Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 12:57 - Намираме се по средата от началото на края!
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1858 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 20.07.2010 13:16


Някои бележки по икономическата ситуация към 19.07.2010

Европа:

- През изминалата седмица ситуацията с европейската криза най-добре беше охарактеризирана от министъра на икономиката и финансите на Франция Кристин Лагар, която леко перифразирайки Чърчил, отбеляза: „Намираме се по средата от началото на края”.

- Външнотърговският баланс на еврозоната през май неочаквано се оказа по-слаб от всички прогнози и въобще най-лошият от зимата на 2008/09 година. Освен това рязко отслабнаха балансите по текущите операции на Великобритания за януари-март и на Франция за май.

- Британските власти пресметнаха размера на всички държавни задължения, включвайки скритите (дълговете на пенсионната и социалната системи и т.н.) – общата сума се оказа 4 трлн. фунта стерлинги, което е 4,5 пъти повече от формалния дълг на страната.

-Адам Полсън, член на ръководството в Банката на Англия, шокира екпертите, заявявайки, че Великобритания „може да се върне към рецесията”.

- В Испания набира сила бюджетната криза – една трета от общините живеят с дефицити, така че към края на годината могат да възникнат сериозни проблеми с изплащането заплатите на бюджетниците. Особено зле е в Андалусия - автономията с най-голямото население в страната. Според El Economista 5% от градовете вече са прекратили плащанията за комунални услуги.

- Банките на Испания също са в трудно положение – през юни те са заели от ЕЦБ 126,3 млрд. евро, което не е просто максимум от началото на функционирането на еврозоната през 1999 година, но и скок с 47,5% спрямо май и 78,6% - спрямо юни 2009 година.

- През юни френската търговия на дребно се е свила с 1,0% за месец и с 1,3% за година.

- Германците продължават да мътят водата – сега пък, по данни на Der Spiegel, те искат да учредят някакъв си „Берлински клуб”, който да провежда „контролирани банкрути” на неплатежоспособните страни от еврозоната.

- Регистрацията на нови автомобили в еврозоната през май се е свила с 11,0% за година (в т.ч. в Германия – с един път и половина).

- New York Times пусна обширна статия, където се предоставят сухи данни за банковите дългове, подлежащи на рефинансиране (или връщане) до края на 2012 година: като цяло в света сумата е равна на 5 трлн. долара, от които 2,6 трлн. се падат на Европа и 1,3 трлн. на Щатите.

Китай:

- Тук паричните агрегати забавят нарастването си: годишният ръст на М1 през юни е бил 24,6% спрямо 29,9% през май; М2 – 18,5% спрямо 21,0%. През юни китайските банки са отпуснали нови кредити за 600 млрд. юана, което е един път и половина по-малко, спрямо година по-рано. Все пак, трябва да се отбележи, че кредитното напомпване в КНР от началото на кризата вече достигна феерическата величина от 2,5 трлн. долара (1 трлн. = 1000 млрд.).

- Симптоматично е, че през април-юни валутните резерви на Китай нарастват едва със 7,2 млрд. долара, което е най-лошият резултат за последните 11 години наблюдения.

САЩ:

- По данни на проучване, направено от ABC News и Washington Post, 60% от населението не вярва в способностите на Обама да управлява ефективно страната, а през ноември идват избори.

- Протоколът от последното заседание на ФЕД показва, че централната банка е започнала да възприема перспективите пред местната икономика по-песимистично.

- Според Националната федерация на независимия бизнес, през юни индексът за оптимизма на дребния бизнес е паднал спрямо май.

- Чистият приток на чуждестранни средства в американски дългосрочни ценни книжа е паднал под дефицита. Симптоматично е, че се свиват портфейлите на Китай и Япония (с 32,5 и 8,8 млрд. долара съответно).

- През юни падат цените за износ и особено тези по вноса. Намаляват потребителските цени и крайните цени на производител – както навсякъде, прекратяването на стимулите разкрива слабостта на частното търсене, което дърпа икономиката към дефлационно свиване.

- Потребителите са мрачни: юлските изследвания на IBD/TIPP, на Мичиганския университет, ABC News и Washington Post показаха забележимо влошаване по всички направления – пазара на труда, личните финанси, състоянието на икономиката и нейните перспективи.

- Деловите продажби през май са се съкратили с 0,9%, а тези на дребно – с 0,5%. Най-зле е при автоконцерните – изригването на търсенето (заради стимулите) приключи, и унинието се завърна.

- Бюджетният дефицит се съкращава – за 9-те месеца на финансовата година той е преминал 1 трлн. долара, но това все пак е по-малко, спрямо година по-рано. Обратната страна на медала е отбелязаното по-горе намаление на частните разходи, ако пък бюджетът се балансира, тогава рухването на съвкупното търсене е гарантирано.

- Извършена е проверка по неотдавна финиширалите „стимулиращи привилегии” за купувачите на жилища: 19,3 хил. човека са получили помощ, но въобще не са купили жилище, като сред тях дори са били деца до 18 години, включително четиригодишно мъниче, но тогава властите са се направили на невиждащи.
2,7 хил. човека са купили жилище след предвиданата дата, но са получили помощ със задно число – и пак никой не е забелязал. Пари са получили и 1,3 хил. затворници (в т.ч. 241 доживот).
Накрая 87 служители от самата Служба по вътрешните доходи също са си направили подарък, чрез незаконно отпусната за тях помощ.
И даже това разпиляване на долари не е помогнало – след приключването му продажбите на жилища рухват!

 

 



Тагове:   Началото,   намираме,


Гласувай:
3



1. анонимен - Бай Милан
20.07.2010 16:59
-" Чистият приток на чуждестранни средства в американски дългосрочни ценни книжа е паднал под дефицита. Симптоматично е, че се свиват портфейлите на Китай и Япония (с 32,5 и 8,8 млрд. долара съответно). "

Преди няколко дни в Нета изтече новината че Китай създава своя рейтингова агенция, която на свой ред понижава кредитния рейтинг на САЩ и Европа от 3А на 2А
Гн Хитов, бихте ли коментирали това?
Смятате ли, че Китай ще продължи да (не)изкупва Американски Въшен дълг съобразно оценките на своята собствена рейтигова Агенция?

Благодаря
цитирай
2. krizata - Бай Милане,
20.07.2010 17:58
Тази китайска рейтингова агенция Dagong е по-скоро PR-мероприятие, което едва ли ще предизвика някакви сериозни последствия върху решенията на банките, кредитиращи стопанските субекти!
Предназначението на рейтинговите агенции е да определят кой е свой и кой чужд, за да могат банките да се ориентират на кого по какви лихви (цена) да отпускат кредити. Сега, когато кредитната система е в колапс, появата на тази китайска рейтингова агенция няма какво да промени особено!
И въобще положението на Китай в момента не е никак розово, въпреки че се правят неистови усилия нещата да се заглаждат. Това се дължи на факта, че в последните десетилетия Китай се вгради в системата за разделение на труда, контролирана от САЩ и азиатците изцяло зависят от последните за реализация на произведената продукция.
Миналата година пусках постинг: "Китай - световна работилница, но само дотук". Ако ти е интересно прочети написаното там!
Поздрави!
цитирай
3. анонимен - Намираме се по средата ...
22.07.2010 09:17
Не е ли възможно Китай да излезе /до известна степен/ от "системата на разделение на труда, контролирана от САЩ" като увеличи вътрешното си потребление? Все пак това е най-многолюдната страна в света с население с доста нисък среден стандарт.
цитирай
4. krizata - до 3,
22.07.2010 10:39
Сигурно би могло, но това изисква поне две десетилетия работа в тази посока. Тук не става въпрос за еднократен акт, чието приключване да е възможно в рамките на 2 до 5 години!
Като че ли Китай пропусна момента да изгради вътрешен пазар през деветдесетте години на 20-ти век и днес влакът май е изпуснат! Да видим!

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826396
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев