Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2012 23:45 - Беларус поразява с много неща!
Автор: krizata Категория: Тя и той   
Прочетен: 7723 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 28.10.2012 10:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(18+)

Преди всичко със своята красота! За българското око, всичко по тези места е по славянски изящно и великолепно!

Едно от последните ми ярки впечатления, преди напускането на тази прекрасна страна, бе от една безумно готина блондинка, която обикаляше автобусите на автогарата, за да проверява билетите на качилите се пътници – както тя самата обясни, за да не би случайно някой да се обърка и да потегли с неправилното транспортно средство!

Тази красавица, която у нас би била „прилапана“ веднага поне от някоя средноголяма мутра, чинно изпълняваше задълженията си, подробно обяснявайки на заблудените пасажери къде и как са разположени многобройните перони на свръхмодерната минска автогара!

По време на завързалия се разговор, когато девойчето разбра, че съм от България, изведнъж в гласа й се появиха особени нотки и тя с носталгия отрони: „Ех, какво прекрасно слънце има у вас!“ Очевидно беше, че не само нашенската природа я е впечатлила, но по този въпрос не се реших да я разпитвам по-подробно!

Споделих с нея, че за нас, българите, ценовите равнища при тях са поразяващо ниски (за 50 километровия маршрут – автогара–летище се бръкнах само с 2 лв.) и че те живеят в истински потребителски рай! Тя ме изгледа странно, а след това, явно съобразявайки, че е в ролята на държавен служител, изкоментира, че беларусите са случили с президент, на когото  му пука за народа си!

Оказа се, че нискоквалифицираната кондукторка, трудеща се на половин работен ден, взима чиста заплата от около 200 наши лева (осигуровките и данъците са за сметка на държавата), което, обърнато в пълен дневен надник е горе-долу същото, с което може да се зарадва и един неин български колега!

Въобще, въпросът за заплатите при тях е твърде чувствителен! Един шофьор на микробус към местен научно-изследователски институт с горест ми сподели, че чистата му заплата била само около 750 лв. (след удръжките), което сравнено даже с условията, при които се трудят учените в нашата академия на науките, си е направо подигравка, по отношение на родните ни вундеркинди.

Докато бях в Минск, по телевизията обявиха за поредната индексация от около 15% на бюджетните заплати от другия месец, което ме накара да си помисля какво ли би станало, ако само за мандат при тях беше дошъл да коли и беси сатрап като нашия Дянкоff.

У мен отдавна се е оформила подлата мисъл, че колкото и да е добре нахранен народът, той все е недоволен от управниците си: да си спомним ситите години при бай Тошо, когато непрекъснато мърморехме, че не ни дават да си купуваме марлборо или уиски, или пък, заради това, че в Мототехника се продавали само от чешките Шкоди!

Да се върнем и към неотдавнашната история с либийците, които буквално тънеха в изобилие и разкош! И въпреки това, част от тях се подведоха по обещанията, че с демокрацията ще дойдат алкохолът и свободното посещение в бордеи, та взеха, че опропастиха цялата си държава! Сега, само година след Кадафи, хората си скубят косите, но уви, прецакването е свършен факт!

Но да видим пак Беларус! Като сравнявах цените на най-необходимото там, с нашата катастрофална реалност, не преставах да им се чудя – как е възможно, при такива социални придобивки, да се намират хора, гледащи с криво око на живота около себе си!

Например, при тях дизелът е малко над левче за литър, а бензинът - с мъничко по-скъп. Билет за градския транспорт в нови местни автобуси и тролейбуси е три пъти по-евтин от нашенското возене в раздрънканите трошки. Разходите за ток и отопление са направо символични. Храните сами си ги произвеждат и затова всичко е на много тънки цени, а по телефона можеш да говориш с часове до България, без да ти се свидят сметките! Тук не говорим за пороци като пушенето (10 пъти по-евтини цигари) и пиенето, защото и без това не съм от върлите им фенове!

И всичко това – при съпоставими доходи с нашенските възнаграждения и практически при липса на безработни в държавата им!

Като ги питаш от какво се оплакват, ми сочат Москва, където заплатите започвали от хиляда долара или пък Швейцария, където живеели като бели хора! Е, пропускат да отбележат, че московчани пият кафе за 5 евро, но това за тях са подробности от пейзажа, на които не си струва да се обръща особено внимание!

Въобще, атмосферата в Беларус ми напомня нашенските реалности, опреди малко повече от две десетилетия, когато битово бяхме твърде задоволени, но ни се искаше да се возим поне на мерцедеси и да правим по две-три екскурзии до Париж и Ню-Йорк годишно!

Днес, когато потенциалните възможности са налице, голяма част от моите сънародници не само, че не могат да подкарат нормално возило, но често си задават въпроса как „да нахранят децата си, като са сглупили де се обзаведат с тях“.

За българските възприятия тази северна страна е като извадена от картичките – чистотата е повсеместна, асфалтовите улици са идеално гладки, а по тях се движат основно нови немски и японски коли, които създават впечатление, сякаш си в добре регулиран, откъм трафик, западен град!

Задръствания, практически отсъстват, заради огромните три и четири лентови булеварди и добрия цялостен контрол на демографските тенденции в страната – там на хората не им се налага да се местят в големите агломерации, защото и в малките села се живее като в града в т.н. „агрогородки“.

Само да не останете с впечатление, че някой е оградил държавата им с бодлива тел и не дава пиле да прехвръкне! Някъде прочетох, че тази година увеличението на беларуските туристи по нашето черноморие е с около 60% и съм склонен да мисля, че тяхното количество е по-голямо от това на българите, позволяващи си лукса да отмарят по родните ни плажове!

Този шокиращ факт, обаче, не ни пречи да не преставаме да се фукаме, че сме били част от голямото европейско семейство.

Малко неприлично е да се говори за това, но по улиците на нашите градове става все по-трудно да видиш хубаво момиче, въпреки че българките са едни от най-красивите представителки на нежния пол в света!

Обяснението за тази смущаваща тенденция е очевидна за всички – в задължението ни да покриваме до дупка реперациите си към нашите метрополии, освен всичко друго, ние отдавна активно изнасяме най-ценното, което ражда българската земя – красивите нашенски жени! 

В момента нежна българска плът се експортира по всички възможни канали – във вид на проститутки; студентки, които „забравят“ да се върнат в Родината си след следването; огромното количество смесени бракове със западняци; осиновяванията зад граница; трафика на хора и безброй други канали!

Неслучайно французите не искат да взимат циганите ни, но пък досега не са се отказали от нито една хубава нашенска мома!

Тази отчайваща констатация ярко контрастира с приятната за окото картина, която се открива пред мъжките погледи, при разходка по улиците на Минск! Всяка втора девица, изпречила се насреща ти, може смело да участва в българските конкурси за красота, като прави впечатление добре поддържания вид на абсолютно всяка местна представителка на нежната част от човечеството!

От това пък, идва констатацията, че там не само, че не мизерстват, но и имат възможността да поддържат външния си вид, точно според тенденциите, идващи от парижката и миланската мода (естествено с облекло и козметика, излезли под производствени линии по лиценз на световни производители, но забележете: в собствената им страна)!

Неслучано бая нашенци се обзаведоха с по-една хубава девойка от тези краища, въпреки, че когато  „щастливките“ разберат на какво място са попаднали, горчиво проклинат съдбата си! Но нали знаете – веднъж влезло в клетка, птичето трудно може да литне в небето! Законите в ЕС добре са се погрижили и в това отношение!

Много съм ви споделял за това, по какъв начин  Беларус успя да съхрани стандарта на населението си, пък дори и да го повиши през последните десетилетия! Рецептата е пределно проста, но и бая трудна за реализиране: запазване на собственото достойнство пред безкрайните мераци на разни сатанисти все „да ни оправят“!

А повярвайте, такива мераклии има колкото щеш! За съжаление нас, българите, успяха добре да ни прикоткат със сладките си и омайни приказки  – за радост на перверзниците, които продължават да се оглеждат над полумъртвото тяло на нашето Отечество, в търсене на още и още плътски удоволствия, изцяло за наша сметка!

Да ни е сладко, земляци!




Гласувай:
14



1. proximus - Много хубаво звучи. Действително, ...
28.10.2012 13:49
Много хубаво звучи. Действително, за разлика от у нас по бай Тошово време, днес беларусите никой не ги държи вързани у тях си както и не налага някакви дивашки ограничения. Има и все пак някаква опозиция, подобно на руската.
Но при все това Лукашенко бива обвиняван, че подтиска беларуската национална идентичност, налага "русифициране" на културата и езика. Не казвам дали това е добре или зле. Просто не съм съгласен че е независим. Най-малкото защото ако Русия замини беларуските автобуси и зем.техника с да речем немски, или започне да им продава суровини на пазарни цени, приказката свършва :)
цитирай
2. krizata - Много хубаво звучи. Действително, ...
28.10.2012 14:13
proximus написа:
Много хубаво звучи. Действително, за разлика от у нас по бай Тошово време, днес беларусите никой не ги държи вързани у тях си както и не налага някакви дивашки ограничения. Има и все пак някаква опозиция, подобно на руската.
Но при все това Лукашенко бива обвиняван, че подтиска беларуската национална идентичност, налага "русифициране" на културата и езика. Не казвам дали това е добре или зле. Просто не съм съгласен че е независим. Най-малкото защото ако Русия замини беларуските автобуси и зем.техника с да речем немски, или започне да им продава суровини на пазарни цени, приказката свършва :)


Навсякъде из Минск всички надписи са на беларуски, хората говорят на какъвто си искат език, както нашите турци, например и в това отношение няма никакви проблеми!
Разбира се, че икономиките на двете съседни държави са взаимообвързани, но какво лошо има в това? Нали ако не бяха американските пазари днес никой нямаше да говори за германско, след това японско, корейско и китайско чудо?
Поздрави!
цитирай
3. samvoin - Разликите с "бай ви Тошо&q...
18.11.2012 21:43
Разликите с "бай ви Тошо" са много.
Прочие, безспорните прилики са, единствено безплатното образование и здравеопазване, което не можем да му ги отречем на "бай ви Тошо" - едно от малкото положителни неща на неговото време (Дали бяха съвсем безплатни, като се сетим за липсващите в Беларус, принудителни "бригади", това е отделен въпрос, както и липсващия принудителен труд за "обида на управляващите" или на чужда страна.), липсата на безработица - друго положително, макар и относително положително нещо, като изключим принудата в Беларус и "разпределянето" къде да работиш - там това го няма също, за разлика от при бай ви Тошо.
Друга прилика е, елементите на уедряване на земеделските земи и елемента на колективната собственост, който присъства паралелно с частната в земеделието и неразпарчетосването на земята след съветско време.
Това е определен +, но разликата пак е, че в белоруското "ТКЗС" или кооперации, липсва принудата, натиска, насилието и паразитизма на неработещите върху гърба на производствената сила.
Липсва деленето на хората и гражданите.
Там кооперирането е не с насилие, а с поощрения.
Фундаменталните разлики обаче, ми се струват повечко:

- В Беларус се учи, не марксизъм - ленинизъм и то "научни" във ВУЗ-овете, а се учи забележете - НАЦИОНАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ.
Да, има такъв предмет в учебните заведения.

- В Беларус няма верски гнет и ограничения, макар държавата да е светска.
Държавата толерира и дори спомага за развитието и закриля традиционните вярвания.
В това число и католическото белоруско малцинство на Запад.
Държавата строи и поддържа храмовете.
В много училища, има и вероучение и религия.

- В Беларус не се задушава почтената и неексплоататорска частна инициатива, особено на средния и дребен собственик и производител и националния капитал, а се протектира и закриля от държавата.

- Да, в Беларус има доминиращ, сериозен и работещ държавен сектор - паралелно с частния.
Не губещ обаче, за разлика от у нас преди.
Нещата са правилно регулирани и направляван
цитирай
4. samvoin - и. - В Беларус стопанството и ико...
18.11.2012 21:51
и.

- В Беларус стопанството и икономиката, въпреки многото остатъци от болшевизма в него, привидни - като коопериране или известен колективизъм и като държавни предприятия и монополи, все пак икономиката не е монополно - колективистка и болшевишка, а е по - скоро регулирана национално - пазарна икономика и стопанство.
Икономиката на регулирания пазар.
Така наречения "трети стопански модел" - извън комунистическият и капиталистическият и много далеч от либерално - глобалистичния капитализъм днес.
По - скоро, бих казал близо до хитлеровия стопански и социален модел.

- Друга съществена разлика е, че в Беларус няма да попаднеш в затвора за изразено мнение, за оспорване публично на твърдение на властта или за изповядване на идеология, за разлика от при комунизма.
Може да влезеш за действия, за които ще влезеш у нас, навсякъде в Европа и в САЩ срещу държавното управление или националната сигурност и обществен ред и мир.

- В Беларус официално можеш да отречеш ционистката измама "холокост" и за разлика от в много страни на Запад, няма да влезеш в затвора, както и ако я признаваш.
Доказателство е, даденото политическо убежище на швейцарският учен - историк Юрген Граф, който получи сериозна присъда заради книгата си "Холокост - измамата на столетието", понастоящем руски гражданин.

- Лукашенко, за разлика от "бай ви Тошо", казва и може да каже на Путин и Москва публично и то, много истини в очите, които васална спрямо тях България, нямаше как да им ги каже.
Той може например и да ги заплаши, както го и направи, че ако понечат да го предадат или да се отметнат от договорености, има и друг избор и алтернативи и че би бил приет, от част от московските врагове нелошо.
Каза им го и им го показа.

- Беларус даде политическо убежище и на руснаци - част от тях патриоти, националисти, родолюбци и просто антиционисти (Имаше и интернационални сектанти - расисти, като лидера на "Славянския съюз" с бръснатата скинарска глава - Тесак.), които бяха заклеймени и осъдени в Русия като
цитирай
5. samvoin - "фашисти и нацисти" и ...
18.11.2012 21:53
"фашисти и нацисти" и един от тях е бившия съветски генерал Баркашов, заради свастиката на неговата организация.
В момента, организацията на Баркашов е официално регистрирана в Беларус и той е политемигрант там, както и Тесак.
Да, има и леви политемигранти от бившия СССР...
После, Лукашенко не е предавал никого, когото е приемал на своя територия, за разлика от "бай ви Тошо" под външен натиск.
При бай ви Тошо справка: "Бадермайнхофт" и Улрихе Майнхофт - политемигранти на ФРГ, предадени на властите им срещу техника от тукашната ДС...
цитирай
6. samvoin - А България има една важна истори...
18.11.2012 22:00
А България има една важна историческа причина от близкото ни минало, за близост с Беларус.
И тя е, че след ВСВ, от страните - победителки, единствено Украйна и Беларус (Извън състава на СССР още!), гласуват въпреки волята на Сталин "ПРОТИВ" признаването на България за победена страна и за несъвоювала на страната на Русия, въпреки нашите дадени глупаво жертви срещу Вермахта и излишната война, която обявихме на германците в последния момент.
И въпреки, че България не изстреля и един куршум във въздуха срещу руснаците и СССР...
Разбира се, двата гласа не решават нищо и България е призната за такава и смазана и унизена отново.
После, Беларус има воля и желание за разкриване на работни места у нас и за инвестиции, но отношенията с нея, не се развиват умишлено от слугинско - колониалните ни режими в последните две десетилетия.
А Лукашенко, далеч не е мразен защото бил "диктатор", а е защото не е слуга и длъжник на световните бандити, не допуска диктата на техния капитал и техните псевдодемократични догми.
Със сигурност, Беларус е по - демократична от нас, ако видим броя на референдумите там и контролния механизъм над депутатите, а също надпартийната власт.
За това е мразен и Асад, а също Ахмадинеджад - прочие...
Това, че не е длъжник на световните бандити - банкери и тяхното пъклено съзаклятие Лукашенко, е още една разлика с "бай ви Тошо", която пропуснах.
Той не е вързан въобще за техните вериги, по никакъв начин и всички външни отношения, са му прочие на прагматични начала.
Въпреки символичната "топлота и братство", които демонстрира с Русия, с много практически актове доказа, че винаги може да ревизира това отношение, ако е в името на националния интерес и суверенитет.
Показва и че няма да върви страната му, по ничии външни директиви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826459
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев