Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 13:59 - Невидимите ръце на междуотрасловите връзки - I част
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 1870 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 08.11.2011 14:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

гл.ас. д-р Георги Киранчев

УНСС, катедра „Маркетинг и стратегическо планиране”

 

Резюме: В статията е разгледан въпросът за измерване на влиянието на процеси, протичащи извън дадена фирма върху нейните резултати със средствата на метода „input-output”. За целта е направено разделение на икономическата система на две непресичащи се подсистеми, наречени „фирма“ и „останала икономика“. Разграничени са три групи „невидими“ без използването на метода „input-output” влияния върху резултатите на фирмата и е дадена формализация на измерването на преките и косвените ефекти.

 

В частност разграничени са следните групи ефекти:

• ефекти по линия на междуотрасловите връзки, дължащи се на изменения в крайното търсене на продукти на „останалата икономика“;

• ефекти по линия на обратното, индуцирано въздействие на производствената програма на фирмата върху нейните собствени резултати посредством системата на междуотрасловите връзки;

• ефекти от взаимозависимостта между крайното търсене на продукти на фирмата и на останалата икономика.

 

Посочени са условията, при които дадената формализация е подходяща и полезна за по-задълбочен анализ на връзките между фирмата и останалата икономика и на които дадена фирма трябва да отговаря, за да може ефикасно да използва метода „input-output”.

 

Направен е акцент върху непродуктивното и необосновано надценяване на маркетинговата дейност на фирмата върху нейните резултати. Именно с цел да се предпази ръководството на фирмите от подобно надценяване е разгледан и формализиран въпросът за квантифициране на преките и косвените ефекти върху фирмата от процеси, протичащи вън и независимо от нея и нейните управленски решения.

 

Ключови думи: маркетинг, метод „input/output”, преки ефекти, косвени ефекти, матрица на пълните разходи.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

В последните години наблюдаваме повсеместно обожествяване на „невероятните възможности” на маркетинга. „Всичко е маркетинг”, смятат болшинството мениджъри, а подразбират „Маркетингът е всичко”. На маркетинга и неговите средства и методи се гледа като на някакво тайно изкуство, граничещо с магия, способно да прави чудеса в ситуации, обективно непредполагащи чудесни проявления.

 

В действителност за теорията остава спорен въпросът за дори приблизителното измерване на ефекта от действията, наричани общо с названието „маркетинг”, а следователно – и на неговата ефективност. Вярата в силата на маркетинга е породила понятията „добър маркетинг” и „лош маркетинг”, нещо като „бяла магия” и „черна магия”, и с тях се „обясняват”, когато трябва добрите, а когато трябва – лошите резултати на фирмата. Наистина за тези, които не си дават сметка за сложните взаимодействия между една фирма и останалата икономика, неочакваните успехи (или неуспехи) могат да се обяснят само с влиянието на някакви свръхестествени сили и тук тайнствените ритуали на маркетинга са сред първите кандидати. Изглежда, сякаш някаква невидима ръка, растяща от нищото, взема или дава пари на фирмите.

 

В същото време пренебрегнат остава единственият засега метод, способен да измерва наред с преките и косвените ефекти в икономиката – методът „input-output”. По наше мнение причините за това са няколко:

 

1. Повечето мениджъри или изобщо вземащите решения никога не са и чували за този метод, за което отговорността само частично е на образователната система, тъй като не всички управляващи получават именно икономическо образование.

2. Някаква неголяма част от вземащите решения в икономиката, получили икономическо образование, имат бегла представа за метода, създала у тях мнението, че това е някаква отвлечена теория, отнасяща се до макроикономиката и нямаща нищо общо с фирменото управление.

3. Още една част от получилите икономическо образование, изплашени от формулите в матричен запис, са останали с погрешното впечатление, че това е изключително сложен метод и че е трудно постижимо той да бъде приложен.

4. На последно място бихме поставили липсата на своевременна и подходящо обработена и представена информация за българската икономика, но тук, както се казва, липсата на търсене напълно обяснява липсата на предлагане.

 

Целите на настоящата статия може да се степенуват така:

 

- да се даде представа и измерители за „невидимите” ефекти за дадена фирма, за ефектите, нямащи нищо общо с маркетинга и дори с решенията и действията на управляващите фирмата;

 

- да се разграничат източниците на тези ефекти и да се създаде у читателя по-ясна представа за взаимодействието между фирмата и останалата икономика;

 

- да се създаде у вземащите решения убеждението, че неща, случващи се извън фирмата и по принцип „неинтересни” за тях, в действителност имат значение и измеримо влияние върху фирмата и е неразумно да се игнорират;

 

- да се преодолее заблудата за всесилността на маркетинга и сляпата вяра в това, че всичко постигнато е резултат на „добрия маркетинг”, а неблагополучията могат да се преодолеят, като се назначи нов шеф на маркетинга, доказал се в някоя друга фирма, или като се похарчат пари за нов рекламен клип.

 

Ще представим фирмата и нейните връзки с останалата икономика като класическа система „input-output” с някои особености.

 

С отчитане на разделянето на икономиката на две части – „фирма” и „останалата икономика”, основното уравнение ще изглежда така:

 
 |X1|      |A1   A2|   |X1|     |Y1|
{     } = {          }.{    } + {    }
 |X2|      |A3   A4|   |X2|     |Y2|
 

 където:

Матрицата A1 представлява техническата матрица на фирмата, описваща разходите на продукти на фирмата за производство на нейните продукти. Най-подходящи измерители тук са натуралните, тъй като сред продуктите на фирмата може да има и междинни, които само се произвеждат и влагат, но не се продават, т.е. не излизат

от фирмата като самостоятелен продукт на неговия пазар, поради което и нямат измерител на стойността им. Коефициентите в нея измерват колко натурални единици от различните продукти на фирмата се влагат за производството на една натурална единица от даден неин продукт. В този смисъл тя е действително технологична матрица, тъй като коефициентите в нея не са повлияни от ценови съотношения. Тази матрица е квадратна, с размерността на произвежданите от фирмата продукти с такава подробност, с каквато фирмата счита за необходима.

 

Матрицата A2 представлява матрица на продажбите на продукти на фирмата по отрасли на ”останалата икономика” и е в натурално-стойностно изражение от вида натура/стойност. Тази матрица описва отраслите–купувачи на продуктите на фирмата. Коефициентите в нея измерват колко натурални единици от продуктите на фирмата се закупуват и влагат за производствено потребление на единица стойност на продукция на съответните отрасли. Размерността на тази матрица се определя от броя продукти, с които фирмата иска да се опише (брой редове) и броя отрасли, с които се описва националната икономика (брой колони).

 

Матрицата A3 представлява матрица на покупките на фирмата на продукти и услуги от отраслите на „останалата икономика” и логичният измерител е натурално-стойностният от вида стойност/натура. Коефициентите в нея измерват колко стойностни единици от продукцията на отделните отрасли на ”останалата икономика” се закупуват и използват за производството на една натурална единица от съответните продукти на фирмата. Размерността на тази матрица се определя от броя отрасли, с които се описва националната икономика (брой редове) и броя продукти, с които фирмата иска да се опише (брой колони).

 

Матрицата A4 представлява традиционната матрица на коефициентите на преките разходи, описваща взаимоотношенията между отраслите от „останалата икономика”. Коефициентите в нея са в изражение от вида стойност/стойност. Тази матрица също е квадратна, с размерността, приета от НСИ и ЕВРОСТАТ.

 

Векторът X1 описва производството на продукти на фирмата в натура и с избраната от нея размерност.

 

Векторът X2 описва производството на отраслите от „останалата икономика” в стойностно изражение, с размерността, приета от НСИ.

 

Векторът Y1 описва продажбите на продукти на фирмата в натура за крайни потребители по смисъла на модела на междуотрасловите връзки, в т.ч. и за износ.

 

Векторът Y2 описва продажбите на продукти на отраслите от „останалата икономика” в стойностно изражение за крайни потребители по смисъла на модела на междуотрасловите връзки, в т.ч. и за износ.

 

Можем да кажем, че четирите подматрици А формират една обща матрица, описваща нееднороден обект „фирма – останала икономика”, в която мерните единици са несъпоставими по отделни подматрици.

СЛЕДВА




Гласувай:
5



1. durankev - Пълната статия е вече публикувана
08.11.2011 15:17
http://alternativi.unwe.acad.bg/br50/04.pdf
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3840469
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев