Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 22:25 - Прогноза за перспективите пред българската икономика и общество през 2011 година
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 9999 Коментари: 17 Гласове:
8

Последна промяна: 22.01.2011 02:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След бурната откъм негативни събития 2010 година, очакванията за настоящата 2011 не са по-оптимистични. И това не се дължи на злия дух на едни или други сили или персони, управляващи социално-политическите тенденции в страната, а на обективни фактори, предизвикани от кризисните процеси в глобален мащаб, които примесени с хронично сбърканата икономическа политика (или липса на такава) на всички досегашни правителства на прехода, поставят страната пред поредните за преодоляване най-сериозни изпитания за последните двадесет години.

От чисто практически аспект, противоречията в елитните бизнес-групировки (чиито представители са парламентарните политически партии) ще се задълбочават, поради съкращаването на финансовите потоци, предизвикано от свиването на деловата активност и свързаното с това намаляване на полагащото се парче от баницата. Действително, допреди две-три години, в условията на непрекъснато увеличаващи се възможности (спекулативни) за нарастване на благосъстоянието, характерни за нашата бързоразвиващата се кредитна икономика, имаше достатъчно ресурси за всеки, който претендираше да играе някаква роля в родния бизнес.

Точно първите наченки за ограничаване на тези потоци бяха този катализатор, който на последните парламентарни избори отпуши всеотдайната любов от страна на предприемачеството към всички нововъзникнали формации. От друга страна, обвиненията към „дяволите от тройната коалиция” бяха именно за това, че са обсебили всички капиталови потоци, тъй като видимостта за причините за пресушаване на кранчетата все още не беше така очевидна. Сега, когато трябва да получат заслужените си дивиденти, спонсорите на властта вече не желаят да се интересуват от макроикономически съображения и нервността им избива все повече в разразилите се скандали между отделните фракции в управляващата партия.

За съжаление на родния бизнес и на неговите водещи представители, страната ни е поставена в условия, които не предполагат осъществяването на приоритети от изгода за националния капитал, в ущърб на глобални сили и тенденции. По тази причина макро средата за правене на бизнес ще притиска все повече родни стопански агенти, пред които все по-реално ще изплува призракът на предстоящите фалити, при това за цели сектори и свързаните с тях съпътстващи дейности.

България е част от Евроатлантическата общност, където заема незавидното положение на второстепенна туристическа дестинация, както и страна с наченки на селско стопанство, което сравнено с мащабите отпреди десетилетия изглежда като бледа сянка на минали възможности за развитие. Единственият ценен експортен продукт на държавата остана живата й плът под една или друга форма – от магистрални проститутки до супер гениални учени в различни области на знанието.

Превръщането на България в моноструктурно стопанство, въпреки съпротивата на обществото, е обективна тенденция, която беше движеща сила в преструктурирането на икономиката, при адаптирането ни в рамките на европейските мега образувания.  В този активен процес решаващо значение имаше формирането и пълноценното функциониране на компрадорска политическа класа, осигуряваща безпрекословно доминиращото положение на глобалните пред чисто национални приоритети. Кризисните процеси дават шанс за промяна на тази тенденция. Друг е въпросът ще се акумулира ли достатъчно добре мотивирана народна енергия, която да поеме отговорността за извършване на стратегически промени в националните приоритети.

Кредитната икономика от последното десетилетие, създаде надути до пръсване балони в някои сектори, като най-очевидна беше тази тенденция за строителството, получило несъразмерно голяма тежест в общата икономическа структура. Това доведе до грешни сигнали за бизнеса, който инвестира твърде големи капитали, воден от конюнктурните сигнали на пазара. Днес, след настъпилото отрезвяване, се оказва, че огромни производствени мощности в строителната сфера остават без каквато и да било перспектива за по-нататъшно приложение, което в близките години ще доведе до многобройни фалити, конфликти и чисто човешки трагедии.

До известна степен обществото е готово да приеме такава диагноза, имайки предвид, че дълго време то беше манипулирано в посока сляпо възприемане на пазарните закони. Друг е въпросът, че неизбежните негативни последици от случилото се окончателно ще изхвърлят държавата ни от семейството на индустриалните нации и ще ни запокитят за неопределено дълъг период сред страните от третия свят.

Държавите, които доскоро се учеха от нас, и които наричахме развиващи се – Турция, Китай, Бразилия, Индия и др. уверено ни задминават по всички показатели, измерващи динамиката на развитие. Световните капацитети също все повече обръщат поглед именно към тази група страни, с надеждата за намиране на „локомотива”, който ще е способен да изтегли световната икономика от блатото на кризата. Преди няколко дни експертите на МВФ се изказаха именно в този дух, въпреки че оценките им се базираха на съвсем погрешни предпоставки за причините и механизмите на кризата.

Разглеждайки глобалните процеси в тяхната неразривна връзка, си струва да се обърнем към фундаменталните анализи на тези учени, които още преди десетина години предвидиха днешните събития. Така например, в своята прогноза за 2011 г. Михаил Хазин предрича скорошно преминаване към дефлационен сценарий, за разлика от проинфлационния, който е в ход в момента. Оценките на най-големия световен капацитет по кризата не са случайни.

С цел да спрат самопроизволното срутване на стопанството си, американските парични власти бяха принудени да пристъпят към непрекъснато вливане на парични ликвидности, които за последните години достигнаха до няколко трилиона (1 трлн.=1000 млрд.) долара. Годишно това означава около 8-12% от общия БВП на САЩ, число напълно съпоставимо със срутването на частното потребление на домакинствата им за същия период. Поемането от страна на държавата на все по-голяма част от крайното потребление вече влиза в противоречие с устоите на американското общество, възпитано в духа на пълния приоритет на частната инициатива пред държавното вмешателство.

Проблемът в целия този процес е, че прясно напечатаните долари трудно си пробиват път до реалния сектор, което неизбежно поставя въпроса за по-нататъшната съдба на гигантските парични потоци, ненамиращи приложение в производствени проекти с разумни перспективи за печалба. Алтернативата за тяхното приложение е хвърлянето им на суровинните и продоволствени пазари, което вече се случва, резултирайки в рязко поскъпване на храните, металите и горивата.

В развиващите се страни повече от 70-80% от разходите на домакинствата се насочват към продукти, осигуряващи непосредственото изхранване и тези грамадни поскъпвания (100% и повече) вече директно бият по бюджетите на милиарди жители на планетата. Първият пример за спонтанни гладни бунтове вече е пред очите ни (Тунис). Никой не смее да предвиди следващия, но е очевидно, че интересното тепърва предстои.

Връщайки се към същия този реален сектор, можем с просто око да установим, че скоро цените на постъпващите суровини ще станат непосилни за производителите и това в съчетание с все по-свиващото се съвкупно търсене неминуемо ще доведе до масови фалити на голяма част от компаниите, опериращи в производствената сфера.

Оттук ще последва неизбежният дефлационен шок, вследствие на фалитите, нарастващата безработица и срутването на жизнения стандарт на по-голяма част от средната класа в развитите икономики на съвременния свят. Този дефлационен сценарий на протичане на събитията ще постави редица въпроси пред всички стопански агенти, тъй като той ще ги сблъска с абсолютно непозната до момента ситуация. В последните тридесетина години бизнесът по света функционираше в условия, гарантиращи постоянна ликвидност, неограничено кредитиране и непрекъснато разширяващи се пазари (за сметка усвояването на териториите, контролирани от бившите социалистически страни).

Днес еуфорията приключва и в хаоса на всеобщата паника силните във веригата от системата за международно разделение на труда ще направят всичко възможно, за да оцелеят за сметка на по-слабите елементи. За наше съжаление ние сме сред тези, които първи ще бъдат жертвани, след като преди години доброволно поставихме глава на дръвника. По-конкретно това ще се изразява в по-нататъшно обезкръвяване на стопанството ни, включително чрез изтичане на капитали, осигурено благодарение наложеното ни законодателство в данъчната и бюджетната сфера. Процесът несъмнено ще е болезнен, включително и за посредствената ни политическа класа, която искрено е убедена, че властта й е дадена за осигуряване както на себе си и близките си, така и на наследяващите я поколения.

Но това напълно се вписва в общата нагласа за индивидуално спасение, владееща палитрата на българската обществена действителност в последните две десетилетия. Докато народът не осъзнае, че БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА ВСЕКИ ПРЕМИНАВА ПРЕЗ УСПЕХА НА ВСИЧКИ, нищо не може да бъде променено към по-добро. Ако това бъде разбрано, тогава непременно ще се намерят хората, които да претворят в действителност въжделенията на мнозинството български граждани.

В противен случай само ще хълцаме пред поредното разочарование и ще пълним негативните статистики за най-нещастните нации по света. А дотогава мерило за успеха ще бъде успешната емиграция в странство, за ужаст и завист на тези, които остават в тресавището на ужасяващата българска действителност.




Гласувай:
8



1. minchomin - Г-н Хитов, все още си мисля, как като ...
17.01.2011 23:14
Г-н Хитов, все още си мисля, как като научни работници и преподаватели обяснявате на студентите, че съвременните научни методи за управление на икономиката и финансите действат положително върху живота на хората? Практиката показва, че едното и другото нямат нищо общо.
цитирай
2. krizata - Изключително точна оценка за пъ...
17.01.2011 23:31
Изключително точна оценка за пълния хаос в икономическата теория по света!
Паниката е пълна, тъй като практически нито една прогноза на официалните икономисти не се сбъдва!
Както и Вие нееднократно се изтъквали - необходима е принципно нова парадигма за организация на икономическите отношения.
Поздрави!
цитирай
3. minchomin - 2. krizata - Изключително точна оценка за пъ.
18.01.2011 00:00
Колкото по навреме се признае и приеме тази истина от научните среди, толкова по-добре за всички. Поздрави и от мен!
цитирай
4. krizata - Малко са хората от икономическата ...
18.01.2011 00:05
Малко са хората от икономическата наука, които се занимават със строго научни изследвания. По-голяма част от общността безвъзвратно се е вляла в бизнеса. Оцеляване!
цитирай
5. rakurs - Ако Китай се забави
18.01.2011 11:15
и се нагълта с доларови метастази ,всички теории няма да са ни от полза.Малък балон -малък гръм, глобален балон-глобално бум.А за нас ,ако не вложим всички усилия в изхранването на населението и в двата случая сме потърпевши.Според мен приоритет е физическото оцеляване,защото ние не сме фактор в глобален план.Близостта с глобалните валути ще предизвика бързия и продължителен срив.
цитирай
6. krizata - Често се преувеличава ролята на ...
18.01.2011 11:28
Често се преувеличава ролята на Китай за изваждане на глобалната икономика от кризата. Ето един постинг по въпроса:

http://krizata.blog.bg/politika/2009/10/09/kitai-svetovna-rabotilnica-no-samo-dotuk.412770
цитирай
7. rakurs - Всички са в кюпа
18.01.2011 13:16
Китай само е по-здрав.
цитирай
8. krizata - Последните тридесет години Китай ...
18.01.2011 13:53
Последните тридесет години Китай растеше благодарение на открития достъп до американските потребители, мярка предприета от САЩ за привличане на китайците в своята сфера за разделение на труда.
Без американските пазари китайците са обречени, а вътрешното потребление няма как да замести евентуалната загуба на задокеанския партньор.
цитирай
9. rakurs - ....
18.01.2011 14:42
До сега сътудничеството бе почти равнопоставено,но сега тези горещи долари карат Китай да бяга и желае да постави юана за световна валута,а той вече е световния производител което е показателно че няма да спасява света,а ще се възползва от конюнктурата.
p.s. Благодаря че споделихте за книгата на Адам Туз "Икономика на Третия райх".Едно бяло петно от миналия век.
цитирай
10. krizata - Да видим! Поздрави!
18.01.2011 16:18
Да видим!
Поздрави!
цитирай
11. krizata - Ердоган: Вече не сме покорен молител пред вратата на ЕС
18.01.2011 17:49

http://www.dnes.bg/redakcia/2011/01/18/erdogan-veche-ne-sme-pokoren-molitel-pred-vratata-na-es.109008
цитирай
12. wladimir - "Шпигел": "Пр...
21.01.2011 06:51
"Шпигел": "Продължаваме агонията на еврото"

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,735812,00.html


Стиглиц и Рубини: "Какво ни очаква през 2011?"

http://www.dailymarkets.com/stock/2010/12/28/state-of-the-world-2011-according-to-stiglitz-roubini/
цитирай
13. krizata - И Йордания въстана срещу правителството си
21.01.2011 20:48
http://news.ibox.bg/news/id_158682644
цитирай
14. shs1976 - Eдно древно китайско прклятие гласи:
23.01.2011 03:01
Проклинам те да живееш в интересни времена
Е не е ли интересно Днес, а утре май ще е още по интересно?
цитирай
15. krizata - Здравей Владо,
23.01.2011 13:56
Освен че сме източник на качествена и евтина работна ръка, ние като периферия сме и един сериозен ресурс за потребление на същите техни идеи и ноу-хау.

Това е само допълнение, а анализа ти, както винаги, е много точен и на място.

...Току-що имах включване при г-н Фъртунов - решението да участвам, индиректно беше продиктувано и от твоето мнение за предаването му.

Поздрави!
цитирай
16. krizata - Саркози предрече бунтове заради храните
24.01.2011 21:11
http://banks.dir.bg/2011/01/24/news7850268.html
цитирай
17. анонимен - Основни възможности
01.02.2011 01:54
В началото на 2011 г., за Р. България има две основни възможности: 1) Запазване на досегашната наследена държавна управленческа грешка и в резултат на това развитие на кризизни стопански процеси и 2) Чрез употреба на знания за Ресурси М премахване на досегашната генерална причина за криза.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3841648
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев