Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2011 15:01 - Светът се тресе
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 4122 Коментари: 9 Гласове:
116

Последна промяна: 20.03.2011 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(Нестандартен обзор на световните пазари за 14.03–19.03.2011)

Африка и Близкият изток

-      След като либийският вожд обиди френското си другарче на „психопат“ и си поиска обратно парите, дадени във времена на дружба, последното се фръцна и реши да покаже „кой сега е No 1“ – поредните бомбардировки за налагане на демокрацията по света започнаха и в това отношение действително можем да бъдем благодарни на нашите управляващи от последните две десетилетия, приели с отворени обятия нейните мисионери и спестили ни апокалиптичните ужаси на падащите снаряди.

-      Сомалийските пирати все по-активно се вписват в пазарната икономика – най-напред създадоха борса, а след това измислиха как да увеличат оборота на пленниците си: те обявиха отстъпки по откупите, ако последните се плащат по-бързо, освобождавайки по този начин място за нови отвличания – днешните петмесечни срокове в плен им се струват твърде продължителни.

-      Агенциите Fitch и S&P намалиха рейтинга на Бахрейн, S&P – само на Тунис;

Япония

-      На фона на трагедията след японското земетресение се намериха и циници, които коментираха ситуацията по странен начин: финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър, намекна, че не е задължително японците да продават американските ценни книжа, които държат, за да намерят пари за възстановяване; шефът на германския институт IFO Зин коментира трагедията в духа на „един конкурент по-малко“.

-      Централната банка се събра на екстрено заседание и разшири покупките на активи от 5 до 10 трлн. йени, обещавайки да ги увеличи до 40 трлн. към средата на 2012 година.

-      Правителството ще увеличи емисията на ценни книжа поне с 300 млрд. йени.

-      Индекът на Токийската борса се срути, обирайки само за два дни по-голяма част от следкризисните си ръстове. С цел избягване на паника, горната камара на японския парламент дори предложи затваряне на борсите. Все пак, впоследствие властите се отказаха от тази идея, а вместо това банката на Япония наля във финансовата система 60 трлн. йени (750 млрд. долара), което помогна да бъде спряно безредното пропадане.

-      Най-много от борсовите флуктуации пострада операторът на АЕЦ-а Tokyo Electric Power – за около час той се лиши от активи за повече от 1 трлн. йени, а акциите му паднаха до исторически минимум.

-      Moody"s оцени шансовете на Япония за възстановяването й след земетресението като оптимистични и не заплаши да понижи рейтинга й.

-      Предишното мощно земетресение в страната е през януари 1995 г. В следващите три месеца йената се качва с 20%, заради нарасналото търсене на пострадалите домакинства, бизнеса и застрахователите. Но икономиката на страната влиза в рецесия, заради което от пролетта на същата година местната валута започва да отслабва (помагат й и интервенциите) и скоро покрива целия предишен ръст. Сега се получава нещо подобно – в сряда-четвъртък двойката долар-йена достигна до 76, подобрявайки историческите низове от същата тази 1995 г. Нещата спряха дотук, след като на извънредно заседание на G7 се постигна договорка за съвместна интервенция на ФЕД, ЕЦБ, банките на Япония, Англия и Канада. Общите усилия докараха курса обратно до 82.

-      Появиха се и първите оценки за пораженията – според главния икономист на Barclays Capital Japan Морита, загубите от земетресението ще достигнат 15 трлн. йени или 3% от БВП.

САЩ и Канада

-      Състоя се поредното заседание на ФЕД – меморандумът беше по-оптимистичен в оценката си за икономиката и по-бдителен към инфлацията, гласуването премина при пълно единодушие – изглежда, ястребите не настояват за прекратяване на емисията, очевидно получили преди това съгласието на гълъбите за нейното завършване в уговорените срокове.

-      Moody"s предрича мрачни перспективи пред щатите и муниципалитетите на страната.

-      Балансът по текущите операции на САЩ за октомври-декември се е подобрил, но не толкова съществено, както се надяваше пазарът.

-      Притокът на чуждестранни пари в американски ценни книжа за януари се е забавил спрямо декември.

-      Цените по вноса са нараснали през февруари с 1,4% за месец и с 6,9% за година. Продоволствените стоки за последните 12 месеца са поскъпнали с 16% - рекорд за всички 34 години наблюдения.

-      Цените на производител растат с 1,6% за месец и 5,6% за година (реално 7,1%). Основно за това допринасят продуктите (+4,2%, максимум от ноември 1974 г.), а сред тях зеленчуците (48,7%). Ако се вземат предвид всички стоки, а не само крайните, то ръстът ще бъде 8,0% за година (а след корекцията, заради хедонистичния индекс даже 9,4%).

-      Потребителските цени не са толкова настоятелни, но те също започват да набират скорост – след увеличението от 0,4% през януари, те добавиха още 0,5% през февруари, така че годишната прибавка достигна 2,1% (реално не по-малко от 2,4%).

-      Пазарът на жилищата отново е в криза – бройката по новото строителство за февруари е полетяла надолу с цели 22,5% за месец, а разрешенията за строителство с 8,2%. Еднофамилните нови жилища са с 11,8% по-малко спрямо януари и с 29,4% отдолу спрямо февруари 2010 г.

-      Преизчислени на глава от населението или на 1000 домакинства, всички тези данни показват нови исторически минимуми.

image

Източник: Бюро за преброяване на населението в САЩ

 

-      Настроенията на потребителите от Bloomberg за миналата седмица не само, че не коригираха предишното срутване, но и го задълбочиха – скъпият бензин предизвиква лоши настроения сред американците.

-      В Канада натоварването на производствените мощности през третото тримесечие е нараснало до 76,4%, но само заради това, че показателят за предишното беше преразгледан надолу – от 78,1% до 76,2%. Още по-зле е в обработващия сектор, където преразглежданията са гигантски (от 81,2% до 76,8% - как е възможно нещо такова?), но дори и след това беше отчетено съкращение до 76,7%.

Европа

-      Търговският дефицит на еврозоната за февруари чувствително се разшири.

-      В Ирландия нивото на безработица за четвъртото тримесечие подскочи до 14,7%, което е максимална стойност от април 1994 г.

-      Същото се наблюдава и по Британия, където безработицата за ноември-януари е нараснала с 27 хил. (отново най-лоша динамика от 1994 г.), а официалното й равнище достигна 8,0%.

-      Настронията на потребителите от Nationwide паднаха до историческия си минимум.

-      Индексът на икономическите настроения в Германия от изследователския център ZEW леко се понижи за март, което се очакваше след мощното инфлационно напрежение от последните месеци и предизвиканата от него заплаха за монетарни рестрикции.

-      Окончателната оценка по индекса на потребителските цени за еврозоната през февруари съвпадна с предварителната – ръст от 2,4% за година срещу 2,3% през януари, 2,2% през декември и 1,9% през ноември.

-      Цените на германските производители са нараснали с 6,4% за година (максимум от 2008 г.).

-      По официални данни, цените на жилищата във Великобритания са се понижили с 1,4% за януари, спрямо декември, но годишната динамика засега е на плюс, макар и само с 0,5%. Ипотечната статистика също не зарадва.

-      Рейтингът на Португалия беше порязан от Moody"s с цели две степени.

-      Португалските власти са в паника – планът за строги икономии предизвиква масови протести и политически разпри. Пазарите са настроени мрачно: пласирането на държавни ценни книжа се оказа неуспешно – търсенето беше слабо, въпреки нарасналата доходност.

-      Властите в ЕС разшириха стабилизационния фонд и се съгласиха да намалят процентите, и удължат сроковете по изплащане на гръцките заеми. За тези „жертви“ на финансовата олигархия, от комшиите ни се иска да извършат масова разпродажба на националното си богатство по занижени цени.

-      Оказва се, че на баланса на германските банки лежат книжа от периферията за повече от 400 млрд. евро и ако някой от слабаците бъде прекалено притиснат и обяви банкрут, на немците ще им се наложи да пият една много студена вода.

Китай

-      През 2010 г. производственият сектор на страната е изпреварил по своя обем този на САЩ (дял в световното производство от 19,8%, срещу 19,4%). В тази сфера Щатите не са отстъпвали лидерството цели 110 години. Любопитното е, че самите китайци приемат случилото се спокойно – те просто са се върнали към положението, което са заемали до началото на XIX век.

-      Централната банка качи нормата по резервите на търговските банки с 0,5%.

-      През февруари преките чуждестранни инвестиции в Поднебесната са нараснали с 32,2% спрямо същия месец на 2010 г.

-      Ръстът на паричните агрегати М0 и М2 се е забавил, а на М1 се е ускорил.

-      Обемът на новите кредити не е достигнал очакванията – изглежда, че мерките на властите за затягане в монетарната политика започват да дават плодове.

Австралия и Океания

-      Жилищният пазар в Нова Зеландия продължи да се свива в последните месеци.

-      В Австралия броят на новопостроените жилища през октомври-декември е паднал с 5,3% за тримесечие, след понижение от 13% за юни-сепрември.

-      Настроенията на потребителите в целия тихоокеански регион за първите месеци на настоящата година са се влошили.

-      Става ясно, че след земетресенията в Нова Зеландия и Япония всичко вече ще бъде различно, след като и при новозеландците се отчитат щети за около 7-8% от БВП на страната им.

Стокови борси

-      Веднага след японското земетресение петролът падна, очаквайки икономически проблеми (и свиване на търсенето), но не за дълго. Вече към четвъртък цените растяха активно, ликвидирайки по този начин цялото неголямо предишно понижение.

-      Нещо такова се случи и при златото, и среброто, затова пък платината и паладият сериозно полетяха надолу.

-      Промишлените метали също чувствително поевтиняха, но и при тях повишенията скоро бяха възобновени.

-      Зърнените култури продължиха спадовете си, но скоро се възстановиха. Все пак засега те са доста далеч от предишните върхове.

-      Месото и млякото най-накрая бяха коригирани, но не особено мощно – и това е постижение…

-      Леко надолу се отдръпнаха кафето, какаото, захарта и памукът.

-      Като цяло стоковите цени прекратиха лудешкия си ръст и засега се оглеждат за случващото се около тях.

Успешна нова седмица!




Гласувай:
116



1. krizata - Това няма как да стане - лично мение!
20.03.2011 17:29
Това няма как да стане - лично мнение!

А и как реши, че Ангелов е сериозен икономически анализатор?

Смея да ти предложа своето мнение за тяхната банда "анализатори"!

http://krizata.blog.bg/politika/2010/05/19/bylgarskite-psevdo-ikonomisti-kato-zamyrsiteli-na-okolnata-s.548157
цитирай
2. krizata - Оценявам ги като експерти с голяма ...
20.03.2011 18:23
wladimir написа:
Оценявам ги като експерти с голяма доза ирония !

И аз съм на мнение,че това са преувеличени цифри.
Най-вероятно ще се запазят временно днешните ценови нива.

Благодаря Ви за линка!

Поздрави!


Всичко зависи от това дали ФЕД ще продължи да печата и след QE2! Да дочакаме края на програмата и да видим как досегашните действия са се отразили на реалния сектор!
Поздрави!
цитирай
3. injir - И над всичко стоят парите!. . . Св...
20.03.2011 20:37
И над всичко стоят парите!... Светът е циничен.
цитирай
4. krizata - И над всичко стоят парите!. . . Св...
20.03.2011 20:42
injir написа:
И над всичко стоят парите!... Светът е циничен.


Винаги и във всички времена!
цитирай
5. injir - Затова е позабравен от Бог. . . И с...
20.03.2011 20:48
Затова е позабравен от Бог... И светът е забравил за него...
цитирай
6. krizata - Затова е позабравен от Бог. . . И с...
20.03.2011 20:55
injir написа:
Затова е позабравен от Бог... И светът е забравил за него...


Време е за катарзис!
цитирай
7. krizata - SARKOZY : RUBRIQUE HUMOUR ou POLITIQUE ?
20.03.2011 22:47
http://www.youtube.com/watch?v=F0N4UQkO2lU

На френски, но лесно ще разберете идеята!
цитирай
8. krizata - "Сбогом на средната класа...
20.03.2011 22:58
wladimir написа:
"Сбогом на средната класа"
Репортаж с участието на Михаил Хазин.

http://rutube.ru/tracks/4219310.html?v=d27458e0cc14c629e25dc21c0f4f786e


Владо, реално ли е да подготвиш субтитри на български към репортажа, за да ги пуснем на българските интернет-ресурси?
цитирай
9. juliannikolov - Благодаря на автора на блога и на Владимир за информацията
21.03.2011 23:37
пускам линк към статия на Хазин, на която попаднах тази сутрин, предполагам, че ще представлява интерес:
http://fintimes.km.ru/obzory/ssha/15489
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843195
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев