Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2012 19:49 - Войната на световните елити
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 5519 Коментари: 9 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Както блогърите от тази платформа са добре информирани, глобалната криза не само, че не си отива, но и точи още по-остри зъби, обещавайки ни проблеми за десетилетия напред!

И в тази обстановка започнаха да се случват събития, които допреди няколко години щяха да бъдат коментирани единствено в раздела на конспирологичния жанр и отхвърляни от сериозните анализатори като бълнувания на умопобъркани!

Така например, съвсем неотдавна винаги стриктната американска администрация насочи справедливия си гняв спрямо нарушенията на един от световните банкови колоси - HSBC, на фона на доста по-мекото си поведение спрямо останалите финансови играчи, кръжащи около Меката на глобалните пазари – Уолстрийт!

От къде изведнъж се появи такава гореща страст за откриване на истината, от страна на Вашингтонските блюстители на реда, и къде бяха те преди това, когато и тази, и другите банки действаха горе-долу по същия начин, по който оперират и сега?

Въпросът е в това, че „Западният“ глобален проект преживява наистина тежки времена! Заемайки метафората на нашия финансов „гений“ Дянкофф, „пицата“ на глобалните финансови потоци започва да се свива с темпове, които втрещяват не само вътрешните за системата хора, но и страничните наблюдатели!

И всичко това, след като през последните тридесет сладки години финансовите балони така сериозно се издуваха, че пастички имаше за всички, пожелали да си мръднат задниците, за да инкасират поредните многомилиардни печалби. А днес събитията обещават не съкращаване с жалките 5-10%, а няколкократно свиване на обемите, което ще е повод за скачане без парашут, от някой Ню-Йоркски небостъргач, за не един и двама крупни финансови магнати.

Тази обстановка създава сериозни проблеми, тъй като досегашните бенефециенти на охолен живот съвсем не смятат доброволно да сдават позиции. А това обещава интересно шоу за изгладнялата публика, наблюдаваща с внимание как доскоро единните елити започват да късат живо месо от днешните си кръвни врагове, а едва довчера - най-почтени партньори по бизнес и светски развлечения!

И в рамките на тези междукланови борби ще се изясни кой ще остане на повърхността и кой безславно ще потъне в дълбините на финансовия океан, хранейки с тленните си останки хищните акули на световния банков капитализъм! Съответно, всеки от тези мащабни клана трябва да реши какъв ще бъде неговият основен източник на доходи, както и в рамките на каква идеология ще се бори с противниците си!

Ако разглеждаме възможните източници на приходи, то към днешна дата те са три.Това е производството на реални стоки, това е паричната емисия и, накрая - контролът над обменните операции. Понастоящем е трудно да се направи раграничение между втория и третия източник на доходи, но след окончателното скъсване на долара с неговата обичайна, до момента, функция на единна мярка на стойността и предстоящото връщане на златото в тази роля, тяхната различна природа ще стане очевидна.

Така или иначе, единният до сега финансов елит явно ще трябва да се дели на две групи: първата ще трябва да се сплотява около печатницата за пари, другата да създава независима от тази печатница, инфрастуктура на планетарни обменни операции (да не се бърка с днешните форекс-операции), с около 5-6 регионални центъра.

На това място трябва да се кажат няколко думи и за теорията на конспирацията – доколкото описаната колизия, която носи абсолютно обективен характер, е отразена по различен начин и в многобройните конспиративни текстове.

Например, американската промишлена група най-често е наричана „Рокфелери“, а „change“-ите – „Ротшилди“. Засега като че ли отсъства еднозначно определен термин за тези, които контролират доларовата печатница – тази привилегия се приписва ту на едни, ту на други елитни кланове.

Действително, досега удоволствието от емисионните операции беше взаимно, но след като паричната емисия стана доминиращ начин за получаване на печалби, около Федералния резерв започна да се формира собствена групировка, създадена на базата на американската бюрокрация, на чиновниците от най-големите банки и някои други финансови структури.

Между тях и „старите“ финансисти неминуемо трябваше да започне конфликт, който да определи линията на водораздела. И той се случи, във връзка с опита на „старите“ финансови играчи (условно „Ротшилди“) да повторят фокуса от началото на ХХ век при създаването на ФЕД и да образуват, на базата на МВФ, световна централна банка на националните централни банки.

Идеята, като цяло, съвсем не беше от глупавите, въпреки че въпросът за нейната ефективност за продължителен период от време беше спорен! Но историята със Строс-Кан я погреба надълбоко и тя повече не видя бял свят, тъй като в качеството на своя съставна част същата предполагаше забрана за всички централни банки, включително и за ФЕД, да осъществяват самостоятелна парична емисия.

В този момент, обаче, стана съвсем ясно, че тези, които бяха заложили на политиката за обменни операции или казано по друг начин, на замяната на доларовата финансова система със система от „валутни зони“, нямат никакви допирни точки със субектите, за които доларовата емисия продължаваше да е главен източник на доходите им.

Разривът в отношенията между доскоро единния фронт на „финансистите“ постави остро въпроса в каква посока ще се ориентира третата кланова група на т.н. „промишленици“. Както показа досегашният опит (създаването на единния фонд между Ротшилд и Рокфелер), „промишлениците“ са склонни да търсят успеха на международните пазари, а не на вътрешните американски, зависими от емисията на долара. Това добре показва как самите лидери на най-голямата световна икономика оценяват своите вътрешни перспективи.

През последните години проницателните наблюдатели забелязаха, че част от „империята на Ротшилд“ започна пребазирането си от Лондон в Хонконг, като техен основен инструмент в случая се явява Хонконгско-Шанхайската банка, известна като HSBC. Във всичко това липсва и капка конпирация!

От по-горе казаното следва логическият извод, че тези, които са свързани на живот и смърт с долара и ФЕД, са длъжни да се борят с подобни тенденции. Какво се прави по въпроса? Ето едно от многобройните съобщения в тази посока:  

„Недостатъчният контрол при водене на бизнеса на HSBC в САЩ е довело до това, че в течение на много години чрез банката са се провеждали операции по пране на пари на мексиканските наркокартели, както и на съмнителни клиенти от Близкия Изток. Ръководството на банката призна за допуснати пропуски в системата за вътрешен контрол и излезе с обяснение пред американските конгресмени. На банковата институция ще й се наложи да заплати около 1 млрд. долара, за да удовлетвори претенциите на властите!“

Ясно е, че словосъчетанието „мексикански клиенти“ е обобщен образ. Ясно е и това, че в САЩ банка HSBC ще играе по общоприетите правила, т.е. ще си плаща, ще се извинява и т.н. Ясно е, че наложената глоба от милиард е само начало на по-голямата сага във вече започналата война… Ясно е, че по-нататъшни поводи все ще се намерят!

Да си припомним, че HSBC изкласява, благодарение на „опиумните войни“ и парите от транзита на наркотици винаги са заемали сериозно място в оборота й (а как без това въобще е възможно изграждането на глобална финансова мрежа?).

Впрочем, не само ФЕД ще се занимава с активно „влияние“ върху банките и другите играчи, заставяйки техните ръководства да се самоопределят в рамките на глобалното противостояние! Тук роля ще имат и такива планетарни структури като МВФ, Световната банка и СТО. Но за нас това съвсем не е главния момент.

Същественото е в това, че съдейки по всичко, елитите на т.н. „Западен“ проект са се разделили окончателно. Част от тях са заложили на международните (междузоналните) финансови потоци, с един от центровете - Китай (неслучайно именно чрез HSBC Поднебесната се готви да пласира на световните пазари книжата си, номинирани в юани), други разчитат на продължаване на доларовите емисии.

Разбираемо е, че към втората част по естествен начин се е присъединила американската бюрокрация (и, възможно, вече играе решаваща роля в нея), тъй като тя просто няма други алтернативни ходове!

За реалното производство вече беше споменато.

Там където има разединение, там са възможни изблици на отделни регионални сили, които дотогава са били в еднозначано подчинено положение! Може би именно на това обстоятелство разчитат такива държави като Бразилия с Венецуела, Иран, Турция и защо не Русия на Путин?

Във всички случаи положението на България отново става висящо както само преди двадесет години! Единствено от нас зависи пак да се оставим вълната да ни понесе към непознати и чужди за нас брегове или с ум, и трезв разсъдък да изберем тази геостратегическа ориентация, която най-подхожда на историческата менталност на по-голяма част от българския народ, отличавал се винаги с невероятния си усет да направи правилния, за бъдещите поколения, избор!

М.Х.




Гласувай:
9



1. анонимен - Подводни
05.10.2012 20:51
Тази информацийка е малко остареличка. "Елитите", реално, преодоляха различията и търканията по между си и предложиха на човечеството продължение на "играта".
И човечеството прие това предложение, че даже и ръкопляскаше в неистов захлас.
Сегашната криза, която бе планирана, но започна от разминаване на мнения и противоречия в "елита" е част от "играта". На пръв поглед изглежда, че "елита", най-после, е прогледнал и видял "реалната ситуация" като признава своята безпомощност чрез "признанията" за 10-годишен, че и повече, период на криза.
Кога се появиха тези "признания"?
Веднага след като бе прието тяхното предложение за продължение на "играта" - през последните 2 месеца.
Какво, всъщност, представляват тези признания, за продължаваща десетилетна криза?
Нищо повече от "набиване на модел". Или с други думи, тип Гьобелсова пропаганда. В главите на хората започва да се засажда един модел, който, след време, ще бъде приет за действителност. Стар и изтъркан номер на манипулация, но за съжаление доста ефективен с оглед на липсата на лична мисловна мозъчна дейност у болшинството от хората. 10 години е необходимият времеви интервал за генериране на достатъчно проблеми у "обществото" преди да се предложи изхода от ситуацията - отказ от суверенитет.
През този период ще станем свидетели както на крах на долара, така и на крах на еврото, рублата, юана, йената и редица други валути. Задължително ще присъстват и няколко "терористични" акта, поради факта, че това е основната подправка в целият цирк.
Както казах, сами одобрихме продължението на "играта".
цитирай
2. kalini - Възможно ли е връщането към &quo...
05.10.2012 21:43
Възможно ли е връщането към "Златния стандарт"?
цитирай
3. krizata - Тази информацийка е малко остар...
05.10.2012 21:49
анонимен написа:
Тази информацийка е малко остареличка. "Елитите", реално, преодоляха различията и търканията по между си и предложиха на човечеството продължение на "играта".
И човечеството прие това предложение, че даже и ръкопляскаше в неистов захлас.
Сегашната криза, която бе планирана, но започна от разминаване на мнения и противоречия в "елита" е част от "играта". На пръв поглед изглежда, че "елита", най-после, е прогледнал и видял "реалната ситуация" като признава своята безпомощност чрез "признанията" за 10-годишен, че и повече, период на криза.
Кога се появиха тези "признания"?
Веднага след като бе прието тяхното предложение за продължение на "играта" - през последните 2 месеца.
Какво, всъщност, представляват тези признания, за продължаваща десетилетна криза?
Нищо повече от "набиване на модел". Или с други думи, тип Гьобелсова пропаганда. В главите на хората започва да се засажда един модел, който, след време, ще бъде приет за действителност. Стар и изтъркан номер на манипулация, но за съжаление доста ефективен с оглед на липсата на лична мисловна мозъчна дейност у болшинството от хората. 10 години е необходимият времеви интервал за генериране на достатъчно проблеми у "обществото" преди да се предложи изхода от ситуацията - отказ от суверенитет.
През този период ще станем свидетели както на крах на долара, така и на крах на еврото, рублата, юана, йената и редица други валути. Задължително ще присъстват и няколко "терористични" акта, поради факта, че това е основната подправка в целият цирк.
Както казах, сами одобрихме продължението на "играта".


Дали?
цитирай
4. krizata - Възможно ли е връщането към &quo...
05.10.2012 21:52
kalini написа:
Възможно ли е връщането към "Златния стандарт"?


Не става въпрос за връщане на златния станадарт, а за използването на златото като своеобразен арбитър между отделните валутни зони! По-просто казано: ако доларовата валутна зона печата прекалено много свои пари, то нейната валута ще губи позиции, спрямо алтернативните валути по строго определен критетий - отношение към единната мярка на стойността, спрямо останалите валути!
цитирай
5. анонимен - Подводни
05.10.2012 22:22
Питаш, дали?
Барозу вече "си направи устата" на тази тема, миналата седмица. До колкото си спомням предложи финансите на страните членки от евро-зоната да минат на централизиран вариант. Сиреч, предаване на финансовият суверенитет на Брюксел и ЕЦБ (Родшилд). Вярно, плах опит който не получи необходимото внимание. Но реално това бе пробно "опипване на почвата".
Редица икономически "анализатори" и "капацитети", в последно време повтарят една и съща мантра: Фалита на Гърция и нейното излизане от еврото, ще означава край на ЕС. Сиреч, краят на света, риаш уи! Все едно че европската история започва след въвеждането на единната валута. Преди това е било нищото преди "Големият взрив", нямало е държави, политика, икономика и самостоятелни валути.
В прав текст това означава, че излизането на Гърция от еврото би се приело като напълно самостоятелна политика и операцията "предоставяне на суверенитет" ще мине в графа неуспех.
Маймяуняка от "Цар лъв"1 казва следното - Погледни отвъд това което виждаш!
цитирай
6. krizata - Питаш, дали? Барозу вече &quo...
05.10.2012 22:30
анонимен написа:
Питаш, дали?
Барозу вече "си направи устата" на тази тема, миналата седмица. До колкото си спомням предложи финансите на страните членки от евро-зоната да минат на централизиран вариант. Сиреч, предаване на финансовият суверенитет на Брюксел и ЕЦБ (Родшилд). Вярно, плах опит който не получи необходимото внимание. Но реално това бе пробно "опипване на почвата".
Редица икономически "анализатори" и "капацитети", в последно време повтарят една и съща мантра: Фалита на Гърция и нейното излизане от еврото, ще означава край на ЕС. Сиреч, краят на света, риаш уи! Все едно че европската история започва след въвеждането на единната валута. Преди това е било нищото преди "Големият взрив", нямало е държави, политика, икономика и самостоятелни валути.
В прав текст това означава, че излизането на Гърция от еврото би се приело като напълно самостоятелна политика и операцията "предоставяне на суверенитет" ще мине в графа неуспех.
Маймяуняка от "Цар лъв"1 казва следното - Погледни отвъд това което виждаш!


Имайте предвид, че Барозу е представител на старите евроатлантически елити и той със зъби и нокти ще се стреми да съхрани монопола на Вашингтон върху политиката на Европа! От тази предпоставка разглеждай и всички негови действия и изказвания! Поздрави!
цитирай
7. starotomagare - Не си продавайте дядовите нивици !
06.10.2012 18:57
Това е най -сигурния капитал който може реално да ви храни за разлика от инфлационните пари а и златото могат да ви откраднат или да ви пробутат фалшификати или от глад да продавате сватбена халка за престоял и мухляв хляб.Обединяайте се за колективна защита против циганите и гледайте животни.
цитирай
8. akrachev - Старо магаре
14.10.2012 20:47
Защо не го кажеш на децата на този човек:
http://dnes.dir.bg/news/samoubiystvo-bashta-tri-kladentzi-11804612
цитирай
9. starotomagare - Още един довод в подкрепа на тезата ми да не се продават селските имоти
17.10.2012 17:32
,,Семейството отглеждало животни и зеленчуци, но те не били достатъчни за прехрана. Според съседи децата им постоянно били гладни. Данаил и жена му опитвали да работят на чужди хора, но рядко ги наемали."Ако тези хора имаха достатъчно земя нямаше да са на това положение.,,Чуждите хора" имали достатъчно за себе си земя и нямали нужда от още работници .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3840228
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев