Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 01:23 - Исторически антирекорди в САЩ
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1132 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 01.02.2010 23:09


Нестандартен обзор на световните пазари

Неикономическата част от изминалата седмица бе наситена с доста събития. Ето и най-главните от тях:

Преди откриването на форума в Давос нaчалникът на местната служба за безопасност Маркус Райнхарт се самоуби, предизвикавайки по този начин паника сред участниците в събитието.

На изборите в японската община Наго, префектура Окинава победи независимият кандидат, категорично противопоставящ се на преместването в района на части от база на ВМС на САЩ. Сега на властите ще им се наложи да обмислят нови планове в тази сфера.

В Щатите също бушуват изборни страсти: тамошният Върховен Съд отмени ограничението за спонсорство, от страна на големите корпорации, за политиците, което предизвика немалко възмущение сред обществеността, разгневена от новите бонуси за олигарсите.

Най-тежките думи произнесе президентът Обама – в последно време той се намира в състояние на постоянна истерия от неочаквано открилата се пред него реалност на политическия процес.

А държавният секретар Хилари Клинтън така се е уморила от политиката, че обяви своето нежелание не само да се кандидатира за президент или поне за губернатор на щата Ню-Йорк, но даже и да запази за себе си днешния си пост като шеф на ресора по външните работи при евентуален втори мандат на днешната администрация.

Заседанието на ФЕД не даде нищо интересно, освен може би това, че за първи път от доста време там се пръкна дисидент, в лицето на ръководителя на отделението в Канзас сити Томас Хьониг.

Последният заяви, че постигнатото до момента подобрение в икономиката и финансовата сфера е достатъчно, за да се даде сигнал за скорошно монетарно ожесточение, чрез прекратяване на споменаването за “дълъг период” на запазване на ниските лихви в текста на меморандума.

Никой не се съгласи с инакомислещия, но неприятното чувство от проявеното особено мнение остана.

В най-голямата световна икономика интерес предизвика първата оценка по БВП за четвъртото тримесечие. Растежът за 3-те месеца “на годишна база” (т.е. умножен по 4) достигна 5,7%, което е по-добър показател от прогнозираното и въобще 6-годишен максимум.

Обаче почти 2/3 от увеличението (3,4%) се пада на динамиката на непродадените запаси от готова продукция (работа за склад).

Още 0,5% донесе увеличението на чистия износ (китайското търсене).

Накрая, 0,7% добавиха моментни фактори – студовете увеличиха разходите за гориво, електричество и лекари, а държавните програми за стимулиране в строителството и автомобилната индустрия увеличиха кредитирането в тези сфери и като резултат плащанията по получените по тях заеми (също компонент от БВП).

Останалите 1,1% ръст се изяждат от стимулираното, чрез подаръци от хазната, изригване в строителството и традиционното манипулиране на дефлатора (този път с около 0,5%).

Все пак, може да се констатира, че реалното вътрешно търсене остава на нивото от предишното тримесечие, а не падна с 1,5%, както това се случи през юли-септември на 2009 година.

Между другото, износът на стоки скочи с 28,1% на годишна база (поздрави от Китайската Народна Република) и това е максимум за последните 30 години.

Въобще, отчетът съдържа много рекорди, подчертавайки за пореден път небалансирания характер на стопанството, особено що се отнася до годишните показатели за 2009 г.: БВП е паднал с 2,4% - най-лошата динамика от 1946 година; потребителските разходи, въпреки всички стимули са намалели с 0,6% - антирекорд от 1974 г.; разходите в сферата на услугите са потънали максимално от 1938 г.; инвестициите на бизнеса са се свили с 17,9%, което не е наблюдавано от 1942 г.; падането на износа с 9,9% е най-тежкото от 1958 г., а на вноса – от 1946 г.

През декември продажбите на жилища на вторичния пазар се продъниха с 16,7% спрямо ноември, което е най-лошата динамика от началото на изследванията през 1968 г. Националната асоциация на риелтърите отбеляза, че за това са виновни очакванията за финал на програмите по плащане на премии за купувачите на първо жилище, но планът беше продължен, така че скоро ще се появят нови купувачи и всичко ще си дойде по местата.

Обаче, когато всичко това свърши, ще се случи подобен по мащабите си провал, а и втората вълна на търсене ще е по-скоро хилава – за това намеква ръстът на медианната цена на жилищата не само към ноември (с 4,9%), но и към декември 2008 г. (с 1,5%), не предполагащ бъзразсъдно търсене в сектора.

Продажбите на новопостроени еднофамилни къщи се провали със 7,6% за месец, а цените им подскочиха с 5,2%. Като цяло за година продажбите са паднали с 23% до 374 хил. жилища – минимум за всички 47 години наблюдения.

В преизчисление на едно домакинство декемврийското ниво почти е повторило низовете от януари и март – очевидно е, че и тук ни очаква отскок благодарение на стимулите от хазната, но към момента на изтичането им отложеното търсене ще бъде изчерпано до дъно, така че втората половина на текущата година може да роди нови минимуми.

Поръчките на стоки за дълготрайна употреба нараснаха с 0,3% на годишна база през декември – 6 пъти по-зле от прогнозираното, а данните за ноември бяха преразгледани от +0,2% до -0,4%. Като цяло за годината поръчките са се свлекли с рекордните за цялата история 20,2%.

Седмичната статистика по безработицата остана почти без изменения – на високите предишни нива.

Непрежалима загуба понесе Холивуд – там се разори знаменитата студия Miramax Films, известна със своите филми “Секс, лъжи и видео”, “Влюбеният Шекспир”, “Чикаго” и др.

RealtyTrac съобщи, че през 2009 година банките са си прибрали с 21,2% повече жилища от неплатежоспособни домакинства: от основните тенденции си струва да се отбележи стабилизацията в най-тежките региони (Невада, Флорида, Калифорния, Аризона, където най-тежко се спукаха балоните на недвижимите имоти), но критично остава положението в Лас Вегас, където само през 2009 г. жилището си е загубило (или е на границата да го направи) всяко осмо домакинство.

Затова пък, болестта започна да се разпространява по ширина, засягайки (засега само леко) щатите без имотни балони, където хората се лишават от жилищата си заради загуба на работа – например, в Гълфпорт, щата Мисисипи, броят на тези случаи е скочил 8,8 пъти за година, но все пак остава на не толкова високо ниво.

След горещи дебати Сенатът утвърди Бен Бернанке за шеф на ФЕД за втори мандат – съотношението на гласовете беше 70-30, което е най-лошият резултат за последните три десетилетия.

Президентът Обама, както обикновено бе фонтан от идеи: той иска да въведе данък по РЕПО-операциите.

Освен това, в ежегодното си послание той обеща да замрази за три години редовните разходи на хазната, не разрешавайки данъчни облегчения за петролните компании и за богатите. Да въведе облегчения за дребния бизнес и за хората от средната класа, строго да се отнася към изнасящите производството си извън пределите на страната. Да помага на домакинствата с ипотека, да придвижва новата система за финансово регулиране, както и реформата по здравеопазването – като цяло пълен набор от сладки глупости, характерни за такива мероприятия.

Освен това Обама мечтае да удвои износа за пет години, което е наистина едно голямо изхвърляне, кой знае как пръкнало се в главата на уважавания президент.

По-нататък: за 20 години да се съкрати дефицитът на федералния бюджет с 1 трлн. долара – реално това означава увеличаване на федералния дълг от днешните 12 трлн. до поне 18 трлн. долара.

Гениалните идеи на Обама изненадаха дори неговите собствени финансови специалисти, които ги коментираха в духа на “той ни направи на нищо незнаещи идиоти, сега нека сам обяснява какво е искал да каже”.

В сряда финансовия секретар Гайтнър бе разпитван в Конгреса по повод на отдавнашната помощ за AIG – на всички обвинения той отговаряше горе-долу така: “Наложи ми се да го направя не заради врата, а заради шията” – ние спасявахме страната, а вие сте недоволни.

Той беше помолен да остави демагогията, все пак става дума не за помощта като такава, а за това, защо тя е отишла само за пълно покриване на задълженията към Goldman Sachs и другите избрани, като тук хитрецът се правеше на неразбиращ, единствено повтаряйки: “Нищо не знам, тогава вече бях назначен при президента, затова аз не съм участвал в решенията на Ню-Йоркския клон на ФЕД”.

Когато го засичаха в лъжа той заявяваше: “Вие имате право на свое мнение”, а предложението да си подаде оставка игнорира, добавяйки ехидно, че ако Обама реши ще си тръгна, естествено, къде ще ходя. Като цяло, се получи добър цирков спектакъл.

Адвокатът Ротщайн призна вината си пред Федералния съд в Маями – той е откраднал от клиентите си 1,2 млрд. долара, уж вложени в “перспективни проекти”, а реално елементарно присвоени.

За да се гарантира адвокатът щедро е раздавал подкупи и други “спонсорирания” и ето, като начало, засега злодеят е осъден с конфискация на немалка част от награбеното имущество.

Излизайки от САЩ можем да споменем изказването на зам. Председателя на Народната банка на Китай Чжу Мин, който на срещата в Давос излезе с паническо предупреждение: ако ФЕД започне ожесточаване на монетарната политика, то това ще предизвика гигантски отток на средства от развиващите се пазари и всеобщ валутно-финансов колапс по образец от азиатската криза от 1997/98 година и свиване на ликвидността както през 2008 г.

Казано по-просто, китайците дадоха да се разбере, че им трябва слаб долар и фиксирания към него (а значи също слаб) юан – в противен случай те не отговарят за последствията.

През седмицата Гърция предложи свои 5 годишни облигации. За огромно изумление на критиците, емисията привлече гигантско търсене, заради което обемът на предлагането достигна 8 млрд. евро вместо предвидените 3 млрд.

Вярно е, че доходността беше висока (6,2% годишно), но избухналото търсене беше предизвикано от уж голям интерес от страна на Китай – гърците и китайците опровергаха този слух, след което инвеститорите се разбягаха. През 2010 г. Гърция трябва да пласира книжа за 50-55 млрд. евро.

Следваща мишена за критики в еврозоната е Португалия. Последната представи проект за бюджет за текущата година, в който дефицитът достига 8,3% от БВП (при 9,3% през 2009 г.), но тези параметри са реални само в случай на възобновяване на икономическия ръст.

След като поразсъждаваха, че с такъв темп на нарастване на държавния дълг към края на годината той ще достигне 85% от БВП, рейтинговите агенции намалиха прогнозата за тази страна от неутрална до негативна.

Испанците, от своя страна, вече са предвидили дефицит от около 10% от предвиждания БВП, агенциите са недоволни от всичко това, но засега не се решават на радикални мерки.

На форекс пазарите продължи падането на еврото, предизвикано в т.ч. и от отбелязаните по-горе неприятности за редица страни от еврозоната.

По-спокойно беше при лирата-стерлинг – тя получи подкрепа от търсенето на British Petroleum, на който му се наложи да купи доста стерлинги за изплащане на дивиденти.

Фондовите пазари се чувстваха неуютно – при първа възможност те се хлъзгаха надолу: оптимизмът се смени с напрегнатост – нима наближава краят на далаверата?

Икономическите новини остават умерено-позитивни в тази си част, където се подкрепят от държавните стимулирания и безрадостни в другите сегменти.

В Китай балоните достигнаха критична фаза – така например, по данни на тамошни риелтъри, средната цена на жилищата в курортния остров Хайнан само за януари е скочила със 70% (!!!) и не мисли да спира: квадратният метър вече струва 3000 долара (по официалния курс на юана – а по паритета на покупателната сила 10 хил.).

В съвременните комплекси той е дори 1,5 пъти по-скъп – темпът на поскъпване е толкова фантастичен, че някои купувачи, пристигнали сутрин, огледали апартамента, но отложили окончателното решение до вечерта, се сблъскват с проблема, че дори за това кратко време цената е успяла да се качи.

Китайската централна банка е в паника. Тя вече започва контрамерки: за всички банки с  големи обеми раздадени кредити през януари тя повиши нормата на резервиране над официалната, а когато и това не помогна, заповяда на тези банки възможно най-бързо да съберат обратно част от наскоро раздадените заеми.

На Стария континент също не му е лесно.

През ноември строителните поръчки в Германия паднаха с 2,6% спрямо октомври. Продажбите на дребно в Италия за същия месец останаха на нивото от октомври. През декември броят на регистрираните безработни във Франция падна с 18,7 хил. човека, затова пък в Германия той нарасна с 6 хил: ефектът от “изменението на методиката” се стопи с края на годината и сега трябва да се надяваме, че показателите ще бъдат по-реални.

Впрочем, отчетите напомняха бойно комюнике – най-студеният от 1987 година насам януари скова в лед реките (блокирайки речния транспорт) и спря строителството. Икономистите се опасяват, че последното обстоятелство ще намали БВП за първото тримесечие с 0,4%.

В Испания безработицата расте, а и в Еврозоната като цяло тя достигна максимални стойности за последните 11 години, като вече е сравнима с американската, която по официални разчети е около 10,0% (по други данни отдавна е надхвърлила 20-те %).

През януари потребителските цени в Германия паднаха с цели 0,6-0,7% за месец – особено агресивно поевтиняваха празничните турове и елитните жилища в курортните зони.

Още по-зле изглеждат продажбите на дребно. През декември бе наблюдавано шоково срутване с 3,0% за месец и с 5,4% за година. Като цяло за октомври-декември реалните продажби са се свили с 5,4% за тримесечие.

Слаби са и паричните показатели в Еврозоната – широката парична маса (агрегат М3) е в минус, кредитирането на частния сектор не расте, а инфлацията, макар и да се увеличава в годишно изражение (заради поскъпването на нефта), не достига до прогнозираните стойности.

Нееднозначни са индексите за настроенията: бизнесът демонстрира оптимизъм, а потребителите (в Германия, Италия и ЕС като цяло) са все по-тревожни.

БВП на Великобритания за четвъртото тримесечие най-накрая нарастна, но как!, едва с 0,1%, като тамошните власти в лицето на министъра по делата на бизнеса лорд Манделсон не измислиха нищо по-добро, освен да обещаят, при уточняване на показателя, да го преразгледат в посока нагоре.

Като цяло за 2009 г. БВП е намалял с 4,8%, което не се е случвало нито веднъж за цялата история на наблюденията от 1949 г.

И както обикновено, с красноречието си заблестя президентът на Франция Саркози. Вземайки думата при откриването на форума в Давос той призова слушателите “да очовечат капитализма” чрез “въвеждане на нов Бретън Уудс”!



Тагове:   САЩ,


Гласувай:
4



1. razkazvachka - лелеее,
31.01.2010 13:56
нямам време за мотане из блога - отивам да уча китайски:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3844000
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев