Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 22:31 - Португалците мечтаят да станат колония на Бразилия
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1414 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 05.04.2011 08:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нестандартен обзор на световните пазари

Европа

- Парламентът на някогашната Велика морска сила Португалия отказа да одобри бюджетните ограничения, предложени от правителството, след което агенцията S&P намали рейтинга на водещите й банки, както и показателя на страната като цяло – във всички случаи прогнозата е негативна. Доходността по книжата на страната излетя до рекордни висоти, аукционът протече ужасно, а във въздуха замириса на банкрут или помощ от ЕС.

- Вестниците скъсаха от подигравки потъващата „Лузитания“ – за решаване на всички проблеми Financial Times предложи Португалия да влезе в състава на Бразилия (нейна бивша колония)! Както се шушука, Лисабон действително води преговори с най-голямата португалоезична страна, надявайки се последната да изкупи част от бондовете й.

- На 1 април (деня на шегата) Independent съобщи, че гордите иберийци са склонни да се лишат от своето най-голямо национално богатство – Кристиано Роналдо и да го шитнат на испанските си съседи за 160 млрд. евро, а пък играчът се бил съгласил на трансфера от патриотични подбуди.

- Под натиска на Евростат португалските статистици „променят методиката“ по изчисление на бюджетния си дефицит – предишната не вършела добра работа. Според новите изчисления, дупката в хазната към края на 2010 година достига 8,6%, вместо обещаните 7,3%.

- Впрочем, аналогичният показател при французите е 7,0%, а държавният им дълг достигна 81,7% от БВП, което ще принуди властите да съкращават дефицитите (Дали? Ще видим!).

- Пред същите проблеми са изправени и британците. Тяхното министерство на финансите развесели аудиторията като заяви, че процесът по съкращаване на разходите не само, че не подрива, но напротив, стимулира ръста на икономиката.

- Смях предизвика и щатният гълъб от Банката на Англия Полсън, който заяви, че към средата на 2012 година инфлацията ще падне до 1,5% годишно, а ако това не се случи, тогава той ще се откаже да бъде преизбиран в Комитета по парична политика за следващ срок.

- Настроенията в еврозоната леко се влошиха, заради високата инфлация, която категорично не желае да отстъпва: цените на производител през февруари растяха средно със 6% на годишна база. Очакванията за техния по-нататъшен ръст са максимални от 1995 г. Потребителските цени в Германия през март подскочиха с още 0,5%, в Италия с 2,0% и с 1,1% в еврозоната, довеждайки годишното нарастване до 29-месечен пик от 2,6%.

- Стартиралата кампания срещу Кадафи и очакваната победа срещу него са жизнено необходими за Саркози, който претърпя съкрушително поражение на местните избори, набирайки само 20% срещу 36% за социалистите. Отгоре на всичко Националният фронт на Льопен диша във врата на голистите с 12% от гласовете на избирателите.

- Германският ХДС също се провали, и то къде? В Баден-Вюртембюрген, където доминацията му от 1953 г. винаги е била безапелационна! А сега, на фона на японската ядрена опасност, триумфираха зелените и социалистите. Подобна е картината в провинция Райланд-Пфалц, където свободните демократи бяха напълно разпердушинени, а партията на канцлера Меркел отстъпи лидерството. Както е тръгнало, скоро ще се сбъдне пророчеството на Путин, който предсказа, че не е далеч времето, когато немците ще преминат на отопление с дърва.

- S&P отряза рейтинга и на Гърция, паднал с 3 пункта под минималното инвестиционно значение. Пострада и този на Кипър, чийто банки твърде активно са изкупували гръцки облигации – и в двата случая прогнозите са негативни.

- Централната банка на Ирландия проведе стрес-тестове. На четирите й главни банки ще се наложи да привлекат 24 млрд. евро капитал, в случай че събитията в световната икономика се развият по негативен сценарий. Заради това S&P клъцна и тамошния рейтинг.

- Ситуацията с безработицата в островната държавица също не е никак оптимистична – 14,7%.

- Разходите на швейцарците са на минус, както и търговията на дребно в Испания и Германия. Последната, освен това, преразгледа дълбоко надолу и показателя за януари.

Япония

- Едно от последствията на земетресението стана парализирането на автомобилната индустрия в страната, а тъй като нейните заводи доставят комплектуващи елементи за компании от цял свят, недостигът се почувства навсякъде. По оценки на експерти, производството на автомобили по света се е свило с 10% за последните 3 седмици. Най-зле е положението при Honda, загубила за неопределен период повече от сто фирми-доставчици. Принудени да преустановят производството бяха предприятията на Toyota, Suzuki, General Motors и Peugeot-Citroen (в последните два случая става дума за европейски заводи). Всичко това налива вода в мелницата на китайците, които разполагат с целия производствен цикъл вътре в страната си.

- Както и досега, опитите за решаване на ядрените проблеми в страната на изгряващото слънце са безуспешни. Агенцията по ядрена безопасност призна, че основите на реакторите са повредени и съдържанието на радиокативни изотопи във водата е излязло извън контрол, откровение, което шокира публиката.

САЩ

- Новината възбуди особено силно американците, които посрещнаха част от радиокативния прах – жителите на Чикаго последваха примера на финландците, изкупувайки в паника целия наличен йод по аптеките, като последните реализираха нелоши печалби: упаковка, която преди това се продаваше за 9 долара, вече се шиткаше за 35 – нищо лично, просто бизнес.

- Цените на жилищата от S&P/Case-Shiller през февруари продължиха да падат, което не е странно при рекордно ниските обеми на пазара. Незавършените продажби леко се качиха през февруари, спрямо предишния месец, но годишната динамика бързо се влошава (-8,2%, срещу -1,6% през януари).

- Цените нанесоха удар по настроенията на потребителите, рязко паднали през март по всички версии – инфлационните очаквания на американците за близката година са достигнали +6,7%, което не се е случвало от есента на 2008 г.

- Показателите по пазара на труда за март са се подобрили, но не всичко е толкова еднозначно: така например, броят на уволнените според Challenger е паднал с 38,6% спрямо същия месец на миналата година, но наемът на работна сила също се е свил, макар и по-слабо (с 22,3%).

- Демонстрират активност само малкият и среден бизнес, рискували леко да увеличат персонала, надявайки се на бъдещо нарастване на търсенето. Но то стагнира: през февруари доходите са се качили с 0,3% за месец, а официалната инфлация – с 0,4%, така че реалният доход е паднал.

- Противоречив е и отчетът на Министерството по труда: създадени са 216 хил. работни места, но съществуват ли те реално? Половината от тях се падат на нови бизнеси и ги има само в моделите, но не и в действителност.

- Заради манипулации нивото на безработица пада: за последните 12 месеца възрастното население на САЩ е нараснало с почти 2 млн. човека, но в същото време числеността на работната сила се е свила с половин милион. Тези, които просто са изхвърлени от категорията на работещите са се увеличили с 2,3 млн. души. По тази схема може да покажете всичко, което си поискате!

- Остава неоспоримият факт, че средното време в безуспешно търсене на работа е достигнало исторически рекорд от 39 седмици (това, между другото, са 9 месеца) – така че няма никакви поводи за радост.

image

Източник: Бюро по трудова статистика на САЩ

 - Ястребите във ФЕД преминаха в атака. С много остри тези излезе шефът на клона във Филаделфия Плосер. Колегата му от Далас Фишер категорично отхвърли всякакви предположения за емисии в бъдеще и даже предложи предсрочно прекратяване на сегашната програма за количествени улеснения. Президентът на Федералния резерв в Минеаполис Кочерлакота иска до края на годината лихвите да бъдат качени с 0,75%. Още по-категорично се изказаха негласуващите в момента членове на управлението Булард и Хьонинг – последният дори предложи процентът незабавно да бъде качен до 1% и след кратка пауза да бъде доведен до 2%. На този фон слабият глас на гълъба Розенгрен остана нечут.

- Затова пък, от небитието се появи „Великият“ Грийнспън и отново изрази познати мисли – регулаторната реформа на името на Дод-Франк е неприемлива, тъй като тя „изкривява“ пазарите, подкопава бизнеса на банките и даже „заплашва качеството на живот в САЩ“. Като цяло латерната на монетаристките мантри не престава да сипе „откровения“ в стила на предишното разюздано десетилетие.

Стокови пазари

Нефтените дилъри, възбудени от очакванията за свръхпечалби на водещите петролни чудовища, след свалянето на Кадафи, изведнъж усетиха, че нещата в Либия не са толкова лесни, както банковите сметки искаха това – цените по петрола за пореден път скочиха по пътя си към небесата, като дори американският сорт WTI успя да се сдобие с нови върхове.

- Подобна е картината и при металите – общ ръст, а лидерите (сребро и алуминий) преодоляха предишните рекорди.

- Зърнените продукти отново поеха нагоре (изостава само оризът). Още по-агресивно поскъпваха бобовите култури, фуражите и растителните масла. Говеждото и свинското показаха нови максимуми, но млякото засега не ги последва.

- Останалите селскостопански продукти тъпчеха на място, с изключение на какаото, което поевтиня, след като войската на опозицията в държавата с екзотичното име
Бряг на Слоновата кост влезе в столицата.




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843242
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев