Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11 13:57 - България, оттук накъде?
Автор: krizata Категория: Видео   
Прочетен: 240 Коментари: 3 Гласове:
1 Когато говорим за финансиране и развитие на култура, изкуства, здравеопазване образование и всичко останало, ние трябва да имаме предвид, че всичко това зависи изключително от начина по който функционира съответната икономика. Какво имам предвид?

Когато в средата на 80-те години на ХХ-ти век България е на върха на своето икономическо могъщество, страната ни осигурява основните си валутни приходи по следния начин: около един милиард долара от износ на военна продукция, още толкова от реекспорт на съветски петрол, пак толкова от износ на високотехнологична продукция на компютърните си отрасли: да си припомним че около 40% от пазара на компютърна техника в източна Европа се контролира от свръх мощната корпорация наречена Народна Република България. По-нататък: всяка година страната ни получава около 750 милиона преводни рубли, с което се финансира развитието на селското ни стопанство. Тези пари идват от СССР, като в замяна се очаква масиран износ на българска селскостопанска продукция, което ние правим в огромни мащаби.

Както виждаме, само от тези 4 пера България получава по това време около четири милиарда долара годишни чисти приходи. Ако трансформираме тези средства в съвременни долари, а инфлацията за този период е поне петстотин процента за американския долар, ще се получи че към днешна дата тези пари се равняват на около 20 милиарда американски долара годишно.

Тръгвайки от тези позиции, как ви се струва съвременна България да разполага с подобни суми, които всяка година да харчи за най-различни мероприятия, включително в социалната сфера, в сферата на културата, изкуството, спорта, поддържането на депресивните региони в периферията на страната, и така нататък и така нататък.

За съжаление, след началото на перестройката в Съветския съюз, предизвикана от фактическото признаване на капитулацията пред големия враг в Студената война, стопанските връзки в рамките на съвета за икономическа взаимопомощ постепенно започват да се разпадат. Известен е този случай, когато на последното заседание на СИВ по търговските въпроси, проведено в София, съветският представител в прав текст обявява, че оттук насетне търговията между страните членки ще се осъществява в американски долари. На въпрос на чехословашкия представител дали това означава закриване на СИВ, съветския представител само отговаря, че всеки сам трябва да направи своите изводи.

След като в началото на 90-те години На ХХ-ти век България губи огромните за своите мащаби съветски пазари, икономиката на страната ни постепенно започва да се разпада. Последен опит да се спаси положението се прави по времето на Виденов, когато правителството на страната ни се опитва да влезе в орбитата на Китай. Известно е как приключва този опит: с една от поредните цветни революции в източна Европа.

Днес страната ни, като загубила в Третата световна война, е в незавидното положение да бъде придатък на развития свят. Държавата ни се управлява от назначени колониални представители, които изцяло провеждат политиката на метрополията на местна почва. Компрадорският ни капитализъм е изцяло в услуга на големите транснационални корпорации, а цялата политическа система е впрегната в усилия да генерира капиталови, човешки и суровинни потоци в посока към центъра на днешната Световна империя. Само ще припомня, че в това отношение ситуацията от времената на Османската империя се повтаря, дори в по-суров вариант: прословутият кръвен данък се прилага по онова време единствено за деца докъм 10-12 годишна възраст, и то само от мъжки пол, докато в днешните условия българите са принудени самостоятелно да отглеждат и издържат децата си до към 20 годишна възраст преди те окончателно да бъдат прехвърлени в метрополиите,където да отдадат своите сили и енергия за процъфтяването на местните икономики.

Всъщност това, което се случва нямаше да бъде толкова несправедливо, ако все пак бяха създадени и действаха ясно определени механизми за обратно преразпределение на част от генерираните в ядрото на системата доходи. Какво имам предвид? Днес например се смята за напълно естествено софийските данъкоплатци да отделят част от своите доходи, за да субсидират депресивни региони като смолянския, кърджалийския, силистренския, видинския и така нататък. Смята се, че това е  солидарността, която трябва да съществува между членовете на една общност, тъй като така или иначе голяма част от най-активните представители на тези депресивни региони реализират своя трудов потенциал именно в големите градски агломерации като софийската, пловдивската, варненската и така нататък. Тогава е логично да си зададем въпроса: Защо след като в днешни времена голяма част от нашите най-трудоспособни млади хора реализират своя потенциал в страни като Германия, Франция, Холандия, Англия, последните нямат никакъв ангажимент по отношение на остатъчното българско население, което впрочем продължава  с неистовите си усилия да обучава за безплатно последващо използване нови високомотивирани трудови ресурси за богатите икономики на Европейския съюз.

Очевидно е, че това положение не може да продължава още дълго време. Страната ни като крайна периферия на нашето  квази държавно образование,наречено Европейски съюз, се нуждае от Нова политика на солидарност, гледано от камбанарията на Брюксел. Защо един холандец не трябва да бъде солидарен към депресивните региони на Европейския съюз, Както например един софиянец е солидарен към депресивните региони на България?

Очевидно е, че страната ни е на границата на изчерпване на своите демографски ресурси. Скоро в България просто няма да се раждат деца. Какво трябва да се прави? Ако до края на 80-те години на ХХ век ние бяхме своеобразен високотехнологичен придатък на Съветския съюз, то днес окончателно сме се превърнали в суровинен придатък на богатия Запад.

Различни експерти предлагат най-разнообразни изходи от ситуацията. Лично моето мнение е, че трябва да се търсят източници за мощно икономическо развитие вътре на територията на страната ни. Преди да говоря за тези източници, Нека спомена един такъв факт: плътността на населението на Холандия е 8 пъти по-висока от тази в България. Или, например, всеки един километър асфалтов път излиза 8 пъти по-евтино на холандския данъкоплатец, спрямо българския. Хората които са пресичали транзитно Германия сигурно са били удивени от факта, че големите градски агломерации в тази страна следват буквално една след друга. За българските условия това означава на територията на България да има няколко, до десетина, градски агломерации като тази на София. Или казано по друг начин, тръгвайки от София към Бургас, пътят ни да преминава през поне няколко големи градски агломерации като тази на Мюнхен, на Франкфурт, на Берлин, на Амстердам, на Париж.

Разбира се тези неща  са от сферата на фантастиката, но все пак нищо не пречи да бъдат създадени подобни региони на бурен растеж, например в четирите краища на България: Петрич, Свиленград, Каварна, Брегово. Ако на зелено започнем да строим бъдещите големи градски агломерации, в перспектива те ще се превърнат в мощен катализатор за ускорено икономическо развитие за десетилетия напред за най-разнообразни икономически сектори и отрасли. По този начин по естествен начин ще бъдат привлечени и многобройни нови трудови ресурси от чужбина, които максимално бързо да бъдат адаптирани към българския начин на живот и възприятие за света. Ако всяка от тези нови градски агломерации наброява между 3 и 5 милиона жители, тогава заедно с досегашното население България ще наброява в бъдеще до към 25 милиона свои граждани. В условия на продължаваща глобална депресия, по нашите земи за десетилетия ще се регистрира мощен икономически растеж, ще се привличат най-трудоспособните кадри от съседни и по далечни земи, България отново ще се превърне в този земен рай, какъвто го познават по-старите поколения българи.

Изказване в същия дух, във видеото по-долу:

Гласувай:
2
11. apostapostoloff - Съвременна България има БВП от
02.11 17:17
60 МИЛИАРДА долара. Всичко останало, изложено тук, са врели- некипели.

Като например демографските тъпотии. В България демографска наука НЯМА! Тя никъде не се преподава. Затова демографските тъпотии са си само демографски тъпотии, съчинени от Москва, където също така няма демографска наука.
цитирай
2. x111 - 60 МИЛИАРДА долара. Всичко оста...
04.11 13:58
apostapostoloff написа:
60 МИЛИАРДА долара. Всичко останало, изложено тук, са врели- некипели.

Като например демографските тъпотии. В България демографска наука НЯМА! Тя никъде не се преподава. Затова демографските тъпотии са си само демографски тъпотии, съчинени от Москва, където също така няма демографска наука.Дори още повече.БВП на България е 135 милиарда долара по паритет на покупателната способност.И какво от това?След като 45 % от БВП на България остава в София при положение,че населението на столицата по официални дании съставлява около 18 % от общобългарското.В статията се разискват въпроси свързани с пространственото развитие на страната,достатъчно сложна и неразбираема материя за хора като вас.
Демографията като наука е създадена в Англия,а не в Москва :-)))))))
цитирай
3. x111 - Апостолофф, без демографската ...
04.11 21:11
Апостолофф,без демографската наука нямаше да има застрахователно дело и актуарна математика,пенсионно осигуряване,оценка и управление на риска,маркетинг и фирмено планиране,не омръзна ли на идиоти като теб цял ден да висят по форумите и да си изливат наркотичните фантазии и глупости ?! Не очаквах от адептите на "тъмносинята идея" такава умствена дегарадация.
цитирай
4. x111 - Вълненията на бай Постол
04.11 23:11
"60 МИЛИАРДА долара."- През 1989 г. БВП на България е 180 милиарда долара по ППС/паритет на покупателната способност/.Като индустрията тогава заема 70 % от брутната добавена стойност на икономиката,селското стопанство още 15 %,а услугите и търговията 15 %.Сега услугите и търговията заемат повече от 70 % от икономиката на България.Всеки сам да си направи изводите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 2701023
Постинги: 764
Коментари: 5980
Гласове: 7064
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Кризата предстои - една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 16 минута
20. Една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 41 минута!
21. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
22. Искам да съм негър в щата Алабама...
23. Една продукция на Валентин Фъртунов - коментар по темата Беларус с мое включване след 31 минута!
24. "Четвъртата власт" една продукция на Валентин Фъртунов - мое включване след 18 минута
25. САЩ готвят спец операция срещу Европа
26. "Неолиберализмът" - една продукция на Валентин Фъртунов; моето включване е след 23 минута
27. Разпасаната либерастия
28. 3 мои участия в "10 степен по Рихтер" - една продукция на Валентин Фъртунов
29. Капитализмът изживява последната си криза
30. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie