Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2016 15:59 - По въпроса за българската реформа
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 2363 Коментари: 6 Гласове:
2



Реформата в България, за която приоритетно е необходимо да се мисли, би трябвало да има за своя основна цел повишаването ефективността на функциониране на националната икономика.

Всички останали потенциални реформи биха загубили актуалност, ако постепенно доходите на хората започнат да се увеличават с устойчиви темпове, благодарение на работеща конкурентоспособна икономика. Днес за реформи настояват именно сектори, в които стопанската конюнктура е депресивна в една или друга степен, а такива като бурно развиващата се индустрия на информационните технологии се включват в дискусията от „кумова срама“.

Ситуацията в страната може да се сравни с обстановката в едно семейство, в което бащата и майката са останали безработни, и търсят начини за подобряване на положението си, докато младата им и хубава дъщеря си е хванала гадже - син на местен олигарх, и единствените й грижи са как да похарчи столевките, които й отпуска нейният обожател.

От една страна родителското тяло, притиснато от тоталните бюджетни ограничения, сериозно се замисля за необходимостта от реформи в семейната клетка, но от друга, „отникъде взорът надежда не види“ и е очевидно, че всякакви реформи само ще създадат видимост за „нещоправене“, защото от тях доходите на двамата безработни няма да се повишат (Една от реформите може да бъде боклукът да се изхвърля по-рядко и само нощем, като за това ще има както обективни, така и субективни основания – боклукът така или иначе е в по-малки количества (и качество – а това може да направи впечатление на местните клюкари), обувките се износват по-малко, вероятността да те блъсне кола на улицата е по-ниска, като с всичко това потенциално се спестяват ценни семейни бюджетни средства за облекло и здравеопазване, а съседите по-рядко те виждат в текущото ти трагично състояние).

В момента обаче, в който например бащата стане личен шофьор на младия олигарх, а майката – чистачка в един от замъците на богаташа, тогава ситуацията се променя коренно и всички отново заживяват щастливо, забравяйки напълно за необходимостта от провеждане на така лелеяните допреди това семейни реформи.

***

За да е работеща една икономика, тя трябва да е в състояние да създава печалби за частните инвеститори, решили да вложат капиталите си в нея (нали бягаме като дявол от тамян от възможността държавата сама да инвестира средства в реални производства?). Иначе никой няма да пожелае да дойде с парите си при нас, а ще предпочете да ги вложи във Виетнам, Мянма, Бангладеш, Лаос и Камбоджа, въпреки че при тях никога не е провеждана нито съдебна, нито здравна, или друга реформа.

Тяхното единствено предимство пред нас е, че ако инвеститорът вложи, да речем 1 млн., тази негова инвестиция ще му донесе поне 3 млн., а ако ги инвестира у нас, това ще е чиста потенциална загуба (и не защото сме корумпирани или с неработеща съдебна система).

Спешната реформа, която вече става критично важна за изпълнение, би трябвало да бъде в сферата на паричната ни политика.

Вече 19-та година левът поскъпва по отношение на всички световни валути, като всяка следваща година става все по-изгодно да се внася в страната ни, а все по-неизгодно да се изнася от нея.

В такива условия е невъзможно да се разчита, който и да е инвеститор да остави парите си у нас, просто защото той не може да очаква възвръщаемост на вложените средства.

Засега положението се спасява за сметка трупането на нови заеми, които отиват, за да се запушат различни дупки, зейнали във връзка с разрастването на споменатите диспропорции.

Тоест, нас така или иначе ни очаква съдбата на Гърция, когато ще се наложи населението, което все още е останало в България, да започне да затяга колани. А дотогава по-голяма част от трудоспособните наши хора ще са напуснали Родината ни.

Това се дължи на факта, че при мощен лев в страната ни е възможно да се развиват само производства в такива продуктови категории, при които разликата в производителността на труда с водещите страни е сравнително най-малка. Всички останали производства стават невъзможни за реализиране (и не защото българският предприемач е мързелив).

Например, ако разликата в производителността на труда при зърното е два пъти с тази в Германия (очевидно не в наша полза), тогава при обратно пропорционален курс от 2 лв към 1 евро е възможно да се конкурираме успешно с германците при производството на зърнени култури. Ако при производството на бяла техника например разликата в производителностите е 3 към 1, тогава само при курс 3 лв за 1 евро страната ни е в състояние да произвежда конкурентоспособна бяла техника.

Но тъй като курсът е 2 към 1, то ние се задоволяваме само с производството на зърно и туризъм, а всичко останало купуваме от внос, вкл. и бялата техника (интересно е, че тези пропорции добре се разбират от начинаещи студенти, но по никакъв начин - от министри докторанти.)

Принципно, в това няма нищо лошо, но при такава политика милиони българи остават ненужни на трудовия пазар, тъй като ние обучаваме, образно казано, инженери по производството на бяла техника, които няма как да намерят трудова реализация у нас и я търсят в чужбина. В същото време има хроничен дефицит на комбайнери, ексурзоводи и камериерки.

Очевидно, ако желаем да провеждаме реформи, то първата от тях трябва да се предшества от един всенароден референдум, на който да се зададе простичкият въпрос: „В каква България желаете да живеете – туристическо-аграрна, индустриална или някаква друга?“

От отговора ще зависи и политиката на държавата в икономическата, образователната, и другите основни сфери на обществения живот. Но тогава хората вече ще са наясно (и няма непрекъснато да обвиняват властта за своето нещастие), че не може да се очаква техните деца да станат физици, математици, инженери или химици, а ще работят до пенсия като комбайнери и камериерки.

При алтернативен отговор на подобен въпрос ще се наложи да се прави девалвация на лева и хората вече няма да карат отпуските си в Гърция и Турция например, а ще се задоволяват с българското черноморие, финансирайки по този начин родните туристически дестинации.

Всичко в една икономическа система е взаимосвързано и това, че в последните десетина-петнайсет години страната ни се превръща в мощен вносител на стоки и услуги рано или късно ще достигне своя критичен предел.

Въпросът е кой по това време ще бъде на власт, за да обере негативите от предстоящите процеси на тотален разпад. Засега не се намират желаещи да вадят кестените огъня. Да напомним, че в средата на 90-те в такава роля влезе младият и неопитен Жан Виденов.

Разглеждайки процесите в глобален мащаб, можем да отбележим предстоящото рухване на китайската икономика. В тази връзка би било добре държавната власт да се възползва навреме от това и да се опита в максимално кратки срокове да създаде условия, за да направи страната ни привлекателна за инвестиране на оттеглящите се от Китай фондове.

Дали ще го направим е друг въпрос, още повече, че държавата се управлява от „свободната ръка на пазара“, а тя в много случаи е твърде непредсказуема. 




Гласувай:
2



1. chefo9 - Според мен правилния начин е нам...
17.02.2016 21:46
Според мен правилния начин е намаляване на доходите, съответно печалбата. А не девалвация. Девалвацията е кражба и решава някои проблеми с износа само временно.
цитирай
2. atanasio - Под статията съм обяснил - https://www.24chasa.bg/Article/4838524
17.02.2016 22:11

Най-важното е ,че 2 500 000 бълг граждани са с доход под 296лв. ???? ,и съм писал преди година ,че от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://www.facebook/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714

, и ВАС го потвърди за здравеопазването




цитирай
3. krizata - Според мен правилния начин е нам...
17.02.2016 22:34
chefo9 написа:
Според мен правилния начин е намаляване на доходите, съответно печалбата. А не девалвация. Девалвацията е кражба и решава някои проблеми с износа само временно.



За каква печалба става дума? По бизнеса с държавните поръчки или...?
цитирай
4. krizata - Най-важното е, че 2 500 000 бълг ...
17.02.2016 22:37
atanasio написа:

Най-важното е ,че 2 500 000 бълг граждани са с доход под 296лв. ???? ,и съм писал преди година ,че от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://www/atanas/posts/1562875143990714

, и ВАС го потвърди за здравеопазването

Вярно е, че номиналните доходи на българите са твърде ниски, но за реалните доходи нещата не изглеждат чак толкова трагично! Например, баща ми взема пенсия от около 250 лв., но с градината и домашното стопанство си докарва потребление, на което завиждат много западноевропейци!




цитирай
5. x111 - "Разглеждайки процесите в ...
18.02.2016 20:46
"Разглеждайки процесите в глобален мащаб, можем да отбележим предстоящото рухване на китайската икономика."
-----------------------------------------------------------
Твърде песимистична прогноза.По-скоро стагнация.Капиталистическите механизми в Китай функционират зле,но огромните финансови натрупвания,плановите резерви и централизираното разпеределение на стопанските ресурси ще смекчат кризисните удари по китайската икономика.

------------
"В тази връзка би било добре държавната власт да се възползва навреме от това и да се опита в максимално кратки срокове да създаде условия, за да направи страната ни привлекателна за инвестиране на оттеглящите се от Китай фондове"

Това е невъзможно.Не само китайците работят в сферата на информационните технологии.
цитирай
6. atanasio - Най-важното е, че 2 500 000 бълг ...
21.02.2016 17:43
krizata написа:
atanasio написа:

Най-важното е ,че 2 500 000 бълг граждани са с доход под 296лв. ???? ,и съм писал преди година ,че от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://www/atanas/posts/1562875143990714

, и ВАС го потвърди за здравеопазването

Вярно е, че номиналните доходи на българите са твърде ниски, но за реалните доходи нещата не изглеждат чак толкова трагично! Например, баща ми взема пенсия от около 250 лв., но с градината и домашното стопанство си докарва потребление, на което завиждат много западноевропейци!

Съгласен съм ами тези които не са пенсионери или са инвалиди ???

мИСЛЯ ,ЧЕ ДОБРЕ СЪМ ГО ОБЯСНИЛ ,че става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://www/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714




цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826077
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев