Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2011 16:29 - До какво води неприлагането на държавно прогнозиране и планиране?
Автор: krizata Категория: Технологии   
Прочетен: 4623 Коментари: 11 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

.............

В условията на задълбочаваща се световна икономическа криза и без прилагане на държавно прогнозиране и планиране в рамките на българската икономика, последната няма никакви обективни възможности да съхрани конкурентния си потенциал, развит в отминали епохи, защото:

 

·         възприетата парадигма за развитие води до технически и технологичен регрес на националното стопанство;

·         либералният модел на „случване” в икономиката резултира в загуба на международни позиции на всички по-рано извоювани пазари, следствие на което се регистрира загуба на материално-производствена база и невъзможност за нейното по-нататъшно поддържане и усъвършенстване;

·         непровеждането на национална стратегическа политика, стъпила на държавното прогнозиране и планиране постепенно и неумолимо води и до демографска катастрофа на нацията, характеризираща се с масово „изтичане на мозъци”, рязко застаряване на нацията и промяна в нейната етническа, образователна и квалификационна структура.

 
Без изпълнение на система от мероприятия, стопанството ни няма никакви основания за заемане на достойно място в международното разделение на труда, както в рамките на Европейския съюз, така и в глобалната икономика, като по този начин се обрича на второстепенна роля в динамично променящия се свят, защото:

 

·         Историята на успешните догонващи проекти показва, че без централизирани мероприятия на държавно ниво, с активното използване на инструментариума на държавното прогнозиране и планиране, е невъзможно достигането, и още повече, задминаването на конкурентни икономики, служещи за ориентир на националното развитие;

·         Световната икономическа криза поставя нови, принципно различни предизвикателства пред всяка отделна държава и само в рамките на добре формулираната и целесъобразно детерминирана държавна икономическа стратегия, стъпила на балансираното стопанско развитие, е възможно по-гладкото посрещане на тези предизвикателства;

·         Предварителното поставяне на цели и средства на макрониво, както и определянето на методите и средствата за тяхното постигане, дават решаващо предимство на всяка страна при завоюване на мястото й в международното разделение на труда и вписването й в тази система в качеството й на привилегирован субект на международната икономика и политика, който по оптимален начин използва своите сравнителни предимства, изведени след сериозни и задълбочени анализи от най-видните представители на националната икономическа мисъл, в спокойна и предразполагаща към задълбочени дискусии обстановка.

Липсата на такъв стратегически поглед, от страна на държавното ръководство, неизбежно води до силна деградация по всички нива на международните отношения, което вкарва държавата в унизителни за нейните национални интереси действия, свързани с политиката на постоянни отстъпки и компромиси на всички дипломатически полета. Последните две десетилетия убедително доказаха безперспективността на такова държавническо поведение.

2009 г.
М.Х.




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alexalexalex - Ох
12.08.2011 16:48
Здрасти, Митко.
Пак аз))).
Сегааа, понеже пускаш текст от 2009-та да видим какво позна:
1. Държавното прогнозиране и планиране не е невъзможно, но в твърде ограничени рамки - големи инфраструктурни проекти, например. Няма как държавно да планираш и да прогнозираш търговия на дребно, нали се сещаш. Защото ще се върнем към ерата на светлия социализъм, когато месаря беше бог и господар (защото държавното планиране ще каже, че имаме повече магазини на глава от населението, отколкото са ни нужни и ...отече).
2. Либералният модел работи, Митак, навсякъде. Не бъркай регулирания модел системата на СИВ, в която набутвахме братята руснаци с БТ и паста "Поморин". Гадовете искат да пушат Боро и да си мият зъбите със "Сигнал" (например).
3. Свободно движение на хора, капитали и услуги. Това говори ли ти нещо. Относно изтичането на мозъци. Всеки ден от Хитроу заминават поне 100 поданници на Кралицата, за да се реализират в мръсните империалистически САЩ. Нищо не може да ги спре - просто предлагат по-добри условия))).


Относно другите неща - толкова са бла-бла общи, че даже не ми се коментира.
Ама я кажи за Беларус, че нещо е затруднен достъпа до нови данни, аз поне с мъка намирам какво става в тази добре работеща и чудесно планирана и прогнозирана държавна икономика. Има ли вече захар в магазините? Инфлацията как е? Ей такива неща, простички))).

поздрави
цитирай
2. krizata - За всички, които се интересуват от ситуацията в Беларус:
12.08.2011 17:01
http://www.economy.gov.by/ru/macroeconomy/analiz_vypolnenia_parametrov/o-sotsialno-ekonomicheskom-razvitii-respubliki-belarus-v-janvare---mae-2011-goda_i_0000000849.html


http://www.ctv.by/news/~news=55543?utm_medium=twitter
цитирай
3. alexalexalex - митьо
12.08.2011 22:04
ама ти наистина ли го мислиш това или се е**ваш?
цитирай
4. krizata - ама ти наистина ли го мислиш това или ...
12.08.2011 22:06
alexalexalex написа:
ама ти наистина ли го мислиш това или се е**ваш?


Кое точно?
цитирай
5. alexalexalex - къде е обезценката
12.08.2011 22:18
на рублата? инфлацията от 40 % къде е?
дръж се сериозно, моля.
Все едно да чета сводка на Гьобелс от руския фронт през 1944 и да вярвам!
знам, че си "връзкар", дай сериозни данни.
иначе ще ти постна данни от икономическото министерство на Северна Корея - там пък какви ръстове има, ум да ти зайде.
цитирай
6. krizata - на рублата? инфлацията от 40 % къде ...
12.08.2011 22:59
alexalexalex написа:
на рублата? инфлацията от 40 % къде е?
дръж се сериозно, моля.
Все едно да чета сводка на Гьобелс от руския фронт през 1944 и да вярвам!
знам, че си "връзкар", дай сериозни данни.
иначе ще ти постна данни от икономическото министерство на Северна Корея - там пък какви ръстове има, ум да ти зайде.


Този род показатели винаги се дават в съпоставими цени.

Съветвам Ви лично да се разходите до страната, за да се убедите с очите си, че там хората не умират от глад по улиците.
Преди първото си посещение аз също имах сериозни притеснения, които се изпариха веднага след като стъпих на беларуска земя.

Уж поставената Ви задача е да демонстрирате задълбоченост и всестранност по владеене на информацията, а в случая с Беларус показвате наистина елементарна неосведоменост и дива, с нищо непредизвикана, омраза към един от малкото народи в Европа, които самостоятелно определят съдбата си!

И тъй като аз нямам времето (а и никой не ми плаща), за да вися денонощно в интернет, ще си позволя да спра дотук, а Вие ако желаете продължавайте да наводнявате пространството ми със жлъчните си коментари, но това едва ли ще помогне с нещо за просперитета на народа ни, освен да понапълни личната Ви касичка!

Поздрави!
цитирай
7. alexalexalex - Митьо
13.08.2011 08:03
За разлика от теб на мен ми се налага да работя и да ти кажа Беларус изобщо не ми е приоритет, за да следя някакви показатели. И Северна Корея не ми е, и Куба. Даже и Венецуела.
Коментарите ми са жлъчни, защото просперитета на народа не се вдига с говорене на небивалици колко е добре да сме регулирана държавна икономика, а с работа. Много работа и плащане на данъци.
Ако си направиш труда да обиколиш нашата държава, а не Беларус, ще видиш, че ситуацията не е толкова черна, колкото я описваш. В момента селското стопанство, колкото и да ти е странно, се развива добре , при това без АПК и ТКЗС и без робски труд на ученици, студенти и воиници. (Виж данните за зърнените култури поне и слънчогледа). Износът расте, вноса намаля, макроикономическата рамка е по-добра от много страни в Европа. Напук на кризата населението спести по банките около 40 000 000 000 лева (повече от половината от БВП).
Изобщо не казвам, че сме цъфнали и ще вържем, но ситуацията изглежда прилично.
И като размахаш призраците на всеобщия мор, дето се задава ставаш смешен. Почти колкото т.нар. "професор отЛондон" , дето не се знае къде е професор, ама се знае, че е доносник.
Ако наистина си заинтересован от просперитет на народа - дай идея как да накараме маргиналите да се приобщят. И как да накараме хората да работят, а не да мрънкат денонощно.
Относно моята касичка - не се оплаквам, ама всичко дето влиза вътре е изкарано с много труд. Работя по 60 часа седмично, можеш ли да кажеш ти колко работиш. И съм платил данъци колкото плаща малко предприятие. Ти колко плати?
Ей такива неща...

поздрави
цитирай
8. krizata - alexalexalex:. . . Работя по 60 часа ...
13.08.2011 12:08
alexalexalex:
... И как да накараме хората да работят, а не да мрънкат денонощно.
Относно моята касичка - не се оплаквам, ама всичко дето влиза вътре е изкарано с много труд. Работя по 60 часа седмично, можеш ли да кажеш ти колко работиш. И съм платил данъци колкото плаща малко предприятие. Ти колко плати?
Ей такива неща...

поздрави[/quote]

Двамата с Вас сигурно няма да умрем от глад, но какво да правят обикновените хорица, които по една или друга причина не са достигнали до нашето ниво на компетентности.
Човешката солидарност е това качество, което ни прави цивилизовано общество - алтернативата е самоизяждане до пълно унищожение на нацията!
цитирай
9. alexalexalex - умиране от глад ли?
14.08.2011 08:50
Понеже отговори сериозно няма как да не съм сериозен и аз - задал ли си си въпроса кои са маргиналите в едно пазарно общество и защо са такива?
Не искам и няма да съм солидарен с някой, който на 12 години ражда деца - бащите са за затвора (педофилия), а не да получават социални помощи от моите (и твоите) данъци.
Отказвам да съм солидарен с неграмотни, неискащи да работят хора, отказвам го и това е.
Солидарност - да, но не и толерастия. Нали е ясно, че "всеобщото равенство" е илюзия и мит? И че го искат само тези, които не могат нищо.
Аз баш с такива не искам да съм равен))).

поздрави
цитирай
10. krizata - Понеже отговори сериозно няма как ...
16.08.2011 15:00
alexalexalex написа:
Понеже отговори сериозно няма как да не съм сериозен и аз - задал ли си си въпроса кои са маргиналите в едно пазарно общество и защо са такива?
Не искам и няма да съм солидарен с някой, който на 12 години ражда деца - бащите са за затвора (педофилия), а не да получават социални помощи от моите (и твоите) данъци.
Отказвам да съм солидарен с неграмотни, неискащи да работят хора, отказвам го и това е.
Солидарност - да, но не и толерастия. Нали е ясно, че "всеобщото равенство" е илюзия и мит? И че го искат само тези, които не могат нищо.
Аз баш с такива не искам да съм равен))).

поздрави


Явно много сте чели Айн Ранд. Ето нещо повече от нея:
http://www.facebook.com/#!/groups/badeshte/doc/?id=161335533941705
цитирай
11. proximus - По-принцип държавата трябва да има ...
17.08.2011 10:05
По-принцип държавата трябва да има идея за планиране толкова до колкото да знае какъв тип образование и наука да субсидира приоритетно и какъв тип инфраструктура да изгражда и къде.
Защото работодателите не може да се нагърби с това да компенсира 20 години лошо или никакво образование. Или да строи ЖП линии или магистрали.

Иначе държавата и държавните служители са се доказали като лош собственик и мениджъри. Просто в психологията на човек е заложено да борави крайно безотговорно с чужди пари, особено когато е на твърда заплата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841508
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев