Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03 10:13 - Обзор на събитията от седмицата
Автор: krizata Категория: Видео   
Прочетен: 139 Коментари: 11 Гласове:
3

Последна промяна: 30.03 19:02


Драги  приятели,

в началото на всяка седмица (да сме живи и здрави - и дееспособни) от този пост ще можете да се запознавате с моето поредно видеообръщение, в което се прави обзор на събитията от предишната седмица и се дава прогноза за развитието на политико-икономическите процеси за бъдещи периоди!

Предварително Ви благодаря за активното разпространение на тези видеообръщения, както и за Вашите бъдещи въпроси и коментари!
Гласувай:
3
01. x111 - За сънародниците честно казано-не ми пука! Илюзиите се заплащат скъпо.Така е било с всички народи,във всички времена
20.03 15:00
Нашата школа,д-р Хитов,знае истината.

Благодарение на Вас и хора като Вас.

Да са мислили по-рано,драгите сънародници,когато има избори,да мислят с мозъците си,а не с...така.

И алтруизма си има някакви граници,в края на краищата.


Пазете си здравето,радвайте се на семейната обич,не си унищожавайте нервната система допълнително,скъпи приятелю.
Каквото има да става,ще стане.Ние нищо не можем да направим.


Поздрави,и се пазете!
цитирай
2. x111 - Митко Хитов споделя в аналазиа си: ...
20.03 23:24
Митко Хитов споделя в анализа си: "Истерията около коронавируса е добра тренировка за нашата гражданска защита.Предстоят турбуленции в рамките на деглобализацията".
Какви турбуленции? Отделни предизборни провокации от страна на Запада, може би.
В Русия отдавна намалиха военния си бюджет,руските оръжейни заводи имат поставена задача да произвеждат предимно гражданска продукция поненаполовина от общия оборот до 2024 г..Там отново е на мода конверсията.Нормално е с оглед на кадровия и ресурсен дефицит при руснаците.Подобни мерки помогат на икономиката.
На пръв поглед Китай създава крупни военоморски сили,уж океански флот,но тези сили са програмирани за решаване на ограничен кръг задачи.Китайската военна доктрина и характер на въоръжението са с изключително отбранителна цел.
„Страховитите” самолетоносачи на американските ВМС са купчина ненужно желязо, с огромно поражаемо пространство,съответно силно уязвими,които лесно могат да бъдат неутрализирани и унищожени с помощта на съвременните оръжия,има далеч по-евтини алтернативи с помощта даже на обикновени морски съдове,които количествено малко повече и с подсилени силови агрегат мога да имат същия ударен и отбранителен ефект,без да се харчат по 20 милиарда долара на парче,необходими само няколко стотина милиона, и тези грамади могат да впечатляват само туземците, разни млади журналистки и необузданите младежи по интернет-форумите,авионосната ефективност при реални бойни действия е крайно ниска и свръхнатоварваща логистически цялата ударна група и даже целия флот,не повече от 5 % е полезната им и практическа дейност,официална статистика и военно-исторически опит досега говорят за това,военноморските авиационни платформи са явен анахронизъм от остарялата доктрина на Втората световна война.Както например анахронизъм бяха огромните танкови съединения на Варшавския договор,маса оръжия в излишък се произвеждаше на вятъра,поглъщайки огромни ресурси за сметка на другите сектори,на гражданския особбено.Съветските граждани трудно можеха се сдобият с личен автомобил,за нови Лади там чакаха по 15 години.
Това не са мои думи.Така разсъждават и заключават всички сериозни военно-аналитични институти на САЩ,тоест „сивото вещество на Америка”. Някой ще попита : "Защо тогава американците строят и поддържат такива гигантски авионосни групи при тези очевидни факти?" .Много просто.Първо заради показността и военноморската дипломация. И второ,защото в Пентагона и Нато се краде,много се краде от военни поръчки.Бенефециари са не офицерите/освен поръчителите/ и конструкторите,а хилядите подизпълнители.Защото едно такова сложно съоръжение съдържа милиони елементи,системи,материали,изгражда се бавно,всичко това се доставя и "ескалира" съобразно инфлацията на "определени цени".
Американците съвсем скоро ще започнат да съкращават военните си разходи в пъти,защото просто няма защо и с кого да воюват. Освен това финансово нямат друг избор, бюджетната дилема там е или ненужно раздути армейский разходи или спасяване на здравната система на САЩ,пенсионната система и социалните разходи на държавата. Как мислите,какво ще изберат като приоритет американските чиновници?!Разделянето на отделни икономически зони е само временно решение.Но то не е в състояние да разреши фундаменталната проблема. А именно: Изчерпан е модела на икономическия растеж,изобщо,експонентата не може да расте в ограничени териториално-ресурсни пространства/виж.причините за ИП в България относно коронавируса/-това е най-страшното.Макроикономическите дисбаланси в САЩ и по света са само следствие на този основен фактор .

Моите изводи са следните : Глобализацията все пак е бъдещето на човечеството,но глобализация основана на съвършено други принципи,не глобализация на транснационалния капитал и корпорациите,на взаимодействието между Центъра и Периферията на световното стопанство,а на нещо друго.А глобализация чиито базис е нещо по-хуманно,солидарно и творчески устроено.,и това го осъзнават всички световни лидери.Но това означава друга ценностна система,нейното "налагане" е процес болезнен и дълъг,но неизбежен. В противен случай човечеството ще се самоубие....най-голямата и банално-предсазуема глупост,която може да се случи.Заради лакомията и хиперегоизма на животинските си нагони,хората ще се самоунищожат.Човечеството или ще се обедини на основата на разума или ще загине.
цитирай
3. x111 - Тръмп започна масова национализация.Няма как.Правилно постъпва,помага на бизнеса
21.03 10:46
Дори и в благополучния щат Калифорния с цел дисцплиниране на огромното населения/над 40 млн души/ и там някакви си математици моделират уж очакваното количество болни,те надминаха Мишо Константинов,за 2 седмица казват те "Ще се разболеят 20 милиона калифорнийци". Това естествено е платена,но полезна пропаганда,глупости, с цел да се дисциплинират гражданите да изпълняват стриктно по този начин перпоръките и заповедите на държавните/щатските/ органи.
Но и мерки като нашите трябва да спазват навсякъде по света,при това координирано,мерките на оперативните щабове по-борба с вируса.
В Щатите ситуацията с пандемията е под контрол,ако има нарастване на болните както и в България,то прираста е линеен/забавен,с потенциално затихваща скорост/,а не експоненциален/взривен/ разгледан като по-дълъг интервал от време,като масивен процес,но все пак не бива да има параноя или паника,трябва да преживеем временно тези "страшни неудобства". Нашите деди са надживели войни и лишения,далеч по-жестоки и страшни изпитания,а ние просто трябва да проявим малко мъжество и спокойствие.
Колкото по стриктни сме в изпълнението на предприетите мерки и ограничения,толкова по-бързо огнищата на вируса ще бъдат задушени и ликвидирани.И привичното ни ежедневие ще се завърне отново .Слава Богу,и вечна слава
на американския инженерен гений,комуникациите и Интернет съществуват,връзката ни с целия свят и между нас съществува и едва ли ще бъде прекъсната.Едно време имаше радиолюбители, международен клуб,вероятно още съществува,един от по-старите и ефиктивни начини за комуникация за общуване между хората.
Всичко ще бъде наред.Просто е необходима по-голяма дисциплина,за да може по-бързо българите и надявам се и другие народи да ликвидират опасността от въпросния паник-вирус,а после вече да стимулират и пазарното търсене,логистиката да се "отпуши" и икономиките да заработят нормално.

Фундаменталните причини за икономическата криза са известни,те са напълно обективни,коронавируса в случая е катализатор и своего рода прикритие от страна на политическите елити едновремнно справяйки се с пандемията, ненужните икономически диспропорции да бъдат постепенно приведени в равновесие.По-добре така да се действа,отклкото с помощта катаклизми като военни конфликти,всевъзможни бунтове и така нататъка.Трябва да се прояви разбиране.
коронавируса не е единствения шок,вероятно ще има и други социални психози в бъдеще.Няма как,нямат друг избор световни политически и стопански ръководители.
Спомняте ли си,че в началото на годината бяхме пред "нова световна война",пред конфликт между САЩ и Иран? Въпреки глупавия,престъпен и необмислен ход на американския президент. Е? Всичко отмина.По рано със КНДР беше така и.т.н
И в бъдеще ще има подобни "шокови терапии" на които ще бъдат подложени хората ,с цел постепенно да бъде снемано социалното напрежение. Засега по-добра и по-ефективна политическа технология за справяне с кризата-няма.
Но това не намалява опасността от подобни болести,вируси и прочие. Рекомендациите трябва се спазват.Просто властовите елити се възползват от този момент,въеждайки необходимите крути мерки да решат и част от текущите световни икономически проблеми.
цитирай
4. x111 - Проф. Костов: Колкото по-стриктно спазваме мерките, толкова по-бързо ще излезем от тях
23.03 14:38
Привърженик съм на строгите мерки за ограничаване на заразата. През първия месец тези мерки трябва да бъдат брутални стриктни. Колкото по-стриктно се спазват, мерките, толкова по-рано ще излезем от тях. Това коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, който от вчера оглави Медицински експертен съвет, създаден по нареждане на Бойко Борисов. Този съвет трябва да съветва министрите и е към оперативния щаб за борба с коронавируса.

Той обясни, че страната ни все още е в най-долната част на кривата и тепърва се очаква нарастване в броя на случаите. Тази и следващата седмица очаквам да започнем да се катерим по билото. Надявам се това било да бъде ниско като предвитошките възвишения, а не като Черни връх, коментира още проф. Костов.

По думите му целта на новия медицински съвет няма да бъде да противоречи на националния кризисен щаб, а да е един паралелен съвет, който да надгражда постигнатото. Колегите от цялата страна от всички специалности имат нужда от чисто медицински препоръки и насоки. Ние ще се съсредоточим именно върху медицинските аспекти, заяви той.

Вестник "Дума"
цитирай
5. x111 - :( Италия очаква загуби от 100 милиарда евро месечно
23.03 14:40
Икономическите загуби на Италия от прекратяването на производството в рамките на борбата срещу разпространението на коронавируса могат да достигнат около 100 милиарда евро месечно. Това прогнозира президентът на Всеобщата конфедерация на италианската индустрия Конфиндустрия Винченцо Боча.

Италианският премиер Джузепе Конте подписа правителствен указ в неделя в съответствие, с който на територията на страната се прекратява производството, което не е свързано с предоставянето на най-необходимите стоки и услуги за населението. По думите на премиера властите са „решили да забавят работата на мотора на страната, без да го изключват напълно“.

Чрез този декрет се поставя въпроса за преминаването от икономическа извънредна ситуация към военна икономика коментира в тази връзка Боча пред Радио Капитал, цитиран от БГНЕС.

В страната прекратяват работа 70% от производителите.

Ако нашият БВП представлява 1,8 трилиона евро годишно, това означава, че месечно ние произвеждаме по 150 милиарда евро. Ако затворим 70% от производствата, това означава, че на всеки 30 дни ние ще губим по 100 милиарда, подчерта Боча.

Италия е третата икономика на еврозоната и е на първо място в Европа по разпространение на коронавируса.
цитирай
6. x111 - Защо страхотиите за милиарди заразени с Ковид основани на експоненциалната функция или показателната свръхпрогресия не са точни?
25.03 14:56
Едно великолепно и точно обяснение на руски физико-математик /специалист по теория на системите и управлението/от страницата-сайта"Сделано у нас":
-------------------
Такой экспоненциальный график возможен только в случае, если население находится в состоянии броуновского движения. На деле же при большой вспышке происходит или искусственное(карантин, самоизоляция) или естественное (все просто лежат) ограничение распостранения.
..............
Моят коментар:
Системните регулатори,защитни механизми винаги сработват и системата се завръща рано или късно към равновесното си състояние.
---------
Такава експоненциална графика на заболяването е възможна само ако населението се намира в постоянно брауново движение/хаотично движение/.Тоест ако ежедневието и на болни и на здрави се запази.Но това е невъзможно.Но реално при огнище или епидемия протича или изкуствено /карантина,самоизолация/ или естествено /болшинството преносители лежи на болничното легло и не се движат/ ограничение на разпространението.
----------------------------
Природата-Вселената е "изработила" още от раждането си- защитни мехназми.Така е създал Господ всемира и логоса -на основата на диалектиката.Нищо абсолютно няма.

Трябва да спазваме всички крути мерки на щабовете ,разбира се,за да не лежим масово по болниците/виж Италия,Иран,Китай,Испания/.Но тази пандемия не е края на света.
И "Смъртта може да почака", както беше озаглавен един български филм на режисьора Евгений Михайлов,по сценарий на писателя Александър Томов.


Турският вариант на "Мишо Константинов",пак математик,аджеба,наскоро по "Дойче веле" заяви : " 32 милиона турци ще бъдат заразени,стотици хиляди ще загинат" и прочие необосновани ......така,твърдения.

Ето защо е важно човек да познава добре основите на няколко науки,тъй като съществуват интердисциплинирани/мултидисциплинарни/ области. Като например : математическа физика,физикохимия,биофизика и така нататъка и така нататъка.

Абстракциите на класическата/"чистата"/ математика са едно,реалиите на приложната математика са съвсем друго.
При приложната математика за да се състави определен модел се изучават и трява да се познават добре и други науки,направления и прочие.
цитирай
7. x111 - Говорих по рано за закон Ферхюлст и неговото логистично уравнение
25.03 15:09
-При неограничени ресурси всяка пандемия се разраства експоненциално

Аналогично, при "исчерпании ресурсов "K-P(t)} K-P(t) экспоненциально убывает с таким же показателем.

цитирай
8. x111 - http://epicenter.bg/article/Prof--Andrey-Pantev--Ne-vsyako-izpitanie-obedinyava/211363/2/0?fbclid=IwAR2sW0YyD5ci-8BFOj8yHqjpoL5bx4CS5BUZXROG_2_Em9yjcp92cq_y-zY
27.03 23:48
Проф. Андрей Пантев: Не всяко изпитание обединява
------Не можем до безкрай да разказваме невярната притча за добрия народ и лошите управници, изтъква той
Проф. Андрей Пантев: Не всяко изпитание обединява

8403 | 26 март 2020 | 13:39

Демокрацията не е еделвайс или картоф – ние сме демокрацията, ние отговаряме за нея и не бива да се сърдим, когато не работи, подчертава историкът


"Граничните ситуации изваждат и гранични характеристики – ще се покаже доброта и солидарност, но и алчност, циничност, изолационен егоизъм" – коментира Андрей Пантев, гост в рубриката "Главен герой" на БНР на рождения си ден.

Разговорът неизбежно засяга граничната ситуация, в която се намираме, и как ще излезем от нея. Какъв свят ще заварим утре, когато излезем от домовете си?"Аз не вярвам, че само благородство ще видим. Толкова е паникьосан целият свят, че неизменно ще се излъчат изолационен егоизъм и много малко ще бъдат тези, които след това ще кажат - излязох от тази огнетяваща ситуация с достойство", посочи историкът.


"Много малко ще са тези, които ще кажат "Излязох от тази ситуация с достойнство и с постъпки, които не са повод за сарказъм или ирония", подчерта той.

Според него обаче светът няма изцяло да се промени, защото човешката природа не е променена в последните десет хиляди години, въпреки огромния технологически напредък.

"Ние ще срещаме тепърва изпитания, страдания, сълзи и усмивки", продължи проф. Пантев."Политиците са еманация на нация народ, ако щете - на нашия дух, какъвто и да е той. Ние не можем до безкрай да разказваме невярната притча за добрия народ и лошите управници. Никой не ни е виновен, всичките са ни лика-прилика. Всички те са излъчени от една нормална, макар и несъвършена, процедура. Толкова години се мечтаеше да имаме избор - но изборът може и да е неподходящ, да не кажа - опасен. Защото демокрацията не е еделвайс, който цъфти само по високите върхове, или картоф, който зрее в земята – ние сме демокрацията, ние отговаряме за нея и не бива да се сърдим, когато тя не работи", посочи историкът проф. Пантев.Става ми весело, когато чуя от хора, които отдавна са във врастта "трябва", продължи той.

"Говоренето за демокрация още не те прави демократ, няма тиранини и диктатор, който да не се представя за демократ. Това размива смисъла на думата, превръща я във фалшива обща психоза", каза в заключение проф. Андрей Пантев.
цитирай
9. x111 - https://www.youtube.com/watch?v=ZYhIp4rbnUg&feature=emb_rel_end
28.03 12:50
"Украинците" бягат без пари,без нищо от Полша.Пак Ясно е ,че Матушка ще ги храни.Тя ги храни в момента благодарение на газовия транзит
цитирай
10. x111 - И поредната пропагандна измишльотина на психодясното рухна : "Русия искала да превземе,да унищожи Европа"
28.03 21:01
Е? Сега е най-удобния момент ,защо руснаците и коварния Путин не го направиха?

Защото сигурно руснаците си имат "малко територия и малко проблеми" та им трябват още.
И няма и да го направят.Та нали самите руснаци,руск войски доброволно се изтеглиха през 1995 година от великата Европа,но западнобългарските "медии" правиха обикновените хора в Източна Европа на маймуни,облъчваха и продължават да ги облъчват с русофобски глупости.
Защо мълчат като хайде да не казвам какво разните мастити анализатори от т.нар "Свободна Европа","Дойче веле"/колко е дойче е отделен въпрос/,инджевци,минчевци,дайновци,
всевъзможни глупаци,а толкова евтино манипулираха хората? Постоянно им се предоставяше ефирно време за да изливат болните мисли и нарко-фантасмагории.

А всъщност тогава, с този гнусен мит, САЩ и техните грантоеди търсиха банален предтекст как да продават оръжието си в страните от НАТО и да оправдаят строителството на абсолютно ненужните си бази в Източна Европа.

"Руската опасност",перманентно се повтаряше това пропагандно клише през последните години. Всички видяхме какво представлява "руската опасност"-вирусолози и лекари. Колкото могат и с каквото могат-помагат,не са вълшебници.

Защото всеки зависи от всекиго в този свят. За Русия винаги е било важно да има могъща,процъвтяща,мирна Европа, спокойствие и просперитет в САЩ и по целия свят. Затова Русия погреба 30 милиона свои съграждани преди 75 години и спаси човечеството от "кафявата чума". За да ни има нас сега.
Тогава Западна Европа и САЩ ги умоляваха за помощ...

Но когато човек е лишен от логическо мислене,въобще от склоността да мисли,той не вижда дори тези елементарни факти.За съжаление и част от аудиторията на блог.бг е отличен пример до какво води подобна патология.
цитирай
11. x111 - Би Ти Ви : "В Белорусия не спряха с футбола и лекуват страната с трактори".При това много белоруси пътуват из Европа
29.03 09:13
Беларус е като остров за футболните фенове сред бушуващата пандемия на коронавирус по целия свят, съобщава БНР.
------
Очакват Меси и Роналдо в Минск.
------

Медиапул:
https://www.mediapool/lukashenko-zayavi-che-v-belarus-vodyat-borba-s-koronavirusa-bez-izlishen-shum-news305299.html


Лукашенко: Предприемаме необходимите мерки без излишен шум. Заразените от коронавирус са около 87 души.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3083549
Постинги: 771
Коментари: 6069
Гласове: 7217
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Кризата предстои - една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 16 минута
20. Една продукция на Валентин Фъртунов с мое телефонно включване след 41 минута!
21. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
22. Искам да съм негър в щата Алабама...
23. Една продукция на Валентин Фъртунов - коментар по темата Беларус с мое включване след 31 минута!
24. "Четвъртата власт" една продукция на Валентин Фъртунов - мое включване след 18 минута
25. САЩ готвят спец операция срещу Европа
26. "Неолиберализмът" - една продукция на Валентин Фъртунов; моето включване е след 23 минута
27. Разпасаната либерастия
28. 3 мои участия в "10 степен по Рихтер" - една продукция на Валентин Фъртунов
29. Капитализмът изживява последната си криза
30. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie