Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2011 11:43 - Късите крака на лъжата
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 2476 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 01.08.2011 10:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нестандартен обзор на световните пазари

САЩ:

- След като цели две години властите уверяваха, че „рецесията е зад гърба ни“, се оказва, че всичко това е било най-долнопробна лъжа, а пропадането не е спирало чак до края на 2010 г.

Сега става ясно, че точно по време на президентските избори (четвърто тримесечие на 2008 г.) икономиката е сe e срутвала със скорост от 8,9%, което е най-лошият резултат от 1958 г.

Убедени сме, че след известен период и днешното „възстановяване“ ще се окаже провалено, но за това – в бъдеще време!

А ревизираните данни показват следната картина: от 2003 г. насам всички резултати по БВП са коригирани към понижение, въпреки „оптимизацията на методиките“, свързана с прословутите хедонистически индекси.

Първото тримесечие от тази година е преразгледано от +0,5% до +0,1%, през второто е обявено +0,3%, но ако дефлаторът се изчислява коректно, то БВП на глава от населението ще покаже -0,5% за тримесечие и -1,9% годишно – нивото на този индикатор вече е на низовете от началото на 90-те години.

image

И
зточник: Бюро за икономически анализ на САЩ

- По различни оценки около 10-12% от реално разполагаемите доходи на американските домакинства представляват бюджетни дотации в различни форми.

За времето на Обамовото президентстване държавният дълг на страната е нараснал от около 60% от БВП, до 90%. Това означава, че за последните три години дотациите са давали около 10% от реализирания БВП.

- През юни поръчките на стоки за дълготрайна употреба са паднали с 2,1% за месец, а в ключовия компонент на чистите капитални поръчки спадът е от 0,4%.

- Цените на жилищата от S&P/Case-Shiller пре май отново са намалели. Незавършените продажби на жилища през юни са нараснали с 2,4%, но годишната динамика е в минус от 17%. Продажбите на новопостроени жилища са паднали с 1%, разрешениеята за строителство на едносемейни домове са преразгледани от +0,2% до -1,0%.

- Свежият обзор от Bloomberg показа провал на потребителските настроения – позитивни оценки за състоянието на икономиката са дали едва 6% от населението (минимум от април 2009 г.)

- Борецът за демокрация по целия свят Дж. Сорос се отказа да управлява чужди финансови средства – по въведените от него нови правила, за това вече ще е нужна регистрация и разкриване на лична информация. От тук насетне старият вълк ще следи само за семейните финанси, които се оценяват на около 24,5 млрд. долара.

- Все още няма договореност по условията за покачване на лимитите по държавния дълг на най-голямата световна икономика.

Европа:

- В главно събитие на Стария континент се превърна касапницата в Норвегия, където приспаната полиция допусна (случайно ли) един психопат да вършее необезпокояван почти два часа. Светът не иска да повярва, че органите на реда могат да са толкова мудни, при това в една от най-богатите държави, където финансирането на всякакви служби винаги е било без каквито и да е ограничения.

Това дава повод на някои анализатори да предположат, че постиженията на мултикултуризма неминуемо ще доведат до подобни събития и в бъдеще, особено в страните от северна Европа, достигнали най-големи успехи при унищожаването на идентичността си.

- Любимите на Дянков рейтингови агенции продължават подигравките си със страните от Стара Европа. Този път на мушката бяха Гърция и Испания! А поредната им нова жертва се оказа Кипър. Елините престанаха да реагират на всичко това, коментирайки единствено, че желаят цялостно прекратяване на отношенията с тези „мошеници“.

- Испанската Bankia е намерила добър залог за заем пред ЕЦБ – това са футболистите от мадритския Реал Роналдо и Кака, в чиито покупки е участвала финансовата институция. Ако банката загуби платежоспособност, а клубът не успее да върне кредитите, тогава играчите ще станат собственост на Европейската централна банка – какво ли последната ще прави с тях?

- Конфедерацията на британските промишленици съобщи, че производствените поръчки през юли рязко са съкратени, а темпът на натрупване на запаси ще достигне максимум от година и половина. Деловият оптимизъм и динамиката по поръчките е на най-ниските нива от 2009 г.

- Британските жилища продължават да поевтиняват, а разрешенията за ипотеки се издават крайно неохотно (-6% за последните 12 месеца).

- Деловото и потребителското доверие се срутва навсякъде, освен във Франция, където всичко расте, когато навсякъде пада и обратно.

- В Еврозоната икономическите настроения достигнаха годишно дъно, а деловият климат – двугодишен. Изпреварващите индикатори в Швейцария дадоха най-лошата си месечна динамика от април 2009 г.

- В Германия потребителските цени през юли отново започнаха да растат, добавяйки 0,5%.

- Търговията на дребно за юни в Испания олеква със 7,4% за година. В Германия тя скача с 6,3% за месец, но пада с 1,0% годишно, а като цяло за второто тримесечие се е свила с 0,4% спрямо януари-март. Балансът на продажбите на Албиона става все по-мрачен – поръчките и очакванията в сектора на търговията на дребно са отчайващи.

Корпоративни новини:

- Проблемите в нефтената промишленост са повсеместни, очевидно не само Лукойл страда от намаляващото потребителско търсене. Въпреки текущите си печалби, ВР отчете падане на добивите с 11%. Не потвърдиха прогнозите ExxonMobil и Chevron, въпреки високите цени на суровината. Съвсем невзрачни са Dow Chemical и DuPont. Въобще, компаниите от петролния и нефтохимическия сектори огорчиха.

- Nokia регистрира загуби и падане на продажбите. Хиената Moody"s веднага се намеси и свали рейтинга на компанията с два пункта. Motorola също е на загуба, прогнозите й за текущата година не са оптимистични.

- За седма поредна година Sony регистрира загуби по продажбите на телевизори.

- Отчетите на Juniper Networks също са ужасни! След тяхното огласяване акциите на компанията рухнаха с 15%.

- Банките масово уволняват персонал: Credit Suisse ще се раздели с 4% от служителите си, HSBC ще изгони 10 хил. човека.

 

P.S. Четете и разпространявайте по-нататък! Времето доказва правилността на виждането ни за случващото се по света!




Гласувай:
8



1. alexalexalex - митьо, скучно, скучно
31.07.2011 15:03
Митак, това е скучно бе. Я по-добре кажи за бурканите и кризата))).
И без това от икономика не разбираш.
цитирай
2. krizata - И преди три години коментарите Ви ...
31.07.2011 20:49
И преди три години коментарите Ви бяха същите...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826334
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев