Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2014 19:22 - Баланс на народното стопанство - 2
Автор: krizata Категория: Други   
Прочетен: 3246 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 07.07.2014 15:42


Продължение на текст, публикуван тук!

 § 1. Растеж на производителността на труда и обогатяване

на обществения продукт по състав

Непосредственият фактор за разделението на труда в неговата втора форма (т. е. за частното разделение на труда) и следова­телно за усложняването на връзките между отделните елементи па производството в мащаба на обществото като цяло е обогатяването на обществения продукт по състав, т. е. възникването на все нови и нови разновидности от потребителни стойности. На свой ред този процес е свързан неразривно с развитието на производителните сили.

Растежът на обществената производителност на труда е сло­жен икономически процес. От една страна, той има чисто коли­чествен аспект и се проявява в това, че за единица работно време обществото произвежда по-големи количества от дадени по вид потребителни стойности. Но, от друга страна, условие за този количествен растеж е усъвършенствуването на техниката, което е неотделимо от конструирането и въвеждането в употреба на нови по вид потребителни стойности - средства за производство По такъв начин количественият аспект на растежа на произво­дителността на труда се оказва неотделим от един качествен ас­пект, а именно от обогатяване по състав и задълбочаване на дифе­ренциацията на обществения продукт и на общественото произ­водство.

Силни тенденции в това направление са заложени освен в растежа на производителността на труда още и в тясно свързания с него процес на повишаване равнището на потреблението.

Ще проследим по няколко линии обогатяването на обществения продукт с нови видове потребителни стойности във връзка с растежа на производителността на труда.

а) По линията на завършените средства на труда. Най-непосредствен фактор за икономия на работно време е механизацията на производствени операции, които до този момент са се извършвали ръчно. Но заместването на ръчната об­работка с механизирана означава конструиране и произвеждане на съответни машини, т. е. възникваме на нови позиции в номен­клатурата на обществения продукт.

Когато даден кръг производствени операции са вече меха­низирани, по-нататъшният растеж на производителността на тру­да е свързан с повишаване производителността на механизмите (при даден разход на работно време за тяхното контролиране). Обикновено за постигане на тази задача се налага да се спре производството на един остарял вид машини и да се замени с производството на друг, по-усъвършенствуван. На пръв поглед при такава подмяна като че ли не настъпва обогатяване на номенклатурата на произвежданите машини, защото новият вид машини идва на мястото на стария вид. Но такава подмяна почти винаги е придружена със специализация на средствата на труда, т. е. универсалната машина се заменя с много видове специали­зирани машини. В редица случаи в номенклатурата остава и универсалната машина наред с произлезлите от нея специализирани машини, защото не навсякъде е целесъобразно използуването на специализираните.

На базата на системи от специализирани машини става въз­можно и наложително създаването на все по-сложни системи за автоматичен контрол, тъй като редица технически параметри на усъвършенствуваните и специализирани производствени процеси надхвърлят възможностите на човека да ги контролира непосредствено.

Но и тук, както и при механизацията, след като веднъж са конструирани и въведени едни средства за автоматичен контрол и управление на производствените процеси, започва процес на тяхното специализиране и диференциране. С това се обяснява об­стоятелството, че на сегашния етап от развитието на световната икономика електрониката като отрасъл на приборостроенето е един от основните фактори и носители на високите темпове на разширеното възпроизводство. В същото време мощното разгръщане на автоматиката е особено активен фактор за обогатяване по със­тав на и без това силно усложнения свят на машините.

И така при всички технологически процеси в икономиката, растежът на производителността на труда води преди всичко до обогатяване по състав на сложния свят на оръдията на труда и съответно на машиностроенето (в най-широк смисъл), като изисква конструиране на все по-разнообразни машини.

б) По линията на завършените предмети за потребление

Основа за обогатяването по състав на обществения продукт по тази линия е растежът на равнището на потреблението. С растежа на потреблението (на човек от населението) имаме не само и даже не толкова увеличаване на количествата от отделните видове предмети за потребление, които се падат на човек, колкото разнообразяване (обогатяване по състав) на масата потребявани блага и повишаване степента на обработка на материала, докато се превърне той в предмет за потребление.

в) По линията на материалите и спомагателните вещества

Специализацията и усъвършенствуването на средствата на труда, изграждането на системи за автоматичен контрол водят до все по-големи и сложни изисквания към материалите, от които се изготвят средствата на труда. Оттук се пораждат силни тен­денции към специализиране на самите материали и обогатяване на тяхната номенклатура, тъй като само чрез такава специали­зация може да се отговаря на повишените и силно диферецирани изисквания към материала.

Поради това например универсалните марки и профили сто­мана се заместват все повече с многобройни специализирани марки и профили. В наше време се извършва мощна техническа революция в областта на материалите, от които се изготвят завършени изделия, например с внедряване на полимерите. Тя става наложителна именно поради високите изисквания на производството към материала и възможна във връзка с блестя­щите успехи на химическата наука. От гледна точка на въпроса, който ни интересува тук, а именно усложняването на обществе­ния продукт по състав, успехите на химическата наука и на химическия отрасъл на производството се изразяват в изключително бързото разрастване на номенклатурата на предметите на труда.

Конструирането на все нови и нови по вид завършени про­дукти — предмети за потребление, аналогично на новите специа­лизирани и завършени продукти — средства на труда, поставя също повишени изисквания към материалите, от които те се изготвят. Така мощен тласък за развитието на химията идва не само откъм материалите, необходими за произвеждане на по-съвършени машини, но и откъм нужните за предметите за по­требление материали.

г) По линията на суровините

Усложняването по състав на масата от материали и помощни вещества, които се използуват в производството, повишава изис­кванията към суровинната база — минерали и селскостопански суровини, от преработката на които се получават материалите. Заедно с това и възможностите за извличане на полезни вещества, т. е. за добиване и използуване на все повече минерали като су­ровини, растат. Възможностите за добиване на суровини растат във връзка с мощната механизация на землените работи, на галерийното строителство и пр., а възможностите за извличане на полезните компоненти се разширяват благодарение на успехи­те на химията и физикохимията. Благодарение на успехите на химията и биохимията все по-широко се оползотворяват и селскостопанските суровини.

От гледна точка на въпроса, който ни занимава тук, всички тези тенденции довеждат до разширяване и на номенклатурата на суровините, т. е. до усложняване на обществения продукт по състав и за сметка на изходния етап на производствения процес.

д) Новите технологически процеси — тласък към нови сред­ства за производство.

Създаването на все повече нови по вид продукти в цялата система на общественото производство (както в производството на завършени средства на труда, така и в производството на за­вършени предмети за потребление) води до усложняване на тех­нологията, видоизменя или създава принципиално нови техноло­гически процеси. А за видоизменените или нови технологически процеси са нужни и приспособени към тях нови по вид машини.

По този начин тласъкът към диференциране на обществения продукт, дошъл откъм растящата механизация и автоматизация на производството, както и откъм обогатяването на стоковия свят на предметите за потребление, довежда до възникване на нови технологии (главно чрез химизация) и на свой ред създава по­требности от нови по вид машини и съоръжения, т. е. от по-нататъшно усложняване на обществения продукт по състав.

Откъс от книгата на акад. Евгени Матеев "Баланс на народното стопанство", 1977, стр. 11-14

Продължава тук!




Гласувай:
1



1. atanasio - аз също мисля как да се осигури ра...
04.07.2014 00:08
аз също мисля как да се осигури работа за всички и освен нормиране и разделение на труда се намаля работното време и чрез преразпределение държавата отваря раб.места - ако трябва по два пъти ще мият улиците вместо соц.помощи и т.н. ако трябва шишарки от гората ще се събират и т.н. - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3647712

Свет.икономисти в Давос са категорични и МВФ си признаха ,че преразпределението не вреди - http://www.dw.de/новите-прозрения-на-мвф/a-17488238

Но те го правят за да се увеличи потреблението за ръст на БВП защото следва депресия а аз говоря за много,много сериозно преразпределение с цел

ИМА САМО ЕДИН НАЧИН ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ПЛАНЕТАРНИТЕ КАТАСТРОФИ

ЗАБРАНА НА ОШФОРКИ и т.н. РЕГУЛАЦИИ до ДАНЪК ЛУКС с цел бюджетни излишъци защото доклада на ООН е грешен - http://www.greentech.bg/?p=21201

50 трилиона са но до 2030год.

ТРЯБВАТ МНОГО,МНОГО ПАРИ

,и ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ НА СВЕТОВНО НИВО в ООН на ''кръгли маси'' ИНАЧЕ ЩЕ ИМА МИЛИАРДИ ЧОВЕШКИ ЖЕРТВИ

Готов съм да застана пред всички академии на науките барабар с NASA за да им обясня защо доклада на ООН е грешен - защото запасите на петрол за завишени и бивши директори на ОПЕК ,ШЕЛ и директор на енергиен отдел в ЦРУ след 3 минута тук го казват - http://www.youtube.com/watch?v=0dMzS1KRqpM&list=SPB4350B36A64F0F90 -

-''през 1985год. за да увеличат износа си страните членки на ОПЕК са излъгали за запасите си от нефт.''

Това е ''ключът'' и от тук нататък прогнозите и стратегиите са грешни ,и дали се прави умишлено е отделна тема на разговор

Стратегията на Свен Теске,
Greenpeace International - http://zazemiata.org/v1/fileadmin/content/energy/docs/Briefing_ER_2012_BG.pdf
е хубава но бъркат ,защото няма как 2050год. да сме 40% зависими от петрола

Положението е страшно и защото има технологично време минимум 15год. за трансформацията на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без нефт и не може да стане на 100%

За повечето неща имам решения,стратегии но трябват и ''кръгли маси'' от учени и експерти за анализи и изчисления ,и т.н. работата която трябва да се свърши е огромна ,и нещата трябва да се решават в ООН - на международно ниво

цитирай
2. atanasio - още факти
04.07.2014 22:41
През 2012 г. икономическото неравенство в САЩ задмина пика си от 1928 г. - в навечерието на Голямата депресия. Разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти - от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес........Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността.

Германия има два пъти повече БВП но заплатите у нас не са два пъти по-малко ?! - https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=бнп#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:BGD:DEU:GRC:FRA&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false

Хайде нека са 4 пъти по-малко щото има дребни детайли - ''домакинствата и бизнеса в България потребяват между 5 и 8 пъти повече енергия отколкото е средната консумация в останалите членки на Европейския съюз.'' - http://www.energyonline.bg/2012/06/%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b5%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82/

Плосък данък води до изтичане на милиарди в чужбина, поради това, че най-печелившите сектори са чужди монополи: Лукойл ,банки, ЕРП, фармацевтични компании, зелени енергии, телекоми, концесионери на подземни богатства, вериги - през 2013 г. приходите в бюджета от преки данъци са били 3,89 млрд. лв. (24,9% от данъчните постъпления), а от косвени данъци – 11,73 млрд. лв. (75,1%).
В европейските страни СЪОТНОШЕНИЕТО е обратно - нека да не е обратното но да са колкото косвените

Отделно с над 5 милиарда се ощетява бюджета годишно със сенч.икономика и още толкова се краде като разходи на бюджета - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939

СТАВА ВЪПРОС ЗА МИНИМУМ 10-12 млрд.лв. годишно които спокойно може да се съберат и да се инвестират в точно определени неща което е друга тема на разговор
цитирай
3. atanasio - Трябва специално да обясня какво ...
05.07.2014 21:14
Трябва специално да обясня какво искам да кажа - бюджетни излишъци с цел инвестиране в точно определени неща

1) възраждане на селското стопанство и въобще произведено във България - как ще заобикалят директивите на ЕС е отделна тема

2)инвестиране в неща които ни правят енергийно независими - с топлоизолация се спестяват 2000 мегавата енергия(газ,електричество) и т.н. има още много

Затова казвам ,че мога да отворя 1 000 000 раб.места до 2020год. а до 2030год. да направя България независима от внос на нефт и газ ,и това не е прищявка и се отнася за всички държави

ЗАЩОТО СВЪРШВА ПЕТРОЛА ,И ПРЕПОВТАРЯМ ЗАЩОТО СТАВА ВЪПРОС ЗА МИЛИАРДИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТА ако не се вземат мерки

Повече подробности и за стратегиите(ел.влакове,топла вода от слънцето и т.н.) - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1434785770132986

При световните финанси е страшно и трябва да се пипа много ,много внимателно

Когато става въпрос за милиарди човешки живота мисля ,че мога да преповтарям и нещата се знаят донякъде ,и доклада на ООН е грешен - http://www.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год

Готов съм да застана пред всички академии на науките и NASA за да им обясня защо е грешен - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231

цитирай
4. atanasio - Г-н Хитов
05.07.2014 22:03
пиша на блога ви защото мисля ,че се чете от грамотни хора ,и защото вие се движите сред академичните среди ,и трябва да запознаете колегите и студентите с проблемите

Аз сам не мога да направя нищо и не откривам топлата вода а просто ''нареждам пъзела'' и ''бия камбаната'' - повече хора да се запознаят с фактите защото

ИМА МИНИМУМ 15год. ТЕХНОЛОГИЧНО ВРЕМЕ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯТА на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без нефт и не може да стане на 100%

Отделна тема е ,че през последните 40год. се наблюдава закономерност - 10% ръст на цената на петрола води до спад на БВП с 0,2-0,4%

Тоест какво следва при 100 - 300 - 800% скок на цената на петрола поради намалено предлагане и Михаел Кумхоф и Дирк Мюир от Межд.валут.фонд също го казват заобиколно - http://darikfinance.bg/novini/84303#comments

От икономическа гледан точка е ясно и остава технологичната - време и пари

Затова ще повторя ,че доклада на ООН е грешен - http://www.greentech.bg/?p=21201

50 трилиона са но до 2030год.

ИМА САМО ЕДИН НАЧИН ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ПЛАНЕТАРНИТЕ КАТАСТРОФИ

ЗАБРАНА НА ОШФОРКИ и т.н. РЕГУЛАЦИИ до ДАНЪК ЛУКС с цел бюджетни излишъци за инвестиране в точно определени неща - ел.влакове,топла вода от слънцето ,топлоизолации и т.н. - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1434785770132986



Г-н Хитов надявам се ,че не ви пречи ,че пиша ,и преди съм казвал ,че ако кажете ще спра да пиша

Аз съм самоук ''икономист'' и ми трябваше 2год. за да разбера някои ваши статии за световните финанси и т.н. общи положения в икономиката

Саркози още в края на 2008год. е казал ,че капитализма се провали и трябва да се забранят ошфорките и незнам на какво си играят тоест играят си с живота на милиарди защото ако не се вземат мерки до 1-2год. после ще е късно

Става въпрос за нашите деца ,внуци и поединично няма оправяне с 3-те катастрофи - трябва в ООН но това не пречи България да почне трансформацията и да съветва ,покаже на другите за какво става въпрос

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825513
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев