Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2010 15:13 - Оптимизация на националната икономика чрез Леонтиевата система
Автор: krizata Категория: Други   
Прочетен: 2230 Коментари: 3 Гласове:
3



Класическият вид на Леонтиевата система представлява инструмент за координация. Но тази система може да се модифицира в инструмент за оптимизация, или по-точно: и в инструмент за оптимизация.

Както е известно, за да имаме задача на линейното програмиране, то броят на неизвестните трябва да е по-голям от броя на уравненията. Казано иначе, за да имаме оптимизационна задача, трябва да е налице вариантност.

Оптимизацията не е нищо друго, освен намирането на оптималния (според даден критерий) вариант. Това условие (вариантност) е налице при правоъгълни матрици. Както е известно, класическият вид Леонтиева система е с квадратна матрица. Решението на система уравнения (тип квадратна матрица) е едно единствено.

За да се превърне тази система в оптимизационна задача, в задача с повече от едно решение, е необходимо квадратната матрица да се трансформира в правоъгълна. Тази трансформация е възможна чрез въвеждане на технологическите способи (варианти), с които може да се произвежда продукцията на всеки един отрасъл.

Например, производството на електрическа енергия може да стане чрез водноелектрически централи, топлоелектрически централи, електроцентрали на база енергията на вятъра, на база слънчевата енергия, атомни електроцентрали.

За да се превърне в оптимизационна задача Леонтиевата система, е необходимо още да се избере целева функция, а балансовите уравнения да се превърнат в неравенства. По този начин Леонтиевата система се превръща в класическа задача на линейното програмиране.

Това, което изрично трябва да се посочи, се отнася до големите възможности на класическия вид на Леонтиевата система за оптимизиране. Макар този модел да е с квадратна матрица и поради това преди всичко с възможност да координира, той с успех може да се използва и за оптимизиране на избора.

Става дума за възможността да се въведе необходимата вариантност в задачата с помощта на различни варианти на структурата на вектора на крайната продукция. Чрез задаване на различни значения на вектора на крайната продукция ще могат да се изследват различни варианти на промени в структурата на националната икономика и на промени в ефективността на нейното функциониране. И въз основа на даден критерий може да се избере оптималният вариант.

Чрез съответна модификация класическият модел на Леонтиева система може да се превърне в инструмент за изследване и управление на дадена регионална икономика – както в рамките на едно национално стопанство, така и на регион, обхващащ в себе си определен набор от национални икономики.

Освен модификацията по тази линия – превръщането на Леонтиевата система в инструмент за изследване и управление на една регионална икономика – е възможна и друга.

Става дума за модификация, чрез която Леонтиевата система се трансформира в инструмент за изследване и управление на междурайонните стопански връзки.

При тази модификация Леонтиевата система от модел в равнината се трансформира в пространствен модел. Или по-точно: шахматната матрица на междуотрасловите връзки от матрица в равнината се трансформира в пространствена матрица.

Във връзка с нарастването на неопределеността на бизнес-средата редица крупни компании търсят начин как да използват Леонтиевата система за нуждите на своя бизнес-успех извън традиционния начин на неговото използване като източник на важна макроикономическа информация – чрез експонирането на решението на такива системи в банковите офиси.

За целта тези компании разработват схеми с допълнителен квадрант за своята компания, който се свързва с квадрантите на Леонтиевата система. В квадранта за компанията се отразяват нейните връзки с основните й доставчици, от една страна, и, с основните й клиенти, от друга. Изпробват се различни схеми за проследяване на връзките на доставчиците и клиентите с отраслите от първи квадрант.

Трудно е да се предскаже до какво многообразие от модификации може да доведе това направление на използване на Леонтиевата система. Очевидно ерата на макроикономическия подход в изполването на Леонтиевата система закономерно довежда до ерата на микроикономическия подход към използването на този инструмент.

Проф. д.ик.н. Васил Манов




Гласувай:
3



1. анонимен - Мисля, че долу горе разбрах за какво ...
22.05.2010 23:25
Мисля ,че долу горе разбрах за какво става дума , обаче проблема е думата "Леонтиевата система" много руски звучи ... значи няма да се приеме , ако беше нещо западно и препоръчано от МВФ и СБ веднага щяхме да го пробваме .
цитирай
2. анонимен - Леонтиев е бил американски граж...
23.05.2010 00:05
Леонтиев е бил американски гражданин, като съвсем малко е живял в Русия като млад.
Поздрави!
цитирай
3. анонимен - това наистина вече са пълни глуп...
25.10.2010 04:42
това наистина вече са пълни глупости.

няма механизъм за предвиждане на обществената нужда. тя е ирационална и е изключително индивидуална.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3831195
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев