Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 15:01 - Основи на икономическия растеж - 05
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1510 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.10.2017 21:18


Технологично разделение на труда

Появява се ефектът на нарастване на производителността, вследствие реализирането първоначално на т.н. „технологично разделение на труда“, с последващо въздействие в положителна посока посредством „естественото разделение на труда“. В случая въведохме две нови понятия. Да се опитаме да ги обясним по-просто!

За технологично разделение на труда се говори в момента на самия акт по преразпределение на трудовите отговорности в рамките на разширяващата се производствена единица, водещо до опростяване на производствените операции, които придобиват принципно нов вид.

Например ако до вчера производството на карфици (известният пример на Адам Смит) се изпълнява от един, единствен занаятчия, при което той произвежда 5 изделия на ден, при акта на технологично разделение на труда от същия пример целият производствен процес в една манифактура се разделя на 17 отделни операции изпълнявани от 10 работника (съвсем не толкова квалифицирани както стария занаятчия), при което те успяват да постигнат производство на 18000 карфици, което разделено на 10 работника дава значително завишени резултати от дейността на всеки от заетите.

Тоест, отново наблюдаваме познатия вече ефект на силно нарастване на производителността, свързан и с преодоляване на „тесните места“[1] в производствения процес, което най-вероятно не остава незабелязано и от древните племенни вождове, предвид на значително увеличените количества на продукция в различните хранителни и нехранителни складове, принадлежащи на племето.

Както бе отбелязано по-горе, друго следствие от прилагането на технологично разделение на труда е непрекъснатото опростяване на отделно изпълняваните операции: докато някогашният занаятчия е бил длъжен да бъде компетентен по всички операции в рамките на осъществявания от него производствен процес, то днешният работник в една фабрика специализира в извършване само на ограничен кръг от дейности, пряко свързани с конкретното работно място.

Тенденцията е за продължаващо опростяване на операциите, водещо до нарастване на производителността на труда по пътя на по-високата концентрация и специализация (по Матеев[2]), като лимитиращ фактор в случая е ограниченото потребителско търсене, което особено в последното десетилетие продължава тенденцията на стагнация и съкращаване в световен мащаб.

[1] Необходимо е да се отбележи, че преодоляването на тесните места в една част от производствения процес води до появата на други тесни места в нововъзникналата технологична(и) верига(и) и в тази връзка задълбоченото изследване на проблема за тесните места в производствения процес е изключително важна задача, с която икономическите експерти трябва да се заемат максимално бързо, тъй като разрешаването му може да даде нови големи възможности в търсенето на пътища за увеличаване на производителността на труда, гарантиращо по-нататъшен икономически растеж.

[2] Академик Евгени Матеев е най-големия български икономист за всички времена, като неговото фундаментално изследване „Структура и управление на икономическата система“, издадено през 1987 г. изпреварва времето си с няколко десетилетия.
За повече подробности виж статията „Съвременни проекции на творческото наследство на академик Евгени Матеев“, публикувана в сп. „Икономически и социални алтернативи”, бр. 2, 2013 г.

---------------------------------------
Продължение от този  линк:
http://krizata.blog.bg/video/2017/10/04/.526900




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843195
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев