Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2011 16:42 - Бернанке остава все по-неразбран!
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 2214 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 15.07.2011 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Докато местните яничари се готвят за пореден път да преправят „антикризисните си мерки”, техните ментори от Вашингтон затъват все повече в тресавището от проблеми, надробили си в последните три десетилетия.

 

На този фон, някак си твърде вяло протекоха поредните слушания, от двете камари на американския конгрес, на шефа на Федералния резерв Бен Берданке, който представи редовните си полугодишни отчети пред конгресмените и сенаторите.

 

Единственият отдушник на сивотата в изложенията беше острата полемика, предизвикана от Рон Поул, лидерът на републиканците, по време на която той направи за смях най-влиятелния икономист в света.

 

Все пак, тъй като главният герой на тази карикатура беше действащият ръководител на ФЕД, да обърнем внимание и на акцентите в неговите изказвания, които, да отбележим, бяха доста различни по дух и съдържание пред различните аудитории на долната камара и на сената.

 

Най-напред, вчера Бернанке каза, че точно сега неговата институция не е готова да предприема допълнителни мерки по стимулиране на икономиката, признавайки едновременно с това, че перспективите пред възстановяването остават неопределени.

 

По-нататък Бени Хеликоптерът заяви, че днешната ситуация в икономиката се отличава от тази отпреди година, когато централната банка започна обсъждане на програмата си за покупка на облигации за 600 млрд. долара.

 

За всички вече е известно, че целите на тези вливания така и не бяха изпълнени (парите вместо да попаднат в реалния сектор и при потребителите, изтекоха при спекулантите), което допълнително дава аргументи срещу подготвените поредни безумия на монетарните власти в САЩ.

 

Шефът на Резерва в прав тект призна, че днешната ситуация е значително по-сложна, отбелязвайки, че инфлационните очаквания са доста по-различни, спрямо година по-рано, когато дори се говореше за сериозни дефлационни рискове пред най-голямата световна икономика, а безработицата непрекъснато растеше. „Ние не сме уверени в краткосрочните перспективи пред икономиката. Ние бихме искали да видим дали тя ще се съживи, както прогнозираме” – добави той.

Действително, последните статистически данни за пореден път показаха, че ситуацията бавно, но сигурно продължава да се влошава, въпреки всички усилия за стопиране на кризисните процеси. Но ние с Вас, уважаеми читатели на блога, разбираме, че частното съвкупно търсене, което е основния механизъм на кризата, ще продължава да се свива, въпреки всички фокуси на паричните и административни власти.

И в тази връзка си струва да се отбележи и един друг момент от изказването на Бернанке, посветен на прага по държавания дълг. Той директно обвини представителите на Републиканската партия, че демонстрирайки инат по въпроса за дълга, те рискуват да поставят щатската икономика в извънредно тежко положение.

Все пак, ораторът не посмя да поясни защо е толкова важно това прословуто увеличаване на бюджетните разходи! Може би тук надделяха мотивите за покриване на истинските причини за правените държавни разходи, рецепти, които категорично са забранени за прилагане в останалия свят и в страни като колониална България.

Разбира се, нямаше как да бъдат подминати и дълговите проблеми в Европа, като шефът на ФЕД си остави открехната вратичка, споменавайки, че икономиката на САЩ може да се сблъска с широкомащабни проблеми във връзка с по-нататъшното задълбочаване на дълговата криза в региона: „Ако ситуацията на Стария континент значително се влоши, ще наблюдаме общо нарастване на нежеланието за риск, падане на цените по активите и голяма волатилност”.

Пазарите показаха, че разбират основния извод от доклада – скоро не бива да се очаква наливане на сериозни обеми емисионни пари. Цените на петрола паднаха доста сериозно, фондовите пазари, въпреки че бяха доста по-скромни, също поеха на юг.

Като цяло, на всички стана ясно, че Бернанке не се е отказал от любимия си прийом за справяне с проблемите – изливане с пълни шепи на нови и нови книжни долари, но поне засега той среща сериозен отпор от най-различни, достатъчно сериозни фактори в американската политика.

Някои експерти, дори виждат в упорството на републиканците, търсене на признание от страна на Обама, че раздуването на държавните разходи се прави с цел компенсиране на частното търсене.

А това би бил перфектен автогол, тъй като в този случай шансовете за преизбиране на настоящия президент биха били равни на нула – не може да става въпрос за каквото и да е възстановяване, на фона на продължаващото падане на съвкупното потребителско търсене.




Гласувай:
11



1. анонимен - Днешните вестници са пълни със т...
15.07.2011 17:48
Днешните вестници са пълни със статии за сакралния 2-ри Агуст, когато "Съединените щати няма да могат да изплатят пенсиите на своите пенсионери ако не напечатат спешно пари". Рейтинговите агенции Вече не са склонни да дават на американската икономика традиционното ААА, и дори една китайска такава смята, че рейтинга на САЩ, трябва да се определи като леко отрицателен. В ЕС картинката е направо плачевна. Излиза, че либералните икономически модели са на път да самоубият капитализма, а точно сега у нас неолибералите господстват идеологически.
цитирай
2. krizata - На същите тези неолиберали ще им се ...
15.07.2011 21:32
На същите тези неолиберали ще им се наложи да си извадят от библиотеките старите издания на Маркс и Ленин - днешните най-яростни либерали са същите, които навремето ни учеха що е научен комунизъм!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826340
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев