Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2011 18:11 - Изхвърлете розовите очила, господа политици!
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 2370 Коментари: 5 Гласове:
13

Последна промяна: 03.07.2011 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нестандартен обзор на световните пазари

Както се полага за управляващата класа, едновременно със задълбочаването на кризисните процеси, по планетата расте и оптимизмът на всякакъв род властимащи за приближаващия край на проблемите и връщането към вечното потребителско щастие, с което ни облъчваха допреди няколко години.

Все пак, животът взима своето и въпреки масовата пропаганда, бедността и отчаянието по света нарастват с невиждани темпове, оставяйки зад борда нови милиони свои жертви.

Ето по-важното от изминалата седмица:

- По повод узаконяването на еднополовите бракове в щата Ню-Йорк, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ликуващо обяви, че този акт е голяма победа за „едно от най-важните движения в областта на човешките права за цялата история“. Скоро сигурно трябва да очакваме, че Декларацията за Независимост е обявена благодарение героичната саможертва на борците-педераси, дали живота си за благото на родината.

В тази връзка буди интерес информацията от шведската детска градина Egalia, където забраниха деленето на малчуганите на момиченца и момченца, за да не израствали дечицата с остарели стереотипи в главите си. Малките скандинавчета са вече просто безполови „другарчета“, на които се разказват приказки за самци-жирафи, които постигат родителско щастие, попадайки на крокодилско яйце. За съжаление, модерният автор на съвременната творба не довършва епопеята си и така не става ясно какъв е щастливият край на това гей-повествование.

- За сметка на това вече стана пределно ясно, че бившият шеф на МВФ беше сурово наказан за опита си да предложи революционни промени във функционирането на съвременната финансова система – след последните разкрития на следователите се оказа, че гвинейската камериерка е лъгала от началото до края на аферата, дори нещо повече – през цялото време е поддържала топла връзка с крайно съмнителни типове, снабдили я с не по-малко от стотина хиляди зелени гущери за участието в режисирания театър.

Всичко това, обаче, изплува след като бе назначен новият глава на финансовата организация – протежето на глобалната партия на измамниците и крадците“ Кристин Лагард, която само след няколко дни би трябвало да се изправи пред френски съд по обвинения за неправомерна помощ за мошеника Тапи, облажил се с около 285 млн. евро от френските данъкоплатци.

Гърция и Европа:

- Гръцкият парламент прие плана за строги икономии, но във всички случаи обмяната на облигации си е чиста измама – вместо краткосрочни бондове инвеститорите ще получат 30-годишни, за смешните 5,7% годишно. И въпреки това, елините ще трябва да плащат по дълга си около 10% от БВП, което гарантира скорошен фалит на южните ни съседи. Успокояващото за тях е, че практически цялата европейска периферия бодро крачи след гърците и тръпне кога най-сетне ще дойде и нейният час?

Големият проблем в ситуацията е, че дори елините да свият разходите си и да вдигнат данъците, икономиката ще продължи пропадането си, заради неизбежните съкращения по бюджетните постъпления.

- За попълване на липсите, атинските власти подготвят мега-разпродажби – на масата са поставени самолети, пристанища, летища, конюшни, казина, пощенски станции, системата за водоснабдяване, рудодобивните компании, металургията, оръжейниците, газовият сектор, електроснабдяването, телекомуникационните оператори, банките, магистралите, земеделските земи, плажовете и даже старите олимпийски арени.

Това не само, че е възмутително, но и безполезно – инвеститорите не желаят да влагат даже в съблазнителни обекти, докато рисковете като цяло са непредсказуеми. Излиза, че всички тези богатства могат да бъдат шитнати само „за без пари“, но тогава какъв е смисълът от цялата операция?

- Градоносните облаци прииждат и към Испания – управляващите социалисти останаха сами да се оправят по въпроса за строгите икономии в новия бюджет - доскорошните коалиционни партньори – каталунските националисти минаха в стана на опозицията. Вече е съвсем реална опасността от вот на недоверие през септември и предсрочни избори в страната.

- От 1 ноември ЕЦБ ще бъде ръководена от Марио Драги, който ще се присъедини към сънародника си Бини Смаги, за да кърпи положението, заедно с другите членове на управата, в условията на все по-задълбочаващи се дългови проблеми на еврозоната.

- Актуалният шеф Трише потвърди „високата степен на бдителност“, което означава, че в близкия четвъртък основната лихва ще бъде качена с 0,25%.

- По същото време най-отговорните фактори в банката на Англия не изключват нов етап на парични емисии, въпреки че споменават и за заплахата от инфлация. Според обзора на Citi/YouGov, дългосрочните инфлационни очаквания на британците са се покачили през юни до историческия максимум от 4,1% годишно.

- БВП на Франция за тримесечието е коригиран до 0,9% (предварителни оценки от +1,0%), заради слабото частно търсене. Показателите за 2010 г. също са понижени!?! За май заетостта неочаквано рязко се понижи.

- Във Великобритания годишната динамика по БВП се влошава до +1,6%. Частното потребление пада, заради понижаване с 2,7% (годишна база) на реално разполагаемите доходи, което е антирекорд от 1977 г. Ако не се отчита участието на външното търсене (дало +1,4% в нарастването на БВП), то икономиката би била на сериозен минус. Сферата на услугите олеква с 1,2% за месец.

- Британците все по-трудно намират препитание – сред випускниците на вузовете, средната бройка на търсещите работа за всяко свободно място се е удвоила за последните две години.

- Потребителското търсене е проблем навсякъде – през май испанската и германската търговия на дребно са паднали (при немците – 2,8% за месец). Разходите на потребителите покрай Айфеловата кула също се свличат – (през април – 1,4%, през май с още 0,8% за месец).

- Бюджетното стимулиране е на предела си – държавният дълг на Франция вече е 85% от БВП, дефицитът на бюджета в Италия достигна 7,7% - по-нататък става опасно.

САЩ

- Поредният тримесечен обзор на МВФ показа, че делът на долара в световните резерви е паднал до минимума за всички 12 години наблюдения (60,7%).

- Поредната програма за количествени улеснения (QE2) приключи с ужасяващи резултати – паричният мултипликатор рухна до рекордни минимуми (21,5% за година и 40,3% за две). В последните седмици беше наблюдавано инфлационно покачване на агрегата М3, но с изоставане от паричната база (съответно +5,0% и +33,8% годишно).

- Пенсионните фондове са в ярост – средната доходност на активите, влизащи в М2 се свлече до исторически низове от 0,235% годишно, което вещае задълбочаващи се проблеми в пенсионната система на страната.

- Последните аукциони по пласиране на държавни облигации фактически се провалиха. S&P заяви, че ако скоро таванът по дълга не бъде повишен, то рейтингът на Щатите ще бъде отрязан от най-доброто ниво ААА до най-лошото D (фалит).

- В щата Минесота дебатите стигнаха до задънена улица и държавните учреждения бяха разпуснати в безсрочен неплатен отпуск – чиновниците ще имат допълнителни поводи за „радост и тъга“, точно преди националния празник на 4 юли.

- Bank of America се договори с купувачите на своите ипотечни книжа за компенсации в размер на 8,5 млрд. долара. От началото на годината подобни съглашения са подписани за 12,7 млрд., но до финала все още е далече. Засега банката съобщи, че за второто тримесечие ще покаже загуби от порядъка на 9 млрд. долара.

- Прекратяването на бурните ръстове по пазарите се оказа достатъчно за изпаряване на спекулативните апетити сред големите борсови играчи и тъй като другите техни дейности са по-скоро на загуба, те извадиха секирата за поредните масови съкращения. В последните дни за уволнения са съобщили Goldman Sachs, Credit Suisse, Lloyds, HSBC и Barclays. Активно върви отърваване от мениджъри на средни позиции, а общата бройка новоизпечени безработни в сектора може да достигне десетки хиляди.

- За цялата страна първоначалните молби за помощ при безработица продължават да остават високи. За седмицата бройката на получателите на помощи се съкращава с 12 хил., но показателите за предишните две седмици за пореден път бяха коригирани в посока повишение, този път с 21 хил.!?!

- Цените на жилищата в САЩ от S&P/Case-Shiller продължиха да падат. Разходите за строителство намаляват дори в номинално изражение, а имайки предвид и инфлацията те се срутват с цели 13% за последната година. През май особено силно се сви жилищното строителство.

- Реално разполагаемите доходи на американците са олекнали с 0,1% през май (както и през април), а реалните разходи са нараснали с 0,1% след падането от 0,1% месец преди това. Ако инфлацията се изчислява коректно, то свиването на разходите само за тези два месеца достига 0,7% - реалното търсене вече се върна на нивата от 1985 г.

Китай:

- В изказване пред избрана аудитория, високопоставен местен чиновник обеща удвояване на заплатите в периода 2011-2015 г. Очевидно, задачата за форсирано нарастване на вътрешното търсене става приоритетна за властите в Китайската Народна република.

- Нови проблеми в Поднебесната: регионалните власти са натрупали дълг от 1,65 трлн. долара (27% от БВП), а средства за връщането им просто липсват.

- Балонът в сферата на недвижимите имоти е грамаден - за мащабите на раздуването може да се съди по това, че паричната маса изпревари американската дори в абсолютно изражение, а в относително контрастът е огромен: в Китай М2 е на ниво от 180% от БВП на страната, докато в САЩ този показател се е свлякъл до едва 60%.

- Индексът PMI показа 11 месечен (HSBC) и повече от 2-годишен (официални източници) минимуми, едва закрепвайки се над чертата от 50 единици.

- Глобалните фондове, инвестиращи в корпоративни облигации са в шок – за последните две години те са изкупили бондове на китайски фирми за 33 млрд. долара, а сега става ясно, че немалка част от компаниите-емитенти са били обикновени мошеници, на които и през ум не им минава да плащат по дълговете си. Най-фрапиращ пример за прекарване на старите уолстрийтовски вълци е далаверата на някоя си Sino Forest, която е набрала задължения за 2 млрд., след което се е покрила и изчезнала безследно.

Стокови пазари:

- След временното униние от последните дни, оптимизмът на пазара на природни ресурси отново разцъфтя. Петролът от сорт Brent, достигнал низовете от 103 долара за барел, се върна до стойности над 112, повличайки след себе си и бензина.

- Промишлените метали поскъпваха, но ако алуминият имаше скромно поведение, то медта, никелът, паладият и платината излетяха нагоре. Златото и среброто направиха лека корекция, а зърнените продукти активно поевтиняваха, с изключение на поскъпващия ориз. Месото се държи на достигнатите висоти, а млякото, плодовете и захарта даже успяха да постигнат нови най-високи стойности. Поскъпваха кафето, какаото и дървесината, а памукът остава стабилен.

И накрая нещо любопитно:

- Почерпил прогресивен опит от американските си колеги-банкери, шефът на централната банка на Афганистан Фитрат достатъчно дълго време се е занимавал с рисковани вложения чрез най-голямата банка в страната Kabul Bank. В резултат на тези афери финансовата институция фалира, а смелият комбинатор бяга в САЩ искайки убежище, поради „опасност за живота си“!




Гласувай:
13



1. krizata - За гръцката криза - чудесен коментар на Петър Волгин!:
03.07.2011 10:00
http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/volgkkom.aspx
цитирай
2. balkanec - Защо ли не ми е тъжно за тях
03.07.2011 14:36
След като разориха нас, някак не мога да ги съжаля, че сега са се запътили към нашето дередже.
Това е резултата от юдейската демокрация.
Имаше една прочуствена стара градска песен:
"За всичко си виновна само ти..."

Казано много преди началото на днешната "криза":
"За нас по-лошо, отколкото е сега, едва ли може да бъде, което означава, че онова, което очаква другите докато стигнат нашето равнище, може да ни изпълва само с радост" - Красимир Иванджийски, "Строго секретно"

Те фалират, защото хвърлиха всичките си ресурси да превземат нашия лагер и то по най-долни шпионски начини, от което получиха временни дивиденти на гърба на нашето разорение.
Да би мирно седяло - не би чудо видяло.
цитирай
3. krizata - Те фалират, защото хвърлиха ...
03.07.2011 15:04
balkanec написа:


Те фалират, защото хвърлиха всичките си ресурси да превземат нашия лагер и то по най-долни шпионски начини, от което получиха временни дивиденти на гърба на нашето разорение.
Да би мирно седяло - не би чудо видяло.


Обикновените хора едва ли са искали да превземат когото и да било, нещо повече - Съветският съюз за милиони трудещи се на Запад е бил една от малкото реални надежди за скъсване веригите на капиталистическата експлоатация!
цитирай
4. balkanec - Да, обаче
03.07.2011 16:13
щом ползваха позитивите, сега ще се срещнат и с негативите...
цитирай
5. kaizer - Господин Хитов Вие да не сте пиян ...
04.07.2011 11:26
Господин Хитов Вие да не сте пиян :)))
"
Обикновените хора едва ли са искали да превземат когото и да било, нещо повече - Съветският съюз за милиони трудещи се на Запад е бил една от малкото реални надежди за скъсване веригите на капиталистическата експлоатация!"
То за това французи,италианци и англичани се скъсваха да емигрират в СССР,за да избягат от капиталистическата експлоатация....и да чакат 10 години за "Лада" и по 5-6 месеца за "хубав" руски телевизор"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3839795
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев