Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 23:51 - Посмяха: Царят е гол!
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 7814 Коментари: 11 Гласове:
12

Последна промяна: 19.04.2011 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Случи се невъобразимото! Непоклатимият рейтинг на най-могъщата световна икономика започна да проскърцва.

Какво прочетохме в днешния ден:

„Вярваме, че съществува реален риск до 2013 г. законодателите в САЩ да не достигнат до споразумение за това как да разрешат средносрочните и дългосрочните бюджетни предизвикателства“, се казва в изявление на базираната в Ню Йорк рейтингова агенция Standart&Poor"s, цитирано от Bloomberg.

„Ако не бъде постигнато споразумение и не бъдат предприети конкретни действия, това ще постави фискалния профил на САЩ в доста по-слаба позиция от други страни с ААА рейтинг“, допълват от агенцията.

По-нататък експертите добавят:

„Американската икономика е много гъвкава и диверсифицирана, а монетарната политика на щатските власти е насочена към поддържане темповете на ръст на БВП в страната и на подтискане на инфлационния натиск. Въпреки това, спрямо колегите си по рейтинг, САЩ имат огромен бюджетен дефицит и растяща неопределеност по повод на начините за решаване на дадения проблем. Отчитайки гореказаното, ние приехме решение да променим прогнозата от стабилна към негативна за дългосрочния рейтинг на САЩ“!

Никой апологет на днешния световен ред не е очаквал и в най-кошмарните си сънища такава разтърсваща бомба, която отменя изцяло правилата на играта, без да предложи нови на тяхно място.

И въпреки, че целият „шок и ужас“, можеше да се очаква, особено след последните „атаки“ от страна на американските власти срещу основните рейтингови агенции, все пак всички днес останаха с ококорени очи: „Осмелиха се да пипат рейтинга на долара!!! И дори да дават коментари по случая!“

Необходимо ли е да припомням, че пазарите реагираха мигновено на новината – активите, отчитани в долари рязко поевтиняха, а златото, обратно, подскочи към поредния си връх (упражнение, станало почти ежедневие за благородния метал).

И така, какво следва от тук насетне?

Очевидно е, че съвсем скоро на хорото, поведено от S&P, ще се хванат и другите агенции и също ще си направят кефа да се изгаврят с изстрадалата американска икономика, още повече, че доскоро точно янките крещяха срещу тях с призиви за принципност и обективност при раздаване на оценките за това или онова.

Оттук, обаче, започват сериозните беди!

Известно е, че рейтингът на ценните книжа не може да превишава този на страната, която ги издава. И ако следващата стъпка бъде реалното понижаване на суверенния рейтинг на богопомазаната икономика номер едно (а това е почти неизбежно, предвид гарантираното бъдещо влошаване на бюджетните показатели), тогава какво да правят тези, които днес държат облигации на американската хазна, например, в качеството им на дългосрочни активи, заради най-високия им възможен рейтинг?

Да продават? В какво количество? Да обръщат в други книжа? Но какви точно? А какво да се прави с правилата за придобиване на активи от пенсионните фондове и другите организации, за които следят регулиращите органи в САЩ и в други страни?

Тук няма място за шегички! В портфейлите на подобен род организации само държавните ценни книжа са за стотици милиарди долари – ако започне разпродажба, тогава Армагедон е неизбежен! А има и други книжа, за чието количество трудно някой може да държи точна сметка!

Засега говорим само за прогноза, но какво ни очаква утре или в другиден..? Оттук насетне ще започне масова подготовка за реалното понижение на суверенния рейтинг, тъй като практически не може да има друг път, при вече заложените сценарии по макроикономическите параметри на американската икономика.

Има още един глобален проблем и това са финансовите рискове. Рейтингите се правят именно, за да дават що-годе адекватна представа за степента на финансова несигурност и до 2008 г. те, криво-ляво, изпълняваха тази си роля.

По това време за всички стана ясно, че системата по застраховане на рисковете е разрушена… В последните две години беше започнала поредната масова обработка на съзнанието, за успокояване на положението и за връщане към стария ритъм за правене на бизнес. А след днешните решения какво следва?

Ако рискът за фалит на американските държавни облигации не е нулев (засега само допускане, но прогнозата вече е негативна), то всичко останало просто отива директно на боклука. Това ще означава, че приспивните песнички за подобряване на положението ще отидат в небитието и, което е по-главно, всички ще бъдат принудени да се охарчват с доста по-големи застрахователни отчисления за гарантиране на инвестициите си. Което пък допълнително ще свие и без това скромните днешни печалби.

Въобще, цялата система на застраховане по финансовите рискове, без която съвременните финанси просто не могат да съществуват, поема към пропастта.

Възникват и политически проблеми. Ако има готовност за сваляне на рейтинга, но той засега се крепи, това означава, че съществува хипотетичен набор от действия, който намалява вероятността за свиването му, а друг - за качването му!

В конкретната ситуация можем да се откажем да чакаме бързи съдебни присъди срещу всички рейтингови агенции, за извършваната от тях фалшификация по рейтингите на редица компании в предверието на кризата от 2008 г. А това означава, че още достатъчно дълго време ще ни се наложи да се съобразяваме с налаганите от тях оценки, правени очевидно за облагодетелстване на близки до тях структури и стопански субекти.

Така че, най-вероятно, ще се намерят „доброжелатели“, които да обяснят на висшето ръководство на САЩ кои действия са полезни, а кои – не толкова! А това не се ли нарича загуба на суверенитет? Сигурно, някои ще оценят ситуацията точно като такава…

Тепърва пластовете ще се разместват! Дано да не е като при удар с астероид, тъй като в този случай за много от действащите пазарни агенти предстоящите дни и седмици ще са края на една по-дълга или по-къса фирмена история.

...И все пак, царят е гол!

М.Х.




Гласувай:
4



1. анонимен - Интересно как може да се крепи ре...
19.04.2011 08:15
Интересно как може да се крепи рейтинга на една икономика само с печатането на все нови и нови хартийки. Доларът въобще има ли още някаква реална стойност. Ами ако всички хукнат да се оттърват от него или пък отпадне като резервна валута?! Какво ще се случи тогава в света?
цитирай
2. proximus - Разбира се че доларът има покритие ...
19.04.2011 13:59
Разбира се че доларът има покритие :) И то е петролно. Докато световния петрол се търгува в зелено, златния резерв на САЩ може да се счита за заместен от световните петролни залежи. Г-н Хитов може да потвърди, че до сега която и страна износител на петрол е решила да продава в евро/юани/др. , мимоходом тя става терорист, не спазва човешки права, някак си ЦРУ показва снимки с атомно/биологично оръжие, и the us marines скоро чукат на вратата :)))
цитирай
3. анонимен - Е аз скоро нали питах, коя е все пак ...
19.04.2011 15:28
Е аз скоро нали питах, коя е все пак "Империята ня злото".

Сащ са бесни от създаването на БРИКС (съюзът между Китай, Индия, Русия, Бразилия и ЮАР). Япония също искашае да се присъедини и направи постъпки пред Китай, но изведнъж я сполетяха маса бедствия и я върнаха с години назад. Разкажете за БРИКС, защото сте много по-навътре от мен в икономическата сфера.
цитирай
4. proximus - хех, е сега може да вкараме и HARP в ...
19.04.2011 15:36
хех, е сега може да вкараме и HARP в играта... като елемент от икономическо-политическите войни.
цитирай
5. podvodni - Същите тези рейтингови агенции си ...
19.04.2011 16:46
Същите тези рейтингови агенции си правиха углушки за определяне на рейтинга на „Леман“ до последният момент. Чак когато фонда фалира смъкнаха реитинга. Изглежда днешната ситуация е подобна - САЩ е фалирала. Само гдето няма нова резервна валута. То не защото трябва такава, ами защото тези които имат милиарди от зелените и еврото няма да могат да ги използват и за тоалетна хартия. Много цапат, а и мастилото гадно щипе. А че „царят е гол“ е известно отдавна. Сега просто самият той си го признава. И момента на признанието е много точен.
САЩ водят 2,5 воини - за толкоз имат сили. Половинката война е Либииската - дават съвети и оръжие. Участието на ЕС в тази война и то като водеща страна, фалитите на членките - мързели, вещае яка закъсвация на самия съюз, съответно на еврото. При арабите ще става по-горещо с всеки изминал ден. Значи положението с доставките на нефт става много тревожно. А ще стане и по-гърбаво ако в Сирия се заформи либииска сценка. Намесата на Иран е гарантирана, и сбогом Ормузки пролив, сиреч - нефт. САЩ достигнаха максимума на позволеният от тяхната конституция размер на външен дълг. Искат да правят съкращения, но нямат идея какви. Каквото и да орежат могат веднага да предизвикат революция в страната си. А да режат от воените е просто немислимо. Положението е повече от взривоопасно. И обявиха - „Царят е гол“. Само че, всички знаят че ако се срине долара се срива целият запад, барабар с глобализацията, „свободния пазар“, евро - атлантическите ценности и всички подобни простотии. И понеже няма друга резервна валута, с това представление на реитинговите агенции индиректно казват - дръжте долара че ше си е...е мамата.
А проклетите китайци нещат и нещат да си конветрират юана и туй то. Егати и инатите.
цитирай
6. proximus - wladimir, HARP го пуснах къде на ...
19.04.2011 17:20
wladimir, HARP го пуснах къде на шега, къде не чак толкова, понеже тази на технология, освен качества на ПРО, се приписват и възможности да предизвикване на сеизмологични катаклизми. Не ми се чете, дали това е технологично възможно или не.
И в духа на конспиративното мислене, защо САЩ да не решат да отлабят потенциалния член на БРИК с едно хубаво земетресенийце <-> цунами, изваждайки го икономически от строя за доста време. И правейки го зависим от американска технологична, финансова, и всякаква др. помощ ?
цитирай
7. анонимен - Малко се позачудих за ЮАР, защото ...
19.04.2011 17:44
Малко се позачудих за ЮАР, защото нямам представа що за политика водят, дали на сътрудничество или на дистанция от САЩ.
цитирай
8. baymilan - Бай Милан
19.04.2011 20:02
Здравейте,
Като говориме за БРИКС под статия на М.Х искам да прдложа още едно негово мнение:

На китайском острове Хайнань завершился саммит странной организации (даже, скорее, клуба) БРИК, которая теперь стала называться БРИКС. И уже поползли слухи, что они там решили «окончательно и бесповоротно» отказаться от доллара. Как водится, слухи оказались несколько преувеличены, но дадим слово одному из участников, главе ВЭБа Владимиру Дмитриеву. Поясняя значение подписанного странами БРИКС меморандума, глава он подчеркнул, что соглашение является "первым практическим шагом в направлении использования национальных валют в экономическом сотрудничестве между этими странами". Соглашение "носит рамочный характер". Лимиты, использование и обслуживание кредитных линий в национальных валютах "будут регулироваться отдельными двусторонними кредитными соглашениями, заключенными между банками - участниками этого межбанковского механизма".

Цялата статия може да бъде прочетена тук:

http://worldcrisis.ru/crisis/847880
цитирай
9. анонимен - Време е да се бие шута на долара. Б...
19.04.2011 20:39
Време е да се бие шута на долара. Благодарение на Втората св. война, той стана резервна валута и осигури благоденствие на американците. Но те естествено злоупотребяваха многокротно с това и е време да заживеят според истинските си възможности, а не на гърба на целия свят.
цитирай
10. анонимен - И това е казано още през 1966 год. ...
19.04.2011 23:47
И това е казано още през 1966 год. Явно има много големи пророци.
цитирай
11. stoni - Бразилия, Русия, Индия и Китай произвеждат
23.04.2011 00:42
Samo tova e dostat`4no za da razbera, 4e tuk ble6tqt idoti...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826117
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев