Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 14:00 - Рязкото срутване на пазарите – причини и последствия
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 6248 Коментари: 11 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Както предупредихме преди няколко седмици, в последните дни пазарите по целия свят се сгромолясват със скорост, непозната от 2008 г., когато светът беше свидетел на първия дефлационен етап от глобалната икономическа криза.

Само във вчерашния ден индексът Dow Jones се понижи с 512,76 пункта (-4,31%) - до 11383,68 пункта, което е най-рязкото пропадане на този индекс за една борсова сесия. Индексът S&P падна с 60,27 пункта (-4,78%) - до 1200,607, а Nasdaq - с 136,68 пункта (-5,08%) - до 2556,39. Отчитайки пониженията от предишните дни и продължаващото спускане днес, можем да констатираме, че картината изглежда съвсем мрачна.

Много анализатори ще потърсят обяснение във все по-ярко очертаващите се негативи в световната икономика, демонстрирани в края на миналата и началото на сегашната седмица. На този блог многократно е писано за причините за тези явления, така че ще пропуснем подробностите, но все пак си струва да се отбележи един конкретен момент.

Както вече отбелязахме (чрез препрадката в началото на текста), шефът на ФЕД на САЩ Бен Бернанке силно желае, но засега не може, да стартира поредна емисионна програма QE3. От гледна точка на икономическата наука тези мераци са до голяма степен ирационални, но в случая нищо не може да се направи, поради господстващото положение именно на тези въгледи, в чиито рамки действа Банкер N1, както и преобладаващата част от колегите му от западния финансов истеблишмънт.

Предишната програма QE2 действаше до края на юни и въпреки големите надежди, които й се възлагаха, тя стана поредното разочарование при прилагане на т.н. „антикризисни мерки“ от страна на финансовите власти в най-голямата световна икономика. В последните месеци от функионирането на програмата нейната ефективност, от гледна точка стимулирането на икономиката, беше не просто ниска, но и падаше.

По тази причина шансовете Берданке да прокара поредното си недоносче (QE3) доскоро бяха само в сферите на илюзиите. Преди неговото изказване пред двете камари на американския Конгрес в средата на юли, Ви напомнихме, драги читатели, че от същата трибуна неговият предшественик Грийнспън се възползва от момента през юли 1998 г., за да „помогне“ за срутването с около 10% на прегретите тогава пазари.

Действително, понижителният тренд на фондовите борси би трябвало да е очевиден за всички обективни анализатори. От друга страна, като част от „мозъчния тръст“, ръководещ икономическите процеси, Бернанке без съмнение притежава изпреварваща информация за случващото се в реалния сектор на стопанството. Не е изключено предварителните данни за юли да са се оказали дотолкова лоши (QE2 вече е в историята), че шефът на ФЕД твърдо да е приел решение за категорични (от негова гледна точка) действия.

И тук идват на дневен ред точно тези съображения, за които стана въпрос в началото: Ако пазарите така или иначе падат, тогава не би ли могло тези спадове да бъдат локално ускорени – това обстоятелство би дало чудесни основания за стартиране на новата емисионна програма. Защото ако нещата се оставят на естествения ход за развитие на кризисните процеси, тогава никой не би дал разрешение за подобни парични стимулирания.

А сега да си припомним, че само след няколко дни е поредното заседание на Комитета по открити пазари на ФЕД. И ако пропадането продължи и в понеделник, то считайте, че ръцете на Бернанке са напълно развързани. Тъй като, все пак, ние не владеем информацията, до която той има достъп, то и няма как да прогнозираме дали пускът на QE3 ще е незабавен или само ще бъде обявено, че това ще се случи в най-близко бъдеще.

Едно е факт: спекулантите ще реагират крайно позитивно на подобни новини. Особено ако най-големите сред тях бъдат „посъветвани“ да прекратят разпродажбите си…

С други думи, не е изключено ръководството на ФЕД да е приложило специални усилия, за да подпомогне рязкото пропадане на пазарите. За това съществуват достатъчно лостове, а и поводите, както вече пояснихме, са предостатъчно.

Затова с чувство на удовлетворение и изпълнен дълг пред верните читатели, можем да констатираме, че за пореден път krizata.blog.bg не Ви подведе и далеч преди другите предвиди днешната паника по световните пазари.

За съжаление, лапнишараните сред играчите по борсите винаги са били мнозинство. Ще изгори поредната порция „боклук“, но такава е грубата действителност - законите на „свободния“ финансов капитализъм не търпят сантименти, а победители винаги са тези, които стоят най-близо до силните на деня!




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Владимире здравей! Отдавна не си ...
05.08.2011 19:34
Владимире здравей! Отдавна не си наминавал.

Сега гладах по разни телевизии, паническо продаване на акции. Само днес са продадени кредитни книжа за 2.5 трилиона долара по борсите. Добре, че сме деветата дупка на кавала.
цитирай
2. alexalexalex - Митьо
05.08.2011 21:22
Тия гадове американските фашисти те разкриха и взеха, че повишиха индексите. Ей на това му викам аз подал империализъм - тамън Митьо Кризата предрече нещо и тия гадове се напнат и вземат, че обърнат тренда)))).

п.с. Имаш да ми даваш едни уискита , ако не помниш))). Бяхме се обзаложили за едни неща.
цитирай
3. krizata - Тия гадове американските фашисти ...
05.08.2011 21:34
alexalexalex написа:
Тия гадове американските фашисти те разкриха и взеха, че повишиха индексите. Ей на това му викам аз подал империализъм - тамън Митьо Кризата предрече нещо и тия гадове се напнат и вземат, че обърнат тренда)))).

п.с. Имаш да ми даваш едни уискита , ако не помниш))). Бяхме се обзаложили за едни неща.


Дайте линк към т.н. от Вас "облог", че нали съм с амнезия - не помня за Вашите облози! Принципно не правя облози!
цитирай
4. alexalexalex - wladimir
05.08.2011 22:00
и къде е дефлацията, дето Митьо я описа, че нещо не я виждам?
около инфлацията - тука май съм се надценил (не оцених храните, основно), но има още време до края на годината, според мен ще е в рамките на 5-6 % (което си е корекция, но не толкова голяма, колкото Митьовите фантазии).
Растежът ще е около 3 (към момента малко над 2, но винаги второто шестмесечие е по-силно).
Я припомни прогнозите и на Митака и да видим кой е по-близо))))).

Митак, не мога да ти дам линк, че приятелите от блог.бг ми изтриха блога по донос, а не си правя копия на текстовете.

А, и пак за Владимир, дори и минималните повишения на индексите са важни, пазарът ще миряса, ще седи около тези нива поне до края на август (не коментирам моментни и дребни отклонения) и от септември ще започне бавно да качва. Много бавно. Пак с леки корекции. Хич не се надявам на балоните от 2006-та, да ти кажа))). Нито съм ъпър, нито апокалиптик))).
цитирай
5. alexalexalex - владо)))
05.08.2011 22:47
петролът ще е около 100 долара. поне още 4-6 месеца. Това със 120 (почти) си беше отражение от бунтовете в арабския свят, които няма как да предвидя (не се занимавам с политика , а с икономика). А това със 100 долара барел го казах още през март 2009-та, когато беше 36 или 37. Имам бас със един блогър, дето се подписва borsi, ама и той като Митьо е с амнезия))). Цитирам се почти точно :" 2010 - петрол под 100 (около 80), 2011 - около 100, 2012 - 120.". Това, че ще се колебае около тези цени, то е ясно.
Относно индексите - няма да има трусове, колкото и Митьо да се пъне. Моментни отклонения винаги са възможни, но в близките 5-6 години не очаквам някакви големи "удари". По-скоро ще има микробалон в зелените емисии, ама това е друга и дълга тема)))).
Има връзка между инфлация и БВП, ама не забравяй, че сме във валутен борд, така че освен пряка тази връзка има и поне още 20 райдера))).
Кажи за дефлацията и как при тази криза населението спестява такива кинти по банките, както и защо на морето е пълна лудница от български туристи. То вярно, сега Митьо ще каже, че хората са на нашето море, щото са бедни да са на Бахамите и ще е прав))).

Смях в залата. Колкото позна Хазин, толкова и на Митьо му прогнозите - освен да прави трушия на село за друго не става))).
Ако ти се чете сериозен анализ - чети Еридан, човекът разбира, ама много. Без да е апокалиптик е умерен реалист (като мен , апропо).
цитирай
6. alexalexalex - wladimir
06.08.2011 09:11
Нали сам се усещаш, че лекичко си противоречиш - имало, викаш, две малки дефлационни вълнички, и това означава, че Митьо Кризата е Нострадамус и Рубини едновременно. Ама това, че за период, дето става за анализиране (два месеца не стават, повярвай) дефлация няма - не се брои))).
В крайна сметка, ако прочетеш изцепките на Митьо от 2009-та ще видиш, че нито един от апокалиптичните му сценарии не се сбъдна, а и няма как.
За негов ужас светът няма да умре и капитализЪма, дето той толкова го мрази си седи и няма намерение да отстъпва на светлия социализъм))).
Естествено, че ръстовете са повече функция и на повишени цени - технологиите се развиват, излизат нови неща и те (по дифолт) са по-скъпи, докато се "избие" инвестицията. Взех си Айфон 4 и е по-скъп от Айфон 3, да ти кажа. (Иначе някакви различни функции май няма и направо съм решил да го подаря на детето, че ми скъсва нервите).
Нови инвестиции в материални активи намаляват - ами естествено, имаме да наваксваме свръхинвестирането по време на балона от 2006, 2007.
Така че - дишай спокойно. Не се задава апокалипсис, просто сега ще платим сметката. Защото като ядеш и пиеш в кръчмата накрая идва сервитьора))).
За тази част най-добре питай гърците!)))
цитирай
7. alexalexalex - wladimir
12.08.2011 07:40
сегаааа... първо, пазарите така или иначе са динамични - падат и се качват. А за нова емисионна програма (вливане на ликвидност) се говори от бая време, така че едното едва ли е пряко действие на другото, не, че нямат връзка, но е доста по-сложно от това, което Митьо говори.
За да се види динамиката хич не е трудно - влез в който и да е икономически сайт и виж графиката а последните 10-20-30 години на който и да е голям индекс. И какво излиза - светът постоянно минава през кризи и излиза от тях, хич не виждам нещо толкова различно.
и като последна вметка , защото според Митьо капитализЪма отива на умиране - Митак, кво става с Беларус и Лукашенко? Още ли са по-добре от нас? Дай някоя данна, че това, дето аз го чета ме вкарва в смут и потрес. Викат, че баш там кризата ги е шибнала през муцуната, а те хич не са капитализъм. Що бе, Митак, така? И Северна Корея даже я тресе нещо, ама от там данни хич няма.
И не си се изказал за "бунтовете" в Лондон - хем предричаше, че ще има)))).
Само дето това не са бунтуве на работници, а на лумпените, дето не работят.
Ех, Митак, Митак - пак мъка, братчед)))).
цитирай
8. krizata - сегаааа. . . първо, пазарите така ...
12.08.2011 13:32
alexalexalex написа:
сегаааа... първо, пазарите така или иначе са динамични - падат и се качват. А за нова емисионна програма (вливане на ликвидност) се говори от бая време, така че едното едва ли е пряко действие на другото, не, че нямат връзка, но е доста по-сложно от това, което Митьо говори.
За да се види динамиката хич не е трудно - влез в който и да е икономически сайт и виж графиката а последните 10-20-30 години на който и да е голям индекс. И какво излиза - светът постоянно минава през кризи и излиза от тях, хич не виждам нещо толкова различно.
и като последна вметка , защото според Митьо капитализЪма отива на умиране - Митак, кво става с Беларус и Лукашенко? Още ли са по-добре от нас? Дай някоя данна, че това, дето аз го чета ме вкарва в смут и потрес. Викат, че баш там кризата ги е шибнала през муцуната, а те хич не са капитализъм. Що бе, Митак, така? И Северна Корея даже я тресе нещо, ама от там данни хич няма.
И не си се изказал за "бунтовете" в Лондон - хем предричаше, че ще има)))).
Само дето това не са бунтуве на работници, а на лумпените, дето не работят.
Ех, Митак, Митак - пак мъка, братчед)))).


От кога станахме братовчеди, "приятелю"?
цитирай
9. krizata - От къде се взе английският бунт?:
12.08.2011 14:40
http://www.geo.ru/puteshestviya/otkuda-vzyalsya-angliiskii-bunt?page=0
цитирай
10. alexalexalex - Митак
12.08.2011 15:45
пиша ти така, като на приятел))).
ако не си гледал златните български филми от 80-те на миналия век искрено ги препоръчвам, там е ясно откъде е "братчед"))).
П.С. Баш от братята руснаци да се уча от какво са "бунтовете" в Англия е повече от смешно, не мислиш ли. Я погледни статистиката за мафиотските убийства в Москва и после да си говорим))).
цитирай
11. krizata - пиша ти така, като на приятел))). ...
12.08.2011 20:33
alexalexalex написа:
пиша ти така, като на приятел))).
ако не си гледал златните български филми от 80-те на миналия век искрено ги препоръчвам, там е ясно откъде е "братчед"))).
П.С. Баш от братята руснаци да се уча от какво са "бунтовете" в Англия е повече от смешно, не мислиш ли. Я погледни статистиката за мафиотските убийства в Москва и после да си говорим))).


Действително, по това време почти не съм имал възможност да гледам телевизия (http://krizata.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/06/23/spomeni-ot-predishniia-jivot-ili-prikazka-za-edna-sbydnata-m.770544).
Все пак, ако доживея до дълбоки старини ще се опитам да наваксам с това, за което не съм имал време преди това.
А сега всички имаме страшно много работа, ако искаме България да я има и в следващите десетилетия!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825669
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев