Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 11:37 - Наркотиците и проституцията ни измъкват от "рецесията"!
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 2260 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 05.10.2009 21:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Новини от световните пазари!

Въпреки, че икономиките по света са нееднозначни и като цяло в по-лошо състояние от предишните месеци, това не попречи на МВФ да излъчи оптимизъм: той преразгледа прогнозата си за падане на световния БВП от 1.4% до 1.1%, а през 2010 година очаква ръст от 3.1% вместо преди обявените 2.5% (в това число Китай – от 9.0%, Индия – 6.4%, Япония – 1.7%, САЩ – 1.5%, а еврозоната – 0.3%). Започвайки от 2011 година, ръстът ще достигне средно 4%, дано!
Но да се върнем към реалността! През август в еврозоната работата си загубиха 165 хиляди човека – довеждайки безработицата до 9.6% (максимум за 10,5 години).
Тук статистиката е съмнителна, заради германците, чието изменение на методиката откровено лъже: техните данни говорят, че през август заетостта е нарастнала с 6 хиляди човека, а методиката на Международната организация на трудещите се свидетелства за снижение от 57 хиляди заети. През септември картината е още по-поразителна.
Числата, неподлежащи на хитрости са красноречиви: в Германия поръчките в сферата на машиностроенето през август са били с 43% по-слаби, отколкото преди година, а продажбите на дребно съвсем неочаквано се свлякоха с 1,5% за месец (по-лошо и от най-мрачните прогнози), докарвайки темпа на годишното падане до 2,6%.
На този фон бурният ръст на индексите за настроенията е безинтересен.
Но във Великобритания работите не вървят дори с тези индекси – през септември те неочакването се понижиха и в производствения сектор, и в строителството.
Ипотечното кредитиране се оказа сравнително достъпно, спрямо другите видове, на фона на оптимистичното бърборене на властите, но потребителското кредитиране продължава да се руши.
Между другото, МВФ счита Великобритания за една от страните, която най-дълбоко ще бъде засегната от дефицита по кредитирането – както се очаква, през 2009 година търсенето на заеми ще бъде по-високо от предлагането с 280 млрд. фунта стерлинги или 15% от БВП (срещу 3,0% в еврозоната и 2,4% в САЩ).
Въобще, към европейската статистика трябва да се отнасяме внимателно – в момента именно тук се прави основната част от манипулациите (в САЩ и Япония те са направени отдавна).
Най-забавно бе съобщението на Евростат, че по-голяма част от страните-членки на ЕС вече включват числото на незаконния оборот от наркотици и проституция в своите национални БВП – какво ли само не се прави за постигане на илюзия за растеж.
Внезапното падане на безработицата в Япония от 5.7% до 5.5% зарадва, но скептически настроените аналитици веднага зададоха въпроса, как такова нещо може да се случи, след като едновременно с това съотношението на свободните работни места и количеството на търсещите работа падна до исторически минимум?
Можем да се поинтересуваме и за реалностите по оценката на търсенето, когато средната заплата пада за година с 3,1%, а числеността на персонала с постоянна заетост се съкращава непрекъснато.
Като цяло японците продължават да се занимават с химия по отношение на трудовата статистика, а неочакваните подскоци на разходите се предизвикват от локалните програми за стимулиране.
И тук дефлационният натиск расте: потребителските цени, без бързо развалящите се храни, през септември показаха рекордно намаление от 2,4% за година.
Индексите за деловата активност се подобряват, но цената им бе добре показана от четиримесечния обзор на Банката на Япония “Танкан”: дифузните индекси (разликата между оптимистите и песимистите сред запитаните мениджъри) се качиха леко, но останаха дълбоко в минусова зона (на нивата на рецесията от 2001 година), а реалните операции на фирмите се влошават – преди три месеца крупните компании се готвеха да орежат инвестициите с 9,4%, а сега вече с 10.8%. За всички фирми (включвайки малкия и среден бизнес) съкращаването на капиталовложенията се предвижда даже да достигне до 17,3% за година.
От друга страна, въпреки срутването на печалбите през изминалата финансова година, в текущата се очаква тяхното намаление с още 22%.
В САЩ индексът за деловата активност в производствения сектор през септември леко падна, но при това неприятно забележимо е снижението на компонента за нови поръчки и депресивното ниво на компонента по заетостта. Аналогичните регионални индекси за Средния Запад дори съвсем се провалиха – тук очевидно виновно е приключването на програмата “Пари за трошки”, от което пострадаха автомобилните компании.
Последното се вижда и по статистиката за продажби на автомобили през септември – то рухна 1,5 пъти спрямо август и с 23% към септември 2008 година, връщайки се почти до исторически низини.
С корекцията за брой работни дни годишното падане при General Motors е 47%, 44% при Chrysler, 23% при Honda, 16% при Toyota, 9% при Nissan и 8.5% при Ford.
За влиянието от края на подаръците може да се съди по това, че след края на програмата продажбите на хитовете на Форд, – Focus и Escape – рухнаха спрямо август със 64.1% и 58.5% съответно.
След неуспешен опит да пробута новия си бренд Saturn, General Motors просто го закри (продажбите му паднаха през септември с повече от 6 пъти за година). Много автомобилни концерни се надяват на възобновяване на търсенето през октомври, но аналитиците напомнят, че този месец е традиционо слаб по отношение покупката на автомобили.
Потребителските настроения през септември, по версията на Conference Board, неочаквано се спуснаха надолу, а количеството на първични молби при безработица, за миналата седмица, напротив, нарастна.
Като цяло за септември, по данни на Бюрото по трудова статистика на Министерството на труда на САЩ, количеството на работните места в икономиката се е съкратило с 263 хиляди, спрямо понижение от 201 хиляди през август, т.е. показателят престана даже да забавя темповете на спада, да не говорим за преход към ръст на заетостта.
Нивото на безработица нарастна до 9,8%, а продължителността на работната седмица намаля до 33 часа. Но главното: средната продължителност в статус на безработен показа пореден исторически максимум от 26.2 седмици. При това 40% от загубилите старата работа безуспешно търсят нова повече от година.
Всичко това предвещава по-нататъшно съкращаване на търсенето, което означава, че този основен индикатор за бъдеща икономическа активност сигнализира за продължаване на тежките времена. Същото се отнася и за корпоративното търсене – промишлените поръчки през август неочаквано паднаха с 0.8% спрямо юли, въпреки, че се очакваше нулево изменение.
Корпоративните новини не са многобройни, но са забавни. Citigroup започна съдебна процедура против Morgan Stanley – последният отказа да плати задължения по кредитно-дефолтни суапи на сума от повече от четвърт милиард долара, издадени от компанията Capmark (емитент на дългови облигации с покритие): когато последната обяви фалит по задълженията си Morgan Stanley трябваше да плати, но не го направи.
Шефът на Bank of America 62-годишният Кенет Люис реши да подаде оставка в края на тази година, след многобройните обвинения в мошеничество. CIT Group представи план за “спасение” чрез банкрут (ако се случи,ще се окаже, че това е петата в историята, по размери на активите, разорила се фирма). Собственици на компанията ще станат днешните държатели на дълга на финансовата група.
А Уолстрийт се забавлява по своему – сега той се зае да “пресекюритизира” старите пакети от ценни книжа и да ги дели на нови “лоши” и “добри” пакети, които след това “се търгуват” отделно. Но какво ще се прави, когато следващата партия, дотогава “добри” кредити, стане “лоша”, далавераджиите не обясняват.
В същото време, Федералната корпорация по застраховане на депозитите - за първи път от 1991 година оказала се пред лицето на дефицит на средства, предложи на банките да платят авансово вноските си (с възможност даже за 2 години напред). Така държавата ще може, да продължи плащанията на компенсации по влоговете на гражданите от банкрутиралите банки, без да се пипа, и без това, не твърде богатия федерален бюджет.
Това, че ни очакват още много и интересни събития е извън всякакво съмнение, а засега се пазете от свинския грип!




Гласувай:
2



1. baletlnetpepas - ами какво да ти кажа
05.10.2009 14:31
дрогите заемат една част от разходите на средния европеец, защо да не се включи в статистиката?
цитирай
2. анонимен - Да ги узаконим ли тогава?
05.10.2009 15:13
Най-забавно бе съобщението на Евростат, че по-голяма част от страните-членки на ЕС вече включват числото на незаконния оборот от наркотици и проституция в своите национални БВП – какво ли само не се прави за постигане на илюзия за растеж.
..................................................................
Да ги узаконим ли тогава?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3839129
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев