Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2012 21:16 - Влиянието на валутния борд върху икономиката на България*
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 8254 Коментари: 14 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Правилното функциониране и развитие на икономиката изисква паричната маса в обръщение да съответства на  обема на стокооборота. Ако парите се окажат в излишък се получава инфлация, ако са в недостиг – дефлация, и двете явления водят до икономическа криза. Вторият съществен момент е, че ако една икономика трябва да се развива, то паричната маса в обръщение трябва да се увеличава паралелно, в противен случай икономическият растеж се спъва от липсата на пари. Нека сега видим възможностите на България да контролира обема на левовете в обръщение (доколкото това въобще може да бъде контролирано в рамките на капиталистическата икономика). Контролът на количеството на парите се осъществява от централните банки. За България това е БНБ. Функциите й на централна банка обаче са практически отнети от въвеждането на валутния борд.

Какви са правилата на валутния борд (1)?

„Валутният борд е институция, която има няколко основни характеристики:

А. валутният борд е задължен да купува и продава неограничено чужда валута (т.нар. резервна валута – долар или евро) срещу местна валута в брой или по банков път;

Б. валутният борд поддържа валутен резерв, който покрива парите в обръщение (т.нар. паричен агрегат М0);

В. валутният борд не отпуска кредити на правителството;

Г. валутният борд не провежда монетарна политика – не извършва операции на открития пазар, не определя целеви лихвени проценти, не отпуска рефинансиране, не купува или продава валута по свое желание (валутният борд купува и продава валута само при поискване от граждани, фирми или банки);

Д. валутният резерв се инвестира в нискорискови и ликвидни активи, деноминирани в резервната валута;

Е. няма ограничения за външнотърговски и международни капиталови трансфери.

Точка „А” мисля че е ясна, но трябва да се има предвид и уточнението от „Г”. Точка „Б” означава, че БНБ държи в западна банка (може би Европейската централна банка) сума в евро (валутен резерв) равен на стойността на „истинските” левове в обръщение, изчислени по фиксирания курс на лева. Това означава, че стойността на българския лев е изцяло покрита с евро. Разбира се само на „истинския лев”, но не и на дълговите левове които създава банковата мултипликация. „В” означава, че БНБ не може да пуска пари в обръщение по искане на българското правителство. „Г” също ограничава операциите, с които БНБ може да пуска в обръщение левове негарантирани с евро. „Д” е интересно нещо, нискорисковите активи в резервна валута (еврото) естествено могат да се намерят само в западните страни. Така се оказваме инвеститори за ЕС. „Е” е ясно и доста важно.

„Контрол” на левовата парична маса

Нека сега видим възможностите на България да увеличава паричната маса в обръщение, за да подсигури евентуалния икономически растеж или да предотврати икономическа криза. Очевидно печатането на левове може да става само чрез съответното натрупване на евро във валутния резерв – точка „Б”. Как обаче БНБ може да се сдобие с евро. С пробутване на левове в ЕС очевидно няма да стане. Позволено й е само да обменя евро за левове на граждани, фирми или банки и то по тяхно поискване, а не по собствена инициатива. Това е задължение на БНБ по точка „А”.  Двата сценария са чужди инвестиции и износ. При чуждите инвестиции инвеститорът има евро, а са му нужни левове за да се разплаща с тях в България. Във втория случай на български износител се плаща в евро (валута) и той ги обменя в левове също, за да се разплаща в България. Така се оказва, че потенциалният икономически растеж на българската икономика зависи от чужди инвестиции и от износ. Какво произвеждаме, та да го изнасяме е въпрос. Търговският ни баланс все е отрицателен. Това означава, че можем да разчитаме само на инвестиции и то такива, че да компенсират вноса. Тази ситуация, макар и да не се обяснява на публиката, е добре известна. Тя е в сила за почти всички незападни страни. МВФ и С(А)Б налагат условия подобни на тези на валутния борд фактически на всички незападни страни
.

Световната криза

Същественото е, че състоянието на нашата икономика става изцяло зависимо от чуждите инвестиции и че чуждите инвестиции контролират паричната маса на страната. Нека сега видим как световната криза се отразява на България. Световната криза е дефлационна. Това означава, че парите (долар, евро, британска лира и останалите конвертируеми валути) поскъпват, т.е. цените падат (на имоти, на транспорт и т.н. Лошите кредити са резултат от липсата на пари, с които кредитополучателите да връщат кредитите. А пари липсват, защото някой е натрупал доста печалби). Инвеститорите предпочитат да не инвестират, а които са го направили изтеглят инвестициите си, разбира се и от България. Това е вече предпоставка за намаляване на валутния резерв. По точка „А” БНБ е задължена да обмени левовете им в евро при поискване и според точка „Е” не може да спре трансферите им. Следователно БНБ не може да предотврати изтичането на евро от страната и в случай на намаляване на резерва под законовата граница (100% покритие паричен агрегат М0) трябва да извади от обръщение „истински” левове. Това задейства банковата мултипликация в обратен ход. Търговските банки престават да дават заеми. Нещо което се наблюдава през последните месеци. Получава се така, че дефлацията извън страната чрез действието на валутния борд се вкарва в страната, т.е. валутният борд вкарва кризата у нас. Естествено има утежняващи обстоятелства. Вносът не може да бъде спрян. БНБ не може да отказва обмен на евро на търговците и според точка „Е” не може да спре вноса им. Държавата най-вероятно е подписала спогодби с ЕС, които също не позволяват ограничаване на вноса. Така вносът води до допълнително свиване на паричната маса в левове, т.е. задълбочава кризата. По тези причини, в страни като България има предпоставки кризата да се чувства по-силно. Разбира се, в един момент вносът намалява от самата криза, но и тогава остават плащанията по външния дълг, както частен така и държавен. Е, винаги можем да вземем още един заем от МВФ. Те само това чакат и с удоволствие ще припечелят някой долар на наш гръб.

Разрастване на държавния дълг

Теоретично има още един начин държавата да влее пари в реалната икономика. А именно като трупа собствен държавен дълг. Според схемата на капиталистическата икономика, държавата взема заем от по-заможните си граждани, които имат натрупани излишни пари, и вкарва последните в реалната икономика. За целта държавата издава и продава ценни книжа които носят доход на притежателите си. Ако България издаде такива книжа деноминирани в евро и ги продаде в чужбина, тогава ще получи валута, с която може да увеличи резерва на БНБ. Това, обаче, веднъж ще се впише като увеличение на външния дълг и после, все пак, попада в графата чужди инвестиции. По-изгодно е ценните книжа да са деноминирани в левове и насочени към изкупуване от български граждани (разбира се, чужденци също могат да ги купуват като първо купят левчета). По идея българските граждани би трябвало да са по-заинтересовани от финансирането на собствената им икономика, но само по идея. Заможните българи се хвърлят на Майбаси, Бентлита, Бугатита и всякакви други комплексарски луксозни стоки. А подозирам, че ония които инвестират биха предпочели западните икономики, пред нестабилната българска, дори когато българските ценни книжа предлагат по-висока доходност. Това допълнително изнася валута от България и подкопава валутния резерв. Освен това нарастването на държавния дълг е ограничено до 60% от БВП (2) съгласно изискванията за членство в ЕС.

Заключение

Благодарение на валутния борд България практически няма начин, по който да осигури левовата парична маса необходима за развитието на собствената си икономика. Макар и да предпазва от инфлация (условно) валутният борд създава много предпоставки за спъване на националната икономика. Макар и да не е единствен фактор, валутният борд вкарва световната дефлационна криза и у нас. България фактически се намира в порочен кръг. За развитието си може да разчита почти единствено само на чужди инвестиции. Чуждите инвестиции зависят от кредитния рейтинг. Кредитният рейтинг е нисък тъй като има неразвита и неустойчива икономика, а за да се развие може да разчита само на чужди инвестиции. Умно! Можем да сваляме правителства до второ пришествие. Тази ситуация обаче не е само българска. Тя е стандартна за почти всички незападни страни (независимо от наличието на валутен борд) и, съзнателно или не, се създава от западните страни включително чрез МВФ и С(А)Б. 

*Заглавието е мое (krizata.blog.bg)

Източник: http://antipropaganda.comxa.com/valbor.html




Гласувай:
7



1. proximus - Прав сте, но кажете когато лекар...
12.06.2012 22:02
Прав сте, но кажете когато лекари/учители/железничари и всякакви др. държавни служители започнат да протестират под прозореца на премиера с искания за 10/20/30++% по-високи заплати, коя ще е тази сила или закон, която ще възпре кой да е премиер просто да нареди "напечатването" на парична маса с която да се удоблетворят социалните искания ? Действие, което очевидно е противопоказно.
цитирай
2. krizata - Прав сте, но кажете когато лекар...
12.06.2012 22:40
proximus написа:
Прав сте, но кажете когато лекари/учители/железничари и всякакви др. държавни служители започнат да протестират под прозореца на премиера с искания за 10/20/30++% по-високи заплати, коя ще е тази сила или закон, която ще възпре кой да е премиер просто да нареди "напечатването" на парична маса с която да се удоблетворят социалните искания ? Действие, което очевидно е противопоказно.


От вашите думи излиза, че народът ни е съставен от втори сорт хора, след като единствено пръчката на външните ни колонизатори може да ни спре от безумни харчове! Но това, явно не се отнася за страните, на които не им е наложен прословутият борд?!
цитирай
3. proximus - За народът ни ми е трудно да правя ...
12.06.2012 23:28
За народът ни ми е трудно да правя обобщения. Всички сме различни.
Но за мнозинството от българската политическа класа - да, убеден съм че е съставена от втори сорт хора, неспособни да взимат правилни стратегически решения, страхливи и безпринципни, подчинени на компроматни игри и частни финансови интереси. Те не са в състояние да провеждат смислена политика в нито едно отношение, дори при декларирането на известно желание за това - наука, бизнес приоритети, развитие на инфраструктура, демография, сигурност. Всичко е на самотек !
И обяснете ми как на такъв сорт хора, ще поверите такова мощно оръжие като провеждане на монетарна политика в полза развитието на държавата и нейните граждани ? Ами че Бойко толкова милее завалията за народната любов, че до сега да е направил заплатите на учителите по 1000лв, а на лекарите минимум 2000лв... това е народен човек. Верно, бивш бодигард от НСО, бивш производител на нелегални цигари, спортист със съмнителни качества... ама нА, знае как да оправи държавата. Пък нека "частниците", да се мъчат с тая галопираща инфлация...
цитирай
4. krizata - За народът ни ми е трудно да правя ...
12.06.2012 23:45
proximus написа:
За народът ни ми е трудно да правя обобщения. Всички сме различни.
Но за мнозинството от българската политическа класа - да, убеден съм че е съставена от втори сорт хора, неспособни да взимат правилни стратегически решения, страхливи и безпринципни, подчинени на компроматни игри и частни финансови интереси. Те не са в състояние да провеждат смислена политика в нито едно отношение, дори при декларирането на известно желание за това - наука, бизнес приоритети, развитие на инфраструктура, демография, сигурност. Всичко е на самотек !
И обяснете ми как на такъв сорт хора, ще поверите такова мощно оръжие като провеждане на монетарна политика в полза развитието на държавата и нейните граждани ? Ами че Бойко толкова милее завалията за народната любов, че до сега да е направил заплатите на учителите по 1000лв, а на лекарите минимум 2000лв... това е народен човек. Верно, бивш бодигард от НСО, бивш производител на нелегални цигари, спортист със съмнителни качества... ама нА, знае как да оправи държавата. Пък нека "частниците", да се мъчат с тая галопираща инфлация...


Именно такива простаци в управлението са им нужни, но това в никакъв случай не означава, че сред българите липсват изключителни професионалисти в занаята, наричан държавно управление на икономиката! Единственото условие, за да бъдат използвани тези професионалисти е народът ни да се отърси от външната окупация! Но това, съвсем очевидно, скоро ще стане! Поздрави!
цитирай
5. chavdar01 - КОЛЕГА,СПОРЕД ЦИТАТА КОЙТО СЪМ ТИ ИЗВАДИЛ ИЗЛИЗА ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА ПРЕДПРИЕМАМЕ НИЩО.САМО ДА СЕДИМЕ И ДА ЧАКАМЕ ДА УМРЕМ,ТАКА ЛИ?!
13.06.2012 07:53
-"Можем да сваляме правителства до второ пришествие. Тази ситуация обаче не е само българска. Тя е стандартна за почти всички незападни страни (независимо от наличието на валутен борд) и, съзнателно или не, се създава от западните страни включително чрез МВФ и С(А)Б. "

МИСЛЯ ЧЕ ЧОВЕК ДОКАТО Е ЖИВ ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ ДА ЖИВЕЕ ПО-ДОБРЕ!
А КОЙТО УПРАВЛЯВАЩ НЕ СЕ СПРАВЯ С УПРАВЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!
КАКТО СИ ОТИДОХА ВСИЧКИ ПРЕДИШНИ,ТАКА Е ДОШЛО ВРЕМЕ И ТОЗИ ДА СИ ХОДИ!
ЗАЩОТО ПРЕДИ ВСИЧКО,САМО СЕ КРАДЕ!
цитирай
6. krizata - -"Можем да сваляме правит...
13.06.2012 10:44
chavdar01 написа:
-"Можем да сваляме правителства до второ пришествие. Тази ситуация обаче не е само българска. Тя е стандартна за почти всички незападни страни (независимо от наличието на валутен борд) и, съзнателно или не, се създава от западните страни включително чрез МВФ и С(А)Б. "

МИСЛЯ ЧЕ ЧОВЕК ДОКАТО Е ЖИВ ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ ДА ЖИВЕЕ ПО-ДОБРЕ!
А КОЙТО УПРАВЛЯВАЩ НЕ СЕ СПРАВЯ С УПРАВЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!
КАКТО СИ ОТИДОХА ВСИЧКИ ПРЕДИШНИ,ТАКА Е ДОШЛО ВРЕМЕ И ТОЗИ ДА СИ ХОДИ!
ЗАЩОТО ПРЕДИ ВСИЧКО,САМО СЕ КРАДЕ!


За да се промени нещо в стандарта ни на живот, трябва преди това да се променят общите условия за осигуряване на икономически растеж и за повишаване благосъстоянието на населението!
Ако сте започнали да копаете дупка в земята, колкото и да ровите надолу няма да стигнете до върха на близката планина!
цитирай
7. chavdar01 - ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ГЛЕДНАТА ТОЧКА!
13.06.2012 11:19
-"Ако сте започнали да копаете дупка в земята, колкото и да ровите надолу няма да стигнете до върха на близката планина"!

МОЖЕ ДА КОПАЕШ ДУПКА В ЗЕМЯТА И ДА НАМЕРИШ САМОРОДНО ЗЛАТО И ТАКА ДА СЕ КАЧИШ НА ВЪРХА!

-"За да се промени нещо в стандарта ни на живот, трябва преди това да се променят общите условия за осигуряване на икономически растеж и за повишаване благосъстоянието на населението"!

АЗ ЛИ ТРЯБВА ДА ГО ПРОМЕНЯ ИЛИ ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЛАСТ?

И КОГАТО ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЛАСТ НЕ ГО ПРАВЯТ,
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ,НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СИ ХОДЯТ?!
НЕ СИ ЛИ СЪГЛАСЕН С МЕН?
цитирай
8. krizata - -"Ако сте започнали да коп...
13.06.2012 12:50
chavdar01 написа:
-"Ако сте започнали да копаете дупка в земята, колкото и да ровите надолу няма да стигнете до върха на близката планина"!

МОЖЕ ДА КОПАЕШ ДУПКА В ЗЕМЯТА И ДА НАМЕРИШ САМОРОДНО ЗЛАТО И ТАКА ДА СЕ КАЧИШ НА ВЪРХА!

-"За да се промени нещо в стандарта ни на живот, трябва преди това да се променят общите условия за осигуряване на икономически растеж и за повишаване благосъстоянието на населението"!

АЗ ЛИ ТРЯБВА ДА ГО ПРОМЕНЯ ИЛИ ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЛАСТ?

И КОГАТО ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЛАСТ НЕ ГО ПРАВЯТ,
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ,НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СИ ХОДЯТ?!
НЕ СИ ЛИ СЪГЛАСЕН С МЕН?


Сякаш говорим на различни езици!?! Казвам, че колкото и да се сменят управляващите, без коренна промяна в парадигмата за развитие, всичко ще е само преливане от пусто в празно! Съжалявам, че са ни докарали до такова скотско състояние, което да не ни позволява да осъзнаваме елементарни неща от логиката на общочовешкото развитие!
цитирай
9. chavdar01 - Е И АЗ, ТОЧНО ТОВА КАЗВАМ ДЕ!
13.06.2012 15:57
-"Съжалявам, че са ни докарали до такова скотско състояние, което да не ни позволява да осъзнаваме елементарни неща от логиката на общочовешкото развитие"!
цитирай
10. krizata - -"Съжалявам, че са ни дока...
13.06.2012 16:29
chavdar01 написа:
-"Съжалявам, че са ни докарали до такова скотско състояние, което да не ни позволява да осъзнаваме елементарни неща от логиката на общочовешкото развитие"!


Приятелски поздрави!
цитирай
11. kalini - Изходът е само един - излизане от ...
14.06.2012 17:41
Изходът е само един - излизане от валутния борд и провеждане на национална политика по аржентински "сценарий".
цитирай
12. krizata - Изходът е само един - излизане от ...
14.06.2012 18:21
kalini написа:
Изходът е само един - излизане от валутния борд и провеждане на национална политика по аржентински "сценарий".


Ако копоят Боко позволи!!!
цитирай
13. cocascola - Прав сте, но кажете когато лекари/учители/железничари и всякак
16.06.2012 12:39
Ето този коментар ме зарадва. Много е просто, ние си нямаме Бернанке и свят, който да ни ползва левовете при неконтролируемо печатане. Гърците и те нямат, но така както се изрази proximus най-лесно можем да разберем практически случилото се в Гърция. Когато няма пари просто няма, ние трябва да изберем дали да задлъжнеем до безкрай и децата ни да плащат или да държим здраво и да оставим нещата на умереното кредитиране и бавният, но устойчив ръст. Все още не се е намерил политическият лидер в южната ни съседка който да каже "ядохме и пихме дайте да си платим".Забележете Румъния - взе заем от МВФ и сега слушка каквото им кажат това правят. Ние с дълг от 16%, ако имаме шанса да се доберем до еврозоната и тя не се разпадне разбира се :)), с тази стабилност ще имаме външно финансиране при изключително ниска доходност. За да се развива добре една икономика 60% е прага на външната задлъжнялост. Хората са го сметнали и са го поставили като таван(все пак много правителства не издържаха и го минаха в пъти) Само си представете разлликата от 16% до 60% от БВП да се инжектира в икономиката при 3-4 % доходност. Това са около 20 млрд. евро.Ако все още е на власт Б.Борисов - амбициозен, нахален, безскрупулен и абсолютен родолюбец, ще постройм държава в която няма да ни е срам да живеем. И сега погледите на запада са тук. Те са разглезили гражданите си. Факт 1.Германците не искат по-високи заплати за да задържат конкурентноспособност и да увеличат износа който е близо половината от БВП, а гърците искат по-високи заплати просто за да пият узо и да ядат. Е ...аз не искам на сегашното положение учителите по 1000лв, а на лекарите минимум 2000лв. Защото неможем да си платим ( все още ). Демокрацията е сложно нещо .. да погледнем реално. Хората искат да пият и да шофират, искат да пушат на затворени обществени места,искат свръзадлъжнялост, за да харчат на поразия,искат БДЖ да работи, но то е мега неефективно. Обикновените хора да си гледат обикновените работи и да не се месят където не им
цитирай
14. venziko - Трябва
17.06.2012 12:13
Да се излезе от Валутния Борд. за да може да се развиваме. Поздрав за постинга
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825339
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев