Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 10:25 - Кризата в Германия след Първата световна война
Автор: krizata Категория: Видео   
Прочетен: 7903 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стенографски отчет на изказването, отразено в долното видео:
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Всяка историческа епоха ражда своите идеи и мислителите, които ги изразяват!

Тази закономерност в пълна сила важи и за периода след ПСВ, когато след поражението на коалицията, начело с Германия, победителите от Антантата налагат своите интереси за следвоенното устройство на света.

Самата война се води за завоюване на нови пазари за реализация на произвежданата продукция, в условията на падаща ефективност на производствения капитал. Още натурфилософите от XVII век, например, Антонио Сера, стигат до извода, че ако искаме да видим кой от два града е по-богат можем да сравним количеството на практикуваните в тях професии. Там, където се откриват повече професии, там имаме по-богата икономическа система. Това, казано по друг начин, означава, че икономическа система, контролираща по-големи мащаби на производство и потребление, обективно има възможност да създава по-голямо количество добавена стойност или богатство!

Тези разсъждения са доведени до логичното им доразвиване и обобщение от Адам Смит, който стига до извода, че ефективността на икономиката нараства по пътя на задълбочаването разделението на труда, като горна естествена граница на този процес е мащабът на системата, в която се развива процесът.

Към началото на XX век такова достигане на предела на развитието се наблюдава във всички съществуващи по това време технологични зони от двете страни на Атлантика: Британската, Германската и Американската. Японската технологична зона е малко по-особен случай, когото оставяме без разглеждане! Причината за такова спиране на развитието, както отбелязахме, е достигането на предела за задълбочаване разделението на труда, предизвикано от невъзможността за разширяване на контролираните, от съответната метрополия, пазари!

Войната за пазари е неизбежна и след нейното приключване се оказва, че Германия не само губи контролирани територии (например, окончателно е загубена Руската империя като суровинен придатък и като потребител на германската икономика), но и финансовата си система, която преминава под контрола на английските и американски банкови институции (ако се абстрахираме от мащабите и времето подобни процеси бяха осъществени и у нас в последните две десетилетия).

Загубата на евтина суровинна база и пазари за реализация, както и отсъствието на независима финансова система довеждат до рязко падане на жизнения стандарт на населението в Германия, което е предпоставка за възникването и популяризирането на радикални идеологии и движения като национал-социалистическото и комунистическото и въобще, за тази борба на идеологии, която върви в този момент в Германия.

Силно нарастват реваншистките настроения за възстановяване на предишното имперско величие на Германия, настроения, които стават особено популярни в началото на 30-те, когато Великата депресия е обхванала целия развит свят.

Чрез въведената икономическа програма, подготвена от експерта Шахт, в началото на 30-те години се поема курс към икономическо възстановяване, най-вече чрез въвеждане на система от мерки за активно въвличане на държавата в стопанския оборот и за връщане на нейната финансова независимост – започва да функционира, фактически, паралелна парична система (чрез въвеждане на т.н. квазипари), която не е подконтролна на англосаксонския капитал и благодарение на която, кръвоносната система на икономиката заработва отново, което води, заедно с т.н. клирингова система във външната търговия,  до мощно възстановяване на страната!

Практически Германия в това десетилетие, заедно с СССР са единствените центрове на сила, които реализират ръстове, на фона на общата депресия в целия свят. 


Гласувай:
8
01. dimat - А какво пречи,с подобни квазипари,
31.05.2013 18:12
да се съживи и българската икономика?Или евреите не разрешават на управляващите,а народът хабер си няма,че може да се приложи подобен механизъм?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 2705550
Постинги: 764
Коментари: 5980
Гласове: 7064
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Кризата предстои - една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 16 минута
20. Една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 41 минута!
21. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
22. Искам да съм негър в щата Алабама...
23. Една продукция на Валентин Фъртунов - коментар по темата Беларус с мое включване след 31 минута!
24. "Четвъртата власт" една продукция на Валентин Фъртунов - мое включване след 18 минута
25. САЩ готвят спец операция срещу Европа
26. "Неолиберализмът" - една продукция на Валентин Фъртунов; моето включване е след 23 минута
27. Разпасаната либерастия
28. 3 мои участия в "10 степен по Рихтер" - една продукция на Валентин Фъртунов
29. Капитализмът изживява последната си криза
30. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie