Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2011 19:56 - Японският опит на първоначална индустриализация
Автор: krizata Категория: Регионални   
Прочетен: 1660 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В рамките на XIX-ти век, някои новоиндустриализиращи се страни като Прусия, а по-късно най-вече Япония, използват  системно „силата” на държавата за постигане на т.нар. „догонващо развитие”.

Тук доста характерен е примерът на Япония. Страните от Източна Азия – Китай, Корея и Япония, в древността и ранното Средновековие, се отличават с равнище на стопанско и обществено развитие не само сравнимо, но в много отношения и далече по-напреднало от това на Западноевропейската цивилизация. Но вече в късното Средновековие редица причини, (виж раздел Кризисна теория от Съдържанието на блога), предизвикват забавяне на социално-икономическата динамика на източноазиатските общества в сравнение с тези в западна Европа. Всичко това, в крайна сметка, довежда до ситуацията, когато изоставането в развитието придобива качествен характер. Източна Азия остава в лоното на Аграрната цивилизация, докато протестантска Европа прави първи стъпки в Индустриалната епоха и започва формирането на индустриалните общества. Това изоставане създава условия страните от Източна Азия да се превърнат в обект на колониални амбиции от страна на придвижилия се далеч напред в технологическо отношение Запад.

Несъмнено, такива амбиции не могат да бъдат посрещнати добре от управляващите кръгове в страните от Източна Азия, които се опитват с различни средства, методи и мероприятия да се противопоставят на Западната експанзия. Не веднага и не отведнъж, а постепенно и болезнено, в азиатските страни се заражда политическа тенденция, характеризираща се с “икономизиран” тип мислене. Ключов момент в този тип политическо мислене е виждането, че единствено догонването на Запада, ще позволи да се преодолее ситуацията, при която те ще са постоянен обект на стремежи за доминиране и подчинение от технологично могъщия западен свят.

Азиатската страна, изградила успешен модел за “догонващо развитие” е Япония. Началото е поставено през 1867-68 година, с т.нар. “Мейджи ишин”, т.е. “Обновлението Мейджи”, когато е свален режимът на шогуните от династията Токугава и се установява властта на императора. Свалилите режима сили идват на власт под лозунга “Фукоку кьохей” , т.е. “Богата държава, силна армия”. Предвид осъществяването на тази цел се издига друг лозунг  “Ойцуку, ойкосу”, т.е. “Да настигнем и надминем”. Тук се има предвид да се настигнат и надминат водещите западни държави в сферата на индустриалното развитие.

  Следва да се изтъкне, че определени усилия за създаването на индустриален тип производство, в Страната на изгряващото слънце, съществуват далеч преди 1868 година. Поради липсата на предприемачи, капитал, а също така и търсене, т.е. на потребители, именно държавата въвежда новите индустриални технологии в националното стопанство. С държавни средства се изграждат първите промишлени предприятия в текстилната и минната промишленост, стоманодобива, корабостроенето. Държавата играе ролята на липсващия в обществото предприемач. Тя е тази, която финансира създаването на съответната инфраструктура - железопътни линии, пътища, поща и телеграф.

 В този смисъл може да се твърди, че в самото си начало моделът на индустриализация на Япония е от централизиран тип. Казано по друг начин, Страната на изгряващото слънце е пионер в световен план в създаването на централизиран модел на развитие, при който държавата е катализатор за индустриализацията. Това е ключово различие от съответния процес, провеждан на Запад, където тази роля е поета от индивидуалния предприемач. В случая държавата, не само по административен начин, формира стопански структури, но нерядко със своите решения определя какво ще се произвежда, кой ще го произвежда, как ще се реализира и даже кой ще го потребява.

 




Гласувай:
4



1. krizata - Михаил Хазин: България като пример за стопански регрес
02.06.2011 13:24
http://khazin.blog.bg/novini/2011/06/02/bylgariia-kato-primer-za-stopanski-regres.758355
цитирай
2. proximus - Ако говорим за индустриален рег...
03.06.2011 10:36
Ако говорим за индустриален регрес, може да започнем от трансформацията СССР - Русия.
Иначе, ако искате с тази историческа препратка да докажете основополагащата роля на държавата... да прав сте. Тя е точно това - полагаща основи, създаваща условия. Но не бива да е нищо повече от това !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3844485
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев