Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 10:52 - Паниката превзе пазарите
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1150 Коментари: 2 Гласове:
1



Нестандартен обзор на световните пазари

През изминалата седмица администрацията на Обама представи проекто-бюджета за следващата финансова година (започваща на 1 октомври). От проекта следва, че след дефицита от 1,4 трлн. долара за миналата година и очакванията за 1,6 трлн. за текущата, дупката в хазната ще се съкрати до 1,3 трлн., а след две години и до 700 млрд. Оценките се базират на оптимистичните очаквания за икономически растеж, които, както силно подозирам, съвсем няма да се оправдаят.

Агенция Moody`s също заяви, че ако нещата продължат по същия начин, тя ще намали рейтинга на САЩ, тъй като темповете на ръст на държавния дълг са неприемливи.

Оживление в пейзажа внесе бившият секретар по финансите Хенри Полсън, издал книгата „На ръба”, където е описан неговият “подвиг” по „спасяване на страната” от финансовата криза.

Най-голям интерес предизвикаха откровенията за това, че уж руските власти се били опитали да уговорят китайците да се отърват от облигациите на ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac, заради което на администрацията й се било наложило да ги национализира, за да гарантира плащането по задълженията на тези агенции.

Полсън проговори и за причините за агресивното вмешателство в кризата, на която дълго преди това гледаше равнодушно – както се и очакваше, причината е била молбата на Goldman Sachs (чийто „син” е и самият Хенри), изплашен от това, че ако на спекулантите им се удаде да прекатурят Morgan Stanley, то следващ в редицата ще бъде именно Голдман: до момента щатските власти категорично отхвърляха подобни подбуди, уверявайки в безкористност на действията си.

На пазарите е все по-горещо. Участниците, изведнъж осъзнали, че котировките нямат намерение да растат безкрайно, с вопъл „така не се играе” изпаднаха в паника. Началото на семицата подари надежда за възобновяване на ръста по всички фронтове, но стартирайки от срядата, оптимизмът започна да се изпарява.

В четвъртък се получи ефектно пропадане по всички пазари, напомняйки не особено старите и не толкова добрите времена на 2008 година. Горивата, промишлените метали и златото показаха нови годишни минимуми – особено впечатли сриването на златото с 50 долара за унция за няколко часа.

Бурята обхваща и паричните пазари, въпреки че водещите индикатори са спокойни, както и централните банки, синхронизирано оставили ставките си на предишните нива: и ако от Банките на Норвегия, Англия и ЕС се очакваше точно това, то австралийците изненадаха, неповишавайки процентите, с което добавиха песимизъм, тъй като действието (или бездействието) им предизвика възклицанието „аха, тези знаят нещо!?!”.

Зад външното спокойствие се крие растящо напрежение – характерни в случая са напълно паническите изказвания на китайските власти: въпреки всички техни усилия кредитната емисия през януари превиши 1,5 трлн. юана, т.е. една пета от предвидения лимит за цялата 2010 година. Чиновниците в ужас констатираха издуването на некотролируеми балони.

На валютния пазар сме свидетели на диви подскоци. В същия този четвъртък водещите крос-курсове на японската йена (срещу лирата-стерлинг, еврото и австралийския долар) си спомниха миналото и се срутиха с 400-500 пункта за няколко часа, завличайки със себе си целия пазар: евро-долар се свлече до 1,36, а долар-йена – до 88,50.

Като капак на всичко, в нощта срещу петък, швейцарската централна банка проведе интервенция по крос-курса евро-франк, но вече към сутринта цели 2/3 от постигнатото беше стопено от пазара.

Зад кулисите царуваше юанът – на американците им омръзна да чакат, кога китайците ще се вразумят: администрацията и Конгресът дадоха да се разбере, че ще поискат от Китайската Народна република да ревалвира валутата си, заплашвайки с високи мита за целия спектър от китайски стоки.

Официозът на Поднебесната публично се обиди, но експертът от Академията по макроикономически изследвания в Пекин разсъди, че друг изход няма, без значение от външния шантаж: балоните изискват ожесточение на паричната политика, но ако това се направи точно сега, като резултат ще се види само бурен приток от външни спекулативни средства, който, в крайна сметка, ще надуе нови балони и ще предизвика инфлация, по-голяма от досегашната. Затова, изтъкна експертът, е по-разумно най-напред да се позволи на юана да нарасне и чак след това да се започне с качването на лихвите.

Водещите фондови пазари също показаха нови низове – Дау Джоунс падна под 10 хил. пункта. Най-активно пропадаха испанците и португалците, чиито индекси в четвъртък показаха еднодневно падане, невиждано по мащаби от ноември 2008 година.

Икономическите данни, както и преди, са отчайващи, с изключение на стимулираните от бюджетите сектори, където има някаква временна примамка за купувачите. Същото важи и за индексите за настроенията.

Последните вече предизвикват смях – тяхната неадекватност на реалностите премина всякакви граници, но изследователите игнорират призивите да се придаде поне малка релевантност на анализите.

Явен пример е индексът за изпреварващите индикатори: в него фигурира фондовият пазар, по-рано наистина реагиращ по-бързо на случващото се, отколкото самите икономически показатели. Днес, обаче, всичко е по друг начин и индексите по акциите основно отразяват обема от емисии на централните банки (при това със забавяне, а не в изпреварващ режим). Но нищо не се променя – и фондовият пазар поражда перманентен ръст на изпреварващите индикатори. Същото се отнася за процентните ставки и паричните агрегати – сега те не работят, но иди го докажи на статистиците.

Реалността е очевидна – например през четвъртото тримесечие в Нова Зеландия нивото на безработица показа 16-годишен максимум от 7,3% срещу 6,5% от преди три месеца. Тамошното правителство простодушно обвини за всичко населението, което твърде бързо се било размножавало – т.е. трудоспособното население е все повече, но как да го накараш да работи?

В Австралия се влоши деловият климат, и което е най-важно, неочаквано паднаха продажбите на дребно: най-смешното е, че аналитиците, нямащи възможността по навик да обвинят за всичко студовете (там в момента е лято), хладнокръвно прехвърлиха отговорността върху жегите! – очевидно, че това вече е диагноза.

През декември в Япония средната заплата се оказа с 6,1% по-ниска от преди година – това е много по-зле, отколкото през ноември (-2,4%), така че динамиката престана да се подобрява и тук.

В Еврозоната продължава намалението на крайните цени на производителите – годишната динамика вече 12 месеца е в минус, тъй като търсенето остава силно подтиснато.

В Германия през декември продажбите на дребно са нараснали с 0,8% за месец, но 0,6% от тях са изяждат от преразглеждането надолу на показателя за ноември.

За година продажбите са паднали с 2,5% - през януари, както изглежда, всичко ще е много печално: по данни на отрасловия обзор, продажбите на нови автомобили през първия месец на 2010 година са показали исторически минимуми, дори в сравнение с чудовищно слабия януари на 2009 г., с цели 4,2% - трябваше само да приключи кампанията по стимулиране и всичко се сгромоляса. За цялата година се очаква съкращение на продажбите от 25-30%.

Като цяло по Еврозоната продажбите на дребно не нараснаха – те не паднаха само благодарение на покупките на храна за празниците: останалите категории стоки се провалиха.

Германците “зарадваха” още и със серията данни за декември, когато промишлените поръчки паднаха с 2,3% за месец (рухнаха автомобилните поръчки), а производството – с 2,6%: като цяло ръстът на поръчките за четвъртото тримесечие се е оказал по-слаб, от този за третото тримесечие с цели 12,5 пъти, а продукцията – със 17 пъти. Изглежда, динамиката на БВП през октомври-декември не е била толкова светла, както се надяваха експертите.

Шефът на британското министерство на финансите Дарлинг се изложи с плана си за съкращаване на дефицита по бюджета: даже проправителственият институт NIESR, приел прогнозите на властите по икономическия ръст и събираемостта на данъците, откри много по-голям дефицит от планирания от страна на Хазната, а вежливият въпрос “за какво става дума?” предизвика предизборна истерия вместо съдържателен отговор.

През декември в САЩ незавършените продажби на жилища нараснаха с 1,0% за месец, след падането с 16,4% през ноември, което съвсем не впечатлява.

Заедно с това, ситуацията в тази сфера като цяло продължава да се влошава: Washington Post пише, че заемополучателите, допуснали неплащания (поне с 3 просрочки), са достигнали 9,1% от ипотечните кредити, гарантирани от Федералната жилищна администрация, срещу 6,5% от преди година.

New York Times съобщава, че при 4,5 млн. домакинства стойността на жилищата е паднала под 75% от сумата по ипотечната задлъжнялост, а такова ниво обикновено предизвиква получилият заем да обяви банкрут по кредита.

Разходите на домакинствата през декември разочароваха аналитиците, увеличавайки се, с корекция по инфлацията, само с 0,1% за месец. Заплатите са останали на предишното ниво, а нормата на спестявания нарасна до 4,8%.

Трудовият отчет за януари показа загуба на още 20 хил. работни места. Въпреки това нивото на безработица спадна с цели 0,3% до 9,7%: такива парадокси са нормални за цитирания отчет – вътре в него Бюрото по трудова статистика редовно изхвърля сериозно количество хора от категорията на безработните (за последната година такива са цели 2,5 млн. души).

Заедно с това Министерството по труда преразгледа всички показатели за 2009 г. и понижи данните за заетостта за 11 месеца (освен за ноември), така че като цяло за изминалата година щатската икономика е загубила от порядъка на 5 млн. работни места (а за две години – около 8,5 млн.).

Медианната продължителност в статус на безработен леко се понижи, затова пък средната показа нови максимуми – както и делът на тези, които не могат да намерят работа повече от половин година (такива са вече 41%)image
Източник: Бюро по трудова статистика на Министерството по труда на САЩ

Всичко това, заедно с ръстът на продължителността на работната седмица и човеко-часовете работно време, могат да се свържат с някакво оживление на търсенето, произтекло през последно време, което е подбудило фирмите да върнат на работа неголяма част от квалифицирания си персонал – затова пък положението на нискоквалифицираните работници става все по-мрачно.

Тъжни са и сигналите от седмичната статистика по безработица – тук и първичните молби за помощи са се увеличили, и общото количество хора, получаващи помощи, отново е започнало да нараства, особено сред групата непопадаща в основната статистика от бенефициенти по извънредни програми за помощи.

Не е учудващо, че в такива условия ежеседмичните проучвания на АВС News/Washington Post показват по-нататъшно влошаване на потребителските настроения.

Генералният прокурор на Ню-Йорк Ендрю Куомо възбуди гражданско дело срещу Bank of America във връзка с поглъщането на Merrill Lynch през 2008 год. Както се оказа, бившият шеф на банката Луис е изучавал въпроса само едно денонощие, приемайки решението толкова внезапно, че Съветът на директорите не разбрал какво се случва: членовете му били уверени, че ще погълнат Lehman Brothers – и изведнъж всичко се променило.

Главният счетоводител на Bank of America Коти е получил финансов отчет за случилото се много по-късно, коментирайки го с думите “чета и плача”.

Във връзка с всичко това у следствието са възникнали много въпроси към мистър Луис – твърде странно е поведението на този печен вълк от Уолстрийт.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Congratulations Krizata
08.02.2010 11:27
По-добър си от генерала и сигурно би бил по-добър министър председател.

Искрено.
цитирай
2. krizata - до 1, Благодаря Ви, но оценката с...
08.02.2010 11:34
до 1,
Благодаря Ви, но оценката съвсем не е вярна!
Проверете кой е доц. д-р Боян Дуранкев!
Вашето определение напълно подхожда за него!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3842227
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев