Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2010 03:16 - „Вашингтонският консенсус” наточи зъби за Гърция
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 3882 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 10.05.2010 10:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нестандартен обзор на световните пазари

И през изминалите седем бурни дни пазарите обръщаха внимание основно на Гърция. За учудване на мнозина седмицата не започна толкова зле както се очакваше: миналия уикенд (вече става традиция в последно време) ЕС и МВФ съгласуваха план по отпускане на кредит от 110 млрд. евро за три години, при условие, че годишните плащания не превишават 45 млрд.

Оптимизмът, заради това събитие, се задържа само за няколко часа през нощта на понеделник. Тогава обаче, пазарите започнаха мисловен процес, след който решиха да поемат надолу, тъй като за всички стана ясно, че само се прави опит по създаване на илюзия за решаване на проблемите, но от това самите те само се задълбочиха.

Преди всичко, отпускането на финансови средства е придружено от стандарните изисквания на т.н. „Вашингтонски консенсус”, начело с НЕсветата троица „либерализация, дерегулация, приватизация”: но днешните условия са твърде специфични, тъй като кризата не е победена и изпълнението на описаните изисквания означава срутване на съвкупното търсене (намаляване на държавните разходи, падане на частните доходи, ръст на уволненията и т.н.) и като следствие незабавно навлизане в нова спирала от набиращия сила икономически спад.

Ако нещата свършваха само с Гърция, то можехме да си отдъхнем, но същите проблеми започнаха да засягат Ирландия, Португалия, Испания и Италия, където, между другото, живее 40% от населението на цялата Еврозона.

Реалните задължения на Гърция са много по-големи от тези обещани 110 млрд. Предполагаше се, че отпускането на парите ще помогне на елините в изглаждането само на острите пазарни ръбове, но в действителност се оказа, че Гърция вече въобще не може да заема от пазарите, тъй като всички потенциални купувачи  на ценните й книжа се разбягаха панически след последните събития.

Министърът на финансите Папаконстантину потвърди, че плащанията ще се правят само чрез отпуснатата помощ, а излизането на пазарите ще се отложи за не по-рано от 2011 година (и това са оптимистичните оценки)! За остротата на ситуацията говори фактът, че дори в момента гърците не разполагат с едни 8 млрд. евро, необходими за погасяване на бондове излизащи на 19 май.

Естествено, обявените драконовски свивания на разходите предизвикаха изблик на насилие в страната, с понесени човешки жертви. Веднага разбрали за тези събития, пазарите истински се ужасиха, тъй като на всички е ясно каква вакханалия от протести ще настане в хода на практическата реализация по приетата от парламента програма за „строги икономии”.

Новината за вероятното ограничаване на кешовите обороти доуби пазара, след което процесът стана неуправляем.

Доходността по гръцките облигации не падаше под 12-15% годишно. Веднага след това 10-годишните ирландски и португалски бондове започнаха да носят повече от 5%, докато пък при германските книжа, които бяха възприети от инвеститорите като най-безопасния актив, се стигна до исторически минимум от около 0,5% годишно.

Понижаването на гръцките рейтинги принуди ЕЦБ да отмени собствените си ограничения по рейтингите за облигациите, приемани като обезпечение по кредитите, но това направи самата процедура по избор на активи абсурдна.

В отчаянието си гръцките власти се обърнаха към инвестиционната банка Lazard за съвет по реструктуризация на дълга, т.е. всъщност те поискаха от банката да ги консултира по евентуално обявяване на суверенен банкрут.

На пика на всеобщия страх тръгнаха съвсем нелепи слухове: например говореше се, че Испания иска от МВФ отпускането на 280 млрд. евро. Премиерът Сапатеро бълваше змии и гущери по адрес на паникьорите, активно помагайки си с най-изисканите иберийски псувни, но това не му помогна твърде много.

В своя ежегоден доклад агенция Moody`s констатира фундаментално лошото състояние на португалските финанси, обяснявайки, че при благоприятно развитие на събитията е възможна само стабилизация, но по-реален е негативният сценарий, което ще принуди да се пристъпи към орязване рейтингите на страната от Иберийския полуостров.

Според слуховете, другата агенция,S&P, усилено разглежда възможността за намаляване рейтинга на Италия.

Като обобщение може да се каже, че ударите следват един след друг.

В такива условия даже на не твърде засегнатите от паниката страни ще им се наложи да са по-внимателни. Така например, опасявайки се от рязко нарастване на доходността по своите облигации, щатската хазна реши да намали по-рано планирания обем за предлагане в идващата седмица, което не се бе случвало от май 2007 година.

Естествено, еврото рухна - откривайки седмицата с 1,3360 спрямо долара, към вечерта на четвъртък то се търкулна до 1,2520, губейки по този начин 6,3% от стойността си за непълни четири дни.

За няколко дни канадският и австралийският долар загубиха също толкова, но главен победител стана не зеленият гущер, а йената: във вторник за 1 долар даваха 95 йени, а към четвъртък вечер курсът падна до 88 – повече от 7% за два дена.

Курсовете на по-горе споменатите валути-рекордьори (с обратен знак) към йената, загубиха за две денонощия 12-13% - нищо подобно не се бе случвало от паметната паника в началото на септември 2008 година.

В петък нещата леко се нормализираха, благодарение решението взето от Банката на Япония за изливане във финансовата система на 2 трлн. йени (22 млрд. долара) свежа ликвидност. Все пак трябва да се помни, че всички тези потъвания и последващите ги обратни V-образни обръщания, означават като минимум поне последващо връщане към по-рано достигнати низове.

Събудиха се и фондовите пазари – и то как?

В предишния седмичен обзор споменах, че твърде дълго продължилият оптимизъм означава рязко пропадане при поява на сериозен негативен фактор. Оказа се, че тези опасения се реализираха твърде скоро във времето.

Да опитаме да си обясним механизма на такъв род събития, тъй като те не се случват за първи път.

Да си представим, че благоприятният финансово-икономически фон е породил оптимизъм, отразяващ се в ръста на определен пазар. Спекулантите купуват активи, а след определено нарастване фиксират печалба, тъй като добре знаят, че оптимизмът не е вечен.

На такъв пазар постоянно присъстват и желаещи да продават, и такива, готови да купуват – участници закрили преди това позиции, готови в случай на благоприятно движение на цените отново да се върнат към покупки.

Подобно положение на нещата създава ситуация на постоянно „поемане на инициатива” – даже локална негативна новина, предизвикваща рефлекторни продажби, не обръща тенденцията: идвайки на себе си, участниците решават: „Е, и какво? Текущи неприятности е имало и ще има винаги, но като цяло макроикономическият фон както и по-рано е благоприятен, всичко лошо е зад гърба ни, така че може смело да се връщаме в играта” – и нова вълна от покупки качва пазара към нови върхове.

Това е добре позната професионална картина – по време на силен и здрав тренд локалните спадове в цените, заради краткосрочни негативи, се преобръщат пред очите ти: на графиките динамиката на цените изглежда като устойчив ръст, временно задържан от краткотрайни резки снижения, отново преминаващи в повишение.

Съвсем различна картина възниква при тотален шизофреничен оптимизъм, предизвикан основно от пропаганда, а не от фундаменталното здраве на икономиката.

Перманантният шум на агитацията създава атмосфера на превъзбуда, въвличаща в спекулациите „балъците” (да си припомним знаменитата легенда за ваксаджията на Дж. П. Морган през 1929 година) – последните обикновено са внимателни, затова влизат на пазара, когато той сериозно е нараснал, защото вече готовите да клъвнат не са в състояние повече да търпят зрелището на отплуващите, лесни за спечелване пари, особено когато наоколо свирят фанфарите, призоваващи към действие.

Именно така се получи и този път – основният ръст от низовете на 2009 беше осъществен със силите на единичните институционални спекуланти и едва, когато Dow нарасна с повече от 1,5 пъти и прескочи над 10000 пункта, широката публика най-накрая не издържа и започна да купува, като особено активен този процес стана в околностите на 11000.

Но атмосферата на масова превъзбуда, заедно с непрофесионализма на новите купувачи поражда опасна доминанта от алчност – измъчвайки се от „твърде късното” влизане на пазара и „огромната недополучена печалба” в началото на ръста, масовата публика почти не фиксира печалби по позициите си.

Тя само купува и купува, стремейки се да навакса изпуснатото, но в такъв случай всички са потънали до уши в покупки. По друг начин казано, при това подреждане, почти липсват бъдещи купувачи, чакащи в засада, а това означава, че в случай на рязко движение надолу липсва масово „подпиране” нагоре.

Заради това, внезапната корекция напомня пожар: „балъците” изпадат в паника, истерично фиксирайки загуби или (ако са успели) мини-печалби, което още по-силно дърпа цените надолу.

Ако пък при много купувачи са открити свръхголеми позиции, то при сериозно падане те, освен това, се сблъскват и с дефицити по гаранционното си обезпечение (т.н. „маржин кол”): брокерите принудително затварят позициите им, т.е. излизат на пазара с големи заявки за продажба, превръщайки падането във вертикално пропадане.

В целия този спектакъл публиката играе ролята на АЛЧНИЯ БЕЗУМЕЦ, летящ на вълната на безразсъдната еуфория и успяващ само да иска „още, още, още”, докато не се окаже погребан под планина от посипала се върху главата му виртуална печалба. Тогава се чува само един вик „стига толкова”, но междувременно златото се е превърнало в парчета от разбит порцелан.

Точно това се случи на 6 май, когато пазарът беше обхванат от паника. Към 21:50 часа (наше време) индексът Dow Jones се свлече с 1000 пункта и въпреки, че след това в много банки и фондове се включиха програмите за автоматични покупки, бързо връщайки индексите от низовете, като цяло картината на пропадането изглежда впечатляваща – за 3 дни пазарът компенсира половингодишен ръст.

Веднага се появиха опити за оправдаване на случилото се (как така: в разгара на оптимизма - и такова подхлъзване!), тъй като на пазара цареше пълен хаос: акциите на солидни фирми като Procter & Gamble и 3M се спряха на неподхождащи за имената им равнища, а голямата консултантска компания Accenture за миг се обезцени от 40 и нещо долара за акция до 1 цент.

Обаче, разследването показа, че никакви технически сривове в системите на NYSE и NASDAQ не е имало, въпреки че последната все пак реши волунтаристки да анулира всички сделки, довели до падането на определени акции с 60% и повече.

Заговори се за грешка на трейдер от Citigroup, който уж объркал милион с милиард, но всичко това по никакъв начин не обяснява едновременното падане на всички акции, а не на отделни книжа или поне сегменти от пазара.

Затова най-вероятно става дума именно за масов маржин-кол, превърнал се в бич за пазарите в последните 10 години: през април 2000 година бе фиксиран първи такъв случай, дал началото на стремително падане на акциите, след безумния ръст на доткомите в края на 90-те. И сега в редицата от подобни епизоди се добави новият „черен четвъртък”.

Последният, разбира се, засегна и стоковите борси: ако в началото на седмицата петролът от тип Brent нарасна почти до 90 долара за барел, заради общия натиск на паричната емисия и взрива на петролната платформа на British Petroleum в Мексиканския залив, то към четвъртък той падна до 77. Американският сорт WTI се продъни от 88 до 75. Промишлените метали слязоха с 15-20%, а никелът – даже с 25%.

Затова пък златото, което първоначално уплашено се провали до 1155 долара за унция, след това рязко подскочи и достигна 1211 – скъпоценният метал бе възприет от пазарите като най-добрия актив-убежище.

В сянката на тези събития останаха централните банки: норвежката и австралийската вдигнаха лихвите с 0,25% (съответно до 2,00% и 4,50%), а китайската за трети път през тази година повиши нормата по задължителните резерви, вече достигнала 17,0% за големите банки и 15,5% за средните и малките.

ЕЦБ остави процента си без промяна, а чешката централна банка намали ставката с 0,25% до 0,75%. Резервната Банка на Нова Зеландия даде да се разбере, че през юни ще започне втвърдяване на паричната политика.

Пазарните страсти отхвърлиха на периферията икономическите новини – впрочем последните не се променят кой знае колко в последно време.

В Австралия инфлацията настъпва на всички фронтове – аналитиците бяха същисани от отчета за цената на жилищата: в края на първото тримесечие те са нараснали с 4,8% спрямо октомври-декември и с 20% (!) спрямо януари-март 2009 г. Нарастването на цените (особено на базовите стоки) принуди правителството в Австралия да предложи въвеждането на нов данък върху свръхдоходите на добиващите компании в размер на 40% от печалбите на корпорациите от сектора.

Чиновниците от индийското Министерство на финансите съобщиха, че отчетът по БВП за първото тримесечие най-вероятно ще покаже ръст от 8,6% за година. Това е максимум от края на 2007 година, който кара властите активно да се борят с прегряването на икономиката и инфлацията.

През април активността в строителния сектор на Великобритания нарасна, но работните места продължават да се съкращават.

Броят на одобрените заявки за ипотеки на Острова през март нарасна за първи път от ноември, но не успя да достигне до прогнозираните стойности и се оказа 2,5 пъти по-нисък от докризисния пик на 2006 година.

Чистото ипотечно кредитиране беше много слабо (пет пъти по-зле от прогнозите) – програмата за отстъпки при закупуване на жилище приключи, от което следва и невзрачната динамика. Чистото потребителско кредитиране също не радва.

Крайните цени на производител в еврозоната излязоха на плюс по годишна динамика, като на британските острови ръстът е къде по-мощен – през април годишният ръст по крайните стоки достигна 5,7%, а базовите стоки поскъпнаха вече с 13,1%.

От корпоративните новини можем да отделим новината за намерението на британския застраховател Prudential да продаде европейския си (който е вече на 160 години) и американски бизнеси, заради придобиването на азиатски такъв – някои наблюдатели смятат, че скоро в Азия ще се пребазира и щаб-квартирата на компанията. Дали това е тенденция?

В Щатите увеличението на работните места достигна до 290 хил. след 230 през март, но въпреки логиката нивото на безработица не пада, а напротив нараства от 9,7% до 9,9%.

Отговорът на гатанката се крие в екзотичните методики на Бюрото по трудова статистика на САЩ. То жонглира с числеността на работната сила, като ту я увеличава, ту намалява със забележими стойности, от където идват и странните колебания.

Обзорът на работните места има още редица съмнителни моменти. Например, тук се включва немалък брой, който „би трябвало” да е създаден съгласно математическия модел на Министерството по труда. Реалността на моделите се изяснява по-късно – например днес се оказва, че през 2009 година истинските значения са били завишени с 1,5 млн., така че няма голям смисъл да се вярва на представените нови числа.

Затова пък, реалните показатели са печални: средната и медианната продължителност на времето прекарано в статус на безработен нараснаха през април до нови рекордни максимуми. Същото се случва с дела на тези незаети, които не могат да намерят работа повече от половин година – такива са вече 45,9, т.е. почти всеки втори.

Първичните молби за помощ при безработица станаха по-малко (но съвсем с малко). За сметка на това общият брой на получаващите помощи расте, но не по основните раздели: сега бенефициери по редовните планове са 4,6 млн. срещу 6,2 млн. преди година, а по разширените и екстрени програми – 5,5 млн. срещу 2,3 млн. Сумарно се получава ръст от миналогодишните 8,5 млн. до днешните 10,1 млн. човека. Последната величина е най-голямата от месец декември, т.е. в действителност трендът за ръст на безработицата усилено прави опити да се възобнови.

image 

Източник: Министерство по труда на САЩ

Впрочем, още едно следствие от масираната обработка на масовото съзнание, от страна на позитивната пропаганда (освен навлизането на фондовия пазар), стана и увеличението на частните разходи при стагниращи доходи – нормата на спестявания падна до 2,7% обещавайки нови беди. както през 2008-09 (т.е. последващото рязко срутване на частното търсене), при първите признаци за отрезвяване на хората.

Натискът над банката Goldman Sachs продължава – агенция Fitch заплашва да намали рейтинга й, клиентите също напират. От своя страна, шефовете на финансовата институция решиха да се измъкнат, чрез извънсъдебно споразумение, от повдигнатите обвинения.

Говори се, че от ситуацията иска да се възползва бившият министър на финансите Хенри Полсън, мъчещ се да седне на стола на сегашния шеф Лойд Бланкейн и отново да поеме кормилото като първи човек в Goldman Sachs.

Ударите, към доскоро емблематичната институция, се сипят един след друг, а изпълненията понякога добиват анекдотична форма – даже сомалийските пирати, усетили накъде духа вятърът, заявиха пред американския съд, че видите ли, и те са работили за „тлъстите котараци”, атакувайки само тези морски съдове, на които „банката има зъб”.

 




Гласувай:
8



1. анонимен - Six sigma
10.05.2010 12:11
Алекс, закъсняваш:) Вече запладни, а все още не си изложил "коментарите" си. Може би работиш?
цитирай
2. анонимен - Уважаеми г-н Хитов
10.05.2010 15:26
Към вашия анализ няма какво да се добави, освен, разбира се, леко недоверие към част отизводите ви, защото днешния пазар май ги опроверга.
Какво имам предвид :
- както и се счупиха борсите в края на миналата седмица, така днес (понеделник) , след безпрецедентното 11 часово заседание на финансовите министри какво излезе - Европа "позеленя" като циричките са в цели проценти, а не с нуличка отпред.
- петролът също хукна да "позеленява" и според мен няма да се спре преди цифрата 83.

Това, с което съм категорично съгласен е, че на Голдман сакс трябва да им се свият юздите (от кога прокламирам по-строги регулации).

Относно това, какво казват рейтинговите агенции - разбрали сме се отдавна - доверие никак (особено като дадоха ААА на Лемъните ден преди фалита).

А иначе - благодаря за данните - това, което за вас е негативно (например спада на безработицата в САЩ, "зеленото" в броя на кредитите във Великобритания и т.н.) за мен е ясен знак, че нещата вървят на подобрение.

поздрави

до 1. ами трябва да се изкарва - не само за хляб и за сирене трябва, и за кашкавал, че и за луканка)))) (не е почивен ден, не мога да вися все в блога)))))))))
цитирай
3. анонимен - анонимен от Чикаго
10.05.2010 20:24
Здравеите гн Хитов,имах пролеми с интернета през уикенда.
Предложението за "Задочни репортажи от Чикаго" определено е интересно.Не ме бива много в литературата/ чукча читчтел,не писател/,но като обмен на мнения смятам че си заслужава.Ще Ви пиша на и -меила.

Във връзка със статията по- горе, моля ви да изгледате клипа на Макс Каизер,които ви предлагам http://www.youtube.com/watch?v=Dvs9qUOIvks&feature=player_embedded Макс обяснява механизмите на манипулиране на фондовите пазари/ на 6ти маи/, но да си призная детаилите ми убягват.За вас ще е лесно защото сте специалист в тази област.За мен главното е че фондовите пазари са абсолютно манипулирани чрез компютер треидинг,в полза на големите финансови акули, и т.н. фри маркет капитализъм е една илюзия за " балъци", които вярват в добрата фея
цитирай
4. krizata - Здравейте блогъри,
10.05.2010 21:35
Както виждате от постинга по-горе, вчерашният ми "работен ден" продължи до 3:30 сутринта, заради което днес това изби в страшна нужда за сън и други неприятности.

Благодаря Ви за активното посещение на сайта, но по-рано от утре вечер няма да съм адекватен да водя кореспонденция - все пак съм само един инвалид, а дори и аз самият не искам, понякога, да се съобразявам с този прост факт.

Поздрави!
цитирай
5. анонимен - Злато
10.05.2010 22:52
Какво е общото между Ленин, Хитлер, Мусолини, Мао Дзе Дун и Рузвелт? Забраняват частното притежаване на злато.

Информацията е от книгата "Конспирацията срещу златото" на частния банкер Фердинанд Липс.
http://dilok.net/modules.php?name=News&file=article&sid=64
цитирай
6. krizata - До 5,
11.05.2010 20:25
В Америка златото е забранено за частно притежание от 1933 до 1975 г.

Поздрави!
цитирай
7. krizata - До Алекс,
11.05.2010 20:32
Алекс, няма спад на безработицата, за съжаление, напротив - публикуваната графика показва, че нараства броят на получателите на помощи по допълнителни програми (тъй като сроковете по помощите за безработица изтичат за все повече бенефициенти).

Петролът ще тръгне надолу, за да подкрепи американските производители, чиито разходи вече са с 1/3 по-големи от преди година. Очевидно, е че парите (кредити) не могат да достигнат до реалния сектор чрез банковата система.
цитирай
8. krizata - до 3,
11.05.2010 20:36
Българино от Чикаго,
очаквам Вашите репортажи!
Пращайте суровите материали, другото оставете на мен.
И не забравяйте да предложите псевдоним, ако не желаете името Ви да излиза!

Поздрави!
цитирай
9. tomcat - Не разбирам нищо от икономика и ф...
11.05.2010 20:43
Не разбирам нищо от икономика и финанси,скаран съм със всичко свързано с числа,но знам едно единствено нещо!Световната банка и МВФ са нещо като световни финансови терористични организации банкрутиращи цели държави с безумните им лихви и изисквания за заеми!
цитирай
10. krizata - Уважаеми tomcat,
11.05.2010 21:06
Двете институции са нещо като външните банки на САЩ, чрез които се гарантират интересите на последната.
Създадени са след Бретън-Уудс, когато се въвежда златно-доларовият стандарт.
През 1971 г., след като Америка банкрутира, златния еталон е отменен. Остава доларът.
цитирай
11. tomcat - По-скоро се гарантират интересите ...
12.05.2010 02:47
По-скоро се гарантират интересите на шепа глобалистки банкери централизиращи власт и ограбващи обикновяните хора.
цитирай
12. krizata - до tomcat,
12.05.2010 08:52
Така е било винаги в човешката история. А Вие какво тяхно поведение очаквате?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826124
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев