Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2012 21:07 - Какво можем „да откраднем“ от Беларус – 2
Автор: krizata Категория: Регионални   
Прочетен: 4317 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 21.11.2012 20:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След една моя статия под същото заглавие отпреди повече от две години, явно е дошло времето за продължение по темата, за това с какво беларуският модел може да ни бъде от полза, в условията на все по-голяма безпътица на икономическия мейнстрим и липса на каквито и да било разумни ходове пред актуалните български управници!

Както редовните читатели на този блог знаят, буквално преди две седмици бях в Беларус, за участие в научна конференция по проблемите на държавното регулиране и планиране на икономиката.

Всеки път, след подобни пътувания се връщам с нови идеи и пълен с оптимизъм, че и моето любимо Отечество би могло да възприеме една по-разумна и отговорна, спрямо бъдещите (а и настоящи) поколения, посока на развитие, която най-сетне да ни изкара по така жадувания път на благоденствие и просперирет за преобладаващата част от гражданството ни!

И тъй като за разбиране на беларуските успехи не можем да минем без предварително общо описание, нека кажем няколко думи за икономическия модел на страната.

Държавата е възприела и там функционира смесен тип икономика, тоест в тяхното стопанство съществуват и държавни, и частни фирми!

Държавни са големите им предприятия, останали от времената на Съветския съюз, които държавата е успяла изцяло да модернизира и да превърне във висококонкурентни субекти на международния пазар! Например, корпорацията им за кариерни камиони и самосвали държи около 40% от съответния световен пазарен сегмент!

Вярно е, че това не е пазарът на компютърна техника, например, когото ние-българите, контролирахме почти в половината от неговия обем в източна Европа, преди малко повече от две десетилетия, но все пак е пазарна ниша, която носи милиардни доходи за малката страна, съпоставима по територия и население с нашата България!

Освен това беларусите имат супер модерни тракторни заводи, които работят на пълни обороти по поръчки за няколко години напред! Активно функционират и предприятията им за бяла и битова техника и още много производствени структури!

Почти цялото им селско стопанство е в държавни ръце. Не че е забранено да си направиш частна ферма, даже държавата те стимулира в начинанието, но крупните обществени агропромишлени комплекси действат толкова ефективно, че буквално помитат всякаква по-дребна еднолична конкуренция!

Наскоро държавното им ръководство се отчете, че 96% от продоволствените нужди на населението се задоволяват от собствена селскостопанска продукция, което прави страната напълно независима от днешните спекулативни покачвания на цените по световните борси за основните хранителни продукти.

Разглеждайки ценовите равнища, установяваме, че всичко при тях е смешно евтино, от гледна точка на нашите реалности! И това е постигнато при съпоставими доходи с българските и при липса на безработица при тях!

Даже наскоро президентът Лукашенко се закани на тези, които не желаят да се трудят, защото в Беларус съществуват доста незаети работни позиции, за които не се намират кандидати!

За тези, които се интересуват от подробности ще спомена, че хранителните им продукти местно производство и автомобилните горива са поне два пъти по-евтини от нашите! С парите за една кутия цигари „Виктори“, например, там можеш да си купиш десет кутии от техните народни цигари! По подобен начин стоят нещата и за алкохола!

Разходите им за комунални услуги са почти символични, тъй като държавата поема 70% от себестойността на отоплението, електричеството, топлата и студената вода!

Ако говорим за частен бизнес, можем да кажем, че всеки който иска да се занимава с такъв има пълната подкрепа на държавата!

Например, голяма част от услугите и търговията на дребно е в частни ръце. В страната влагат парите си и доста чуждестранни инвеститори, защото изграждането на местни фабрики и заводи на реномирани международни марки е един от малкото начини за осигуряване на присъствие на местния пазар!

Интересно е, че в страната действат сурови ограничителни мерки срещу грубата външна експанзия на чуждестранните конкуренти. Тези мерки подпомагат развитието на местните фирми, включително и на частните, и им осигуряват гарантирани пазари за тяхната продукция!

Прави впечатление, че в това отношение държавата действа изключително активно и последователно! Един конкретен пример! Наскоро президентът Лукашенко привика при себе си представителите на „Данон“ и с ултимативен тон им даде да разберат, че ако не изпълняват клаузите на договора, с който са допуснати на местния пазар, много бързо могат да си заминат от Беларус!

Именно такова поведение дразни западноевропейците и американците! На други места, включително и у нас, те са свикнали на пълно подчинение от страна на съответните аборигени!

Затова, когато срещнат отпора на държавен ръководител, който искрено отстоява интересите на народа си, те изпадат в ярост и първото, за което се сетят е да започнат да говорят за спазване на човешки права и други подобни неща!

Лично за мен, именно с човешките права Беларус няма никакви проблеми, защото когато народът е нахранен, когато му е осигурено правото на труд и пълноценен отдих, когато има възможност активно да участва в социално-политическите процеси, протичащи в страната, тогава не можем да говорим за каквато и да е било дискриминация!

За съжаление няма как да кажем същото за голяма част от Европа и в частност за Отечеството ни!

Затова приказките, че Беларус се била самоизолирала са абсолютно безпочвени! 85% от произведеното в страната отива за износ и то най-вече в страните от ЕС! Чак след това е Русия!

Беларуските граждани активно пътуват в чужбина като мога да твърдя, че за миналата година повече беларуси са посетили Черноморието ни, отколкото българи от вътрешността на страната ни са имали възможност да отмарят по родните плажове!

Затова, към днешна дата Беларус е последната държава в Европа, в която механизмите на държавно дирижираната икономика са съхранени и активно се развиват и прилагат! А това, въпреки другите предимства, с които може да се гордее страната, е най-голямото постижение на тези северни славяни!

Постижение, което в условията на задълбочаващата се глобална икономическа криза ще става все по-търсено и интересно за другите, включително и за страни като нашата, имали навремето глупостта да се откажат напълно от ролята на държавата като активен субект на стопанския оборот, спомагащ за благоденствието на обикновените нейни граждани!




Гласувай:
12



1. samvoin - Имаш ли сведения, дали властта на ...
18.11.2012 22:02
Имаш ли сведения, дали властта на Беларус, поддържа отношения с някоя организация в България в момента?
Проявява ли изобщо някакъв интерес, към патриотичното политическо пространство у нас?
Изпратих едно поздравително писмо до посолството на Беларус, по повод новия парламент, което пуснах и в блога си.
цитирай
2. samvoin - Имаш ли сведения, дали властта на ...
18.11.2012 23:23
анонимен написа:
samvoin написа:
Имаш ли сведения, дали властта на Беларус, поддържа отношения с някоя организация в България в момента?
Проявява ли изобщо някакъв интерес, към патриотичното политическо пространство у нас?
Изпратих едно поздравително писмо до посолството на Беларус, по повод новия парламент, което пуснах и в блога си.


Мисля, че те правят всичко възможно, за да не би някой от "демократите" да ги обвини в намеса във вътрешните работи на суверенни страни! В този смисъл едва ли подкрепят едни или други обществени движения, за разлика от някои "цивилизатори", които без подобна политика просто са за никъде!
Приятелски поздрави!
А трябва...
цитирай
3. lambo - Лично за мен, именно с човешките ...
19.11.2012 08:31
Лично за мен, именно с човешките права Беларус няма никакви проблеми, защото когато народът е нахранен, когато му е осигурено правото на труд и пълноценен отдих, когато има възможност активно да участва в социално-политическите процеси, протичащи в страната, тогава не можем да говорим за каквато и да е било дискриминация!
цитирай
4. kalini - Тези, които извършиха прехода към ...
21.11.2012 10:10
Тези, които извършиха прехода към капитализъм у нас и останалите бивши соц. страни и особено техните ментори на Запад бяха абсолютно наясно какво ни очаква и затова бързаха да го направят на всяка цена. Навремето писаха за представител на МВФ в Русия /още СССР/, която беше изразила някакво несъгласие с приватизацията на всичко на каквато и да е цена, само и само да стане частно. Възраженията й бяха от икономическа гл. точка. Тогава нейните шефове й отговорили, че това не е икономическо, а ПОЛИТИЧЕСКО действие, защото образно казано след няколко години народът ще разбере на какъв х'й са го надянали и ще иска да се върне предишното положение, но вече ще бъде късно. "Новите капиталисти" ще се борят със зъби и нокти, ако трябва ще минат и през трупове, но няма да дадат своята "свещена и неприкосновена частна собственост".
Приватизацията /"приХватизацията както й викат руснаците/ беше с цел 2-3% да станат приказно богати, тези които бяха във властта и разпределяха погачата да уредят своите близки и роднини и да си вземат комисионите, а народът - е'ал съм му майката!
цитирай
5. proximus - И че какво можем да "открад...
26.11.2012 13:27
И че какво можем да "откраднем" от Беларус, не ми стана ясно ? Ние сме в съвършено различни позиции. Ние първо загубихме пазара на СИВ, после индустрията я разсипаха външни и вътрешни фактори, и на края си втъкнахме един силен единен пазар, в който ние се оказахме неподготвени да се конкурираме успешно.
Беларус никога не си е губил руският пазар, дори напротив - сривът на руската индустрия, по моделът на нашата собствена, е добре дошъл за техните индустриални стоки. Нямали са си един Луканов, да даде порочен старт на дивият капитализъм, съотв. са нямали и нашите мутри, олигарси и т.н. паразити.
Ок, прав сте, супер са си беларусите. Ама какво можем да вземем от тях? Причините за проблемите ни са съвършенно различни.
цитирай
6. kalini - Не е Луканов проблемът. Той е изп...
28.11.2012 17:33
Не е Луканов проблемът. Той е изпълнител. Поръчителите са други, знае се кои. Другите бивши соц. страни, като нямаха Луканов, защо почти всички я докараха до тук?
Трябва да си внесем някой Лукашенко, но няма как да се случи.
ТРЯБВА НИ СМЕСЕН ТИП ИКОНОМИКА, СЪС СИЛНА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ, КОЯТО ДА "ОЗАПТЯВА" МАФИОТИ, ОЛИГАРСИ И ВСЯКАКВА ИЗМЕТ !!! КАПИТАЛИЗМЪТ В ДНЕШНА ВРЕМА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОГРЕСИВЕН САМО КОГАТО Е ПОД ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ, ОСЪЩЕСТВЯВАН ОТ ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ !!!
Примери колкото искаш. Тези, които сега "дърпат" напред и ще извадят света от кризата, като реформират капитализма и го направят хуманен, и с това подготвят прехода към следващия обществено-икономически строй.
цитирай
7. samvoin - Не е Луканов проблемът. Той е изп...
30.11.2012 19:54
kalini написа:
Не е Луканов проблемът. Той е изпълнител. Поръчителите са други, знае се кои. Другите бивши соц. страни, като нямаха Луканов, защо почти всички я докараха до тук?
Трябва да си внесем някой Лукашенко, но няма как да се случи.
ТРЯБВА НИ СМЕСЕН ТИП ИКОНОМИКА, СЪС СИЛНА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ, КОЯТО ДА "ОЗАПТЯВА" МАФИОТИ, ОЛИГАРСИ И ВСЯКАКВА ИЗМЕТ !!! КАПИТАЛИЗМЪТ В ДНЕШНА ВРЕМА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОГРЕСИВЕН САМО КОГАТО Е ПОД ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ, ОСЪЩЕСТВЯВАН ОТ ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ !!!
Примери колкото искаш. Тези, които сега "дърпат" напред и ще извадят света от кризата, като реформират капитализма и го направят хуманен, и с това подготвят прехода към следващия обществено-икономически строй.
Така е, ама защо в никоя друга страна, не се намериха Луканов, Костов, Желев, Димитров, че и като капак - Боко и СерГей?
Защо там се намериха лидери и политици, с някаква по - голяма съвест пред народа и своите?
С повече патриотизъм...
цитирай
8. proximus - http://e-vestnik.bg/16368/
13.12.2012 12:47
http://e-vestnik.bg/16368/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3834804
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев