Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 16:34 - Продаваш на всеки, който плаща cash - излизаш от кризата
Автор: krizata Категория: История   
Прочетен: 3032 Коментари: 6 Гласове:
7



На 3 ноември 1939 г. президентът Рузвелт подписва закона „Плащаш и вземаш (cash and carry), който премахва строгите разпоредби за неутралност на Америка, забраняващи продажбата на оръжие на чужденци. Докато Франция и Великобритания плащат в брой и пренасят американския товар със собствени плавателни съдове, те могат да си избират измежду огромните индустриални възможности на  Съединените щати. Германия е свободна да направи същото. Но на практика тя нито има твърда валута, нито средства да защитава доставките си по време на продължителния им превоз през Атлантика. Докато икономическите експерти на Вермахта оценяват доларовите активи на Великобритания и Франция на 7,37 млрд., германските дори в най-оптимистичния вариант възлизат на не повече от 700 млн. Гьобелс прави всичко възможно да заглуши съображенията за американското участие във войната, но в началото на 1940 г. едно германско военно списание съобщава, че британските и френските поръчки на самолети в Съединените щати вече са между 5000 и 8000 машини. Всъщност това е преувеличение за доставките на Съюза през първите месеци на войната. Но в ход са сериозни преговори с представители на мощната американска индустрия за моторни превозни средства, които ще доведат до драматично повишение на мощностите за производство на самолети и самолетни двигатели, а към март 1940 г. Великобритания и Франция са договорили съвместна програма за поръчки. Тя е специално предназначена да позволи на европейците да разтегнат доставките си върху период от много години, ако се налага. Но към лятото на 1940 г. те имат на разположение поръчки за повече от 10 000 военни самолета, които трябва да бъдат доставени до края на 1941 г., а това съответства на цяла година германско производство

 

Откъс от книгата на Адам Туз: „Икономика на третия райх”, стр. 180-181




Гласувай:
7



1. анонимен - Тази статия с каква цел я публику...
03.01.2011 22:20
Тази статия с каква цел я публикувахте бихте ли разяснили ?
цитирай
2. krizata - За да покажа на властимащите, че ...
04.01.2011 10:42
За да покажа на властимащите, че преди всичко трябва да отстояват националните български интереси, а след това да се борят за някакви абстрактни общочовешки идеали за "демокрация по целия свят".
Чудесен пример за това е Рузвелт, готов да работи с всеки, който си плаща, включително и по-късно с "най-великия сатрап за всички времена" - Сталин.
цитирай
3. krizata - Живот и здраве в Новата година и за теб, Владо!
04.01.2011 22:02
За съжаление живеем в свят, където властват определени идеи (и съответно техните апологети) за сметка на други възгледи за протичащото, които ние възприемаме за по-адекватни на реалностите.
Не губете кураж, че гласът Ви няма да бъде чут!
От прочетените Ваши коментари и постинги оставам с искреното впечатление, че сте един изключително знаещ и грамотен българин. Това ме кара да се гордея, че все още се намират съотечественици с мотивация за самоусъвършенстване, въпреки че за това не получават никакви материални компенсации от съвременниците си.
Бъдете сигурен, че знанията Ви ще бъдат необходими на обществото, в момента, в който то се пробуди от летаргията на собствените си заблуди от последните няколко десетилетия.
Винаги ще продължавам да се радвам да прочета всяка Ваша дума, както и лично да се запозная с Вас.
Михаил Хазин и Олег Григориев знаят, че в БГ имат многобройни читатели и това допълнително ги мотивира да продължат упоритата си работа по събуждането на заспалата обществена съвест.
Впрочем, пускам Ви и последния обзор от компанията им, като се извинявам за закъснението!
Ползотворна Нова година!
цитирай
4. анонимен - Беларус падна
10.01.2011 06:05
"На 1 януари президентът Александър Лукашенко подписа директива номер 4 “за развитие на предприемаческата инициатива и насърчаване на деловата активност в Република Беларус”. Документът освобождава цените, легализира безработицата и дава сигнал за старт на широка приватизация в страната."
http://e-vestnik.bg/10799/lukashenko-mechtae-da-prevarne-belarus-v-singapur/
Жалко за обикновенните хора , но проблема е че нямат нефт или други ресурси които да продават та да се поддържа системата защото в статията казват че са затънали в заеми .
цитирай
5. proximus - В тази връзка си спомням някои пи...
10.01.2011 09:00
В тази връзка си спомням някои пикантерии от българко-американските дипломатически отношения, изнесени от УикиЛийкс.
Някой от нашите военни заводи си намира за клиент размирна африканска страна (не си спомням коя точно), в която САЩ имат някакви интереси. Става въпрос за продажба на леко стрелково оръжие и амуниции. МВн се консултира със американците(!) и те ни запитват нещо в духа на "а може ли да не продавате там оръжие, защото не се знае в какви ръце ще попадне". Нашият отговор е че в следствие тежкото положение на военната ни индустрия, тази сделка е наложителна. В крайна сметка се намира компромисно решение, при което бройката оръжие се редуцира, извършва се допълнителното му маркиране, а американската дипломатическа служба там поема грижата да го следи.
И обратното. На американски компании се позволява да участва под една или др. форма в търгове за доставки на оборудване и услуги на страни, обявени от САЩ за врагове (в случая Иран) и където САЩ са наложили ембарго. В случая сделките са минавали под крилото на програмите "петрол срещу храни". Готин начин да изхвърлиш конкурентните компании и да принудиш една нарочена за световен враг страна, да плаща дебело само на твоите корпорации ;)
цитирай
6. krizata - Директива № 4 от 31 декабря 2010 г. "О развитии предпринимательской инициативы и стимулировании деловой активности в Республике Беларусь"
10.01.2011 10:25
анонимен написа:
"На 1 януари президентът Александър Лукашенко подписа директива номер 4 “за развитие на предприемаческата инициатива и насърчаване на деловата активност в Република Беларус”. Документът освобождава цените, легализира безработицата и дава сигнал за старт на широка приватизация в страната."
http://e-vestnik.bg/10799/lukashenko-mechtae-da-prevarne-belarus-v-singapur/
Жалко за обикновенните хора , но проблема е че нямат нефт или други ресурси които да продават та да се поддържа системата защото в статията казват че са затънали в заеми .


http://www.president.gov.by/press107177.html#doc

В никакъв случай не може да се каже, че Беларус е затворена икономика. По тази причина световните кризисни процеси се отразяват и на функционирането на нейното стопанство. Очевидно е, че с този нормативен акт се цели засилването на предприемаческата инициатива, което да облекчи част от социалните ангажименти на държавата
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3838081
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев