Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2009 16:35 - Кризата - в нова фаза!
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 2496 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 04.11.2009 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Новини от световните пазари

През изминалата седмица пазарите се движеха в твърде големи граници: от понеделник до сряда те активно падаха, но в четвъртък дойдоха “блестящи” данни по американския БВП (за това по-долу), предизвикващи поредния пристъп на идиотски оптимизъм, който се съпровождаше от повсеместни вопли “Ура, рецесията свърши!”

Нефтът се смъкна от върховите си стойности със 6-8%, преди нов импулс да го извърли нагоре – въпреки нарасналите запаси на суровината в САЩ.

В същото време обемът на спекулативните дълги позиции на пазара показа нов исторически максимум, което означава евентуално срутване във всеки бъдещ момент.

В петък всичко дойде по местата си – оптимизмът се изпари, спадът се възобнови.

В САЩ главната новина бе БВП – неговата първа оценка за третото тримесечие стана, навярно, най-яркият пример за несъответствие на форма и съдържание.

В "годишно изчисление" БВП нарасна с 3,5% спрямо предишното тримесечие, но реално с по-малко от 0,9%.

Да напомня, че “годишно изчисление” в американската трактовка означава “какво би било, ако четири тримесечия подред БВП съхрани такава динамика, каквато има в момента” – т.е. това е тримесечно изменение, умножено по 4.

На пръв поглед изглежда, че всичко е отлично – но как е в действителност: от 3,5-те %-та около 1,7% са постигнати благодарение на автомобилните продажби, раздути от програмата “пари за трошки”, повече от 0,5% донесоха подкрепяните от данъчни стимули продажби на жилища, още 0,9% се падат на забавянето на съкращаването на запасите и 0,5% - на раздутите държавни покупки.

Ако игнорираме всички тези добавки, става ясно, че те отнемат от БВП 3,6% - казано иначе, без тях БВП би паднал с 0,1%!

В действителност всичко е даже още по-тежко, защото без държавните програми и покупките на жилища, продажбите на коли също биха минали в отрицателна територия, а не биха се спрели на нулата както е сега.

Това е лесно да се разбере от факта, че реално разполагаемите доходи на американците са се съкратили за тримесечие с 3,4% “в годишно изчисление”, а реалните потребителски разходи са нараснали също с толкова – намалявайки нормата на спестявания в третото тримесечие до 3,3% от 4,9% през второто, въпреки че помесечните данни явно говореха за желанието на хората да увеличават дела на спестяванията си.

Още една последица от стимулирането: разходите за жилищно строителство през второто тримесечие паднаха с 23,3% “в годишно изчисление”, а през третото нараснаха с 23,4%. Тези разходи могат да се извадят от бъдещи периоди – направилите ги сега няма да ги повторят в обозримо бъдеще.

Излиза, че за да съхранят позитивната динамика, властите ще трябва да увеличават вливанията, а това е малко вероятно, заради вече големия държавен дълг.

Но друг изход няма: след края на плана “пари за трошки” последва див провал на продажбите на автомобили, а в предверието на края на жилищното стимулиране рухнаха продажбите на новопостроени жилища (данните показаха 9% по слаби резултати от прогнозите) – строителите молят, със сълзи на очи, Конкресът да продължи действието на програмата: засега с успех – сенаторите разработиха план за продължаване на стимулите (с пет месеца) и даже разшириха кръга на допуснатите до програмата домакинства (Данъчното управление е много недоволно от всичко това).

Както показаха числата за септември, реално разполагаемите частни доходи през юни са се съкратили спрямо предишния месец с 1,6%, през юли – с 0,1 %, през август – с 0,2 % и през септември  - с още 0,1 %. Програмите за стимулиране подкрепяха разходите в предишните месеци (с цената на съкращаване на нормата на спестявания), но през септември реалните рзходи паднаха с 0,6% спрямо август.

Според бюрото за икономически анализ, заплатите в началото на есента са се свили с 11,2 млрд. долара – т.е. реалното търсене се свива.

Натовареността на домакинствата с дългове, заедно с продължаващите уволнения намаляват оптимистичните нагласи от барометъра на настроенията на Conference Board на Мичиганския университет и на ABC News/Washington Post, които отбелязаха, в това отношение, уверено влошаване.

Реалността на пазара на труда е по-лоша, отколкото изглежда на пръв поглед – досега сред безработните голяма част обикновено бяха временно съкратените работници, частично заетите и търсещите за първи път работа. Сега главната част от безработни са изцяло и безвъзвратно уволнените – в някои райони тази част достига над 50%, което никога не е срещано за всичките 40 години наблюдения.

Свиването на търсенето предизвиква логично следствие при предлагането: поръчките на стоки за дълготрайна употреба за септември възстановиха само 1,0% от падането с 2,6% през август.

За година поръчките олекнаха с цели 24,1%, в т.ч. с 21,4% без да се взима предвид транспортното оборудване (то се смъкна с 31,7%), с 28,9% в секторите на машиносторенето и в капиталните стоки с гражданско предназначение, като само военните поръчки показаха ръст от 1,5% за година, оставайки самотник в това отношение.

В Япония износът на автомобили през септември се оказа с 35,7% по-нисък, сравнен с преди година – падането продължава 12 поредни месеца. Продажбите на дребно се съкращават и през септември, тогава те падат с нови 1,4%.

Новото строителство през септември е било с 37,0% по-малко, отколкото преди година – малко по-добре, отколкото 38,3% през август, но съкращението все още е внушително.

През октомври, за първи път в Япония, падна индикаторът за деловата активност (PMI). Дефлацията не отстъпва – цените на корпоративните услуги през септември са били с 3,2% по-ниски, сравнени с нивата от преди година, докато през август намалението е било само 1,4%.

Европа се сблъсква с проблеми по кредитирането на частния сектор: през септември в еврозоната този показател слезе на минус по годишната си динамика (с 0,3%), което се случва за първи път в цялата история на наблюденията.

В същото време корпоративният сектор се сви с 0,1%, а домакинствата с 0,3%. Темпът на нарастване на паричната маса М3 падна до 1,8%.

Подобна е картината във Великобритания – там статистиката по агрегата М4 говори за снижение на кредитирането на фирмите за година с 3,4%, но пък заемите на частните лица са нараснали с 2,0%: във всички случаи това са минималните стойности за цялата история на изследванията.

Дефлацията “се задържа” с огромни усилия – в Испания през октомври потребителските цени паднаха с 0,6% спрямо октомври на миналата година, а в Германия те са оказаха на същото ниво, както и преди година.

Като цяло по еврозоната цените през октомври паднаха за година с 0,1%, а крайните цени на производителите в Италия и Франция отново тръгнаха надолу. Цените на вноса във Франция, за последните 12 месеца, се свлякоха със 7,5%, а в Германия – с 11,0% (през август съкращението е било 10,9%).

Въпреки всички предприети мерки за стимулиране показателите на търсенето продължават да не радват: така във Франция, през третото тримесечие, разрешенията за строителство са били с 18,6% по-малко, сравнено с преди година, а показателите за новото строителство за същия период са се съкратили с 35,4% - днес далеч не всяко разрешение се превръща в реален строеж.

Продажбите на едро и дребно в Германия през септември неочаквано паднаха с 1,7% и 0,5% за месец и с 9,8% и с 3,9% за година (въпреки че през август също бе отбелязано сериозно понижение).

Машиностроителните поръчки се свиха за година с 33% (с 1,5 пъти), което е видимо по-добре, от августовските -43%, но тук става въпрос за ефекта на базата – предишната есен поръчките започнаха активно да падат, затова сега, даже тъпчейки на едно ниво те показват все по-малко годишно съкращение.

Количеството на молби за помощи по безработица във Франция нарасна през септември с поредните 21 600. Според Международната организация на труда през същия месец в Германия заетостта се е съкратила спрямо август с 33 000 работни места – но местното Министерство на труда, по-рано изменило методиката, всеки месец показва все по-уверено намаляване на безработицата: самите немци вече не знаят как да коментират такъв маразъм в оруеловски дух.

Като цяло в еврозоната нивото на безработица през септември показа нов максимум от 9,7%.

Индикаторите за икономическите настроения и деловия климат в еврозоната през октомври подскочиха за пореден път, но настроенията на потребителите престанаха да растат: ако във Франция те добавиха, все пак, малко към стойностите си, то в Италия и Германия видимо се свлякоха през октомври.

Банката на Русия продължи монетарното затягане – темпът на годишното снижение на агрегата М0, за който отговаря централната банка, установи нов рекорд от 10,7%. Като следствие на тази политика се наблюдава рязко увеличаване на вноса в страната: благодарение на поскъпналата рубла само през септември той се е изстрелял с цели 12,1%.

Известни експерти предполагат, че днешните монетарни власти считат разорението на голяма част от руската промишленост за нещо положително, затова те съзнателно се стремят към силна рубла – за либералите във властта този процес на съсипване на икономиката е един вид модернизация и структурно обновление на стопанството.

Премиерът на Русия зарадва с нещо креативно – най-напред той заповяда инфлацията към края на годината да не превишава 8-9%, а след това “изиска” да се съхранят предишните “добри” темпове на жилищно строителство, друг е въпросът колко наистина добри са тези темпове.

За това говорят следните факти и статистика: Към края на рекордната 2008 година са построени 756 600 нови апартаменти и частни къщи – това прави 14-15 единици жилища на всеки 1000 домакинства (обновление на жилищния фонд за 70 години). Същият показател за СССР през 1988 година е бил 50 единици, а във ФРГ в края на 1960-те – даже 100 единици.

Ако се игнорира делът на спекулантите в общия обем на застрояване, тогава най-добрата година от епохата на “стабилността” на съвременна капиталистическа Русия отстъпва на Съветския съюз от времената на “перестройката” с 4-5 пъти, а на най-добрите германски години даже със 7-10 пъти.




Гласувай:
6



1. анонимен - america is game over
14.11.2009 22:37
abe momcheta ne vijdate li che amerikata si otiva zaedno sas neiniat alchen y zavladiava6t kapitalizam!!!!ami tova stana zastoto grabe6e sas palni 6epi ot svetat....kakvo ima v tazi amerikata koiato beche mechta za mnogo jora koito tarsait po dobro badeste....ami sega veche e stranata na ogranichenite vazmo6nosti!!!!!ikonomikata im se sviva vseki izminat den zatava...nima veche proizvodstvo a y turizmat si otiva!!!!ami taka im se pada koito e lakomen za pari a i samite taka narecheni amerikanci....iskaja da jiveiat nagoliamo...golemi koli y golemi kasti...a i tova jivot li e cial jivot na kredit!!!!a i tezi koito nalapaja tezi kukichki na amerikanskoto pravitelstvo green card...sega veche nikoi neiska da emigrira v strabata na ogranichenite vazmojnosti.....oklo 120 000 poliaci sa napusnali amerikata...a te sa oklo 12 milona v usa...abe samo ste ostanat chernilkite y tezi maimuni ot latinska amerika neobrazovanite!!!abe tova si e cherna darjava nima kakvo da se lajem!!!!aaa bili golemi demokrati tapite mu amerikanci..ami tova li e demokraciata izbija mestnite indiancite y gi natikaja v rezervatite y se obiavija za nai demokrati4nata darjava!!!!a pak sa edna tapa neobrazovana y grozna nacia!!!!vidiaj go sas ochite si.....i sa nai bolnata nacia v sveta....y sasto nay debelata y otpusnata ...beche silna kato dolarat beche silen no evropata se obedinija i svalija dolarat!!!!!kato gledam kakvo stava amerikata kak ostavat bez rabota y im vzemat kastite y kolite....davam i oste malko jivot .......a pak zasto se pacheja tezi tapi amerikanci kato im dadoja pò 10 kreditni karti y v vsiaka edna im slojija po 5000 dolara .......y si pazariat kakvoto si iskat no posle......tezi pari tribva da se vratat......KAKTO KAZVA6E EDIN MOI PRIATEL EMIGRANT V SEATLE VECHE 28 GODINI AKO IA NIMA6E TAZI UZKUSTVENA DARJAVA USA...SVETAT 6TE6E DA CAVTI Y DA SE RAZVIVA!!!!!!!!ami tova e.......doide erata na drugite darjavi na evropata..i za kakvo ti sluji tozi amerikamski pasport....tezi koito imat amerikamski pasporti da si gi slojat na mirizlivite dupeta!!!!ste vi kaja za kakvo ste vi posluji amerikanskiiat pasport...ami ako vi balsne nikakva kola ili ako vi gramne nikoi negar ili ako vi naraga niakoi ot tazi opasnata banda v usa.....mara salvatrucha(ms 13) ta da vi nameriat po pasporta...vajata samoli4nost....kakto kazva6e drugaria ivan salvkov amerika e edin hotel za vremenno prebivavane!!!!!!!i sega nikaolko dumi da kaja vsichko koito obichat y mraziat amerika..taka narechenite amerikanofili y amerikanofobi....znaete li koga ste se opravi amerika..kogato na dartiat mi kur iznikne nokat!!!!!!aide jivi y zdravi y bog da pazi balgaria!!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826313
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев