Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2017 22:08 - По проблема за фалшивите новини
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 2025 Коментари: 45 Гласове:
2

Последна промяна: 14.11.2017 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Смятам, че основният проблем в явлението на т.н. "фалшиви новини" е различната трактовка на едно или друго събитие и гледната точка, от която се разглежда то!

Така например, на нас, цивилизованите народи, ни е свойствено да смятаме, че знаем как трябва да живеят онези - по-изостаналите в цивилизационното си развитие жители на планетата!

И започваме упорито и с поглед за много години напред да инвестираме колосални ресурси, за да убеждаваме тези изостанали народи (чрез отглеждане на определени техни представители), в предимствата именно на нашия начин на живот!


Когато решим, че е дошло подходящото време минаваме и на преки действия, като организираме вътрешни преврати, революции и други подобни действия, докарващи на власт хората, в които сме инвестирали толкова много обществени средства!

Понякога обаче някои представители на аборигентските народи обявяват нашите действия за пряка намеса в техните вътрешни работи и започват конфликти, които често ескалират в твърде остри форми!

И тук идва нашето справедливо възмущение: та нали ние, цивилизаторите, желаем само вашето добро, а вие, диваците, не разбирате колко е важно да възприемете нашия начин на живот, за да станете част от по-прогресивното човечеството! В такава обстановка се раждат и условията за т.н. фалшиви новини!

Последният, най-ярък пример за тези процеси бе организираният от нас преврат в Украйна! След десетилетия целенасочени усилия по линия на лансираната от нас програма за "Източно партньорство", ние бяхме убедени, че е дошъл моментът и поредната порция световни аборигени са готови да приемат нашия начин на живот. Че ние действаме единствено и само в интерес на обикновените украинци, за които бяхме убедени, че главната им мечта е да живеят точно както ние си го представяме!

И се започна една страхотна бъркотия! Онези, които бяхме обучили в манипулация на общественото мнение, започнаха да провеждат операции по сваляне на законната власт (все пак някак трябваше да се оправдават колосалните средства, вложени в обучение на тези наши местни поддръжници)!

Оказа се, обаче, че не всички от аборигените ни възприемаха като свои цивилизатори, а ние решихме, че това не може да е истина - все пак нали ние сме носители на най-справедливото обществено устройство в човешката история и не би могло да е възможно някой да не ни възприема именно като такива!


Решихме, че други варвари (от изток) ни пречат да превърнем скорострелно украинците в цивилизовани граждани на света и тръгнахме целенасочено към директна конфронтация с онези - източните диваци. Проблемът е, обаче, че половината от украинците наистина не искат да са като нас, и да живеят като нас!

Естествено, че ние като богоизбрани дори не можехме да си представим хипотетичната възможност някой да не приема нашия начин на живот като еталонен и за себе си!
Съответно, когато хората в Крим избраха свободата пред готвещия им се неонацистки режим, познат от историята като кървав и безпощаден (попитайте поляците за кланетата във Валъйн) ние решихме, че всъщност става въпрос за окупация от страна на източните варвари!

След като преди това наши представители гарантираха мирното предаване на властта в Украйна, гаранции които бяха забравени буквално за няколко часа, тогава е съвсем естествено част от местните диваци да се замислят:"А дали следващия път, когато ни се гарантира нещо, то всъщност ще има някакво покритие?"


И в момента живеем в два паралелни свята: ние говорим за варварска окупация, а те за възможност да се самосъхранят като народ със своите вековни традиции (напомням, че от наша гледна точка всички те са аборигени, подлежащи на оцивилизоване).

И се раждат т.н. фалшиви новини: в Сирия ние твърдим, че се борим срещу терористите от ИДИЛ, но в същото време ги пускаме да се измъкнат безнаказано и въоръжени, за да се бият на други участъци от фронта срещу същите тези варвари, които не желаят да възприемат толкова ценния наш начин на живот! Утре обаче същите терористи ще бъдат окончателно победени и техните остатъци ще се върнат в нашите градове и ще продължат да тероризират нашето население!

Като човек, който преди около десетилетие прогнозира всички тези предстоящи да се случат по онова време процеси и събития, това което става около нас е напълно предвидимо! Проблемът е, че армията от ваши анализатори и експерти, които най-вероятно получават и сериозни възнаграждения за дейността си, не виждат безперспективността на подобен род политики!

Все пак, надеждата, че някога нашият цивилизован свят ще започне да провежда по-адекватна от досегашната си стратегическа политика по отношение на останалите народи, продължава да тлее и да не угасва!
Не ние сме богоизбрани! Просто случайно стечение на исторически обстоятелства, които достигат предела на своето влияние върху икономическото развитие на съвкупното човечество!Гласувай:
3
11. getoveyoselph - Nikoi ne ta 4ete ve ebasi mu i skukata
14.11.2017 22:15
Ebasi sku4noto skrii sa v ku4i laino
цитирай
2. krizata - Ebasi sku4noto skrii sa v ku4i la...
15.11.2017 08:39
getoveyoselph написа:
Ebasi sku4noto skrii sa v ku4i laino


Може ли еничарите да пишат на български!
цитирай
3. krizata - И за това става дума:
15.11.2017 10:41
http://dnes.dir/news/siria-islyamska-darzhava-rakka-26590179?nt=4
цитирай
4. krizata - Мнението на украинците живеещи в Крим:
15.11.2017 13:59
https://ria/society/20171115/1508855263.html
цитирай
5. x111 - Д-р Хитов, не е нужно да отделяте ...
15.11.2017 17:45
Д-р Хитов,не е нужно да отделяте внимание на жалката българска псевдомедийна камарила и обслужващо-вярващите й идиоти.
цитирай
6. x111 - "в предимствата именно на ...
15.11.2017 17:48
"в предимствата именно на нашия начин на живот!"

И какви са ни "предимствата",България е превърната в деградирала и умираща страна,с кръгли глупаци начело й.
цитирай
7. x111 - Българския политически елит е п...
15.11.2017 17:59
Българския политически елит е посмешище и пример за най-висока сервилност в целия свят,жалка карикатура,която дори на остров Тонга не бива възприемана сериезно,може би това са ни "предимствата"?
цитирай
8. x111 - Не виждам с какво точно ни пречат ...
15.11.2017 18:13
Не виждам с какво точно ни пречат "варварите"?

Прекъсваме всякакви контакти с тях,във всички области,и продължаваме напред.
Къде е проблема?
цитирай
9. x111 - Мои размисли Почему создание новой Османской империи и мирового халифата является неизбежным процессом?
15.11.2017 19:22
Новая Османская империя неизбежна.Кстати возрождение идеи и доктрины Османской империи была еще

при "светского руководителя"Турции Тургуте Озала в 80-х годов 20 века.Не важно кто будет правит Турцию:Эрдоган, Барак,Мехмед или кто-нибудь другой,у них одна и та же доктрина,это имперское государство,турки это имперский народ,ибо политический вектор не зависит от обещания и намерения и красивых фраз для успокоения,а от реальных возможностей.

Итак каковы реальные возможности Турции в 2035-2040 гг :это будет

-150-170 миллионное турецкое молодое,гипермотивированное и фанатизированное население,сильное консревативное общество исламского патриархата,жадное для экспансии.Лучшее американское наукоемкое вооружение пятого и шестого поколения будет находится в руках турецкой армиии,вполне вероятно наличие собственных РВСН,огромная реальная экономика.

Нынешнее геополитическое состояние Турции: Сегодня на Балканах турки полностью контролируют Албанию,Болгарию,Македонию,Северную Грециию,частично Румынию и конечно Боснию,собенно после геноцида против сербов.

На Кавказе: Очень сильное турецкое влияние наблюдается в Грузии,не говоря же про Азербайджан-он полностью турцизирован,и конечно довольно мощно влияние турков на Северном Кавказе по всем направлениям,вплоть до постоянного разжигания антирусского исламского терроризма,антирусского сепаратизма и руссофобии среди местного населения.Факт.

Очень сильно турецкое влияние по всем направлениям наблюдается на Украине,Молдавии и Гагаузии.

Поволожье и Сибирь: Довольно сильное турецкое влияние чуть-ли не вплоть до дистанционного управления со стороны турков наблюдается в Татарстане,Башкирии,Чувашии,Алтае,Бурятии,Якутии,Заполярье.

Центральная Азия: Очень сильное турецкое влияние: духовное,экономическое и политическое вплоть до полного контроля наблюдается в Казахастане,Туркмении,Киргизии,Узбекистане и даже в персидском Таджикистане.

Формула турков довольно проста: создание империи на основе пантюркизма,великого Турана,то есть Турция это ядро для всех тюркоязычных народов в мире плюс исламский синтез-Турция это ядро мирового халифата.

Таким образом география Турции вырастет до масштабов Британской империи.

Да, и для американцев и вообще для всего Запада выгоднее наличие Османской империи и тотальный распад России,ибо это хороший инструмент для контроля всей Евразии
цитирай
10. x111 - И Турция не е виновна или "л...
15.11.2017 19:29
И Турция не е виновна или "лоша",че има аспирации и амбиции за възстановяване на геополитическата мощ на Османската империя,мания за величие има всяка държава инарод,защото политиката винаги зависи от реалните възможности.
Просто такива са закономерностите на историческия процес.
Свят без насилие,бедност и геополитически интереси е възможен само в рамките на Комунистическия проект,в рамките на единна световна социалистическа република,за начало.
цитирай
11. krizata - И Турция не е виновна или "л...
15.11.2017 19:32
x111 написа:
И Турция не е виновна или "лоша",че има аспирации и амбиции за възстановяване на геополитическата мощ на Османската империя,мания за величие има всяка държава инарод,защото политиката винаги зависи от реалните възможности.
Просто такива са закономерностите на историческия процес.
Свят без насилие,бедност и геополитически интереси е възможен само в рамките на Комунистическия проект,в рамките на единна световна социалистическа република,за начало.


Звучи много оптимистично: "Единна световна социалистическа република!"
цитирай
12. x111 - "Звучи много оптимистично: ...
15.11.2017 20:04
"Звучи много оптимистично: "Единна световна социалистическа република!"
-----------
В противен случай човечеството може да очаква: ужас без край,хаос,едни и същи грешки,катаклизми и възпроизводство на исторически събития.

"Надо преодолеть догматизм"-проф. Роберт Нигматулин
цитирай
13. krizata - Запорожка Украина също може да избяга от неонацистите:
15.11.2017 20:20
https://www.youtube/watch?v=JnRi9fhIwfQ
цитирай
14. x111 - И Турция не е виновна или "л...
15.11.2017 20:25
krizata написа:
x111 написа:
И Турция не е виновна или "лоша",че има аспирации и амбиции за възстановяване на геополитическата мощ на Османската империя,мания за величие има всяка държава инарод,защото политиката винаги зависи от реалните възможности.
Просто такива са закономерностите на историческия процес.
Свят без насилие,бедност и геополитически интереси е възможен само в рамките на Комунистическия проект,в рамките на единна световна социалистическа република,за начало.


Звучи много оптимистично: "Единна световна социалистическа република!"


Великата идея и мечта на Ленин.
цитирай
15. x111 - Запорожка Украина също може да избяга от неонацистите
15.11.2017 20:31
Неслучайно, "Запорожката сеч" е творение на великия възсъединител на руския народ,гетмана Богдан Хмелницки.
Все пак Ви препоръчвам да не употребявате названието "Украйна",това е пренебрежителната полска дума за покрайнина,за географска провинция.Исторически правилното име на тази земя е Малая Русь или Малката Русия,исконна руска земя-от Луганск до Беловосток/"Бялисток" дн.Полша/.

Малая Русь или Малорусия е люлката на руската държавност.
цитирай
16. x111 - И Турция не е виновна или "л...
15.11.2017 20:36
x111 написа:
krizata написа:
x111 написа:
И Турция не е виновна или "лоша",че има аспирации и амбиции за възстановяване на геополитическата мощ на Османската империя,мания за величие има всяка държава инарод,защото политиката винаги зависи от реалните възможности.
Просто такива са закономерностите на историческия процес.
Свят без насилие,бедност и геополитически интереси е възможен само в рамките на Комунистическия проект,в рамките на единна световна социалистическа република,за начало.


Звучи много оптимистично: "Единна световна социалистическа република!"


Великата идея и мечта на Ленин."Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма."

Георги Димитров.
/Най-известният българин в света/.
цитирай
17. x111 - Не чувстват ли,че стават жалки и смешни в безсилието си
15.11.2017 22:18
Да и на мен Кремъл "ми плати" да пиша за независимостта на Каталуния. :-)))))
--------
"Руски хакери в социалните мрежи провокирали недоволство в Каталония,руските СМИ не представяли информацията обективно".

Като че ли западните "СМИ" са много обективни,най-малкото западняците могат да говорят за обективност и за информационна война .Жертвите на цветните революции организирани от западната информационно-пропагандна машина са безброй.
цитирай
18. x111 - Толкова струва "свободата на ...
15.11.2017 22:22
Толкова струва "свободата на словото" на Запад.Обикновен фашизъм породен от двойните им стандарти.Когато истината не им изнася налагат безцеремонна цензура и се оправдават с имишльотини.
цитирай
19. x111 - Беларусинформ.Новини от Белорусия
17.11.2017 16:40
Глубина переработки древесины в Беларуси после запуска новых заводов превысит 90%
-----------
Глубина переработки древесины в Беларуси после запуска новых целлюлозно-бумажных заводов превысит 90%, сообщил председатель концерна "Беллесбумпром" Юрий Назаров во время онлайн-конференции на сайте БЕЛТА. "Благодаря модернизации увеличились объемы и глубина переработки древесины внутри страны. Так, в 2006 году обрабатывающими предприятиями Беларуси было потреблено 5,2 млн куб.м древесины, в 2016 году - уже 10,5 млн куб.м. Причем большая часть этого сырья - 8,4 млн куб.м - пошла в глубокую переработку: на производство древесных плит, фанеры, целлюлозы, дверей, окон, строительных конструкций. Глубина переработки с 38,5% в 2006 году увеличилась до 80% в 2016 году. В перспективе, когда заработают новые целлюлозно-бумажные заводы, глубина переработки превысит 90%", - сказал Юрий Назаров. По его словам, сырье стало использоваться гораздо эффективнее. "Так, средняя цена 1 куб.м древесного техсырья лиственных пород (ольха, осина) - примерно $13. Можно изготовить 1 куб.м плиты ДСП (на это пойдет 1,65 куб.м древесины) и продать, получив от $90 до $120", - отметил председатель концерна. Еще больше добавленной стоимости образуется при производстве целлюлозы и мебели. "Для производства 1 т сульфатной целлюлозы хвойной требуется 5,6 плотных куб.м древесины - сосновых балансов. 1 кубометр этого сырья сегодня можно продать в среднем за $17, соответственно 5,6 куб.м - за $95,2. Но переработав их в 1 т целлюлозы, мы получаем за нее выручку в $600. А если взять ценные породы древесины, например, дуб, и переработать ее не в доску, а в мебель, на 1 кубометре мы получим до нескольких тысяч долларов. То есть эффект очевиден", - подчеркнул Юрий Назаров

Читать полностью: http://www.belta/economics/view/glubina-pererabotki-drevesiny-v-belarusi-posle-zapuska-novyh-zavodov-prevysit-90-nazarov-265366-2017/
цитирай
20. x111 - Беларусинформ.Новини от Белорусия
17.11.2017 16:52
Компания Geely открывает завод «БелДжи» в Беларуси

На первом этапе с конвейера будут сходить 60 тысяч автомобилей в год с перспективой увеличения мощностей до 120 тысяч. Завод будет производить автомобили Geely в основном для российского рынка. Напомним, на новом заводе «БелДжи» будут выпускать два кроссовера Geely — NL 3 и NL 4, и компактный седан. Предположительно, первым с конвейера нового предприятия сойдет флагманский кроссовер Geely Atlas.
Белорусско-китайское СЗАО «БелДжи», выпускающее легковые автомобили под маркой Geely, создано в 2011 году. В феврале 2013 года на предприятии был собран первый автомобиль. Акционерами «БелДжи» являются ОАО «БелАЗ» (51,49%), Zhejang Jirun Automobile Co., Ltd (33,47%), СЗАО «Союзавтотехнологии» (9,01%) и CITIC International Investment Limited (6,03%). В 2015 году между Борисовом и Жодино началось строительство новой площадки по выпуску автомобилей. Для реализации проекта выделен китайский кредит на 158,7 млн долларов. Общий объем инвестиций составит 400 млн евро.

На территории завода разместятся цеха сварки площадью более 9 тысяч кв. м, сборки — 16 тысяч кв. м и окраски — около 8 тысяч кв. м.
Читать полностью: https://auto.tut/news/autobusiness/568947.html


цитирай
21. x111 - А разликата между стандартите за горива Евро-1,2-3,4-6 е минимална,освен това ЕС нарушава нормите на СТО
17.11.2017 16:57
И в България откриха завод за китайский автомобили,но

"ЕС спря завода за коли на Гриша Ганчев"

"Заводът за автомобили на Гриша Ганчев, спря сглобяването на коли, съобщава "Телеграф", позовавайки се на три независими един от друг източника. Една от причините била, че китайските коли, които излизат от фабриката на ловешкото село Баховица не покривали стандарта за вредни емисии Евро 6, който ЕС въведе като задължителен за произвежданите през 2016 г. автомобили. Голямо количество произведени коли в завода прашасват, а половината персонал - около 60 души, е уволнен още в края на октомври, пише изданието. Служители си тръгнали по параграфа "по взаимно съгласие". След голямата чистка са останали само шефовете на екипи и част от работниците на поточни линии. Причината е, че без тях производството много трудно би могло да се възобнови.

Прочети повече в Blitz: https://www/goreshtite-novini/es-sprya-zavoda-za-koli-na-grisha-ganchev_news386399.html
цитирай
22. krizata - Кой стреля по демонстрантите на киевския централен площад през 2014 г.?
19.11.2017 17:58
http://rusvesna/news/1510998742
цитирай
23. x111 - САЩ и ЦРУ стреляха по демонстрантите-това е ясно и на малките деца
20.11.2017 19:19
krizata написа:
http://rusvesna/news/1510998742


И "мирните протестиращи дечица",които крещяха : "московците на въжето", явно такива са разбиранията за "доблест" у американците.Или по-точно за двойните западни стандарти и лицемерие,втръснали на всички нормални хора.
Путин е длъжен да защити рускоезичното население в Малорусия,това са над 30 милиона души,така би постъпил всеки нормален и отговорен политик.Но той нищо не предприема.
цитирай
24. x111 - http://rusvesna/news/151099...
20.11.2017 19:22
krizata написа:
http://rusvesna/news/1510998742


САЩ продължават воръжават киевските фашисти за да ескалира отново геноцида срещу руския народ в Донбас.
цитирай
25. x111 - Когато българите невнятно и объ...
20.11.2017 21:26
Когато българите невнятно и объркано призовават за "Промяна на статуквото",то тази промяна трябва да започне първо от "българските" медии и пропагандисти,те са главните манипулатори и слуги на колониалната администрация и мафия в България.
99% от българските СМИ биват директно командвани,съветвани и естествено строго контролирани от посолството на ул "Козяк" в Южния парк.
цитирай
26. x111 - Защо МОК и всички спортни чиновници по света се подчиняват и козируват на САЩ?
21.11.2017 17:49
1.Продажбите на спортни облекла в САЩпрез миналата година се оценяват на 88 милиарда долара!Гигантски пазар.

https://www.statista/topics/961/sporting-goods/

2.Според изследване на агенция Кинг цялата спортна индустрия на САЩ:билети,рекламни права,спортна екипировка и инвентар,книги и пр. през 2002 година е имаала оборот от 194 милиарда долара!
Сравнете този гигантски пазар,който реализира подобни продажби всяка година с жалките няколко милиарда долара похарчени за организацията на олимпиада,при това веднъж на четири години.
Ето кой винаги е "командвал парада" в света на спорта,кой винаги е изнудвал и ще изнудва в своя полза всички спортни чиновници,съдии и журналисти по света и у нас ,кой си позволява съвсем легално и нагло да допингира своите "суперзвезди-състезатели" ,уж под предтекст ,че били "болни,че били астматици" или да унищожава и укрива допинг-проби на своите "суперзвезди",защото "чистачката по погрешка ги унищожила",и прочие глупави измишльотини,подходящи за малки деца.

За мащабите на американския комерсиален спорт виж книгата на Джон Бич и Саймън Чадуик "Маркетинг на спорта"
http://padaread/?book=50826
цитирай
27. x111 - За снайперистите в Киев.Та ЦРУ са царе на лъжата и инсценировката на фоулс флаг оперейшн
21.11.2017 23:07
Ето какво събитие стана повод за началото на бруталната американска агресия във Виетнам,агресия довела до смъртта на четири милиона виетнамци.
--------------
Тонки́нский инцидент — общее название двух эпизодов, произошедших в водах Тонкинского залива в августе 1964 года с участием военно-морских флотов США и Северного Вьетнама. Последствием второго инцидента стало принятие Конгрессом США так называемой Тонкинской резолюции, предоставлявшей президенту Линдону Джонсону правовые основания для прямого использования вооружённых сил страны во Вьетнамской войне. В 1995 году АНБ рассекретило документы, указывающие на то, что в столкновении 2 августа первыми открыли огонь американские силы, а в столкновении 4 августа никаких вражеских сил не было вовсе.

---------
Именно така очерниха и очернят до ден днешен Президента на Русия,Президента на Разумното и Миролюбиво човечество Владимир Владимирович Путин,така очерняха Кастро,Кадафи,така лъжеха без никакво разследване за химически атаки "осъществени" от легитимния Президент на Сирия Башар Ал Асад,така негъра Колин Пауъл лъжеше за оръжията за масово унищожение в Ирак,така очернят и Иран.
цитирай
28. x111 - За патологията на американския империализъм
21.11.2017 23:28
Не знам какъв изрод трябва да си,без капчица съвест,за да изфабрикуваш повод за война,за такова ненужно и жестоко кръвпролитие?!?

Още повече,що за изверги пък са тези,които защитават подобни лъжи,подобна безскрупулна патология.Тези изверги киснат денонощно по "българските" телевизионни екрани и радиопрограми,и Вие искате да водим диалог с тях за "доброто на България"?
С тях може да се води диалог само на един език- на "езика на Михаил Тимофеевич".
И колкото по-зле сега се развива България ,толкова по-добре за бъдещето на България.
цитирай
29. x111 - "Культура, искусство, пр...
22.11.2017 15:05
"Культура, искусство, просвещение – это ответ на вызовы варварства, нетерпимости, агрессивного радикализма, которые угрожают нашей цивилизации."

Владимир Путин
цитирай
30. x111 - Если бы не большевики… http://www.zamlelova.ru/istoriya/all/article_550/
27.11.2017 21:45


В связи с Великой Октябрьской социалистической революцией часто сталкиваешься с таким неверным, но весьма распространённым суждением, что будто бы до 1917 г. Россия процветала, народ благоденствовал, а по темпам развития страна опережала всю планету. Но вдруг на историческую сцену явилась страшная неведомая сила по имени Большевики и всё испортила: развитие остановилось, процветание и благоденствие пресеклись на корню. Суждение это поражает не столько незнанием фактической стороны вопроса, сколько нежеланием разобраться и увидеть логическую яму в подобного рода трактовках истории. И плохо даже не то, что ложь, возникшая вокруг Октября и распространяемая поныне, выгодна недругам России, тем, кто ждёт её раскола и уничтожения; плохо, что российский обыватель в массе своей поддержал опасные для самого себя измышления.Ещё древние утверждали: «Ничто не возникает из ничего и не переходит в ничто, но всё возникает из другого и переходит в другое». Так неужели без всяких серьёзных предпосылок могла возникнуть сила, потрясшая мир и создавшая совершенно новый тип государства и общества? Февральская революция оказалась взрывом, уничтожившим государственное здание Российской Империи. И на руинах этого здания столкнулись лицом к лицу отнюдь не только большевики и юнкера. С Февраля начинается в России хаос, в котором задействованы были разные революционные движения. Так что зачастую революционная борьба носила характер «всех против всех». При этом отнюдь не все революционные силы стремились к скорейшему завершению хаоса, восстановлению полноценной государственности и сохранению целостности страны. Сделать это удалось именно большевикам, остановившим войну «всех против всех» и прогнавшим, кстати, приглашённых белыми генералами интервентов, рассматривавших в качестве платы за помощь российские территории. Именно Октябрь стал организующей силой революции, сдержавшей «бунт бессмысленный и беспощадный», покончившей с революционной стихией и заглушившей волну революционной трансгрессии. Характерно в этом смысле сказанное В.И. Ленина: «После слов “грабь награбленное” начинается расхождение между пролетарской революцией, которая говорит: награбленное сосчитай и врозь его тянуть не давай, а если будут тянуть к себе прямо или косвенно, то таких нарушителей дисциплины расстреливай. И вот, когда против этого начинают вопить, крича, что – диктатура, <…> тут есть та каша в головах, то политическое настроение, которое выявляется именно мелкобуржуазной стихией, которая протестовала не против лозунга “грабь награбленное”, а против лозунга: считай и распределяй правильно. Голода не будет в России, если мы посчитаем хлеб, проверим наличность всех продуктов, и за нарушение установленного порядка будет следовать самая жестокая кара. Вот где расхождение…»Не будем останавливаться на том, что эти, как и многие другие, ленинские слова были перевраны или искажены. Важна отмеченная Лениным позиция большевиков: революция – это не грабёж и растаскивание чужого добра по карманам, это установление такого порядка, когда «голода не будет в России». Даже если для этого придётся идти на непопулярные меры.Что же касается появления большевиков из небытия, то неужели за сто лет мы так и не поняли главного: большевики – вовсе не неведомая сила, но выражение чаяний большинства. Чаяний, возникших по причине того, что Ленин называл «революционной ситуацией», то есть когда «низы не хотят», а «верхи не могут» жить по-старому. Попросту говоря, когда старые порядки отживают своё, когда перемены становятся насущно-необходимыми, невозможно вечно стоять на пути нового. В том случае, когда это касается политической обстановки, и когда власть имущие не проявляют гибкость и чуткость, не стремятся обрести равновесие между старым и новым, государственное здание неизбежно падает. Именно об этом писал П.А. Сорокин: «Падение режима – обычно результат не столько усилий революционеров, сколько бессилия и неспособности к созидательной работе самого режима». Но если падение старого произошло, нечего удивляться и ужасаться тому, как болезненно, а для кого-то мучительно идёт становление нового. Всё новое рождается в муках, и государственность здесь не может быть исключением. А потому гражданская война в той или иной форме – это естественное следствие революции. А ужесточение закона и репрессии, особенно в условиях противостояния и давления извне – естественное следствие гражданской войны, когда победившая в этой войне сила утверждает свой порядок, устраняя врагов и конкурентов. Вывод простой: не хотите репрессий, не доводите до революции.Конечно, всё это говорится с известной долей упрощения, в действительности упомянутые явления сложнее и разностороннее. Но некая схема или даже формула вполне уместна. Особенно как противопоставление другим схемам и формулам, не отличающимся к тому же последовательностью.К чему же зовут нас ненавистники Октября, утверждающие, что если бы не большевики, мы бы сейчас купались в молочных реках? К процветающей России образца 1913 года? Нет, потому что не было никакой процветающей России в 1913 г. Была, по сути, полуколониальная держава с засильем иностранного капитала в промышленности и банковском деле, с нищим, бесправным, тёмным и полуграмотным большинством, чванливым и презирающим чернь меньшинством, с коррумпированной, безразличной к своему народу, зато лихо ввязывающейся в военные авантюры и умело их проигрывающей властью. Так что же тут хорошего? Для большинства – ничего. Хорошо опять же для меньшинства и для иностранного капитала. Хорошо тем, кому не было места в Советской России, независимой и в самом деле совершившей рывок в развитии. Тем, кого изгнал Октябрь, и кто по этой самой причине Октябрь ненавидит. Далеко же за примером не надо ходить. Вот один известный православно-патриотический телеканал. Руководитель коего, православный же олигарх, грезит монархией, громит советскую власть на каждом перекрёстке, называя оную то нелегитимной, то безбожной, то ещё не пойми какой. Но тут выясняется, что первым генеральным продюсером православного телеканала был мистер Джек Хэник, создатель американского телеканала «Фокс Ньюс», того самого – воюющего с «российской угрозой». А сам православный олигарх вошёл в мир большого бизнеса благодаря другому гражданину североамериканских штатов – мистеру Борису Йордану, тому самому сыну гитлеровских пособников и активному соратнику Чубайса и Коха.

Можно ли предположить, чтобы господа эти действовали во благо Отечества? И не кажется ли очевидным, что деятельность их по очернению советского прошлого сродни деятельности США перед началом очередной военной кампании? А именно их цель – создание благоприятного общественного мнения или климата для какой-нибудь ползучей приватизации-2, а то и реституции. В этом случае остатки того, что было большевиками национализировано, сосчитано и перераспределено в интересах всей страны, окончательно и бесповоротно перейдёт в частные руки. И речь наверняка пойдёт не только о заводах, газетах, пароходах. Под умиление монархиствующих сограждан частными станут «моря и земли», к бывшим владельцам отойдут десятины земли. А там, глядишь, поклонникам 1913 года объяснят, что пора возвращаться к истокам, к родному 1861 году, когда крестьяне и помещики жили одной дружной семьёй. Что ж, как писал Ленин, «тут есть каша в головах», и ничего с этим не сделаешь.И лишь в одном можно согласиться с противниками Октября: если бы не большевики, всё действительно было бы совсем по-другому. Скорее всего, и России-то никакой бы не было.
цитирай
31. x111 - https://literaturensviat.com/?p=62911
27.11.2017 21:47
Светлана Георгиевна Замлелова, руски прозаик, публицист, критик, преводач, е родена в Алма Ата, Казахстан. Завършва Държавния хуманитарен университет (Москва) (факультет музейно дело, факултет по психология). Член на Съюза на писателите на Русия. Член-кореспондент на Петровската академия на науките и изкуствата. Главен редактор на електронното литературното списание „КАМЕРТОН”, излизащо от 2009 г. Автор на четири прозаични книги: “Разочарование”, “А Бог все пак съществува…”, “Бродяга”, «Гностици и фарисеи» (2010). Като публицист, историк, редактор публикува често в сайтовете «Фонд за стратегическа култура», «Камертон», «Великорусин».

Сайт на Светлана Замлелова: http://www.zamlelova

Причина за и досега неизживяната русофобия, както е известно, е възхищението на определена част от руската публика към западната - особено към материалната й страна - цивилизация и презрението към толкова неприличащата на нея руска цивилизация. Именно тази различност в очите на поклонниците на Запада е признак не на самостоятелност и самобитност, а на непълноценност и неспособност за каквото и да е било. При това западниците винаги по неизвестна причина си затварят очите, че руската цивилизация се е създала близо до 60-ти паралел северна ширина - от съвременните столици само Хелзинки се намира в тези предели, но да не забравяме за Голфстрийм, миещ Скандинавия. Впрочем, Ладога - докиевската руска столица е била разположена именно на 60-ти паралел. Няма нищо по-просто да се вземе географския атлас и да се сравни местоположението на значителните промишлени и културни градове на Русия с аналогичните центрове на Запад, като се отчете спецификата на климата (континентален или океански), топлото течение и свързаните с това: продължителност на зимата, вегетационен период и пр.

Тогава ще стане ясно, че руската цивилизация не е лоша и не е добра по отношение на Запада. Тя просто е друга. И ако се приеме това за даденост, то самите презиращи веднага ще станат презрени. А претенциите им за несъответствието ни към западния еталон - смешни и нелепи.

Какво е особеното в нас и по какво се отличаваме от останалите цивилизации, беше казано и написано в последно време достатъчно. Руският свят се е формирал под влияние на източното християнство, под влияние на идеята за служене на Висшата Правда и Истина.

И още нещо. Харесва му на някого или не, тази даденост трябва да бъде само призната, защото да се спори или да се опитват да противопоставят нещо друго е дело неблагодарно, тъй като е неоснователно.

В зората на руското общество и държава нашите предци приели Христовата вяра, която станала за тях не просто път към едноличното спасение, а кодекс на честта, свод от закони, предписание за организиране на всекидневието. Това съвсем не означава, че приемайки Православието, руските хора, с много поколения напред, са се превърнали в праведници и угодници Божии. Но когато за Рус заговорили като за Свята, било ясно едно: чистата апостолска вяра, разпространена съвсем не по цялото пространство на християнски свят, се нуждаела от опазване, а след падането на Византия на никой, освен на Русия, не било по силите да се справи с тази задача. Руският народ възприемал себе си като служител и пазител на апостолската вяра, а държавата си - като инструмент, с помощта на който е възможно да се осъществи това служене.

Символът на вярата, идеалът за святост и аскезата, наложена от идеала - ето какво станало основа на руската православна цивилизация. Разбира се, аскезата, тоест необходимостта от постоянно самоограничение, преодоляването на съблазните на външния свят, не подразбират отмерено, изолирано съществуване, а напротив, внушават недоволство от себе си, подтикват към вечно и непрестанно търсене, разрушава стабилността като въплъщение на светското и земното. И даже в случай на пълна еманципация, генетичната памет и цивилизационната идентичност рано или късно ще напомнят за себе си с вътрешен конфликт и раздвоение.

Разбирайки какво е източното християнство - не на ниво етика, обред или устройство на храма, - а на дълбинно, смислово ниво, ние може би най-добре ще разберем самите себе си. И не само като някаква общност, достигнала определена точка на развитие във времето и пространството - за всеки от нас би се оказало по-просто да разбере себе си.

За Православието научаваме от Евангелията, от трудовете на Отците на Църквата, от описанието на живота на хора, прославили се със свят живот или защита на вярата. На руската земя са просияли множество светци, първи от които са свети равноапостолен княз Владимир, кръстил Рус, и света равноапостолна княгиня Олга, първа кръстила се в Русия, известна и като мъдра организаторка на държавата. За нея е книгата на Наталия Никитина «Повест за княгиня Олга».

Книгата детайлно и точно възпроизвежда времето и нравите, ярко и достоверно рисува събитията. Олга, изминала пътя от езическа княгиня, жестока и коварна владетелка, до равноапостолна светица, е пример за всеки, който е готов да промени живота си, който пред многобройните съблазни и удоволствия на света е готов да предпочете духовната радост и служенето на Бога в любов към ближния.

Разкривайки образа на княгини Олга, авторът дава ясна представа на читателя за ролята, която е изиграла равноапостолната княгиня в развитието на руската държавност, в създаването на руската православна цивилизация.

Иска ми се да отбележа, че е книгата е богата илюстрирана, снабдена е със снимки, карти, миниатюри от руските летописи. Всички средства от реализацията на книгата ще бъдат за възстановяването на руския Светогорски манастир „Свети Пантелеймон”.

—————————–

Наталия Никитина. «Повест за княгиня Ольга» - М., «Архитектура-С», 2009
цитирай
32. x111 - Алтернативната гледна точка.Все пак не сме догматици.
27.11.2017 22:28
Такъв живот със сигурност е по-щастлив,по-щадящ,изключително спокоен,без никакви притеснения,угризения,тревоги,"не ми пука за никого и за нищо,в центъра на моя свят е само моето Аз".

Част 11 от „Химн” на Айн Ранд издателства „МАК” и „Изток-Запад”, (2010).

---------
„Аз съм. Аз мисля. Аз искам. Моите ръце, моят дух. Моето небе, моята гора. Моята земя, какво друго трябва да кажа? … Това, моето тяло и моят дух, това е краят на търсенето. … Аз съм значението. … Аз съм значението. Исках да открия основания за съществуването – нямам нужда от никакво основание да съществувам, не ми трябва никакво разрешение за това. Аз съм основанието и разрешението. Моите очи виждат и те правят земята красива. Моите уши чуват и те дават песента на света. Моят ум мисли и неговият разсъдък е единственият лъч, който може да намери истината. Моето желание прави избор и изборът му е единствената повеля, която трябва да следвам. …

Бяха ми дадени много думи. Много от тях мъдри, някои лъжливи, но само три са свещени – „Аз искам това!” Накъдето и да поема, пътеводната звезда е с мен. Пътеводната звезда и магнитът, които сочат пътя, а те сочат само в една посока – към мен.

Моето щастие не е средство за постигане на някаква цел. То е цел само по себе си. То е самата цел, цел на самото себе си. И аз не съм средство за каквато и да било цел, която другите искат да постигнат. Аз не съм инструмент, който да използват.

Аз не се отказвам от съкровищата си, нито ги деля с някого. Богатството на моя дух не може да се прахосва като медни монети, да се хвърля на вятъра като подаяние за бедните духом. Аз браня своите съкровища: моята мисъл, моята воля, моята свобода. А най-голямо съкровище е свободата.

Аз удостоявам хората със своята обич. Но тази чест трябва да се заслужи.

Понеже в храма на своя дух всеки е сам, нека всеки да пази своя храм недокоснат и неосквернен. И нека да върви ръка за ръка с другите щом иска, но само извън този свят праг.

Думата „ние” е като вар, която се посипва върху хората, която се втвърдява като камък и смазва всичко под себе си. Бялото и черното са еднакво изгубени в нейната сивота. Тя е думата, с чиято порочните крадат добродетелта на добрите. С чиято помощ слабите крадат мощта на силните, с чиято помощ глупаците крадат ума на мъдрите. Какво ще остане от радостта ми, ако всички ръце, дори и нечистите, са в състояние да я докоснат. Какво ще остане от радостта ми, дори ако глупаците са в състояние да ми заповядват. Какво ще остане от свободата ми, ако всички негодни и немощни се превърнат в мои господари.

Сега виждам лицето на бог и издигам този бог над земята. Този бог, когото хората търсят откакто съществуват. Този бог, който ще им даде радост и гордост. Този бог, тази едничка дума „Аз”. “
цитирай
33. x111 - Тежко и горко на на онези, които в...
27.11.2017 23:06
Тежко и горко на на онези,които винаги изпитват вина за страданията и нещастията на другите.Не живеят дълго.

Да,щастливци са последователите на Айн Ранд.
"..И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна доле, дето ревеше и проклинаше сивата дрипава тълпа. Погледна, но нито един мускул не трепна по лицето му: то бе светло, весело, доволно. Той виждаше доле празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.

- Кой си ти? - дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.

- Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!".
цитирай
34. x111 - Да видим има ли сериозни различия между философските възгледи на Айн Ранд и другите школи?
28.11.2017 00:12
"Обективизъм (Айн Ранд)"
----
"Обективизмът /на Айн Ранд/твърди, че реалността съществува независимо от човешкото съзнание;" или:
"Обективизмът твърди, че реалността е обективна и независима от човешкия ум."

Но този тезис е изведен още от немската класическа школа и впоследствие детайлно развит от Маркс и Енгелс/"Дух,Душа или научния термин Съзнание е отражение на действителността"/.
Тук не виждам никакво противоречие.

"Атлас изправи рамене".Но кой е Джон Голт?Той е изобретател.И всеки обитател на нашата планета е потенциален изобретател,творец,всеки един човек има талант в една или повече области.
Именно в творческия процес,в съзидателния нагон се крие божественото начало
на всеки от нас.Споделям апологията в защита на
изобретателския дух изобразен в романа на Ранд.Но според мен няма "избранници на съдбата": хора,творци,лидери.И малцина творци в каквато й да била област се подвизават като мениджъри или притежават солидно богатство.

"Обективизмът твърди, че най-добрият начин да постигнем познание е чрез разума."
Въпросната теза лежи в основата на научния метод.Пак никакво противоречие.
-------------------------------
"Обективизмът твърди, че оптималната политическа система е либертарианството (минималното правителство), граждански свободи и капитализъм."

От гледна точка на ресурсната компонента и сблъсъка на итереси в теорията на елитите-Айн Ранд е права.
Всяка фирма иска колкото се може повече свобода на действие и по-голям доход/достъп до ресурсите/.Държавата и бюрократичните елити искат точно обратното: колкото се може по-голям контрол върху ресурсите на хабитата.

За личната свобода: Противоборството между интересите на индивида и обществото е извечно и естествено.Виж трите кита на диалектическия материализъм.
-------
Закон за единство и борба на противоположностите - идеята на Маркс и Енгелс, взета от природата е, че противоположностите съществуват в единство, макар да са взаимно изключващи се, те виждат единството като временно, но борбата между тях като постоянна и това според тях създава условие за вечно движение, саморегулиране и промяна.
цитирай
35. x111 - Живеем за съжаление в свят където ...
01.12.2017 19:55
Живеем за съжаление в свят където черното е изкарано бяло и обратно.
Не може Сатаната да обвинява в сатанизъм честните и порядъчни хора и страни.
цитирай
36. x111 - Книга,която всеки трябва да прочете.
01.12.2017 20:43
С.Г.Кара-Мурза."Манипуляция сознанием"
цитирай
37. x111 - ЛИТЕРАТУРНИ ОПИТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ...
01.12.2017 22:43
ЛИТЕРАТУРНИ ОПИТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ КЛОЗЕТ ИЛИ ЗА “ПОКОЛЕНИЕТО СОРОС” И “ПОКОЛЕНИЕТО ВИК”

Никола Инджов

Признавам, че горното заглавие е силно повлияно от нашумялата напоследък “инсталация” на някакъв чешки занаятчия, монтирал в Брюкселския офис на Еврвопейския съюз нещо като пъзел с картите на страните-членки. Та българската територия – както бе показана по телевизията – бе запълнена плътно с клозети. Целомъдрените наши дипомати се възмутиха и решиха да предизвикат държавна намеса. Те не допуснаха, че може пък човекът да е идвал в България и лично да е посещавал обществени тоалетни в столицата или провинцията – все тая. Но защо не се възмутиха от родни “инсталации”, които описват българина ето така: “Животът на един мъж неочаквано се проваля. Той се опитва да разкаже битието си, но то все му се изплъзва и се прелива в естествена история на клозета, на мухата, на пчелите”. Това е анотация за “Естествен роман” от Георги Господинов, преведен, доколкото знам, на доста европейски езици, и представян в страни, където имаме склонни към протест по естетически поводи посолства. “Естествен роман” разказва не само за клозетната фауна, но и за „миризмата на гаджето, което сере пред тебе”. Цитат, драги ми читателю. А всъщност, не съм сигурен дали чехът не е получил именно от този роман представата си за нашето мило Отечество, но съм сигурен, че у нас, и то не къде да е, а в университетски кръгове, действат прочути автори и им съдействат още по-прочути анализатори на литературните опити в европейския клозет.
В случая, разбира се, ме интересува нещо много по-значително от “инсталацията” и споменатия роман. При прочита на творби, обявени за образци на “новата българска литература”, се губи вярата, че заниманията с поезия водят към висока нравственост. Това е впечатление от морално-етичен характер, поради което разбирам, че е недоказуемо, но аз го споделям, защото съществува в субективните възприятия на читателя. Обективното обаче е, че подобието на литературен език се използва просто за прикритие на малодарието – по израза на Владимир Василев. Още по негово време, а се знае, че и преди, малодарието е изпъквало единствено в могъщите сенки на Яворов, Дебелянов, Лилиев, Гео Милев – да посочим само тях като строители на българския поетичен език. Отделно приносите на Йовков на същото поприще, на Елин-Пелин, на Радичков. Днес малодарието има неизмеримо повече възможности за разпространение – един интернет е достатъчен за изтъпанчване пред целия свят с гордия вик “Булгар! Булгар!” и тупане по гърдите. Днес малодарието е агресивно, негова вътрешна потребност е отрицанието на класиката и традицията. Но тази вътрещна потребност е превърната в обществена мисия, подрепяна главно от чуждестранни фондации и от кандидати за чуждестранни стипендии.
Ще посоча като бегъл пример отношението към големите български автори и големите български романи.. Ето тук едно стихотворение, нещо като интерпретация на “Под игото” и на фигурата на самия Иван Вазов:

КЪМ РОДИНАТА СИ

Вземи другаря Вазов
без страх му отрежи
главата – тоя джазов
ти номер му скрои.
Или една старица –
от сивата коса
сплети река Марица –
да се о!дави тя.
Ти, Дунаве, ти Рило,
О, Стара планина,
аз нямам драго мило,
махни се, Сатана.

Читателят се досеща кой божем е Сатаната, пък авторът е Ани Илков. Доколкото знам, той преподава българска литература в Софийския университет. Е, такива ли гледни точки към патриарха на българската литература предлага асистентът на студентите? Няма страшно, казва един глас от съседната арена на борбата за “нова българска литература” – Институтът по литература към БАН, откъдето дочуваме следните думи за същия Ани Илков: “… В портрета на поета… (живописен портрет от Румен Гашаров)… номинативното и физическата достоверност са само първоначална стъпка към целта – да разкрие необикновената одухотвореност и свръхчувствителност на поета. /Художникът/… осмисля дарбата и интелекта преди всичко като нравствена мисия – като морална отговорност и тревога за съдбините на обществото и света. Тези черни пронизващи зеници, заредени с мъчително безпокойство, сякаш провиждат невидима застрашителност, надигаща се в тайнствата на космичния мрак или в бездната на човешките безумия. Прорицателската визия на портрета е решена с тъмна живописна гама, която излъчва такава неудържима психо-енергия, че сякаш взривява платното и изпълва пространството с вибрации и напрежения. Рамката тук действително е излишна. Ние не стоим пред портрета – вътре в него сме и той се врязва в нас. И тогава лицето не е просто “Ани Илков”, а бдящата съвест и профетическият ум на един безсънен будител.”
Написано от Цвета Трифонова, литературовед на държавна заплата.
Не ми остава нищо друго, освен да добавя още един стихотворен опус на Ани Илков като илюстрация за народното му будителство:

Два дни след като ебал
разбрал че фанал спин и че умрял
ще бъде след година или две
и слънчевото над главата му небе
се сипнало вдън топлата му кръв
за да му каже чрез красивото си first
ти друг ще бъдеш в глъхнещата пръст
и фърст повярвал: има небеса
където на ебача е простено
там женски божества навярно
кур въртят върху вретено
аз няма да умра не ми е отредено

Такива глупости се пишат и анализират в същата публична аудитория, където преди време бе провъзгласено намерението да се махне Ботевата публицистика от учебните програми. Кои бяха, по израза на гения, тия “мудрословеснейши патки”? Запомних името на проф. Милена Кирова и не го забравих, защото се оказа, че тя действа и на полесражението с Вазов. Запазете спокойствие и прочетете следващия неин учебникарски образец на литературен анализ: “…По-нататък в сбирката “Стихотворения за малки деца”… идва текст, наречен “Овца”, който шеговито идентифицира “тънконогото”, “късорого” и “плиткоумно” животно с “детенце”. И двете създания ходят “из друма” (на живота очевидно) с общата цел да намерят храна; “плиткоумието” на едното аналогизира неадекватната присмехулност на другото. В крайна сметка “овчица” и “детенце” маркират едно и също състояние на примитивна невинност, на вписаност и описаност с категории на митологично-мистичния анимизъм… Идеалното вазовско дете няма белези на полова оразличеност, то е “детенце” и средният (или неутрален) граматически род умело снема идеята за неговата блажена предсексуалност… В същата стратегия е вписано и въздействието на финалния оксиморон – “охкам си без глас”. Ясно е, че никой не може да “охка”, без да казва “ох”; насилието над перформативната функция на езика хомологизира насилието на всяко видение над логиката на външния свят и повтаря нарцистичното поведение на фантазма в психичната структура…” Навярно извън привичната й среда професорката предизвиква досада или присмех. Но ще бъде несправедливо да не посоча и други нейни текстове, самоотвержено посветени на утвърждаването на “новата българска литература”.
Професорката участва открай време в литературнокритически структури, които бих нарекъл “пирамидални”, поради сходството им с мошеническите финансови пирамиди. Ето един пример:

Как искам да се любим ето така:
седнала,
с високо вдигната пола,
с високо вдигнати крака
върху теб на стола
пред пишещата машина…

Написано от Силвия Чолева. Хоп тука и анализа на нашата професорка: “Думите са парадоксално отелесени у Силвия Чолева. Те наистина са вход към глухонямата психосоматика на нейния текст. Женското тяло говори в думите, зад думите и въпреки думите. Невероятно интелигентно, даже интелигентско тяло, което може да прави любов само пред пишещата машина.”
Това ли било, о, дядо Фройд! Нямам нищо против Кирова и Чолева да се радват една на друга, смущава ме само обстоятелството, че едната учи студенти, а другата въздейства на още по-голяма аудитория, защото е редактор на литературните предавания по Българското национално радио. И както е известно на изкушените, изборът на автори и творби, който прави Чолева за първата по обхват национална медия, е обвързан безкомпромисно с нейните интимни пристрастия.
Подобието на поетичен език е като ракова метастаза, разпространява се и там, където не очакваш. Ето как пише Миглена Никочина:

Ще бъде сумрачно по автострадата на слънцето
под изобилните оранжеви лампи на Белгия
и мъжът, който кара колата, ще казва на някакъв
език любов моя
и ще пъха ръката си между краката на жената без
да я пита
и жената до него ще отговаря любов моя, но ще
мисли на своя си език
курво, мръснице, шенгенска путко.

Не искам да кажа, че в стихотворението ме дразни думата, която обикновено не произнасяме от приличие. Смущава ме незнанието, че словото може да изрази всяко състояние в няколко езикови пласта. Зависи кой какъв пласт избира. Освен това Миглена Николчина със своята принадлежност към университетски кръгове би трябвало да знае, че поезията е единственият език, на който, без да го променят, съвременниците говорят във всички диалектни области и във всички възрасти. Всеки опит да бъде подменен езика на поезията с вулгарности или диалектизми води до пародия. Примерът идва още от знаменитата пародия на Елин-Пелин по “Отечество любезно” на Вазов:

…Отечество любезно, е, убаво си ти!

вместо:

Отечество любезно, как хубаво си ти!

Тук ще цитирам нещо от интервю на писателката емигрантка Наталия Андреева, взето от Стоян Вълев, редактор на интернетния сайт “Книги нюз”:
“Българският модернизъм е такъв, за каквото му плащат да бъде… Откакто спряхме да се учим от будещия недоумение и срам соцреализъм, попаднахме в лапите на един будещ още по-голямо недоумение подражателен модернизъм. Няма нищо лошо в модернизма, ако той е вътрешна и осъзната от писателя необходимост. С една дума – ако не е привнесен отвън, а идва по естествен път. Но понеже не сме място, където се раждат общовалидните понятия, българският модернизъм може да бъде май само привнесен отвън. Той е резултат от нашия комплекс за малоценност пред по-напредналия свят… Неговият знак в България обаче е предимно финикийски. Плащат фондациите за феминизъм – и ето ни заклети феминистки. Плащат за космополитизъм – и ето ни вече новоизпечени космополити. Вземат ли да плащат и за хомосексуализъм… е, там е малко по-сложно, но защо пък не?! Ако не ни даде сърце да го прилагаме на практика, ще станем поне негови теоретици и защитници. Нали и Сорос, таковата… Защитата на националната принадлежност се осъжда и историята се прекроява, за да стане удобна за платците…” Струва ми се, че е време вече да идентифицираме явлението с обединяващ термин, може би “Поколението на Сорос”…
Бих прибавил и казаното от Андрей Макин – руски писател, който живее във Франция и пише на френски:
“Ако руски писател иска да публикува свой роман на Запад, трябва да напише карикатура – за руската мръсотия, пияниците, изобщо – грозното. И това ще върви. Ще навредите на Русия и руската словесност, но ще имате успех. Много писатели бързо изпълняват индустриални поръчки като вече „отработените” педофилия, хомосексуалност, нимфомания и пр.”
В потвърждание на горното ето как се анотират книгите лично от тях или с тяхно съгласие:
За романа “Малко късмет за по-късно” от Палми Ранчев: «Въвежда читателя в света на аутсайдерите на едно общество, в което като наследство от комунистическата диктатура властват садизъм, цинизъм, алчност и жажда за власт». За романа «Фото Стоянович» от Евгения Иванова: «Мистифицира, доизмисля събития и случки; представя личностите през нетипичното за тях, негероичното». За романа «Планът на Париж» от Кристин Юрукова: «Една емоционална история за тъмните години след 9 септември 1944 г. …Концентрационните лагери». За романа «Unplugged» от Мая Вуковска: «Главната героиня е ексцентрична булимичка и клептоманка, която гледа с циничния поглед на постмодерна личност на всичко, което я заобикаля – университета, приятелите, любовниците, зимата, небезобидните студентски купони. Единственото, което наистина я вълнува, е Ковалски – нейната нежна синеока безполова муза». За романа на Георги Тенев: «Партиен дом»: «Изследва зловещата радиация на комунизма в душите на хората. Той е инспириран от близката история». За романа на Ваня Щерева «Образцов дом»: «Това не е книга, а тоалет на момичешката душа». За романа на Христо Карастоянов «Смъртта е за предпочитане»: «Връща ни във времето, когато бъдещето беше светло. Връща ни в шизофренията, която наричахме ежедневие, и която ни превръщаше в сенки на самите себе си». За романа на Димитър Бочев «Синеокият слепец»: «Съпруг в Коми» е резолюцията, с която авторът на книгата е изключен от университета и екстрадиран поетапно от столицата. Защото на лятна студентска бригада по социалистическо време го сварват в кревата на младата му хазяйка, която предната вечер го отвела там, хванала го за мъжката му гордост и го приканила: “Ръгай, студенте, ни бой съ – мъжот ми й чак у Коми!” Книгата обаче не е… класически роман. Фактически е едно голямо предизвикателство». За романа на Владимир Тодоров «Дзифт»: «Забелязват се несъмнени имитации и заемки от бестселърите в жанра като книгите на Дж. Х. Чейс, Сан Антонио, Р. Чандлър и витиеватите словесни шедьоври на С. Кинг».
В цитираните анотации личи пряката връзка с един от меценатите на “новата българска литература”, който в сайта на своята фондация се представя по следния начин:
Едуард Вик е космополит и полиглот по рождение и биография (роден в Канада в семейство на австро-италианка и англичанин, живял в Америка и Англия), в момента ръководи преводаческия си бизнес от Германия. Завършва английска литература в Кеймбридж, след което работи като мениджър в областта на туризма, маркетинга и застраховането. Пътува непрекъснато в Европа и Азия, имал е възможност да види най-развитите и най-бедните страни, разликите и приликите, някои от най-лошите и най-добрите кътчета на света. С широкия си кръгозор и заразителен ентусиазъм, той ръководи бизнеса си, общува с хора, преговаря, решава проблеми. Решава да учреди компанията EVS, за да комбинира колкото се може повече от своите интереси и умения, главно към езиците и бизнеса. Според него, комуникациите са ключа за успеха в бизнеса. А преводите винаги са били част от него…
Дали, драги читателю, не става дума за още по-ново литературно поколение – “Поколението Вик”?
Но както и да наречем опитите за “нова българска литература” в европейския клозет, истината е, че нито Сорос, нито Вик представляват културната общественост на някоя страна. Те стимулират идеологическа продукция във вид на книги и невзрачните автори на тази продукция напразно се надяват, че става дума за нещо друго. Уви, нищо друго! Защото извън тях българска литратура наистина се превежда на английски и френски, на руски и испански, на немски и италиански и т.н., но тя се подбира по класическите естетически криерии. В родината на Дикенс няма как да мине Димтър Бочев, в родината на Сервантес – Силвия Чолева, в родината на Франсоа Рабле – Георги Тенев, в родината на Данте Алигиери – Ани Илков. Там – говоря само за последните години – предпочитат например писатели като Анжел Вагенщайн. Неговите три романа – “Петокнижие Исааково”, “Далече от Толедо” и “Сбогом, Шанхай” – са преведени на главните съвременни кщнижовни езици, номинирани са за шест американски награди и на ЮНЕСКО, и са удостооени с престижни френски, испански, италиански премии. Но това е друга тема.
цитирай
38. x111 - “Ако руски писател иска да публи...
01.12.2017 23:03
“Ако руски писател иска да публикува свой роман на Запад, трябва да напише карикатура – за руската мръсотия, пияниците, изобщо – грозното. И това ще върви. Ще навредите на Русия и руската словесност, но ще имате успех. Много писатели бързо изпълняват индустриални поръчки като вече „отработените” педофилия, хомосексуалност, нимфомания и пр.”
цитирай
39. x111 - Кой финансира т.нар "Европейска киноакадемия"?
01.12.2017 23:07
ЦРУ.
-----------
The European Film Academy is mainly funded by the Stiftung Deutsche Klassenlotterie Berlin (German National Lottery), the German State Minister for Culture and the Media, and Filmboard Berlin-Brandenburg GmbH.

И разбира се във всичките награждавани фикции на въпросната "киноакадемия" преобладават умишлено създадените негативни образи на Съветската Армия,на кофтия "тоталитаризъм",ГДР и най-вече на Сталин.

.........
„Който плаща, той поръчва музиката“.

Утре пропагандната машина може да убеди децата на Митко Хитов,че Митко Хитов никога не е съществувал.
цитирай
40. x111 - Галиция была аграрным регионом, ...
01.12.2017 23:29
Галиция была аграрным регионом, поляки туда никаких средств практически не вкладывали, австрийцы тоже. Это было связано со многими обстоятельствами. Не сказать, что СССР вкладывал какие-то очень большие средства в развитие Галиции и Волыни, но, тем не менее, там строились промышленные предприятия, так же, как и в Прибалтике. Там были и крупные промышленные предприятия, типа Львовского автобусного завода, радиоэлектронных заводов и других, шахты на Волыни, это все строилось. Понятно было, что нельзя этот регион оставлять исключительно аграрным, надо было развивать и культуру и науку, во всех этих областных центрах были институты открыты, университет во Львове работал. Довольно большие средства вкладывались в развитие социальной инфраструктуры. Если посмотреть мемуары Валентина Варенникова, который командовал Прикарпатским военным округом, в который входила территория Галиции и Волыни, он подробно описывает, как он обустраивал военные городки на территории округа. Из этих городков просто "конфетки" делались. Это и рабочие места создавались, и культура, и средства коммуникации. Вообще, Украина в годы советской власти была "конфеткой", вывеской социализма.Вопрос: Почему, все-таки, именно Украина?

Евгений Спицын: Во-первых, Украину у нас очень любили в высших эшелонах власти, во-вторых, у нас половина высших руководителей были выходцами с Украины, Брежнев тот же. Неслучайно говорили, что страной правит днепропетровский клан. На особом счету у руководства СССР был Щербицкий, который почти 20 лет управлял Украиной. Есть свидетельства того, что он должен был стать преемником Брежнева. В ноябре 1982 года должен был состояться пленум ЦК, на котором должны были произойти кардинальные перестановки в партии – Брежнев должен был уйти на почетную должность председателя партии, а генеральным секретарем должен был стать Щербицкий – первый секретарь ЦК компартии Украины. Об этом свидетельствуют мемуаристы, в том числе, первый секретарь Московского горкома, член Политбюро Гришин и другие. Но самое главное свидетельство заключается в другом – это факт, против которого не попрешь. Дело в том, что когда Андропов в мае 1982 года был перемещен с поста председателя КГБ на должность секретаря ЦК по идеологии, то есть второго секретаря ЦК, председателем КГБ был назначен Федорчук, председатель КГБ Украины. Представляете, какой это кульбит? Из Киева он переехал в Москву не на должность заместителя, не на должность первого заместителя, а сразу председателем КГБ. При этом, у Андропова был Чебриков, который был готовой кандидатурой на эту должность, он его полжизни готовил. А если знать, что представляла власть в СССР, то там генсек и председатель КГБ были - два сапога пара. И вопрос: для кого Брежнев готовил свой пост, если председателем КГБ он поставил Федорчука? Когда Андропов стал генсеком, он тут же снял Федорчука с этого поста и поставил Чебрикова, двух недель не прошло после смерти Брежнева. Выходит, Щербицкого действительно готовили на должность генерального секретаря.

"Украина была оккупирована москалями" – это бред. Это мы такие претензии им можем предъявить. 10 лет после смерти Сталина правил ярый украинофил Хрущев, бегающий везде в вышиванке. Он долгие годы был первым секретарем Украины и председателем Совмина УССР. Посмотрите даже на фильмы второй половины 1950-х – сплошь и рядом украинские картины, украинофилия идет по всей стране. Он дарит им Крым. Уходит Хрущев в отставку, и у руля появляется украинствующая группа – Брежнев, Тихонов, Черненко, Щелоков – все представители "днепропетровского клана". Ключевые позиции во многих сферах занимали члены этой группировки. Не только в Политбюро, но и в правительстве. Это все сказки для обывателей, что Украина находилась под "москальским гнетом". Страной реально управляли выходцы с Украины.
цитирай
41. x111 - Rich countries have a $78 trillion ...
02.12.2017 20:03
Rich countries have a $78 trillion pension problem
цитирай
42. x111 - Нима това не е доносничество в угода на тоталитарната машина ?
02.12.2017 20:44
21 декабря 1970 года Пресли встретился в Белом доме с президентом США Ричардом Никсоном. Во время визита Пресли заявил о своей лояльности и готовности помочь в качестве тайного агента в кругах представителей контркультуры, при этом неожиданно отметив, что «средоточие антиамериканизма» кроется в британской группе The Beatles.
Guralnick, 1999, p. 420.

-------
At 12:30 pm on December 21, 1970, Elvis Presley was welcomed into the Oval Office of the White House. According to Egil Bud Krogh, Deputy Counsel to the President, who was present at the meeting, Presley quickly began trying to convince Nixon that he was “on his side, that he wanted to be helpful and that he wanted to restore some respect for the flag which was being lost.”

To justify his position, Presley specifically named The Beatles as a threat to America’s youth. The White House meeting notes describe this exchange:

“Presley indicated that he thought the Beatles had been a real force for anti-American spirit. He said that the Beatles came to this country, made their money, and then returned to England where they promoted an anti-American theme.

The President nodded in agreement and expressed some surprise. The President then indicated that those who use drugs are also those in the vanguard of anti-American protest. Violence, drug usage, dissent, protest all seem to merge in generally the same group of young people.”

https://daytrippin/2016/12/20/why-elvis-presley-dissed-the-beatles-to-president-nixon/

цитирай
43. x111 - Друг популярен и елементарен мит :"Култ към личността имало само при социализма"?!
02.12.2017 21:10
-Хилядите топоними в САЩ и други западни страни/градове,села,булеварди,болници,университети,училища и пр/ носещи имената на американски президенти,какво са?

-Гигантската скулптура в планината Ръшмор в чест на четирима американски президенти,какво е ?

-Портретите на американски президенти върху доларовите купюри,какво е ?

-Самолетоносачите на САЩ носят имена на американски президенти,Буш-младши присъства на тържественото спускане на вода на самолотеносач кръстен на баща му приживе -"Джордж Буш-старши" ?!?
Такова чудо не е имало в нито една диктатура по света!

-Рекламата и СМИ постоянно изграждат всевъзможни култове: "Хари Потър това,Дейвид Бекъм онова,Биг Брадър,Криско,Мриско и пр. ",това е денонощна обработка на съзнанието и насилствено внедряване на образци за подражание,на всевъзможни стереотипи,налагане на търговски марки.


Така наречените СМИ или по-точно пропагандната машина на олигархията до такава степен е зомбрала разсъдъка на обикновените хора,че те не са в състояние да осъзнаят в какъв концлагер живеят.
цитирай
44. x111 - Трагедия Галицкой Руси. Документальный фильм Алексея Денисова.
07.12.2017 22:52
Сообщение о зверствах австро-венгерской армии шли сплошным потоком из всех уголков Карпатской и Галицкой Руси. Результатом геноцида русин стало то, что их численность во Львове сократилась почти вдвое. Более 100 тысяч галичан, спасаясь от австрийского террора, бежали в Россию вместе с отступающей русской армией летом 1915 года.
цитирай
45. x111 - Leftquotes Проявляющиеся ...
07.12.2017 22:55

Leftquotes Проявляющиеся часто взгляды на партии и лица («умеренный русофил») принадлежат к области сказок; мое мнение подсказывает мне, что все «русофилы» являются радикальными и что следует их беспощадно уничтожать Rightquotes
Комендант Львова генерал-майор Римль, 1915 г.[1]

Leftquotes Все арестованные русские не виновны, но были арестованы, чтобы не стать ими Rightquotes
Император Австро-Венгрии Карл I, май 1917 г.[2]

С началом в 1914 году Первой Мировой войны нетерпимость властей Австро-Венгрии к считавшим себя русскими или православными жителям Галицкой и Подкарпатской Руси[1] превзошла все разумные пределы, отличаясь от известного геноцида армян, происходившего примерно в то же время, только мелкими деталями. По последующим оценкам всего порядка 120 тыс. человек пострадали от репрессий, при этом многие тысячи, возможно десятки тысяч, были убиты без суда и следствия, в том числе 300 униатских священников, заподозренных в симпатии к Православию. При этом, вследствие революций в России, всеобъемлющего следствия по большинству эпизодов впоследствии произведено не было.

Арестованных по подозрению в русофильстве, если последних не убивали на месте, что означало практически полную беспочвенность подозрений, австро-венгерские власти свозили в первые в Европе концлагеря — Талергоф и Терезин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 2598031
Постинги: 764
Коментари: 5986
Гласове: 7017
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Кризата предстои - една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 16 минута
20. Една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 41 минута!
21. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
22. Искам да съм негър в щата Алабама...
23. Една продукция на Валентин Фъртунов - коментар по темата Беларус с мое включване след 31 минута!
24. "Четвъртата власт" една продукция на Валентин Фъртунов - мое включване след 18 минута
25. САЩ готвят спец операция срещу Европа
26. "Неолиберализмът" - една продукция на Валентин Фъртунов; моето включване е след 23 минута
27. Разпасаната либерастия
28. 3 мои участия в "10 степен по Рихтер" - една продукция на Валентин Фъртунов
29. Капитализмът изживява последната си криза
30. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie