Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2009 00:04 - Американците смениха чиповете ( или “Добре дошла, втора вълна!”)
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 6534 Коментари: 10 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В последно време в Америка се наблюдава една все по-отчетлива тенденция: съзнанието на американците се движи към пестеливост и реалистичност на желанията.
Например една секретарка от Илинойс споделя следното: “Аз имам работа, но утре дали ще я имам? Сега два пъти ще си помисля, преди да купя нещо, пък и за какво да купувам? В къщи имам 6 телевизора, мислите ще клъвна на рекламата за нов, с плосък екран?”
Все по-често се чуват възгласи на отвращение от философията на безспирно потребление и разкаянието от личното участие в него – една американка наскоро е подарила част от натрупаното преди това. И което е характерно - почуствала е облекчение.
Съпружеска двойка от Ню Джърси, сблъскала се с обезценката на пенсионните си вноски с цели 20%, е свила разходите си до възможния минимум.
Двойката вече не се радва на отстъпки от 40% в магазините, а чака супер-разпродажбите с намаления до 75%, периодично провеждащи се тук и там.

Сега съпрузите обядват веднъж месечно в ресторант вместо предишните два пъти седмично, като са си забранили ползването на каквито и да е кредитни карти.
Все повече хора твърдят, че безумието на потреблението едва ли скоро ще се повтори при тях. Дори ако всичко днес се подреди, още много години грижите по изплащане на натрупалите се дългове ще са на дневен ред.
Освен това, хората се паникьосват от мисълта за задълбочаване на кризата, като това чувство се комбинира с отвращение от предишния начин на живот: по данни на изследователската фирма Alix Partners, дори ако кризата свърши скоро, американците ще харчат с 14% по-малко отколкото преди началото й.
Даже при неизменен доход, това означава свиване на частното търсене в САЩ с 1,5 трлн. долара за година. А тъй като доходите също сериозно намаляха, величината на съкращаване на търсенето ще е доста по-голяма.
Изблиците на харчене вече се случват само при раздаване на “подаръци” от хазната, но бюджетите не са бездънни, дълговете им са огромни, а възможностите за маневри са минимални.
И това вече се чувства – през август дефицитът на федералния бюджет бе много по-малък от очаквания, като разходите бяха орязани отведнъж с цели 75 млрд. долара за юли, оказвайки се много по-малки, спрямо същия месец на предишни години. Този факт засегна всичко, включително медицинското застраховане (срутване с 42% за година).
И така, възможностите за бюджетно стимулиране не са никак големи.
Тогава единственият източник за помпане на търсенето остава кредитът.
Разбира се, Централната банка държи лихвите на ниски равнища, но какво от това?
Излетите във финансовата система трилиони се превърнаха във въздушна възглавница за банките, но само толкова.
В икономиката не попада никакъв ресурс, заради което ФЕД вече прекратява програмите си за подпомагане и даже иска да изтегли излишната ликвидност на РЕПО-аукциони.
Потребителите са се прибрали в черупките си и не смеят да правят нови заеми, същото се отнася и за корпорациите.
Доколко драматично протича този процес точно сега, се вижда по това, че за последната половин година и потребителският, и търговският и промишленият кредити са се съкратили с темпове, безпрецедентни за всички години на наблюдения от 1940-те насам.

При това процесът е двустранен – банките ожесточиха условията за кредитиране, тъй като при тях се натрупаха твърде много забавяния и загуби по заемите: по данни на ФЕД тези величини изпитаха вертикално излитане до рекордни висоти.
Bank of America и Citigroup пишат, че неплащанията по кредитни карти през август са достигнали исторически връх, другите банки им пригласят в същия дух.
Standart & Poor’s напомни, че и проблемът с дериватите не е решен. Агенцията променя метода за оценка на наблюдаваните от нея облигации с покритие (CDO), като резултатът за наблюдаваните книжа ще е една скромна сума от около 600 млрд. долара понижение в стойностите на техния рейтинг.
В такива условия, не може и дума да става за масово раздаване на заеми – значи, търсенето няма как да бъде стимулирано.
Но така цялата световна икономика ще продължи да се срутва, докато не се разруши цялата пирамида от дългове и хипер-потребление.
Цената на поставения въпрос е огромна: за сметка на предишното стимулирано търсене на американците, британците и т.н. развити нации, се произвеждаха реални стоки по целия свят – например китайски. 
С печалбите китайците купуваха японско оборудване, японците придобиваха европейски стоки и т.н.

Сега мултипликаторът на търсенето се обърна в обратна посока, т.е. загубите на световната икономика ще бъдат доста по-големи от описаните по-горе суми.
Допълнителни проблеми ще предизвикат митническите бариери, които ще бъдат неизбежни в такива моменти – още сега те тихо и постепенно се въвеждат: даже САЩ плюха на свободната търговия, облагайки китайските автомобилни гуми с мито от 35% срещу досегашните 4%.
Изводът е очевиден: от цялата криза светът ще излезе с намаление на БВП от 1/3 до половината от своята максимална величина, т.е. с около 20-30 трлн. долара.
А тъй като властите са решени да не допускат тежки катаклизми, процесът ще се разтегне поне с още 5-6 години, като ще бъде доста неравномерен - вълните на спадове ще бъдат следвани от корекции като днешната.
Какво следва в такива условия за пазарите? Теоретично тук може да има два варианта: според първият властите ще се престараят с паричните вливания и ще породят мощна инфлационна вълна, тогава фондовите пазари ще полетят в небесата, а златото ще гони 10 000 долара за унция.
Но много по-вероятен е умерено дефлационният сценарий, когато периодите на падане на цените ще се сменят с редовни инфлационни облегчения: като цяло цените ще падат, но не толкова силно, както през 1930-те години.
При този сценарий пазарите ще имат тъжна съдба: нефтът ще се срине до 20 долара за барел (като минимумът може да е дори по-нисък), след което ще се стабилизира около 30-40$. При това ново изригване в цената му (както е в момента), е малко вероятна до средата на 2020-те години.
Дау-Джонс ще слезе до 1500-3000 пункта.
След първата паническа реакция на настъпващата поредна вълна на кризата (при която ще възникне търсене на долари), някъде след около година ще започне обратния процес на отърваване от зелените пари, тъй като е почти неизбежна сегментацията на световната финансова система, която (сегментация) ще е съпроводена от диверсификация на резервите (цената ще е трилиони долари), въпреки че нищо драматично не би трябвало да се случи конкретно с американската валута.
Но горните разсъждения са само един далечен поглед в бъдещето.
За близката една година може да се предположи начало на преобръщането: свличане на фондовите индекси, на нефта и металите, както и качване на долара.
Подозренията за незавидната участ на акциите е реална и без описаните по-горе базови детайли: лудият ръст с повече от 1,5 пъти за половин година, почти без спадове, сам по себе си вече е диагноза, а може би дори и присъда.
Като потвърждение на горното са действията на инсайдерите, които със страшна сила продават акции на своите фирми (в началото на лятото за една покупка се падаха 5-7 продажби, към август величината нарастна до 30, а в началото на есента почти достигна 100).
Наблюдаваният ръст на Дау-Джонс с 46% за половин година е едва шестия подобен случай, при това подскоците от 1970-те и 1980-те протичаха на фона на висока инфлация, а ралитата от 1932 и 1933 години се случваха след катастрофални спадове, когато акциите не струваха почти нищо и лесно растяха и падаха с десетки проценти.
И само ралито от 1929-30 прилича на днешното – тогава то е вървяло бързо, почти без промяна на тренда и е следвало двукратното падане на Дау-Джонс преди това (както и сега): сигурно не е необходимо да напомням какво е последвало в следващите две години.
Още един аргумент – разглеждайки традиционния индикатор за отношението на цената към печалбата (P/E) за акциите, влизащи в индекса S&P-500 (взимайки печалбата за последните четири тримесечия, както това прави агенция Standard & Poor’s), ще получим отношение от около 30.
Но това е резултатът ако не се взимат предвид есенно-зимните изписвания и загуби (както често се прави)! А ако и те се имат предвид?
Тогава графиката на показателя би ни потресла със своята налудничавост– P/E през септември е равен почти на 140, като близка стойност не е наблюдавана за всички години на почти век и половина отчитане.
Пазарът заложи на това, че от тук насетне няма да се случат сериозни загуби, но напразно!
Да, такава плътност на изписвания (както бе доскоро) вече едва ли ще бъде наблюдавана, но като цяло те (изписванията) продължават, въпреки че с по-бавни темпове от преди.
Така или иначе днешната величина на P/E е абсолютно нереална.
И последният аргумент – изказванията на официалните лица: "Бизнесът...се върна към растеж след острата криза, последвала удара на дефлацията... Трендът на пазара на труда се обърна в правилната посока... Търговията се възстановява... Настроенията на бизнеса се подобряват... Срутването се случи едва преди половин година, но аз съм убеден, че най-лошото е зад нас... За хората, притежаващи способностите, ума и характера на американците има само една перспектива – процъфтяване... Да, без съмнение най-лошото е зад нас” – тези изказвания приличат ли Ви на нещо?
Почти познахте, в случая не пеят днешните славеи (въпреки, че думите са същите): това са словоизлиянията на президента Хувър в първата половина на 1930 година, тоест когато е вървяла корекцията след първата вълна на кризата и бавно се е подготвяла следващата вълна.
Добре дошла, втора вълна!




Гласувай:
6



1. vasmer - Поздравления!
02.10.2009 15:21
Поздравления за статията. Страхотна е! Повече такива. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи, но колкото повече ЛОГИЧНИ гледни точки, толкова по-добре!
Още веднъж, поздравления!
цитирай
2. emil60 - Поздравления!
03.10.2009 11:54
Дори за обикновен човек от малко повредено поколение това е здравословно четиво!
цитирай
3. анонимен - Писалият статията не представя ...
03.10.2009 12:13
Писалият статията не представя автентичната американска гледна точка по следкризисните проблеми на США и света, така мисля аз... Моите наблюдения са точно обратните, американците (със съвсем малки изключения) изобщо не се интересуват нито за причините на кризата, нито за измеренията й. Фокусът на вниманието съвсем не е върху глобалните човешки проблеми и дългосрочните негативи спрямо Америка от безумието на поведението й, напротив... Видях какви огромни по маса и разходващи неимоверни количества гориво коли се карат в Средния Запад. Видях доволно ухилени физиономии сред компактни малцинства от европейски и латиноамерикански общности около Мисури и Канзас, хора, живеещи ден-за-ден и изобщо несведущи какво става по света... Посетих два пъти за около 40 дена Илинойс и ви уверявам - такива секретарки няма, народът съвсем не е впрегнат в тежки мисли за излизане от кризата, в США т.нар. политическо е редуцирано до шоуто и някакви странни форми на риалити-съзнанието... останах с впечателние, че народът им е в неведение за каквото и да е, интересуващо нормалния възрастен източноевропеец. Наистина различни хора, представители на историческите наслагвания на един съвсем друг континент - очевидно млад, но преждевременно остарял от заетост и злоупотреба с различни видове забавления и материалистични пресищания
цитирай
4. анонимен - Значи автора го усуква по килифа...
03.10.2009 12:17
Значи автора го усуква по килифарски, защото или не знае, или не смее да каже истината. Все пак действително кризата води до известно изтрезняване от тоталната консумативност, наложена хитро от юдейско фарисейско талмудистката върхушка с цел укрупване вредната порочна робска парична система от дългов тип с частично покритие, която пък е основен инструмент за постигане на тоталното и господство - безнадеждна химера, ама малкото акъл и многото мераци до това водят.
Така че, както съм казвал много пъти, налага се да повтарям ако щете като папагал, ако щете като Катон Старши за Картаген, истината и целта по отношение на паричната система. Та ето още едно повторение на нещо което често повтарям в тази връзка:

"Често се коментира какво ли не, без да се знае за какво става дума /горе долу като в описания случай от Достоевски в "Братя Карамазови"/, но като репресиран николапетковист от репресирано семейство, научен да отстоява истината, доброто и справедливостта, немога да се примиря с това положение на нещата. За да се разбере същността на финасовата криза трябва да се познава същността на паричната система от дългов тип с частично покритие. А тя е нещо ужасно и в крайна сметка сама по себе си неизбежно води до ужасни последствия. Тази финансова система от появата си през 1694 г. в Англия по време на Вилхелм дьо Оранж до сега води подмолна борба за завладяване и контролиране на всичко и всички, много пъти е успявала, много пъти се е проваляла, но упорито се опитва да се наложи, въпреки в крайна сметка пълната си безперспективност. Та цялата история на САЩ фактически е борба за отърваването от тази парична система, седем пъти са се спасявали, ама този път май наистина загазиха. А всички мерки и на Буш, и сега на Обама, са палиативни и само разсрочват пълния срив. Дано в този тежък период се появят наистина по-ефективни решения. Какви - известно е и от теорията, и от практиката и в макро, и в микромащаби.
Всъщност вместо да да описвам нещата, по-добре е да дам малко адреси за начално запознаване с проблема - може пък някой и да се заинтересува каква е истината. Още повече, че като гледам, даже във vbox7 са се появили неща с български субтитри на тази тема.
http://www.vbox7.com/play:9d8370b7
http://www.vbox7.com/play:9d8370b7
http://malchish.org/lib/economics/Plus_5.htm
http://magov.net/blogs/item/35/
http://knukim-edu.kiev.ua/
Е, стига толкова като начало, а накрая ето и един оригинал - издание на чикагското подделение на Федералния резерв:
http://en.wikisource.org/wiki/Modern_Money_Mechanics"

Да, и да добавя - прочетете и вече наличната и на български книга на д-р Йожи Ландовски "Червена симфония" /на руски в интернет "Красная симфония"/ и гледайте новия филм на тексаския журналист-бунтар Алекс Джонс "Obama Deception"."
цитирай
5. анонимен - Прав си, само ми кажи какво точно ...
03.10.2009 12:28
Прав си, само ми кажи какво точно предлагаш като заместител на настоящата световна финансова система.

Хората са още на много ниско ниво в общественото си развитие. Дори в т.нар. "развити" общества, хората работят само ако им се плати.

Как точно ще накараш всеки един човек да седне и яко да чете, за да е образован и добре информиран Ако разчиташ само на добрата им воля, има доста да почакаш и накрая ще има един голям хаос.

Иначе си съвсем прав за това, че САЩ се оптват да се отърват от тази система много отдавна. Последният път когато са успели е било при Андрю Джаксън. А последният път, когато не успяха беше по времето на Кенеди - затвори федералния резер и върна правото за печатане на пари обратно на финансовото министерстов (The Treasury), което е държавна, а не частна институция, като ФЕД.

Снощи гледах интервю с Майкъл Муър. Човекът правилно каза "Живеем в демокрация. Ако не ни харесва, можем да я променим".

Иначе статията е написана добре. Съвпада с много от очакванията ми. Остава да видим дали ще се сбъднат.
цитирай
6. prodigal - хехе
03.10.2009 14:15
"При този сценарий пазарите ще имат тъжна съдба: нефтът ще се срине до 20 долара за барел (като минимумът може да е дори по-нисък), след което ще се стабилизира около 30-40$. При това ново изригване в цената му (както е в момента), е малко вероятна до средата на 2020-те години."

:) Пич, нефтът едвам го удържат на 70$, но няма да успеят и ще иде на 90$. След всяко покачване на олиото над 70$ следват вербални интервенции от отговорни лица подобни на твоята статика, как си е таковало таковата и т.н. Вярно свалят ДАУ така, но целта явно си заслужава. Вече 5 пъти за няма 2 месеца се повтаря това упражнение.

То е ясно, че въртиш сучеш, гледаш да откажеш хората да инвестират на капиталовия пазар. Надявам се по-малко от читателите ти да ти се вържат и да влезнат сега, когато P/B и P/S са около 1 и P/E на СОФИКС e под 10, а не когато от всякъде ще ни заливат добри новини и P/B и P/S ще бъдат 2 - 3, а П/Е над 20!
цитирай
7. анонимен - Преди няколко години в САЩ вървяла ...
03.10.2009 16:56
Преди няколко години в САЩ вървяла реклама:
"Купувате къща с ипотечен кредит сега, а почвате да изплащате след 12 месеца!".
Много добре. Китайците решили, че е по-добре да живеят една година без да плащат наем и си взели по една къща. Само дето никой не си е правил изобщо сметката че ще ги изплаща. Просто пестят от наем.
Резултата: на края на първите 3 месеца от началото на кризата банките в САЩ бяха прибрали 2 милиона къщи. Сега парите им са в къщи и земя, а цената им главоломно пада. Затова закъсаха банките. И понеже пипалата им са на всякъде, затова закъсаха и останалите банки по света
цитирай
8. borsi - Въпреки, че не споделям напълно ...
03.10.2009 19:57
Въпреки, че не споделям напълно вижданията на автора относно вида на кризата, старията интересна, струва си четенето определено и явно споделями сходни виждания по доста въпроси.
цитирай
9. анонимен - хмъ /радерс/
03.10.2009 21:48
анонимен написа:
Значи автора го усуква по килифарски, защото или не знае, или не смее да каже истината. Все пак действително кризата води до известно изтрезняване от тоталната консумативност, наложена хитро от юдейско фарисейско талмудистката върхушка с цел укрупване вредната порочна робска парична система от дългов тип с частично покритие, която пък е основен инструмент за постигане на тоталното и господство - безнадеждна химера, ама малкото акъл и многото мераци до това водят.
Така че, както съм казвал много пъти, налага се да повтарям ако щете като папагал, ако щете като Катон Старши за Картаген, истината и целта по отношение на паричната система. Та ето още едно повторение на нещо което често повтарям в тази връзка:

"Често се коментира какво ли не, без да се знае за какво става дума /горе долу като в описания случай от Достоевски в "Братя Карамазови"/, но като репресиран николапетковист от репресирано семейство, научен да отстоява истината, доброто и справедливостта, немога да се примиря с това положение на нещата. За да се разбере същността на финасовата криза трябва да се познава същността на паричната система от дългов тип с частично покритие. А тя е нещо ужасно и в крайна сметка сама по себе си неизбежно води до ужасни последствия. Тази финансова система от появата си през 1694 г. в Англия по време на Вилхелм дьо Оранж до сега води подмолна борба за завладяване и контролиране на всичко и всички, много пъти е успявала, много пъти се е проваляла, но упорито се опитва да се наложи, въпреки в крайна сметка пълната си безперспективност. Та цялата история на САЩ фактически е борба за отърваването от тази парична система, седем пъти са се спасявали, ама този път май наистина загазиха. А всички мерки и на Буш, и сега на Обама, са палиативни и само разсрочват пълния срив. Дано в този тежък период се появят наистина по-ефективни решения. Какви - известно е и от теорията, и от практиката и в макро, и в микромащаби.
Всъщност вместо да да описвам нещата, по-добре е да дам малко адреси за начално запознаване с проблема - може пък някой и да се заинтересува каква е истината. Още повече, че като гледам, даже във vbox7 са се появили неща с български субтитри на тази тема.
http://www.vbox7.com/play:9d8370b7
http://www.vbox7.com/play:9d8370b7
http://malchish.org/lib/economics/Plus_5.htm
http://magov.net/blogs/item/35/
http://knukim-edu.kiev.ua/
Е, стига толкова като начало, а накрая ето и един оригинал - издание на чикагското подделение на Федералния резерв:
http://en.wikisource.org/wiki/Modern_Money_Mechanics"

Да, и да добавя - прочетете и вече наличната и на български книга на д-р Йожи Ландовски "Червена симфония" /на руски в интернет "Красная симфония"/ и гледайте новия филм на тексаския журналист-бунтар Алекс Джонс "Obama Deception"."


Не знам какъв Николапетковист си, но разсъжденията ти малко ме учудват. И ако се премахне паричната система, с какво ще бъде заменена, за да се стимулира икономиката и да се осъществява търговията: може би натурално стопанство - размяна на шума за шикалки. Но това беше вече експериментирано; вероятно си забравил какво направиха червените кхмери в Камбоджа.
цитирай
10. анонимен - diado velko
14.11.2009 22:42
abe momcheta ne vijdate li che amerikata si otiva zaedno sas neiniat alchen y zavladiava6t kapitalizam!!!!ami tova stana zastoto grabe6e sas palni 6epi ot svetat....kakvo ima v tazi amerikata koiato beche mechta za mnogo jora koito tarsait po dobro badeste....ami sega veche e stranata na ogranichenite vazmo6nosti!!!!!ikonomikata im se sviva vseki izminat den zatava...nima veche proizvodstvo a y turizmat si otiva!!!!ami taka im se pada koito e lakomen za pari a i samite taka narecheni amerikanci....iskaja da jiveiat nagoliamo...golemi koli y golemi kasti...a i tova jivot li e cial jivot na kredit!!!!a i tezi koito nalapaja tezi kukichki na amerikanskoto pravitelstvo green card...sega veche nikoi neiska da emigrira v strabata na ogranichenite vazmojnosti.....oklo 120 000 poliaci sa napusnali amerikata...a te sa oklo 12 milona v usa...abe samo ste ostanat chernilkite y tezi maimuni ot latinska amerika neobrazovanite!!!abe tova si e cherna darjava nima kakvo da se lajem!!!!aaa bili golemi demokrati tapite mu amerikanci..ami tova li e demokraciata izbija mestnite indiancite y gi natikaja v rezervatite y se obiavija za nai demokrati4nata darjava!!!!a pak sa edna tapa neobrazovana y grozna nacia!!!!vidiaj go sas ochite si.....i sa nai bolnata nacia v sveta....y sasto nay debelata y otpusnata ...beche silna kato dolarat beche silen no evropata se obedinija i svalija dolarat!!!!!kato gledam kakvo stava amerikata kak ostavat bez rabota y im vzemat kastite y kolite....davam i oste malko jivot .......a pak zasto se pacheja tezi tapi amerikanci kato im dadoja pò 10 kreditni karti y v vsiaka edna im slojija po 5000 dolara .......y si pazariat kakvoto si iskat no posle......tezi pari tribva da se vratat......KAKTO KAZVA6E EDIN MOI PRIATEL EMIGRANT V SEATLE VECHE 28 GODINI AKO IA NIMA6E TAZI UZKUSTVENA DARJAVA USA...SVETAT 6TE6E DA CAVTI Y DA SE RAZVIVA!!!!!!!!ami tova e.......doide erata na drugite darjavi na evropata..i za kakvo ti sluji tozi amerikamski pasport....tezi koito imat amerikamski pasporti da si gi slojat na mirizlivite dupeta!!!!ste vi kaja za kakvo ste vi posluji amerikanskiiat pasport...ami ako vi balsne nikakva kola ili ako vi gramne nikoi negar ili ako vi naraga niakoi ot tazi opasnata banda v usa.....mara salvatrucha(ms 13) ta da vi nameriat po pasporta...vajata samoli4nost....kakto kazva6e drugaria ivan salvkov amerika e edin hotel za vremenno prebivavane!!!!!!!i sega nikaolko dumi da kaja vsichko koito obichat y mraziat amerika..taka narechenite amerikanofili y amerikanofobi....znaete li koga ste se opravi amerika..kogato na dartiat mi kur iznikne nokat!!!!!!aide jivi y zdravi y bog da pazi balgaria!!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826415
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев