Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2009 09:21 - Бернанке изплю камъчето: Федералният резерв – частна структура на банкери
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1111 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.12.2009 17:28


Нестандартен обзор на световните пазари.

През тази седмица се очаква гласуването на сенаторите по кандидатурата на Бернанке за поста председател на ФЕД за следващ мандат - в случая едва ли могат да се очакват някакви сензации.

В подготовка на събитието, актуалният шеф на Федералния резерв се изказа по време на организираните по този повод слушания в Сената.
Като цяло той звучеше внимателно-оптимистично, но плановете на сенаторите за поставяне под обществен контрол на Централната банка на САЩ предизвикаха истинска истерия у Бени-хеликоптера (прякорът му идва от това, че преди известно време същият предлагаше, с цел стимулиране на търсенето, доларите да се пускат от хеликоптери).

Бернанке предупреди мераклиите за реформи да не се месят, там където не им е работа, в противен случай цялата система може да се превърне в купчина прах.

Либералите, свикнали да класифицират твърденията за частния характер на американската централна банка като поредната дезинформация на всякакви маргинали, замръзнаха в изумление – не знаейки как да реагират сега, когато голата истина изплува на повърхността.

Все пак обективните наблюдатели са наясно, че ФЕД няма нищо общо с американската държавна власт, нещо повече – частната организация на банкери от цял свят е един от големите кредитори на правителството на САЩ, редом с Китай, Япония, Карибските офшорни зони (може би затова никой не ги преследва сериозно), петролните шейхове от Залива и частично Русия.

Засега официалните власти, в лицето на Комисията по ценни книжа и борси, Министерството на правосъдието и ФБР, се захванаха сериозно единствено с рейтинговите агенции – последните са заподозрени в масови мошеничества, които са се изразявали в присъждането на много компании (и на техните дългови книжа) на неадекватно високи рейтинги: само ФБР разследва 2700 подобни случаи, касаещи 500 фирми и частни лица.

Отчитайки ролята на агенциите от “Голямата тройка” в архитектурата на съвременната световна финансова система, такъв процес претендира мощно да срути нейните основи. (виж и постинга http://krizata.blog.bg/politika/2009/12/03/paravanyt-reitingovi-agencii.447591)

Въпреки атаките от всички посоки рейтинговите агенции останаха твърде активни – и ако понижаването на прогнозите по белгийската банка Fortis от Fitch не развълнува пазарите, то намаляването на рейтинга на Гърция предизвика поток от коментари, в т.ч. от страна на еврочиновниците, побързали да успокоят всички по повод на евентуален банкрут на южната ни съседка.

Standard & Poor’s също се готви да коригира рейтинга на Гърция, заедно с този на Португалия и, което особено напрегна всички, на Испания.

Moody’s заплаши да окастри рейтинга на ОАЕ, като едновременно напомни, че ако Германия, Франция и Канада са устойчиви, то САЩ и Великобритания трябва да се потрудят, за да получат подобна оценка.

И последните се трудят: канцлерът на британската хазна Дарлинг отмени облегченията по ДДС и въведе специален данък върху бонусите на банкерите – от сега, ако те получат премия над 25 хиляди паунда, то половината над тази сума ще трябва да бъде внасяна в хазната. Финансистите са изпълнени с ярост, но не могат да направят нищо по въпроса.

Нещо повече, немските банки, под заплахата от подобни мерки сами въведоха ограничения за своите бонуси, карайки ни да си припомним един брадясал виц: “При комунизма ще има ли Държавна сигурност? Не, дотогава хората ще се научат сами да се арестуват.”

Какво друго се случи през изтеклата седмица?

САЩ пуснаха в оборот държавни облигации за 74 млрд. долара, но тъй като пазарите бяха обхванати от предпразничен мързел, търсенето не беше твърде голямо. В същото време предлаганата сума е наистина внушителна, но на фона на предишните месеци, когато интересът към тези книжа приличаше на някаква психоза, днес всичко изглежда далеч по-скромно.

До петък валутите не проявяваха особена активност, но пък тогава те решиха да компенсират предишното спокойствие започвайки див полет нагоре-надолу. В това отношение особено се прояви йената, продължила да прави невъобразими пируети: след първоначалното си сериозно понижение, японската валута се вразуми и отново започна да расте, предизвиквайки по този повод сериозно раздразнение у местното началство.

Все пак, към края на седмицата общият подскок на долара доведе до неговото поскъпване и срещу йената, а еврото, от своя страна, се спусна под 1,46 долара – това мирише на обръщане на тренда, но продължението ще последва, по скоро, едва след Нова година.

За себе си напомниха и китайците: изследователският институт към тяхното Министерство на търговията заяви, че евентуална ревалвация на юана би била крайно вреден акт за националната икономика, както и че по света твърде много се преувеличава ползата от поскъпването на китайската валута.

На този аргумент може да се възрази, че пониженият с 4-6 пъти курс на валутата на една от най-големите държави не може да не поражда гигантски дисбаланси, което едва ли може да бъде признато като полезно за световната икономика – но, доколкото това е в интерес на транснационалните динозаври, китайците продължават безнаказано да играят своите игри.

Валутните резерви на Русия към края на миналата седмица прехвърлиха 450 млрд. долара, а техният финансов министър излезе със заявление, че видите ли, властта е поизбързала с ревалвацията на рублата: ако местните началници са склонни да стимулират нова вълна на девалвация, то тогава трупането на резерви има смисъл, друг е въпросът, че не е много ясно каква политика иска да следва руското правителство.

По света икономическите новини като цяло остават далече от определението “блестящи”.

Китайците продължават да надуват балони – през ноември продажбите на автомобили се оказаха с 98,2% (двойно) по-големи спрямо година по-рано (само за месец ръстът достигна 9,5%).

Обемът на новите заеми през ноември достигна 294,8 млрд. юана, срещу 253,0 млрд. през октомври. Впрочем това е явно по-малко, отколкото в който и да е месец от първото полугодие, когато годишното нарастване на паричната маса М2 се равняваше на 29,7%.

Японското правителство отново шокира публиката със статистическите си неразбории: уточненият темп на растеж на БВП за юли-септември се оказа четири пъти по-лош от предварително обявения (+0,3% за тримесечието вместо +1,2%). За това са виновни инвестициите, които не са нараснали (оказа се) с 1,6%, а са паднали с 2,8% - как е възможно да се правят такива грешки е съвсем неясно.

Интересно, е че дефлаторът пък се оказа доста на минус (с 1,2%), което никак не се връзва с индексите на цените за същия период: т.е. японците, освен с всичко друго, са се занимавали и със стакмистика – така че нещата в действителност биха изглеждали още по-зле. Все пак, дори официалните данни показват, че икономиката се е свила със сериозните 5,2% за година.

Японските фирми вече стигат до фалит по-рядко, но затова пък, по-качествено: броят на банкрутите за месец е паднал с 10,2%, затова пък мащабите на дълговете на разорилите се фирми се изду с 139,3%, т.е. 2,4 пъти. По същия показател годишната динамика говори за намаление с 11,4% и съответно увеличение с 20,6%.

Индексът на икономическите показатели (описващи състоянието и перспективите на икономиката) през ноември падна рязко до предишния минимум от февруари. Изпреварващите индикатори също рязко намаляха, потребителските настроения – и те се понижиха.

В отговор, кабинетът на Хатояма прие нов пакет за стимулиране от 7,2 трлн. йени (около 81 млрд. долара), но тук възможностите на властите са ограничени, заради гигантските размери (около 200% от БВП) на дълговото бреме на хазната.

В Германия, през септември, корпоративните банкрути, за разлика от Япония, са нараснали не само по мащаб, но и по броя си, въпреки че нивото им засега не е особено страшно.

Положителният търговски баланс на най-голямата икономика в Европа нарасна през октомври благодарение на ръста на външното търсене, затова пък във Франция се увеличи дефицитът (внасяният нефт е поскъпнал). Във Великобритания дефицитът дори показа годишен максимум – причина за това стана мащабният внос на ваксини против свински грип, за които се бръкна Министерството на здравеопазването.

Гражданите имат свои начини да се борят с дефицитите –на изложба в Лондон дързък обирджия е откраднал едно от произведенията на известен художник. Похитеният шедьовър е носел претенциозното название “Бунтуващата се тухла”: откраднатото произведение на изкуството е било подменено с обикновена тухла, а кощунството е разкрито само заради това, че крадецът забравил да издялка номер върху фалшификата. Оказало се, че това, всъщност, била единствената оригинална идея, претворена в работата на гения (струваща 3000 паунда), която е отличавала творбата му от обикновения строителен материал.В Щатите търговският дефицит неочаквано намаля със 7,6% до 32.9 млрд. долара – основна причина за това бе падането на вноса на нефт: вътрешното търсене така и не се възстановява, на което реагираха вносителите на суровината.

 

Дефицитът на федералния бюджет през ноември достигна 120.3 млрд. долара, а като цяло за първите 2 месеца на новата финансова година - 296.7 млрд.: това е нов рекорд (с 5,7% по-високи стойности от отминалата година). Като цяло за годината се очаква рекорден дефицит от 1,5 трлн., през ноември събраният подоходен данък, за първи път, слезе под събраните суми от социални и медицински застраховки. Като цяло за 2 месеца доходите на хазната са паднали с 13.1% спрямо миналогодишните, а разходите – с 4,2%.

Производственият сектор в ЕС отново не зарадва: продукцията в Германия падна с 1,8% за месец и с 12,4% за година; във Франция – с 0.8% и 8.4% съответно; в Швеция – с 2.7% и 16.1%; във Великобритания октомври задържа нивото от септември, а за година съкращението достигна 8.4%; в Италия е отбелязан месечен ръст от 0.5% - съвсем нерадващ на фона на пропадането с 5,1% през септември (за година намалението достигна 11,8%).

Като капак дойдоха и данните за германските промишлени поръчки, които през месец октомври отново паднаха с 2,1% за месец и с 12,8% за година – при това за немците е характерно рязкото свиване в сектора на капиталните стоки (с 3,5% по продукцията и с 4,5% по поръчките).

През ноември инфлацията в Европа се събуди благодарение на поскъпването на горивата: от началото на годината нефтът е качил цената си с 63% - такъв скок не може да остане незабелязан.

От корпоративните новини за отбелязване е създаването на алианса между Volkswagen и Suzuki – най-големият в света в този отрасъл: немците ще купят 20% от акциите на японците за 2,5 млрд. долара, последните в отговор ще вложат 1,2 млрд. в книжа на Volkswagen; интересът на последния е прикован към малолитражките и пазара на Индия, където Suzuki имат здрави позиции. От своя страна, японците искат да използват силата на германците в Китай, както и разработките на партньорите в сферата на хибридите и електроавтомобилите.

В Америка си струва да се отбележи решението на ръководството на Goldman Sachs да се откаже от паричните бонуси за своите топ-мениджъри – премиите ще се раздават във вид на опциони за акции на банката, които ще могат да се продадат не по-рано от края на 2014 година: зрителите на това шоу изпаднаха в нежно умиление, заради солидарността на олигарсите с бедстващия народ.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826111
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев