Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 20:41 - Акад. Матеев за пределите на развитието
Автор: krizata Категория: Други   
Прочетен: 1208 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.12.2010 17:55


Акад. Матеев за пределите на развитието

 

Ролята на ноосферата в динамиката от интензивен тип, в част­ност що се отнася до икономическата система, е сама по себе си твър­де сложна. Характеристиката й от тази гледна точка има безспорно теоретическо значение. А що се отнася до практическия аспект на проблема, тя има значение за управлението на икономиката и осо­бено за дългосрочната икономическа стратегия.

Интензивната динамика на икономическата система изисква, първо, техническа реконструкция, т. е. разширено приложение на по-съвършени в сравнение с досегашните технически решения чрез замяна на старите технологии и видове продукти; постепенно овла­дяване на новите конструкции от страна на работника чрез пови­шаване на неговата квалификация; подобряване на икономическите връзки като условие за несмущаван ход на производството. «Теоре­тическа» граница за интензивния растеж по този път е пълното внед­ряване (в посочения смисъл) на ефективната техника, с която се раз­полага в момента. Второ, създаване на нови технически конструкции, които поставят начало на нов, по-висок етап на техническа рекон­струкция. Първият от тези два процеса е движение по оста на абсцисите, вторият — по оста на ординатите.

Възможностите за създаване на все нови и нови, по-съвършени конструкции (ординатата — от приведения образ) на базата на дадено богатство от фундаментални знания, натрупани в съкровищ­ницата на ноосферата, са също така много големи. Цялото грандиоз­но здание на съвременната енергетика представлява постепенно и все по-пълно оползотворяване «само» на няколко фундаментални открития. Самият този процес на оползотворяване на богатството на ноосферата за нуждите на икономическата система и на системата на услугите представлява изключително сложен, и то с решаващо значение проблем (впрочем техническата реконструкция в качество­то на оползотворяване на богатството, което се съдържа в даден момент в ноосферата, е главната тема на цялото по-нататъшно изло­жение в тази книга). Но същият този пример със съвременната енер­гетика показва, че колкото по-пълно използуваме дадено фундамен­тално богатство, толкова по-плътно опираме до необходимостта от нови фундаментални решения. По-нататъшното движение — нека го онагледим в духа на приведения образ като движение по апликатата — вече ни въвежда в специфичната сфера на фундаментал­ната наука. В аналогичния случай на изчерпване на идеологическия потенциал стават необходими нови ценности като мотивиционна сила в обществото.

«Мрежовидната» вътрешна структура на ноосферата е причина за това, че на отделни етапи от развитието на обществото даден проб­лем или група проблеми от фундаментален характер придобиват клю­чово значение и тяхното решаване възражда възможностите за по­нататъшна «отдача» в практиката и на тези фундаментални знания, чийто потенциал до момента изглежда изчерпан. Ще продължим използувания вече пример: такава роля ще изиграе управляемата термоядрена реакция за енергетиката, молекулярната биология — за селското стопанство и медицината и пр.

Скицирането на сложните аспекти, които характеризират дина­миката на икономическата система и свързаната с тази динамика нейна структура, прави възможен съществен извод: икономическата система среща граница по всички координати от многомерното про­странство, в което тя се разгръща, взети всяка една от тях поотдел­но, и само по апликатата, която характеризира фундаменталното творчество в областта на науката, тя не среща никакви граници. И тази «пролука» е достатъчна, за да се осигури свобода на динамиката в цялост. От същото значение е и творчеството в областта на идеите, етическите и художествените ценности в качеството им на мотивиращ по отношение на човека фактор.

Цивилизацията, в частност техносферата като нейна материална основа, може да срещне предел и да загине само ако социалните ме­ханизми закъснеят със своето усъвършенствуване и не успеят да предотвратят едно нейно самоунищожение…

Откъс от „Структура и управление на икономическата система” – 1987 г.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825643
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев