Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2011 22:17 - След статията: "България: безмозъчност и изтичане на мозъци"
Автор: krizata Категория: Технологии   
Прочетен: 6773 Коментари: 15 Гласове:
8

Последна промяна: 25.05.2011 00:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Покрай суетнята от днешния Празник на буквите, попаднах и на статия от сайта dnes.bg: "България: безмозъчност и изтичане на мозъци". 

В нея авторът твърдо застава срещу идеята на правителството (честно - не знам на какъв етап на обсъждане) за обвързване на държавно спонсорираното обучение с последваща реализация като държавен служител!

Въпреки, че не съм първи фен на Бойко, смело заставам зад тази негова конкретна идея (още повече, че преди година и нещо я развих достатъчно подробно някъде из този блог) и за мен е най-малкото странна лютата и емоционална реакция, почиваща кой знае на каква логика и мотиви!

Ето ги и простите факти: 

- Ние българите годишно плащаме от джобовете си милиони, за да обучаваме десетките хиляди студенти държавна поръчка, с идеята след като ги поизучим, тези същите млади хора да останат в Отечеството си, за да започнат да изкарват пари не само за себе си, но и за всички нас, които сме ги обучавали през тези години.

- Днес само мързеливият не говори за съвременната демографска катастрофа, за циганизацията и обезлюдяването на цели области! И това в голяма степен се дължи на липсата на перпектива за стотици хиляди млади хора, които след завършване просто няма къде да работят!

А след като държавата веднъж се е ангажирала да осигури работното място, тогава нещата изглеждат по съвсем различен начин. От друга страна, ако няма нужда от конкретните специалисти, тогава съответният студент просто няма да бъде обучаван, което в днешния вариант си е просто форма на отложена безработица или безплатна подготовка на висококвалифицирани кадри за по-богатите икономики около нас.

- Ако е вярна логиката на автора за това, че не може да се търси ангажимент от страна на завършващите студенти, тогава защо той не предложи безплатно да изучим всеки потенциален кандидат-студент от ЕС, знаейки че след това той така или иначе няма да остане в страната ни за последваща реализация?

- В случая въобще не става дума за закрепостяване, а за съвсем нормална икономическа логика, която казва, че всеки, който плаща има правото да се ползва от резултатите на своето спонсорство.

Масова практика е много частни фирми да поемат обучението на своите бъдещи служители, като след това последните работят доста години за компаниите, докато възстановят парите, дадени за тяхното следване.

- Студентските кредити, широко разпространени в развития свят, въпреки че не са директно свързани с конкретен работодател също водят до много тежка обвързаност на студента с държавата (банките), в която са получили финансирането си, а това много повече прилича на закрепостяване, от всяка друга форма на поет ангажимент.

- От друга страна, не виждам нищо страшно един млад човек да знае, че след като завърши ще има шанс да поработи някоя и друга година в държавната администрация или в държавния сектор, а за това време той ще получи практически знания и умения, без страх от загуба на работно място, заради някаква неопитност?

За нашето поколение завършили студенти най-тежкият момент беше именно този - когато си приключил със следването и знаеш, че почти е невъзможно да си намериш работа по специалността или поне близко до нея!

- Постоянно слушаме, че има недостиг на млади специалисти-чиновници, че липсва капацитет за усвояване на еврофондове и т.н. 

В същото време хиляди млади хора, вместо да дадат труда си за възстановяване на страната, която ги е отгледала, се втурват, водени от младежка романтика и години пропаганда за прекрасен живот в странство, да мият улиците в някой от големите градове на Европа и Америка.

Скоро, по-голямата част от тях разбират, че са били заблуждавани и лъгани най-нагло, но много често, по една или друга причина, тези изгубени души вече са прерязали пъпната връв с Родината и считат, че нямат път назад.

- Вярно е, че по-голяма част от развитите страни предоставят безплатно обучение за студентите, включително и българските, но мисля - всеки разбира, че в случая се разчита на добре проверени от времето закономерности, според които почти всички дошли от бедните краища на света, остават, подмамени от високия стандарт в новата дестинация.

Така че, уважаеми авторе, не се притеснявайте за това, че тази категория страни губи от привличането на млади хора в своята орбита. Огромната част от тях остават и обогатяват генофонда на местните общества.

Нещо подобно се случва и с българските студенти от Бесарабия. Почти няма случай някой да се е върнал при родителите след завършване, а всеки остава и (о, чудо) намира реализация в своята историческа Родина!

- Прекрасно разбирам, че темата е прекалено сложна и многопланова!

Много млади искат да ползват услугите на държавата колкото се може повече и след това да "офейкат" на другия край на света, за построяване на личното щастие.

По-зрелите сред нас започват да се замислят, че както е тръгнало, скоро няма да има кой да заработва пенсиите ни при настъпване на нашите старини. Затова и се търси някаква гаранция, че след като парите ни се харчат за инвестиции в развитие на новото поколение, тогава нека то бъде така добро да допринесе поне с нещо за утрешното ни що-годе нормално битуване като европейци от XXI век.

Другото, наистина не е честно!

И докато напускащите ученическите скамейки не научат най-важния си урок, че не могат просто така да обръщат гръб на страдащото си Отечество, заради миража на някакво бленувано щастие в чужбина, дотогава ще вървят тези безсмислени спорове за "закрепостяване, свободна човешка воля и право на личен избор", без мисъл за ближния!

Преди години ми беше адски трудно от това, че не можех да имам гарантирана първоначална реализация, въпреки прекрасните резултати от следването, затова от позицията на собствения опит мога да твърдя: 

Не се притеснявайте, млади хора, от това, че Родината ще има нужда от Вас и след края на следването Ви! Великата американска (и всякаква друга) мечта може да почака! А засега нека здраво да се хващаме за работа и да се опитаме да изградим щастието си близо до родните си места, покрай родители и приятели, в прекрасната обстановка на райската ни България!

Ние действително можем да го направим заедно, напук на днешните продажни политици!

Гответе се за този ден, когато всеки от Вас ще бъде нужен за страната си! Този ден наближава!

Наистина наближава!






Гласувай:
13



1. evrazol - О, чудесна мярка
24.05.2011 23:43
Ма в кои сектори държавата няма да има проблем с осигуряването на работа. Може би в медицината. Че всеки истински доктор, а не гешефтар ще прежали две три хиляди за да се отърбе от родината. В идеята не се залага на интереса, а на принудата от страна на държавата. За това идеята е обречена. То е все едно образованието да се превърне в такса заминаване.

Висшисти отгледани в оранжерия си имаме колкото и такива с платени незаконни дипломи. Това е дървена далавера родена в безмозъчна тиква.
цитирай
2. nicodima - Цитирам един коментар във връзка със статия от "Шпигел" / не е мой /:
25.05.2011 09:12
На специализирана трудова борса във Варна стана ясно, че работодатели от Дания, Германия и Норвегия са обявили общо 140 работни места за български инженери и IТ специалисти.
Дания предлага за начинаещи 3000 евро стартова заплата, за хора с опит - 6000 до 6500 евро. Германия съответно 3700 евро за хора без опит и около 6000 евро за такива със стаж. В Норвегия стартовата заплата е 4200 евро, а за специалисти с опит - над 5200 евро.
Разбира се, всеки български инженер, който знае английски или немски, веднага ще тръгне за там. Луд ли е да остане тук? Тук стартовата заплата “в сектора”, както се казва, е 500-700 лв. Тоест 250-350 евро - от 10 до 20 пъти по-ниска от заплатата, която предлагат в Европа.
Дори да плаща там наем 1000 евро, един български инженер пак ще живее по-добре от тук. На всичкото отгоре в супермаркета там голяма част от храните и напитките са по-евтини от тук. С туристически пакет ще идва на българското или испанското море с по-малко пари, отколкото ще плаща тук като българин.
С две думи – резерватът България не може да задържи хората си, освен ако не тури пак изходни визи и телени мрежи по границата, както при комунизма.
Как да стане така, че един образован млад човек, “вишист”, както му викат тука, да остане в България? Да накараш тукашните работодатели да дават 3000 евро заплата, веднага ще ти възразят, че нямат такава печалба, не продават само за износ, че да получават адекватен приход.
Дали е така обаче? Наши фирми имат печалби и по 100-ина процента, докато западните работят с печалби от 7-10%. Тук никой не търси перспективни специалисти да им плащат големи заплати и да се развиват. Търсят възможно най-нископлатени и бизнесът им цели бърза и лесна печалба, с рушвети, далавери и т. н.
Да, и у нас има фирми с нормална печалба от 10-ина процента годишно. Но и те не инвестират в хората. Важно е собствениците да са добре, да карат джипове, да поддържат големи къщи. И сега са го закъсали и стоварват тежестта точно върху заплатите на хората – намалили са ги, съкращават ги.
Е, няма кой да остане в такава държава. Езиковите гимназии произвеждат българи за износ. И вината не е в тях.
И заминаващите ще се връщат от време на време при роднини, за да търпят обиди от местните. Форумите в интернет са пълни с такива към емигрантите – да не давали акъл, да не се връщат, да си седят там.
Онзи, които се е осмелил да избере по-добър живот, дразни този, който не смее да го промени и се примирява с тукашната свинщина.
цитирай
3. morko - Аз не чух Премиера да казва, че ще ...
25.05.2011 14:10
Аз не чух Премиера да казва ,че ще осигури рабата на завършващи студенти,а само говореше нещо за непускането им в чужбина.Пък и държавата може да осигури работа само на една шепа завършили ,тъй като държавните фирми се броят на пръстите на едната ръка.Може единствено само на завършилите медицина ,но те и без това остават тука 4-5 г да се поупражняват върху българи безнаказно докато вземат специалност и после беж да ги няма
цитирай
4. анонимен - Който иска да учи безплатно, ще п...
25.05.2011 14:43
Който иска да учи безплатно, ще подписва договор за работа поне докато си плати следването. Ако иска да замине за чужбина, трябва да изплати следването си като отчислява и превежда част от заплатата си. Това се нарича отложено плащане и е напълно справедливо от гледна точка на тия, които отделяме от залъка си, да учим емигранти. Никодима е фантазьорка и страшна демократка, но забравя, че демокрацията не изключва априори и справедливостта. Иначе какво излиза. Дай да се възползваме от евтиното образование а после глупаците да го духат.
цитирай
5. nosense - Пълни глупости
25.05.2011 16:47
Това са пълни глупости. Първо се нарушава европейската конвенция за свободно движение на Хора, стоки и капитали!
Второ - таксите на ВУЗ-овете са такива, че де факто студента сам си плаща следването! Ако обърнете внимание ще откриете, че в Германия, Франция, Австрия и други западни държави се заплаща само минимална такса от около 30 евро покриваща административните разходи!
Трето с 340 лв. начален учител кой ще ми плаща квартирата, тока и водата?
Още нещо - задължаването да работиш 3-5 години за държавата ще попречи на свободната конкуренция - като знаеш че държавата е длъжна да ти осигури работа ще се излежаваш още 5 години! Които е искал да се развива го прави и сега, а така само ще дадат на търтеите още една година да се излежават - Заплатата си върви, аз за какво да работя? Няма да ме уволнят защото така е по условие!
Следващото - чуждите университети ще се възползват от това да привлекат още повече от качествените кадри в България. В момента в които студентите са изправени пред риска да са крепостни селяни за 5 години то някой в чужбина ще сложи едни хубави тестове на входа и като ги покриеш ще имаш право я на стипендия я на безлихвен креди. Кой ще отиде тогава в чуждите университети вместо да е крепостник тук - отново най - добрите.
От където и да го погледнеш това е една необмислена глупост на хора които не искат да променят политиката а се опитват с рестрикци да задържат хората в страната.
А и трето колко да е 10 хиляди, 15 хиляди образованието на един студент, мислиш ли че ако има възможност да работи за да кажем 1500 евро ще се поколебае да ги плати и да се освободи от това робство?


цитирай
6. nosense - И още нещо
25.05.2011 16:51
Тези дето мият улиците и чиниите в Германия са по скоро един мургави българи които не могат да четат а не висшистите!
Имам много приятели които живеят извън страната, всички са с високо образование и май само един разнася пици в САЩ, но е щастлив от това. Купи си кола, къща и се ожени и май не му се ще да работи нещо което изисква повече мислене!
А и хората които са отишли и правят това е защото с парите които изкарват се чувстват по добре от колкото с парите които изкарват тук като висшисти!

цитирай
7. apostapostoloff - Премиерът не е длъжен да осигурява
25.05.2011 17:13
работа на никого! Цитираните заплати са БРУТНИ заплати. Нетните, реалните заплати са с поне 50 % по- ниски (след заплащане на данъците и осигуровките).

Освен това от РЕАЛНАТА заплата трябва да се отделят около 1000 евро за наем.
Освен това цените в тези страни са 2- 5 пъти по- високи от цените в България.

В крайна сметка българският IT- специалист, който у нас получава МИНИМУМ 2000 лева живее много по- добре тук. Затова в гореизброените страни аз лично не срещнах НИТО ЕДИН нашенски IT- специалист.

Пишете глупости, защото изобщо не сте запознати с тези неща и, плюейки Родината си, се имате за много важни и компетентни. А сте едни най- обикновени ИДИОТИ!
цитирай
8. proximus - прав е г-н Хитов че проблема е мно...
25.05.2011 17:44
прав е г-н Хитов че проблема е многопластов и тежък.
Освен всички известни факти и страни бих добавил и моето мнение че връзката щастие и задоволеност от начина на живот <---> заплата и стандарт на живот, не винаги е право пропорционална. И всъщност точно това задържа много хора тук, или кара една малка част от вече имигриралите да търсят начин да се завърнат.
Но пък когато вече имаш семейство, точно тогава започваш и да те притеснява най-силно тъпотията на населението, некачественото здравеопазване, беззаконието и несигурността... в какъв свят ще израстнат децата ти и в какво ще се превърнат?
ББ и всички политици смятат че всичко се върти около парите. За тях може и да е така, но за средно статистическите български граждани, има и др. не по-малко важни неща. Като напр. да знаеш че в болницата, на пътя, на работа да не могат да те убият безнаказано.
цитирай
9. borjanmljakov - А ти кризата, ти какво направи за Родината?
25.05.2011 20:22
.
цитирай
10. анонимен - Мляков, той учи тия студенти. Не ...
25.05.2011 20:52
Мляков, той учи тия студенти. Не знаеш ли?
цитирай
11. krizata - . Какво по-конкретно Ви интерес...
25.05.2011 22:40
borjanmljakov написа:
.

А ти кризата, ти какво направи за Родината?

...................................................
Какво по-конкретно Ви интересува?
цитирай
12. borjanmljakov - Какво ти, кризо, направи за Родината?
26.05.2011 12:38
.
цитирай
13. krizata - Отдавам живота и делата си за нея! ...
26.05.2011 13:04
Отдавам живота и делата си за нея!

А Вие, Борян Мляков, какво направихте за страната, която Ви е родила и откърмила, и очевидно, възприемана днес от Вас като най-обикновена мащеха?
цитирай
14. borjanmljakov - Мисля, отговорът на блогера Владимир е достатъчен.
27.05.2011 12:14
.
цитирай
15. krizata - Действително, Владо е един неве...
27.05.2011 16:35
Действително, Владо е един невероятен млад българин, от когото можете да се учите до края на живота си!

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843062
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев