Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2018 13:57 - България, оттук накъде?
Автор: krizata Категория: Видео   
Прочетен: 1131 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Когато говорим за финансиране и развитие на култура, изкуства, здравеопазване образование и всичко останало, ние трябва да имаме предвид, че всичко това зависи изключително от начина по който функционира съответната икономика. Какво имам предвид?

Когато в средата на 80-те години на ХХ-ти век България е на върха на своето икономическо могъщество, страната ни осигурява основните си валутни приходи по следния начин: около един милиард долара от износ на военна продукция, още толкова от реекспорт на съветски петрол, пак толкова от износ на високотехнологична продукция на компютърните си отрасли: да си припомним че около 40% от пазара на компютърна техника в източна Европа се контролира от свръх мощната корпорация наречена Народна Република България. По-нататък: всяка година страната ни получава около 750 милиона преводни рубли, с което се финансира развитието на селското ни стопанство. Тези пари идват от СССР, като в замяна се очаква масиран износ на българска селскостопанска продукция, което ние правим в огромни мащаби.

Както виждаме, само от тези 4 пера България получава по това време около четири милиарда долара годишни чисти приходи. Ако трансформираме тези средства в съвременни долари, а инфлацията за този период е поне петстотин процента за американския долар, ще се получи че към днешна дата тези пари се равняват на около 20 милиарда американски долара годишно.

Тръгвайки от тези позиции, как ви се струва съвременна България да разполага с подобни суми, които всяка година да харчи за най-различни мероприятия, включително в социалната сфера, в сферата на културата, изкуството, спорта, поддържането на депресивните региони в периферията на страната, и така нататък и така нататък.

За съжаление, след началото на перестройката в Съветския съюз, предизвикана от фактическото признаване на капитулацията пред големия враг в Студената война, стопанските връзки в рамките на съвета за икономическа взаимопомощ постепенно започват да се разпадат. Известен е този случай, когато на последното заседание на СИВ по търговските въпроси, проведено в София, съветският представител в прав текст обявява, че оттук насетне търговията между страните членки ще се осъществява в американски долари. На въпрос на чехословашкия представител дали това означава закриване на СИВ, съветския представител само отговаря, че всеки сам трябва да направи своите изводи.

След като в началото на 90-те години На ХХ-ти век България губи огромните за своите мащаби съветски пазари, икономиката на страната ни постепенно започва да се разпада. Последен опит да се спаси положението се прави по времето на Виденов, когато правителството на страната ни се опитва да влезе в орбитата на Китай. Известно е как приключва този опит: с една от поредните цветни революции в източна Европа.

Днес страната ни, като загубила в Третата световна война, е в незавидното положение да бъде придатък на развития свят. Държавата ни се управлява от назначени колониални представители, които изцяло провеждат политиката на метрополията на местна почва. Компрадорският ни капитализъм е изцяло в услуга на големите транснационални корпорации, а цялата политическа система е впрегната в усилия да генерира капиталови, човешки и суровинни потоци в посока към центъра на днешната Световна империя. Само ще припомня, че в това отношение ситуацията от времената на Османската империя се повтаря, дори в по-суров вариант: прословутият кръвен данък се прилага по онова време единствено за деца докъм 10-12 годишна възраст, и то само от мъжки пол, докато в днешните условия българите са принудени самостоятелно да отглеждат и издържат децата си до към 20 годишна възраст преди те окончателно да бъдат прехвърлени в метрополиите,където да отдадат своите сили и енергия за процъфтяването на местните икономики.

Всъщност това, което се случва нямаше да бъде толкова несправедливо, ако все пак бяха създадени и действаха ясно определени механизми за обратно преразпределение на част от генерираните в ядрото на системата доходи. Какво имам предвид? Днес например се смята за напълно естествено софийските данъкоплатци да отделят част от своите доходи, за да субсидират депресивни региони като смолянския, кърджалийския, силистренския, видинския и така нататък. Смята се, че това е  солидарността, която трябва да съществува между членовете на една общност, тъй като така или иначе голяма част от най-активните представители на тези депресивни региони реализират своя трудов потенциал именно в големите градски агломерации като софийската, пловдивската, варненската и така нататък. Тогава е логично да си зададем въпроса: Защо след като в днешни времена голяма част от нашите най-трудоспособни млади хора реализират своя потенциал в страни като Германия, Франция, Холандия, Англия, последните нямат никакъв ангажимент по отношение на остатъчното българско население, което впрочем продължава  с неистовите си усилия да обучава за безплатно последващо използване нови високомотивирани трудови ресурси за богатите икономики на Европейския съюз.

Очевидно е, че това положение не може да продължава още дълго време. Страната ни като крайна периферия на нашето  квази държавно образование,наречено Европейски съюз, се нуждае от Нова политика на солидарност, гледано от камбанарията на Брюксел. Защо един холандец не трябва да бъде солидарен към депресивните региони на Европейския съюз, Както например един софиянец е солидарен към депресивните региони на България?

Очевидно е, че страната ни е на границата на изчерпване на своите демографски ресурси. Скоро в България просто няма да се раждат деца. Какво трябва да се прави? Ако до края на 80-те години на ХХ век ние бяхме своеобразен високотехнологичен придатък на Съветския съюз, то днес окончателно сме се превърнали в суровинен придатък на богатия Запад.

Различни експерти предлагат най-разнообразни изходи от ситуацията. Лично моето мнение е, че трябва да се търсят източници за мощно икономическо развитие вътре на територията на страната ни. Преди да говоря за тези източници, Нека спомена един такъв факт: плътността на населението на Холандия е 8 пъти по-висока от тази в България. Или, например, всеки един километър асфалтов път излиза 8 пъти по-евтино на холандския данъкоплатец, спрямо българския. Хората които са пресичали транзитно Германия сигурно са били удивени от факта, че големите градски агломерации в тази страна следват буквално една след друга. За българските условия това означава на територията на България да има няколко, до десетина, градски агломерации като тази на София. Или казано по друг начин, тръгвайки от София към Бургас, пътят ни да преминава през поне няколко големи градски агломерации като тази на Мюнхен, на Франкфурт, на Берлин, на Амстердам, на Париж.

Разбира се тези неща  са от сферата на фантастиката, но все пак нищо не пречи да бъдат създадени подобни региони на бурен растеж, например в четирите краища на България: Петрич, Свиленград, Каварна, Брегово. Ако на зелено започнем да строим бъдещите големи градски агломерации, в перспектива те ще се превърнат в мощен катализатор за ускорено икономическо развитие за десетилетия напред за най-разнообразни икономически сектори и отрасли. По този начин по естествен начин ще бъдат привлечени и многобройни нови трудови ресурси от чужбина, които максимално бързо да бъдат адаптирани към българския начин на живот и възприятие за света. Ако всяка от тези нови градски агломерации наброява между 3 и 5 милиона жители, тогава заедно с досегашното население България ще наброява в бъдеще до към 25 милиона свои граждани. В условия на продължаваща глобална депресия, по нашите земи за десетилетия ще се регистрира мощен икономически растеж, ще се привличат най-трудоспособните кадри от съседни и по далечни земи, България отново ще се превърне в този земен рай, какъвто го познават по-старите поколения българи.

Изказване в същия дух, във видеото по-долу:

Гласувай:
3
11. apostapostoloff - Съвременна България има БВП от
02.11.2018 17:17
60 МИЛИАРДА долара. Всичко останало, изложено тук, са врели- некипели.

Като например демографските тъпотии. В България демографска наука НЯМА! Тя никъде не се преподава. Затова демографските тъпотии са си само демографски тъпотии, съчинени от Москва, където също така няма демографска наука.
цитирай
2. x111 - 60 МИЛИАРДА долара. Всичко оста...
04.11.2018 13:58
apostapostoloff написа:
60 МИЛИАРДА долара. Всичко останало, изложено тук, са врели- некипели.

Като например демографските тъпотии. В България демографска наука НЯМА! Тя никъде не се преподава. Затова демографските тъпотии са си само демографски тъпотии, съчинени от Москва, където също така няма демографска наука.Дори още повече.БВП на България е 135 милиарда долара по паритет на покупателната способност.И какво от това?След като 45 % от БВП на България остава в София при положение,че населението на столицата по официални дании съставлява около 18 % от общобългарското.В статията се разискват въпроси свързани с пространственото развитие на страната,достатъчно сложна и неразбираема материя за хора като вас.
Демографията като наука е създадена в Англия,а не в Москва :-)))))))
цитирай
3. x111 - Апостолофф, без демографската ...
04.11.2018 21:11
Апостолофф,без демографската наука нямаше да има застрахователно дело и актуарна математика,пенсионно осигуряване,оценка и управление на риска,маркетинг и фирмено планиране,не омръзна ли на идиоти като теб цял ден да висят по форумите и да си изливат наркотичните фантазии и глупости ?! Не очаквах от адептите на "тъмносинята идея" такава умствена дегарадация.
цитирай
4. x111 - Вълненията на бай Постол
04.11.2018 23:11
"60 МИЛИАРДА долара."- През 1989 г. БВП на България е 180 милиарда долара по ППС/паритет на покупателната способност/.Като индустрията тогава заема 70 % от брутната добавена стойност на икономиката,селското стопанство още 15 %,а услугите и търговията 15 %.Сега услугите и търговията заемат повече от 70 % от икономиката на България.Всеки сам да си направи изводите.
цитирай
5. x111 - https://antipropaganda.eu/Protest2018.html
28.11.2018 01:14
Протести, 2013, 2018 ...
Дами и господа протестиращи, уважавам протеста ви и го подкрепям, но искам да задам няколко въпроса. Помните ли протестите през 2013 година? Един през зимата, след който падна Бойковото правителство. А после през лятото, срещу правителството на Орешарски. Помните ли колко души се самозапалиха на зимния протест? Какво се промени оттогава, дами и господа протестиращи? Какво се промени? Нека си го кажем – нищо! Точно нищо. Някои дори ще кажат – стана по-зле.

Сега протестирате “срещу системата”, както и през 2013 протестирахте срещу "системата". Ама срещу коя система? Познавате ли "системата", срещу която протестирате? През 2013 "системата" ви победи и едните, “грозните и глупавите”, които протестирахте за цената на тока, и другите “умните и красивите”, които протестирахте за “ценности”. Сега след пет години, пет изгубени години, пак протестирате пак за същото, само че сега повода е цената на бензина и нафтата, вместо на тока. Пак протестирате по същия начин и дори с по-размити искания отколкото през зимата на 2013.
Протест 2013. Промени ли се с нещо състоянието на ЕРП-тата от 2013 до сега?
Е, аз помня протестите от 2013 година. Помня ги. Бях там. На 19 февруари, на Орлов мост, когато стана боя. Видях как полицията го провокира, видях как особена част от “протестиращите” се готви за сблъсък, изтеглих се, и гледах отстрани. Но не всички бяха толкова наблюдателни. Видях как излизаше от епицентъра на боя оня беден дядо, чиято окървавена глава излъчиха всички телевизии. Дори аз дадох интервю за една телевизия. Разбира се не го пуснаха, защото казах точно това – че полицията провокира сбиването, като съвсем ненужно прегради булевард „Цар Освободител“ много много далеч от Народното събрание, пред което шествието вече беше минало мирно и цивилизовано.

Бях и на едно събиране на протестиращите през зимата на 2013. Те редяха правителство. Чакайте, казвам им, кой ще ви избере, какво ще правите? Кой ви познава? Народа били! Ама къде бързате? Ще има и други избори! Направете партия! Не, никой не ме чу. Е, къде сте сега господа протестиращи? Къде е правителството ви? Ако бяхте направили партия, ако бяхте работили през тия пет години, сега щяхте да имате шанс. Реален шанс. Защото и ГЕРБ и “патриотите” зацапаха терена, както царя, както Станишев, както всички други. Но щяхте ли вие да сте различни?

А “умните и красивите”? Те пък не желаеха да правят партия. Обущарят да си гледал обущата, а политикът – политиката. А кой пусна пожарникаря в Министерски съвет? Защо не си гледа пожарната? Уж “умни”, а не разбират основни принципи на демокрацията. Политиката не е професия!

Партиите били от ленински тип. СССР им бил виновен и прочее невежествени простотии изключително неподходящи за хора претендиращи за образованост и интелигентност. Всъщност, интелигентните и образованите са много по-манипулируеми от ония, които не претендират за интелигентност. Тяхната манипулируемост произтича от желанието им да се разграничат от простите и необразованите (което само по себе си е проява на комплекс за малоценност). Всичко е в тази насока – по-високия доход, по-модерните дрехи, коли и т.н., по-друг „лайфстайл“, който техните манипулатори пакетират с антикомунизъм и либерализъм. Политическите им възгледи са резултат от желанието да принадлежат на социалната група на западната средна класа. Затова каквото им подготвят от запад, това имат и те като възгледи и предпочитания. Така стават изцяло подвластни на западните манипулатори в лицето на НПО, Европейските структури, Западните медии, чуждите посланици и т.н. Не случайно именно медиите на Прокопиев им лепнаха етикета „умни и красиви“, които „протестирали различно“. Разделиха ви, противопоставиха ви едни на други. Е, господа „красиви и умни“, доволни ли сте днес от резултата на вашия протест? Дори Орешарски не свалихте, свалиха го тримата американски сенатори. Какви са следващите ви стъпки? Украинизацията на България?

Независимо миналите протести, пред вас днешните протестиращи стоят същите въпроси. Какво очаквате да постигнете и как си представяте промяната? Кой е тоя дето ще ви даде, ще ви направи, ще ви вдигне заплатите и ще ви изкорени корупцията? Мога да ви кажа, че пак ще загубите. Ще загубите, защото не познавате "системата" срещу, която се борите. Не я познавате, не четете, не се интересувате, не се задълбочавате. Това важи и за „интелигентните“, всъщност особено важи за интелигентните, защото онова което "системата" предлага като обучение всъщност е дезинформация и индоктринация, разпространение на култивирано невежество. Особено в областта на икономиката и политологията, но особено на икономиката. Днешния „икономикс“, дами и господа, не е наука, той е класова идеология, в която се преплитат добре подбрани лъжи. Особено по отношение на свободния пазар и икономическото развитие. Но е модерно, нали? Модерно е, сред образованите и интелигентните, успешните, мобилните, младите, креативните с високите доходи. Усещате ли клишето? Не! Ами продължавайте да протестирате против "системата". Продължавайте да протестирате за фалшиви ценности. Вашите протести са част от "системата"! Те са предвидени от "системата" и систематично овладявани от "системата". Същото се отнася и за ония, които протестират за ток и бензин и прочее за всички всички, които протестират без да разбират "системата".

Гледате Чехия, Унгария, Полша, ама не можело ли и ние така? Ами не може. Ние не сме в центъра на Европа а в периферията, а в центъра на София стоят паметник на руски цар и църква на името на оня, който разгроми Тевтонския орден при Чудското езеро и шведите при река Нева. Затова в "системата" ни е отредено друго място, различно от това на чехите унгарците и поляците. Ние не сме нито чехи, нито поляци нито унгарци и това си личи. Щото последните вече осъзнаха, че Европейският съюз им пречи в много отношения и започнаха да се противопоставят на Брюксел. А ние, не, ние сме най-добрите „партньори“! Направо първенци по послушание! Затова сме на опашката затова сме най-зле. „Влакът“ на чехите поляците и унгарците е безвъзвратно изпуснат. Ние не бяхме допуснати до него. Сега ние имаме нужда от друго решение и това решение е напълно антиевропейско. Свободният пазар със страните от ЕС е основната спънка пред развитието на България. Нямам нито възможност нито желание да ви убеждавам тук в това си твърдение. Намерете си литература, четете. Свободен пазар са налагали навремето западните страни над колониите си, докато помежду си са прилагали протекционизъм. Факт, изхвърлен от днешния „икономикс“, както и много други подобни факти, противоречащи на класовата доктрина на неограничавания капитализъм. Тази „система“ не е българска, не е наша, тя е глобална! Не се лъжете, че „българският“ капитализъм бил такъв, ама там някъде си на Запад бил друг. Няма такова нещо! За да бъде оня Западния капитализъм такъв какъвто е, нашият трябва да е точно такъв, какъвто е. Защото това е една система, система на малко богати и много бедни. Система, в която не е имало, няма и няма да има изравняване. Векове наред колониите са били под властта на Запада. Защо не са се изравнили с него? Защото Запада не прави другите богати, Запада прави себе си богат. Всички изминали пътя от беден към богат са го извършили в борба с богатите страни, а не в „партньорство“ с тях. Да очаквате ЕС или САЩ „да ни оправят“ е все едно да очаквате вълкът да пази стадото.
Протест 2018. Цената на горивата зае мястото на цената на тока?
Господа протестиращи, днес отново искате да ви се даде, да ви се направи, но някой друг да го направи. Да “слезе от небето със зюмбюл” и да ви реши проблемите. Е няма да стане. Няма да стане. Защото тази система не е за вас. Тази система е за други. На вас държавата ви я отнеха през 90-те, но вие тогава проспахте този момент или още по-зле – викахте “кой не скача е червен”. Днес трябва да си вземете отново държавата, но никой няма намерение да ви я дава. С шествия протести и блокиране на пътища няма да стане. Докато не разберете "системата", в която се намирате, няма да я промените, още по малко пък някой ще я промени за вас. Затова, както вие живеете по-зле от бащите и/или дядовците си, така и вашите деца ще живеят по-зле от вас.

Какво да направите ли? Направете партия! Направете я със собствени усилия, със собствен членски внос. Бедни сте, ами бедни и ще си останете, няма да ви се даде! Няма! Трябва да отделите от собствената си бедност, или пари или усилия, а най-добре и двете. Направете си партия, изберете собствени лидери, покажете, че има честни хора, сред вас! Ако сред вас няма, то какво искате? Четете, учете, изучавайте "системата", вместо да позволявате тя да ви заблуждава и приспива с лъжливите си мантри и обещания. Отворете си умовете за новото, мислете, търсете. Без това нищо няма да стане, нищо! Защото пак повтарям, тази система не е за вас, тя е за други хора, ако вие не станете единни силни, компетентни и разумни, няма да постигнете нищо! Ще си останете една тълпа, която периодично изскача за да повряка по улиците. Ако нищо от това не можете, то поне публично почетете паметта на ония трима души, които имаха смелостта да се самозапалят в името на вашата кауза. Изправете имената им пред лицето на властта, така както онези навремето натикваха Ян Палах пред очите ни. Така ще покажете, че цените живота, или поне че имате памет, а не сте като бандерлогите на Киплинг, които не помнят какво са искали вчера, а утре ще забравят, какво са искали днес. Само постоянно организирано движение със свое име, символи и герои, може да противостои на "системата"! За себе си вече не можете да го направите, късно е, направете го за своите деца!


Кихано
20 ноември 2018
цитирай
6. x111 - Куба е изпреварила България по БВП на глава от населението още през 2015 година
02.12.2018 18:28
Или либерастите от Световната банка,МВФ и Уикипедия лъжат?!

https://en/wiki/Cuba

GDP (PPP) 2015 estimate
• Total
US$ 254.865 billion
• Per capita
US$ 22,237


Като плюсове трябва да добавим великолепното,свръхдостъпно кубинско здравеопазване,каквото и ние имахме до 1989 г. , също така и най-добрата образователна система в Латинска Америка.
С едну дума : Куба има бъдеще.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 2757991
Постинги: 764
Коментари: 5984
Гласове: 7088
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Кризата предстои - една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 16 минута
20. Една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 41 минута!
21. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
22. Искам да съм негър в щата Алабама...
23. Една продукция на Валентин Фъртунов - коментар по темата Беларус с мое включване след 31 минута!
24. "Четвъртата власт" една продукция на Валентин Фъртунов - мое включване след 18 минута
25. САЩ готвят спец операция срещу Европа
26. "Неолиберализмът" - една продукция на Валентин Фъртунов; моето включване е след 23 минута
27. Разпасаната либерастия
28. 3 мои участия в "10 степен по Рихтер" - една продукция на Валентин Фъртунов
29. Капитализмът изживява последната си криза
30. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie