Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2012 23:03 - Страната не е богата, но не е и бедна! Какво си струва да се знае за Сирия?
Автор: krizata Категория: Регионални   
Прочетен: 4979 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 04.08.2012 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сред дезинформациите по адрес на Сирия се разпространява и такъв мит, че уж народът живее бедно и не разполага със социални блага. В действителност Сирия е държава с развита социална система.

Разбира се, липсва особен шик, както в типичните потребителски общества. Сирия не живее за сметка на други страни, за разлика от САЩ, и нейните природни ресурси не са толкова богати, както, да речем в Либия или Русия. Обаче, ако се сравни животът с този у нас – каква полза от столичния шик, след като много хора, особено в провинцията, не разполагат с най-необходимото?

Жилища

Над 80% от източноевропейците нямат възможност да се сдобият с жилище. А как изглежда този проблем в Сирия? Представете си – ипотеката в Сирия се дава при 1% годишна лихва. За работниците от селското стопанство – безпроцентни кредити. Освен това, съществува проект „Жилище за младежта“, - свой домашен кът може да се получи почти безплатно. Съществуват програми по така нареченото профсъюзно жилище – цената на апартамента е равна на неговата себестойност, човек може да го плаща на неголеми порции, в продължение на различни срокове – от 5 до 20 години. Вярно е, че апартаментите в Дамаск са скъпички (въпреки, че са по-евтини от нашите), затова пък в другите градове (например в чудесния крайбрежен град Тартус) може да се купи отлично жилище за 50 хил. долара. От комуналните плащания сирийците се бръкват само за вода и електричество, нашите сметки за жилищата им изглеждат астрономически.

Образование и здравеопазване

Образованието в Сирия е фактически безплатно. Родителите на учениците плащат всяка година чисто символична сума за нуждите на училището (50 лири – около 1 лв). В университетите, ако човек е приет по бал, обучението е безплатно. За тези, които не са се класирали по бал, има платени места в държавните вузове, както и в частните. За добре справящите се студенти действат програми за изпращане на обучение в чужбина за сметка на държавата.

Що се отнася до здравеопазването – до метежа действаше система за застраховане на държавните служители, при която държавата плащаше 90% от стойността на лечението в частните клиники. За съжаление, заради метежа и свързаните с него икономически трудности, сега с това стана по-трудно. В държавните клиники – безплатно лечение и изследвания, а за някои категории население – и безплатни медикаменти. Впрочем, в Сирия е развита фармацефтичната промишленост – 90% от артикулите са местни. Лекарствата струват стотинки.

Промишленост

Сирия произвежда своя битова техника: перални машини, хладилници, кухненски печки, микровълнови печки, хладилници и т.н. – добро качество. Има си дори свой автомобил – „Шам“. Установени са производства по монтаж на чужди марки автомобили. Системата за данъчно облагане на дребния бизнес е опростена – само годишни вноски в размер на определена неголяма сума.

Цени

Бензин – 50 лири за 1 литър, мазут (керосин) – 20 лири за 1 л., газ – 450 лири за балон (стига за месеца).

Цени на храната:

Хляб – 30 лири за кг., дотационен – 15;
Яйца – в Дамаск 125 лири за десет, в Тартус – 80 лири;
Вода – 15 лири за бутилка 1,5 л.;
Мляко – 30 лири за литър;
Захар – 60-70 лири за кг., на всеки член от семейството се полага по 1,5 кг. на месец на цена от 20 лири.
Леко похапване в кафене – 75 лири;
Обилен обяд за четирима в ресторант – 1500-2000 лири.

Много евтини са зеленчуците и плодовете, особено през сезона:
Домати – 30 лири за кг.;
Картофи – 25 лири за кг.;
Краставици – 45 лири за кг.;
Патладжани – 60 лири за кг.;
Лимони, мандарини – 10 лири за кг.

Транспорт
Транспортът е евтин, включително таксито (по наши мерки – почти безплатно).  Обиколка на града с такси – 35 лири, извън града – 75. Маршрутът Тартус-Дамаск (280 км) струва 180-220 лири.

Заплати, пенсии и помощи

Заплатата на нискоквалифицираните работници е 200 долара (един долар е около 70 лири).

Заплата на преподавател – 1000 долара. Ако преподавателят е учил в чужбина – не по-малко от 2000 долара.

Най-високите заплати в Сирия получават: съдии, преподаватели и офицерите от МВР.

Стипендията за студентите, които се учат добре – 200 долара.

Минимална пенсия – 200 долара.

При пенсиониране държавните служители получават пенсия в размер на 75% от заплатата плюс помощи от профсъюзите. Ако мъжът е получавал пенсия, след смъртта му тази пенсия се прехвърля на жена му. Тези, които работят по договор получават ваканционни доплащания.

На женените мъже, които работят на държавни длъжности, се полагат дотации за съпругата.

В случай на смърт на член на профсъюза, на неговите наследници се изплаща крупна сума (например, профсъюзът на лекарите изплаща 800 хил. лири).

P.S. На някой може да му се стори, че заплатите не са големи, но при ниските цени на необходимото и отсъствието на големи комунални плащания, парите напълно стигат за един нормален живот. И всичко това въпреки привнесените отвън проблеми, заради които цените сериозно скочиха в последните няколко месеца (бележката в курсив моя). Самият факт, че в сирийските семейства има много деца, и като правило - един работещ глава на семейството, вече говори много.

Да отбележим, че Сирия – една не твърде богата страна – е приела 2 милиона бежанци от Ирак, стотици хиляди ливанци, палестинци.

Въпреки бандитските действия на т.н. опозиция, страната се държи повече от година – и хуманитарна катастрофа не се е случила. Бандитите постоянно сплашват народа. Например, когато „опозицията“ обяви стачка, а народът не поиска да участва в нея – те разпространиха листовки, в които заплашваха: „Изпратите ли децата си на училище ще получите обратно само чантите им“. Но децата продължават да ходят на училище. Собствениците на магазини са заставяни да ги затварят, заплашвайки ги с опожаряване в случай на отказ – и въпреки това те работят. Народът не желае да губи социалните си завоевания и не вярва в западния „рай“. На хората напълно им стига техния скромен, но напълно достоен сирийски рай!

Източник: сп. Однако




Гласувай:
8



1. ani101 - От този пост излиза, че Сирия е почти ...
03.08.2012 23:45
От този пост излиза, че Сирия е почти рай на Земята.

Във всеки случай представители на сирийската общност в БГ разказват доста различни неща.
цитирай
2. анонимен - Подводни
04.08.2012 00:35
Абсолютно същата картинка беше и в Либия преди да шитнат Кадафи. До година вече ще почнат да си го търсят и да съжаляват.
Същото чака и Сирия.
цитирай
3. tomcat2 - дори и на най големия ми враг не мога ...
04.08.2012 00:43
дори и на най големия ми враг не мога да му пожелая хамериканска демокрация....всъщност мога ,ама само ако ме ядосат много!
цитирай
4. krizata - От този пост излиза, че Сирия е почти ...
04.08.2012 10:51
ani101 написа:
От този пост излиза, че Сирия е почти рай на Земята.

Във всеки случай представители на сирийската общност в БГ разказват доста различни неща.


И какво по-конкретно от горенаписаното отричат?
цитирай
5. krizata - дори и на най големия ми враг не мога ...
04.08.2012 10:52
tomcat2 написа:
дори и на най големия ми враг не мога да му пожелая хамериканска демокрация....всъщност мога ,ама само ако ме ядосат много!


Дори тогава не бива! Поздрави!
цитирай
6. kalini - ТО И НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ БЯХМЕ МНОГО ...
04.08.2012 17:42
ТО И НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ БЯХМЕ МНОГО СЪГЛАСНИ С ТАЗИ "ДЕМОКРАЦИЯ", ПОНЕ В НАЧАЛОТО, НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТЯ "ПОБЕДИ" (ЗДРАВИЯ РАЗУМ).
цитирай
7. alexalexalex - Митак
05.08.2012 16:21
чета днес, че сирийците имали един космонавт, ама и той избягал от другаря Асад.
а сега де? що бяга тая гад мръсна?

Митко, предлагам да станем федерация с Беларус.
Ти ще си финансов министър на губерния България, Кушела да е военен министър, Венци - каквото дойде, той е от стара коза яре и ще се оправи, томкат 2 да е министър на правосъдието, а Ок-чо (старшинката) на земеделието, че ми се види баят селянин (по душа, не по местораждане).

При тая конфигурация до 3 дни сме обявили война на САЩ, ония ще ни превземат за 2 минути (ще ги чакаме с хляб и сол, то руснаците сме чакали, после германци, после пак руснаци, та тия ли няма).
И като ни превземат - ставаме 51 щат и си живеем живота.

поздрави
цитирай
8. ok3223 - Нема да мине
05.08.2012 21:19
Нумеро на негърчето...
Паразита - САЩ, ако ни си седне на задника, ще бъде затрит...
Има от кой, а има и защо...Русия и Китай са в готовност да я свършат тази работа.
Не може вечно да живее, като ненаситен октопод, на гърба и за сметка на ограбването и мизерията на хората от Африка, Азия, Юж. Америка и останалото човечество.
З пъти Алекссчо. Не е открит още начин, даже с американска помощ, от кретен да се получи със съвети, научна логика и примери, нормално мислещ българин.
Ти си железен пример за това.
цитирай
9. alexalexalex - ok3223
06.08.2012 09:59
старшинка, слуховете за смъртта на капитализЪма пак са силно преувеличени, вЕрвай.
не умира тоя пуст капитализъм, напук на Лукашенко.
относно "готовността" на Русия и Китай - пак приемаш желаното за действително, майна :)
цитирай
10. sistemite - "Страната не е богата, но не е и бедна".......
06.08.2012 11:22
Запаси от : - суров нефт - 3 (около три) млрд.куб.м. ;
- Газ - 300 (около триста) млрд.куб.м. ;
- Фосфати - 1 (около един) млрд. тона. ;
А, иначе Е.Громова можеше да изложи и позицията на писателя, историк и политолог Лев Вершинин - относно развоя в Сирия, но явно.... не е искала ?!
цитирай
11. ok3223 - Сащ се
07.08.2012 21:05
Насират системно, а това не на добро.
Ирак, Афганистан, Либия и... сега се опитват да направят същото отново в Сирия.
Време да получат солиден урок по международна етика и право.
Историята е посочила за възпитатели, а при нужда и за екзекутори Китай и Русия.
Те единствените в днешното нелеко време имат възможност и желание да изиграят наложената им от историята роля
Да сложат железен номордник на САЩ...
Иначе светът отива с бързи крачки към ядрен апокалипсис...и гибел.
цитирай
12. kalini - Спи спокойно 3alex. КапитализЪма ...
09.08.2012 11:25
Спи спокойно 3alex. КапитализЪма ще си отиде поради собствените си противоречия и най-вече поради онова, неразрешимото - между обществения характер на производството и частно-капиталистическия начин на присвояване на благата от това производство. /по Карл Маркс/. Дали въобще някога си го чел? Мозъсът ти явно е промит от неолиберално полуидиотска пропаганда. Ако ти е сложно да разбереш мисълта на личността на миналото хилядолетие /и то не в комунистическо допитване, а в такова на ВВС и в. Indepemdent/ ще ти го обясня с думи прости, като за геб. Това, което се произвежда с труда на обществото, огромната част се присвоява от една малка част от това общество, а именно от собствениците на средствата за производство. Затова и сега около 5% от хората владеят 90% от световното богатство. Никоя икономика не може да се крепи на "консумация" предимно на замъци, скъпи коли, яхти, частни космически полети и т.н. на тези 5% от обществото. Ако не си разбрал, защото нашите "свободни" медии" не го споменаха, тези, които окупираха Wall street имаха плакати Greed kills, а пък другите, които окупираха Сити в Лондон пееха Интернационала. "Лед тронулся, господа присяжные", както казва Остап Бендер. /ако не го разбираш, ще ти го преведа./ Няма нищо вечно на този свят 3 alex. Капитализмът също. Ще дойде нещо по-добро. Няма да е като "реалния социализъм", но ще бъде нещо близко до него. По-справедливо и демократично. А че сирийския космонавт избягал, това значи само, че е разбрал накъде духат ветровете в момента, нищо повече и е решил да се ориентира навреме. САЩ и развитите държави ще завземат Сирия, може би и други държави, но това в никакъв случай няма да спаси капитализма. Той е обречен и ще загине от собствените си неразрешими противоречие. А ти вместо да се заяждаш по форумите, чети Капиталът на Маркс и се образовай. Ще ти бъде от трайна полза.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3831416
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев