые и осели в виде остатков на банковских счетах. Вот этот недоиспользованный остаток в $200 млрд. и интерпретируется как отток капитала, хотя никакого капитала из страны не утекало. Это очень легко представить, если предположить, что импорт товаров был бы равен экспорту — тогда торговое сальдо равнялось бы нулю, и об «оттоке капитала» никто бы и не заикался.


Подобна е схемата с купената от населението валута!
А можеш ли да дадеш източника на горната информация, за да се запозная по-подробно с целия материал?
цитирай
10. x111 - Экспорт в $500 млрд. означает, что ...
13.05.2016 22:35
krizata написа:
x111 написа:
Экспорт в $500 млрд. означает, что после продажи товаров и услуг на эту сумму иностранным покупателям на банковские счета фирм-экспортеров поступает $500 млрд. в иностранной валюте — экспортная валютная выручка. Импорт в $300 млрд. означает, что фирмы-импортеры купили у фирм-экспортеров иностранной валюты на $300 млрд., потом на эту сумму купили товаров и услуг иностранного производства, после чего продали их потребителям своей страны за национальную валюту.

При этом из $500 млрд. экспортной валютной выручки неиспользованными остались $200 млрд., которые и осели в виде остатков на банковских счетах. Вот этот недоиспользованный остаток в $200 млрд. и интерпретируется как отток капитала, хотя никакого капитала из страны не утекало. Это очень легко представить, если предположить, что импорт товаров был бы равен экспорту — тогда торговое сальдо равнялось бы нулю, и об «оттоке капитала» никто бы и не заикался.


Подобна е схемата с купената от населението валута!
А можеш ли да дадеш източника на горната информация, за да се запозная по-подробно с целия материал?


http://sdelanounas/blogs/12759/
цитирай
11. x111 - Изключително слабо интервю на Г...
14.05.2016 00:53
krizata написа:
x111 написа:
Изключително слабо интервю на Григориев.Разочарован съм.
Минус.


Какво конкретно те разочарова?



Достатъчно е само да видя къде е публикувано интервюто,непрофесионалните и глупави въпроси на "журналистите" и веднага ми става ясно в каква гама ще протече мислословието на Григориев.

"Златото не е надеждна инвестиция"-зависи какво и за какъв период от време.Един апартамент също е надежден залог при определени обстоятелства.

------
"Русия много е загубила от замразените си газови проекти"

От кои например?Аз знам само за едно "замразено" находище,което дори не е разработено-това е Штокмановото газокондензатно находище отвъд Полярния кръг.
И пак традиционното европейско и българско мрънкане относно цената на руския газ,което е един изключително нагъл шантаж с цел Русия да продължава да продава стратегическите си богатства на безценица,продължавайки да дотира европейската икономика.Нечувана наглост от страна на Евросъюза.
Като не ви харесва руския газ-свят широк.

Кеф ти катарски газ,кеф ти норвежки,кеф ти пакистански.Фрийдъм ъф чойс.

"Предалагат кейнсиански мерки за развитието на руската икономика"

И извънземни мерки да предлагат-когато няма приета цялостна програма,доктрина и набор от нестандартни подходи за борба с кризисната ситуцаия-никакви палиативни движения няма да помогнат.Григориев много добре осъзнава за какво иде реч,тъй като и той е в творчески тупик,нищо конкрентно не предлага.
"
цитирай
12. x111 - Григориев:"Русия, Казах...
14.05.2016 16:30
Григориев:"Русия, Казахстан, Азербайджан, Армения са пресни примери. Те са много по-изостанали/?!?!/ в институционално отношение от България"
-----
Абсолютни глупости.
цитирай
13. x111 - Напълно съм съгласен!
16.05.2016 16:29
Григориев:"- Единственият начин за развитие на развиващите се страни е да работят за пазарите на развитите. Но за да работиш на тези пазари, трябва задължително да оставаш беден. Т.е., докато вие сте бедни, взаимодействието върви нормално, но не можете да станете богати. И по тази причина ЕС винаги ще се изгражда от две части. Докато световната икономика бурно растеше до 2007-а, тези проблеми се маскираха за сметка на външни заеми. Когато престана да расте, всичко излезе на повърхността. "
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825766
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев