Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2011 09:18 - КОМПЛЕКСНА ЦЕЛЕВА ПРОГРАМА „МИЛИОН РАБОТНИ МЕСТА“
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 3798 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 10.06.2011 21:55


       1.) Актуална икономическа ситуация и необходимост от програмата

Светът продължава да навлиза все по-дълбоко в най-тежката криза за цялата историята на индустриалната епоха. Кризата е структурна и е в резултат от падането ефективността на капитала и от невъзможността, от тук насетне, да бъде задълбочавана производителността на труда за стартиране на нова вълна на Научно-технически прогрес (НТП).

Механизмът на съвременната криза е свързан с падането по нивата на потребление при домакинствата (най-вече в САЩ, но и в другите развити страни). Това потребление беше активно стимулирано през последните три десетилетия, вследствие на което то значително изпревари равнището на реално разполагаемите доходи на населението.

Като пряка последица от тези процеси основните производители по света като Китай, Япония, Германия ще бъдат принудени да ограничат обемите на производство, което ще се отрази на благосъстоянието в съответните региони. Като локомотив на икономическия растеж в Европа, Германия (и някои други държави) се явява най-важният донор на Съюза, което в условията на падащи производствени потенциали ще доведе, в средносрочен план, до рязко депресивни перспективи за целия регион.

Като част от ЕС, България в немалка степен разчита на европейски фондове за своето развитие, както и на съюзните пазари за реализация на продукцията си. И първият, и вторият фактор на растежа ще бъдат поставени пред сериозно изпитание, което за страната ще означава по-нататъшно затъване в кризата, без изглед за скорошно излизане от нея.

В тази ситуация ни е жизнено необходимо изработването на комплексна целева програма, стъпила на принципно нови постановки и решения за осигуряване на постъпателно развитие на държавата ни за близките две-три десетилетия. Алтернативата е свързана с окончателното ни изхвърляне от системата за международно разделение на труда като страна, заемала сериозни позиции в минали епохи от развитието си.

               2.) Цели на програмата

Чрез стартиране на съответната широкомащабна държавна комплексна целева програма да се осигурят условия за създаване на нови един милион постоянни работни места в рамките на следващите седем години, по пътя на възстановяване и разширяване на стопанския потенциал на страната, чрез активно навлизане на държавата в икономиката и благодарение обратното отвоюване на традиционни за България пазари.

- Кратка обосновка

В условията на все по-свиващите се потенциали на пазарите, голяма част от българското предприемачество ще се окаже излишно (без възможности да реализира печалби) в актуалната икономическа ситуация, което ще предизвика колапс в много обществено необходими дейности. Без пряката намеса на държавата, поемаща ролята на най-голям инвеститор и предприемач, голяма част от съществуващата днес стопанска инфраструктура ще престане да функционира, а да не говорим за нейното разширяване и усъвършенстване.

В тази обстановка ще продължи деградацията на по-голяма част от населението, което в условията на липса на трудова реализация ще продължи плавното си преминаване към натурално стопанство, характерно за други епохи.

            3.) Задачи

Опирайки се на поставените главни цели, програмата търси осъществяването на следните типове задачи:

- от краткосрочен характер: Стъпвайки на обективни критерии, подчинени на осъществяването на дългосрочните цели и в рамките на първия шестмесечен период - спиране на пропадането в стопанството, посредством система от мероприятия, финансирани по специален начин и целящи конюнктурно въздействие върху икономическата активност сред действащите субекти. Тук влизат инициативи по широкообхватно изпълнение на държавни поръчки и др. мероприятия, водещи до краткосрочни, временни ефекти.

- от средносрочен характер (времеви хоризонт – 2 години):

А.) Идеологическа подготовка на обществото за предстоящото да се случи възраждане на България по пътя на активното включване на държавата в стопанските процеси. Търсене на обосновка за въвеждане на мерките по програмата сред партньорите ни по Лисабонски договор.

Б.) Създаване на съответните институционални структури, които непосредствено да се заемат с изработването, осъществянето и последващ контрол на секторни планове за развитие, подчинени на общия комплексен план за социално-икономическо възстановяване на стопанството ни.

В.) Цялостно преразглеждане на данъчното и митническо законодателство и подчиняването му на целите за развитие на производствения потенциал на нацията.

- от дългосрочен характер:

А.) Осъществяване на секторни планове за развитие, ориентирани към изграждане на такава структура на стопанството, осигуряваща най-доброто съотношение между брой заети лица и инвестиции, направени за тази цел, при ефективно функциониращи производствени мощности.

Б.) Осигуряване на продукцията от новите производства с пазари за реализация в страни, които в исторически план познават добре качествата на българската промишленост и селско стопанство.

В.) Осъществяване на принципно нова социална политика сред населението, насочена към качествено по-висока степен на здравеопазване, образование и културен живот на нацията.

            4.) Средства за постигане на целите и задачите

Емитиране на дългосрочен облигационен заем сред населението, както и други източници на финансиране.

            5.) Ограничения

Реакцията на днешните „владетели“ на пазарни позиции, към които ще имаме претенции при осъществяване на тази програма.

            6.) Очаквани резултати

А.) Създаване на перспектива за около милион наши висококвалифицирани съотечественици, които ще намерят смисъл от реализация (и връщане) в Родината.

Б.) Превръщане на страната ни в атрактивен обект за инвестиции от международния капитал.

В.) Значително покачване стандарта на живот на българския народ! Възстановяване на международните позиции на Р България.




Гласувай:
6



1. krizata - Коментари към Лисабонския договор:
21.06.2011 11:57
http://www.dokumentalni.com/?p=991
цитирай
2. krizata - Сапатеро по причините за кризата:
21.06.2011 11:58
http://worldcrisis.ru/crisis/868825
цитирай
3. gmihov - Има!
23.11.2011 08:15
Има твърде много общи приказки, но въпреки това сдъдържа и разум.
При едно от мероприятията - привличане на външни капитали, може да намери конкрето място и моето предложние за изграждането на МЕЖДУНАРОДЕН НАУЧНО ПРОИЗВОДСТВЕН ЦЕНТЪР ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА БЪДЕЩАТА ДИРЕКТНА ГРАВИТАЦИОННА ЕНЕРГЕТИКА за реализация на икономически изгодна и безопасна енерегетка с неограничени възможности за производство на енерегия, на базата на най- големия и наи мощния естествен енергоизточник на земята - гравитационното поле на земята,без който не само човечеството не може да съществува, но и земята и слънчето. Но! За това са нежни малко пари и много разум. Не е нужен тлъст държавен бюджет, а разумно, конкретно оперативно и стратегичеко държавно УПРАВЛЕНЧЕСКО РЕШЕНИЕ.
Въпрост е може ли нашият ПРЕМИЕР да взеве такова разумно РЕШЕНИЕ с малко пари и повече разум да се постигне нещо добро, на пътя на което по настоякем стой една солидна престъпност, на базата на чавешката алчност, без преодоляването на която е невъзможно да се избегне кризата в икономиката и морала на нашито общество в което разпределителите на държавното богаство, като човешки ресурс и продукция ползуват лъвският пай, а преките участници в производството, с ограничен достъп до работни места нищожен такъв в положение на пагубна за обществото деградация.
При реализация на това, което предлагам ,в продължение на половин век с глас в пустина, може да върне в България не един от нашите учени, разпилени по света заедно с знанията и опита, които са натрупали в чужбина, съпъствани защо не и заедно с инвестиции от чужбина, преди всичико от водещите в света икономики.
Събитията през последните деситилетия, които изведоха терора на преден план и събитията, които започнаха в арабските страни и обхванаха почти целият свят показват, че е необхдима една нова икономическа световна политика,която не само да стимулира човоешката алчност, но и човешката мечта и трудова заетост за един по добър свят за всяки човек на планетата.
цитирай
4. tamperto - ,
27.02.2013 21:01
алеле майко.. ти ще се опиташ да накараш някой да работи под строй? Идеологическа подготовка, създаване на съответните институционални структури.. е не ти ли писна да храниш чиновници, дето само си клатят мъдете.. Нещо не ме кефи идеята.
Нищо не казваш за осъждането и скопяването на всички министри и отговорни за затъването лица. Общи приказки са твоите, млади ми Скайуокър. Ама нищо де, тя силата не може да е с всеки. И какво ще правиш, хипотетично, когато утре станеш министър на нещо си, и дойде Маджо при тебе и ти каже "олово или пари"? И след като знаеш, че Маджо каквото и да направи, тия дето са на хранилка при него от "независимия" съд няма да му направят нищо? Ще клекнеш, драги. Тогава бляновете за "покачване стандарта на живот на българския народ! " ще ти се струва като мнооого кофти идея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843406
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев