Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2014 21:12 - Въпроси на сталинското народно стопанство - I част
Автор: krizata Категория: История   
Прочетен: 9626 Коментари: 41 Гласове:
8

Последна промяна: 19.01.2014 13:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  1. Същност на системата.

Тук аз разказвам за „сталинското народно стопанство” (или по-нататък за краткост „сталинско стопанство”), имайки предвид системата за социалистическо стопанисване, създавана и съществуваща в СССР при Сталин, до вмешателството на Хрущов и последващите „реформатори”.

За начало сравнете определението на базовите термини в старите учебници по политикономия на капитализма и социализма. Това аз направих още в института. Разликата е в едно – при капитализма е „с цел извличане на печалба”, при социализма – „с цел повишаване благосъстоянието на трудещите се”. В условията на днешната свобода да се лъже, това се възприема като реклама, агитка. Но именно в това е СЪЩНОСТТА на сталинската система – ЦЯЛАТА(!) система на народното стопанство съществуваше САМО(!) заради осигуряването живота на трудещото се население.

Единственият, но най-важен ресурс, когото всеки човек притежава от раждането си, е неговия ЖИВ ТРУД. „С пот на челото”, със своя труд човек придобива своя насъщен хляб.

Хората са различни и житейската логика е показала изгодата от разделението на труда – на всеки му е изгодно да прави това, в което той е майстор. На ранните етапи от разделението на труда размяната не е била сложна: ти си ми покрил покрива, аз съм ти изкопал градината. По-нататък – повече: аз на теб овен, ти на мен – чувал зърно.

Но, както ми написа Марфин: Вие имате 100 чувала отбрани картофи, а аз – интересуващия ви автомобил на старо. Но, на мен не ми трябват толкова много картофи и между нас няма да се състои сделка. Или на вас ще ви се наложи предварително да размените 90 чувала от споменатата корнеплодна култура с всякакви други, съвършенно различни, но нужни ми вещи. Нима такъв ред на нещата би устроил някого? – Съвършенно не би устроил.

Ето, за редовия гражданин сталинската система на народното стопанство и се представяше именно в качеството на всеобща „СИСТЕМА ЗА РАЗМЯНА НА ТРУДА”. Всеки гражданин можеше да обменя своя жив труд за гарантиран набор от жизнено необходими блага по твърди цени. Условията за такава размяна се определяха със закон.

При това, системата конституционно изключваше безработицата – работното място трябваше да бъде планирано за ВСЕКИ гражданин с малък запас от места. Заедно с ръста на населението се планираше пропорционално разширяване на системата. Но никой не предписваше на гражданина конкретно работно място. В града можеше да се избира от десетки обяви. На село изборът, естествено, беше по-малък. Само в отделни големи стопанства имаше, например, длъжност художник.

2. Кръвта на системата

Сталинската система работеше не с пари, а непосредствено с материалните ресурси и с труда. Държавният план (Госплан) разпределяше не пари, а ФИЗИЧЕСКИ РЕСУРСИ – материали, стругове и т.н. Госплан се утвърждаваше като закон, имаше силата на закон. Изразът „Парите са кръвта на икономиката” беше абсолютно неприложим за сталинската система.

В сталинската система нямаше истински ПАРИ, с техните три функции на особена стока по Маркс. И получаването на пълноценна печалба беше просто невъзможно. Съветските „дървени” рубли, подобно на „билетите на МММ”, бяха лишени от всички икономически функции, присъщи на парите по Маркс. И можеха да съществуват само в рамките на сталинското стопанство. Съответно, надцакването с „икономически” и счетоводни термини, при анализа на сталинското народно стопанство, е просто неуместно.

Кешовите „дървени” пари бяха само ОБОРОТНО средство за плащане на потребителския пазар. Всеки месец държавната банка отпускаше на предприятието сума от кешови пари за изплащане на заплати и всеки месец тези налични се връщаха в държавната банка чрез съветската търговия. С „дървените” беше невъзможно да се купи промишлено оборудване или друг капитал (както и валута). Преводът от кешови в безналични не се допускаше. „Дървените” нямаха никакъв обменен курс или златно съдържание. Тяхната покупателна надеждност в съветската търговия се осигуряваше от „Всички достояния на СССР”, както беше написано на всяка купюра.

Но, чрез детайлно разработените разценки, сталинските налични пари бяха твърдо свързани с трудоемкостта, с нормочаса. Кешовите „дървени” не са пари, това е мярка за вложения в сталинската система жив труд, с отчитане сложността на този труд. В това отношение е по-правилно те да бъдат наричани „приведен нормочас”.

Ролята на „дървените” налични беше проста: те осигуряваха на населението правото за ИЗБОР на потребителски стоки. Както в „Полето на чудесата” за натрупаните балове победителят си избира награди, така и за вложения в сталинската система труд гражданинът можеше да избира необходимите му стоки. Гражданинът можеше да купи колбаси или месо. Да добави, според вкуса си, картофи или макарони. Разпределението чрез съветската търговия, срещу съветските налични, даваше право за избор на дрехи, обувки, мебели и други потребителски стоки.

При това, цените бяха твърди и толкова ниски, че работещият гражданин, даже с две-три деца не можеше да остане гладен и гол. Моят дядо, единствен работещ в семейството, е хранел семейство от седем човека.

3. Социалистическата собственост

Тези, които пишат, че определящ признак на социализма е обществената или държавната собственост върху средствата за производство, са именно тези абсолютни профани, които профукаха СССР.

В сталинската система нямаше „пълноценна” (от гледна точка на капиталиста) собственост. Социалистическата собственост беше лишена от най-ценното за капиталиста свойство – социалистическата собственост не даваше право за получаване на доходи, само заради нейното владеене, лежейки на хавайския плаж.

От гледна точка на западната икономическа наука, сталинската социалистическа собственост въобще не е собственост и още повече не е капитал. Защо?

В СССР имаше лична собственост на гражданите. По какво тя се отличаваше от частната капиталистическа собственост? Та нали личната собственост също принадлежеше на едно физическо лице? Типичният отговор: частната собственост – това е върху средствата за производство, а личната – върху предметите за потребление.

А жилищният дом или автомобилът – това средство за производство ли е или предмет за потребление? И едното, и другото. В дома могат да се пуснат квартиранти, а автомобилът може да се даде под наем или сам да караш такси. НО… това лично имущество не можеше да се използва за извличане на печалба, под заплаха от конфискация.

В това е и разликата – социалистическата собственост не дава права за получаване на нетрудови доходи или на печалба. Гражданинът е имал право да притежава само един дом, защото той самият не може да живее даже на две места едновременно. Ако някой има десетина едностайни апартаменти, то той или спекулира с тях, печелейки от препродажбата им, или получава доход давайки ги под наем на млади семейства. Днес това можеш да го видиш навсякъде. Сталинската система изискваше да се продаде (!) неизползвания за лично пребиваване дом в течение на година, отново под заплахата от конфискация. Добре ли е това или зле? Според мен, добре. По-малко празни апартаменти – по-малко нуждаещи се от жилища млади семейства. Задължението да се продава принуждава да се свалят цените (в противен случай просто ще ти го вземат). В началото на седемдесетте тристаен кооперативен апартамент в центъра струваше 5600 рубли. Част от къща – стая и кухня, плюс 350 м2 парцел – от 500 до 1500 рубли. Стартовата заплата на млад специалист беше 110 рубли. В студентска строителна бригада за два летни месеца можеше да се заработят 500-900 рубли.

При това, ДЪРЖАВНАТА  социалистическа собственост в сталинското народно стопанство също не можеше да носи печалба. В сталинското народно стопанство нямаше печалба и не можеше да има. Нито от личната, нито от държавната социалистическа собственост.

Именно това е главният икономически принцип на сталинския социализъм: ИМУЩЕСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КАПИТАЛ.

Собствеността не може да бъде източник на доход или печалба.

Единствен източник на доход може да бъде само живият ТРУД.

Сталинският социализъм въобще не допускаше нетрудови доходи.

4. Отчет и развитие на системата

Сталинското стопанство не се е нуждаело от парични „инвестиции” за своето развитие. Сталинското народно стопанство е предвиждало отчитане и разпределение на непосредствено реалните физически ресурси.

Ако се е приемало решение да се построи нов зовод, то за строителството на завода са се планирали и са отделяни земя и фондове непосредствено за стругове, материали, техника…

Но пък  за ресурси, налични на потребителския пазар в излишък – просто са фондирани разходи. Например, на предприятието са отделяни безналични рубли за закупуването на продукти от колхозния пазар за работническата столова или за закупуването на канцеларски стоки. Номенклатурата и необходимото количество хартия, моливи и гумички са се определяли вече самостоятелно от предприятието. Също така са се отделяли налични рубли за изплащане заплатите на строителите и на отново наемания персонал.

Многоотрасловото социалистическо стопанство е имало интегрална отчетна единица – безналични рубли. Безналичните рубли също не са били пълноценни пари. Преводът на безналичните в кешови строго се е лимитирал със сумата на начислената заплата. Безналичните рубли също не са конвертируеми в СКВ. Те са били само интегрирано средство за  ОТЧЕТ И КОНТРОЛ.

Ценообразуването в сталинското стопанство е било разходно – в качеството на цена на едро се е използвала сумата на всички разходи за жив и овеществен труд. В този случай паричната сума на разходите е позволявала ориентиране за това, колко са реално изразходваните ресурси и труд за строителство, например. Никакви печалби не са начислявани вътре в сталинската система. Важен е бил именно реалният, вещественият краен резултат.

Освен това, преводът на безналични пари за доставчика е давал насрещно потвърждение от купувача, че доставчикът е изпълнил планираните доставки на оборудване.

Именно затова е било актуално счетоводният баланс да бъде сведен „копейка за копейка”. Сега е по друг начин – дошъл е собственикът, изгребал е кешовите наличности от касата и е офейкал на Канарите. А главният счетоводител ще разхвърля по някакъв начин тези пари из отчетността. В сталинската система паричният отчет е бил интегрално средство за контрол – той едновременно е отчитал една сума като приход и като разход на всички видове ресурси, в това число на действително „копеечните”, тоест, съставящи много малка част.  Затова, ако балансът е съвпадал „до копейка”, това е означавало, че всички отпуснати ресурси са използвани по необходимия начин. Ако изпълзявали нестиковки – значи някъде, някой е отклонил определен ресурс. А това вече е било наказуемо… 

5. Благосъстоянието като цел

В сталинската система за вложения труд, на всеки гражданин се е предоставял набор от жизнено необходими блага. Самият този набор се е определял от достигнатото равнище на производство и от производителността на труда. На първия етап се е поставяла задачата просто да се осигури хляб за всички трудещи се, както и жизнено необходими хранителни продукти. След това разнообразие от храна, жилище, по-нататък – образование, медицина, битова техника и т.н., според развитието на системата. Системата се е интересувала не от пари, а от бройки. Главният е бил планът, а не печалбата.

Например, появяват се хладилниците. Прието е решение: хладилниците да се включат в списъка с предоставяни стоки за населението. Това означава, че са се подготвяли планове за разработка на модели хладилници и за строителството на заводи по тяхното производство. На етапа усвояване на производството – напълно е естествено – хладилниците не са достигали. Как въпросът се решава при капитализма? – На новите стоки се установяват максимално високи цени. Такива цени просто не са по джоба за по-голяма част от населението и хладилниците стоят на свободна продажба. Затова пък, няма никакъв „дефицит”. В сталинската система цените веднага са се установявали според планираните разходи, ниски, напълно достъпни за по-голяма част от населението. Съответно, веднага се е образувала опашка от желаещи да ги купят – появявал се е „дефицит”. Но, максимум след 5-7 години производството е достигало на плановото равнище и дефицитът е изчезвал – взимай колкото искаш!

Затова пък, се е появявала нова стока – цветни телевизори. И цикълът се е повтарял отново… Ето, това се наричаше „повишаване благосъстоянието на трудещите се”. Повече хубави стоки. 

6. Обществените фондове за потребление.

Но, само част от потребителските стоки населението е получавало чрез съветската търговия. Значителната част от благата (до 40% през 70-те) се е предоставяла безплатно, чрез обществените фондове за потребление. Това са образованието, медицината, жилището, комуналната и социалната инфраструктури, социалните помощи за инвалидите и децата, и т.н. Разнообразието на тези блага и техния размер също се е определял от равнището на развитие на системата. В следвоенните години електричеството е било благо. След това последователно са се развивали водопроводът, канализацията, газификацията и даже телефонизацията. Както и постепенно всички видове услуги. Първоначално образованието е било всеобщо начално, след това – осемгодишно. По-късно е достигнато всеобщо задължително средно образование. Естествено, всички тези сфери не са получавали каквато и да е печалба. Училищата само са харчили ресурсите и парите. Във всяко училище е имало работилници със стругове за момчетата и шивашки машини за момичетата, имало е печки в часовете по водене на домакинство, пиано и спортен инвентар. Всяко училище е разполагало със свой гараж и автомобил ГАЗ-51, футболно поле, оранжерии и учебна зеленчукова градина. И всяко дете е било ЗАДЪЛЖЕНО да се учи.

Особено е необходимо да се спрем на жилището. С жилищата е било сложно – в началото гражданската, а след това Великата отечествена здраво повредили жилищния фонд. Затова, още от началото е била постановката – земеделските участъци да се отделят БЕЗПЛАТНО за инвестиции в жилищно строителство на всички нуждаещи се, трудещи се, желаещи. Моят дом днес стои на парцел, отделен безплатно на дядо ми през 1935 година. Условията са били следните: на нуждаещите се (които не са имали друго жилище), на трудещите се (работещи в местните предприятия) и на желаещите (по лично заявление). Трябва да кажа, че съседът започна работа в завода, получи парцел и след три месеца напусна. Нищо, не му взеха парцела. Затова пък, два сезона той ходи на север на работа като дървосекач и докара цяла платформа дървени трупи, от които си издигна къща – най-добрата на улицата по това време.

При строителството на нови заводи задължително се изграждаха общежития за работниците. При това – за всички. Тоест, дори за пристигналите от селата временни работници или за освободилите се от далечни места се предоставяше общежитие в най-кратки срокове. Но пък, за отделно жилище имаше опашка. Тази опашка вървеше различно в различните времена. Застаналите на опашката за жилище до 1971 година, в моя завод, получаваха апартамент за 4-5 години. А след това сякаш го отряза – последни получиха безплатни квартири през 1990-1991 години онези, които застанаха на опашка през 1973 година. И то не всички – до мен не достигна. Все пак, сестра ми днес живее в безплатно получен апартамент. Моят племенник живее в апартамента на майка ми, също получен безплатно през 1970 година. Моята къща се намира (вече писах) на земеделски участък получен безплатно от дядо ми. Плюс това, за приключване строителството на къщата ми аз продадох апартамента, получен безплатно от покойния ми тъст. Ето, такава беше опашката…

Когато разрушаваха СССР, всички някак си „забравиха”, че приватизацията оставя обществените фондове без източници за финансиране. И е напълно естествено, че ние останахме без безплатна медицина, безплатно образование, безплатно жилище и друга подобна инфраструктура. Понастоящем на моите синове им се наложи да влязат в глуха ипотека – но това е друга тема…

7. Гаранции.

В сталинското стопанство системата за застраховане е била слабо развита. Преди всичко, защото самата сталинска система на народното стопанство е била СИСТЕМА ОТ СОЦИАЛНИ ГАРАНЦИИ. Цялото народно стопанство е било една единна застраховка. И надеждността на тази застраховка се е осигурявала именно с размера на многоотрасловото социалистическо стопанство, с мощност от двеста милиона човека и с размер 1/6 част от сушата. Съветските „дървени” пари не са се приемали никъде, освен в съветската търговия. Но, те са „гарантирани от всички достояния на СССР”. В обозримо бъдеще това е стигало, та нали инфлация не е имало, цените – по малко, но са се понижавали. Появявали са се нови стоки, строили са се нови домове, шили са се нови рокли. И деца…

Децата бяха много – два футболни отбора живееха само в нашия двор. На обяд ние се връщахме от училище и към един часа излитахме на двора - на волейболната площадка. Трябваше да успеем – нали в два часа от училище ще си дойдат децата от големите класове и към три-четири часа ще ни изгонят от волейболната площадка. А в шест от работа ще се върнат бащите ни, ще изгонят големите деца и ще играят волейбол до тъмно…

Ето, такива гаранции. От седем сутринта тичах из цеха като побъркан. Но, излизайки от завода в четири, аз пращах по дяволите всички производствени проблеми, качвах синовете на велосипеда и се отправях на плажа… На първо число ще има заплата, така или иначе ще ми дадат и премия – във всички случаи планът ще бъде изпълнен… 

8. Време да се  твори.

Но, сталинската система не се е изчертвала с материалните блага. Един от главните лозунги е бил „ПОВИШАВАНЕ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА”. Какво е означавало това в сталинската система? – Това че за производството на усвоения набор от стоки, с нарастването по механизацията на труда, трябва да се изразходва все по-малко и по-малко работно време. Съветският съюз първи заяви за необходимостта от съкращаване на работната седмица „за хармонично развитие личността на трудещите се”. Отначало бяха 42 часа на седмица и един почивен ден, след това – два почивни дни, след това – 35 часа и обещание да бъдат доведени до 30-32 часа. Защо? За да творим. Ние работехме, за да живеем. А днес Прохоров ни предложи да живеем, за да работим – по 60 часа на седмица? Защо?

Учените янки са изчислили, че за добиване на храна африканските аборигени използват 12-14 часа на седмица. А в останалото време пеят, танцуват и почиват. Ние работим по 40 часа на седмица. Къде отиват излишните 26 часа? За парцалки, дрънкулки и издръжка на редовните посетители на Куршевел.

Сталинската постановка беше за съкращаване на работната седмица. Трудещите се трябва да разполагат със свободно време. Защо? За да живеят и творят. За да устройват бита си, да пътуват с децата на изложби, да плуват с лодка, да моделират самолети, да шият рокли и да пекат домашни пирожки.

Когато стопанката демонстрираше на съседката своята „каса-маре”, тя показваше СВОЕТО творение, дело на нейните ръце и талант. Когато момичетата идваха на танци в собственоръчно ушити рокли, те демонстрираха истински „ексклузивитет” – та нали втора подобна рокля нямаше и не можеше да има. Това да не ви е китайска ширпотреба в масов тираж…

А с какво да се похвали днешният „офис-менажер” демонстрирайки новия си джип? Със серийно изделие узбекистански монтаж, в което той е набутал пачка зелени пари, изкарани с търкане на панталоните в опустошаващия офис.

При сталинизма хората се гордееха с това, че те могат „ПО-ДОБРЕ”.

А сега се хвалят с това, че купуват „НЕ ПО-ЛОШО”.

Е, ако беше "не по-зле от Абрамович”, а то просто „не по-лошо от съседа”…

Конкуренция, разбираш ли..

9. Съветски – означава най-добър!

Сега за никого не е удивително, че в пакетче масло има не 200, а 180 грама, че пакет захар е 900 грама, а не килограм, че бутът може да бъде инжектиран със соя, че в изварата може да присъства растителна мазнина.

На какво да се удивяваме? Съгласно закона за стойността, печалбата от производството на масови стоки със стандартно качество неумолимо се стреми към нулата. Капиталът не може без печалба. Ето, че остават два варианта за получаване на печалба – скрито повишаване на цените (тоест, понижаване теглото на пакета) и използване на евтина суровина (соя или палмово масло). За капитализма е закономерно (не само в Русия), че стока, успешно пусната на масовия пазар, вече след година започва да губи от качествата си. И скоро се замества от друг „бренд”…

Такава „икономия” беше, въобще, противоестествена за сталинското социалистическо стопанство.

Вижте сами – социализмът поставяше за задача не получаването на печалба, а осигуряването на населението с хладилници, например, за 100 милиона семейства. Ако хладилникът служи по 10 години, трябва да се произвеждат по 10 милиона хладилници на година, тоест, трябва да се построят 10 завода с мощност от един милион бройки за една година. Ако срокът на служба на хладилника е само 5 години, то за осигуряване на всичките семейства е необходимо годишно да се произвеждат вече 20 милиона хладилници. За капиталиста това е забележително – колкото повече продадеш, толкова повече ще спечелиш. А сталинизмът не получава печалби, съответно, за социализма снижението по срока на служба от 10 на 5 години означава само това, че трябва да се построят не 10, а 20 такива заводи. За социализма е по-изгодно да се повиши срока на служба до 15 години – та нали тогава ще се наложи да се строят само 7 завода. Затова, още на стадия на конструиране на съветската техника се залага високо ниво на надеждност.

Именно затова старите съветски хладилници работят и досега. На социализма му беше изгодно повишаването на надеждността, а на капитализма – не.

Но, сталинската система не само е МОЖЕЛА да си позволи да не „икономисва” за качество. Сталинската система, бидейки всеобща система за размяна на труда, НЕ Е и МОГЛА иначе.

Сталинската система е ориентирана към обслужване и жизнеосигуряване на трудещите се – по твърди цени, със стоки стандартно качество. Който е в течение, знае, че на стоковата борса могат да се продават само „борсови” стоки – стоки с фиксирано, стандартно качество. Така и устойчивостта на сталинската система за размяна се е осигурявала чрез обръщението САМО на стоки със стандартно качество, всичко по държавни стандарти. Държавните стандарти са необходимост за сталинизма.

10. Народ - съзидател

В мрежата се появиха материали, осъждащи сталинската система за вътрешни държавни заеми. И защо ли – нито дума по каква причина на Сталин му е нужно това…

Да разгледаме държавния заем за възстановяване на народното стопанство. Напълно е очевидно, че в условия на пълно регулиране на тарифните ставки (когато всички разценки за труд са се утвърждавали от държавата) на Сталин нищо не би му струвало просто меко да понижи разценките и освободилите се ресурси да насочи към същото това възстановяване. Тихо, мирно и без оплаквания.

Но, Сталин е тръгнал по друг път. Защо? Ами, защото отчуждаването на част от живия труд на работника, изземването му и неговото инвестиране във вид на печалба, пряко е противоречало на принципните основи на социализма. На работника е трябвало да бъде върната ЦЯЛАТА стойност на вложения от него труд! И разценките за труд са се утвърждавали именно според това условие.

А как тогава стои въпросът с инвестициите? В сталинската система може да се инвестира само жив труд. Затова се е и провеждала подписка сред трудещите се (пенсионерите и подпомаганите по някакъв начин не са участвали в подписката). По същността си всеки трудещ се, е взимал върху себе си задължението да отработи безплатно две-четири седмици за възстановяване на народното стопанство. Ето, такива са били инвестициите – основният и единствен инвеститор за сталинското народно стопанство са били трудещите се.

И Сталин е оформял тези инвестиции на хартия: за инвестирания жив труд на всеки работник се е издавал документ – облигация по държавния заем, в която черно на бяло е било записано, че следвоенното възстановяване на народното стопанство е било извършено отчасти и с труда на този работник, за което държавата се е задължавала да му върне указаната сума. Обърнете внимание: ВСИЧКИ сталински заеми са били целеви, инвестиционни!

Ето как е било! Сталин е създал механизъм за юридическа защита на социалистическата собственост – Сталин е формирал и оформил на хартия правата на кредиторите на народното стопанство на СССР, в лицето на трудовия народ.

В следвоенните години Сталин увеличава сроковете на държавните заеми и е планирал допълнително да ги увеличи до 20-25 години. Защо? Ежегодно се е провеждала подписка за държавен заем в обем от 3,5-6% от държавния бюджет. За 20-25 години, при постоянни цени, натрупаната в ръцете на населението сума от държавни заеми ще бъде равна на цялата сума на държавния бюджет. А при типичния за СССР коефициент на фондоотдаване в единица какво ще получим? – След 20-25 години, при условия на съхранение на твърди цени, сумата от номиналната стойност на ВСИЧКИ облигации от държавния заем в ръцете на ЦЯЛОТО население на СССР е трябвало да достигне съвкупната стойност на ВСИЧКИ основни фондове в народното стопанство на СССР.

Надявам се, е ясно, какво означава това? – Че цялото народно стопанство на СССР принадлежи на трудещите се. И не трябва да се говори, че общото – това е сякаш ничие… Във всеки дом лежи хартийка, в която се указва личното участие.

Сталин последователно е формировал и към края на 60-те е трябвало да формира „СТОПАНИНА НА СТРАНАТА”.

П.С. Обърнете внимание. Хрущов е направил държавните заеми обезличени, не инвестиционни. След това облигациите започват да се продават и купуват за пари чрез Сбербанк, въвежда се динамика на цените (преди разиграването е по-скъпо, след разиграването – по-евтино). Тоест, още хрущовско-косигинските реформи отменят сталинската програма и превръщат държавните заеми просто в механизъм на фондовия пазар – финансова играчка. Въпреки това, Горбачов влезе в дългове пред МВФ, пред запада, но ПОГАСИ всички облигации от вътрешния заем. По този начин беше напълно унищожен създаденият от Сталин механизъм за защита на социалистическата собственост. И едва след това беше даден ход на чубайсовата приватизация. 

11. Управление на трудовия народ

Освен това, често се изразяват съмнения, че Сталин искрено се е стремял да повиши стопанската роля на Съветите и да ограничи пълномощията на партията. Напразно се съмнявате, господа…

Сталин е бил последователен мъж. Той е планирал към края на 60-те да завърши, в основни линии, формирането на „стопанина на страната”. Този стопанин, кредитор, инвеститор е трябвало да бъдат трудещите се в СССР. Неслучайно се е изисквало за заема да се подписват ВСИЧКИ трудещи се – и с голяма, и с малка заплата. Всеки е трябвало да стане стопанин!

Но как това е могло да се отрази на Съветите? Много просто – депутатските Съвети на трудещите се автоматично са се превръщали в представителство на КРЕДИТОРИТЕ на съветската икономика. И както всяко събрание на кредиторите е трябвало да получат правото да назначават „външния управляващ”. Тоест, трябвало е именно Съветите да получат истинското управление на народното стопанство.

Затова отговорът е очевиден – необходимо е било Сталин последователно да подготви Съветите за управление на страната.

Но някой съобразил ли е, какво е означавало това в политически аспект? Да, да. Сталинските мероприятия са подготвяли последователен, еволюционен преход от диктатура на партията, като представител на пролетариата, към обществено самоуправление под формата на Съвети на трудещите се, като собственици на страната.

Понякога обвиняват Сталин, че той не си е подготвил приемник. Но на Сталин не му е бил нужен приемник-диктатор. Освен това, Берия все още е бил жив… Сталин още не се е готвел да умира. Съветите е трябвало да наследят Сталин!

12. Безработица и конкуренция (четете оттук)

 




Гласувай:
8



1. born - Наистина интересна статия. htt...
15.01.2014 23:34
Наистина интересна статия. http://maxpark.com/community/129/content/1854280
цитирай
2. krizata - Ако кликнете върху името на автора ...
16.01.2014 00:25
Ако кликнете върху името на автора отивате на оригиналната статия.
цитирай
3. lubomir33 - Прочетете "Архипелаг ГУЛАГ"
16.01.2014 10:00
Сталинската система се крепеше върху безплатният труд на милиони каторжници в лагерите на ГУЛАГ, върху неограничените суровини, които бяха изнасяни на Запад и беше насочена изключително върху военното производство, като Сталин се надяваше в един хубав момент да завладее Европа и "вес мир" както се казва.Цената която платиха за тези амбиции народите на бившият СССР се изразява в десетки милиони убити или умрели от изтощение и глад хора.
Останалото е приказка за наивници.
цитирай
4. krizata - Сталинската система се крепеше ...
16.01.2014 10:15
lubomir33 написа:
Сталинската система се крепеше върху безплатният труд на милиони каторжници в лагерите на ГУЛАГ, върху неограничените суровини, които бяха изнасяни на Запад и беше насочена изключително върху военното производство, като Сталин се надяваше в един хубав момент да завладее Европа и "вес мир" както се казва.Цената която платиха за тези амбиции народите на бившият СССР се изразява в десетки милиони убити или умрели от изтощение и глад хора.
Останалото е приказка за наивници.


Наивници! Затова днес българите сме на този хал - прекалено лесно ви манипулираха съвременните англосаксонски робовладелци! Ще продължим да страдаме с такава скотска психика!
цитирай
5. lubomir33 - Наивници!
16.01.2014 10:27
Скотска психика е да си представяш, че една изключително човеконенавистническа система - комунизъм, при това наложена на руският народ от един друг "богоизбран народ" и довела го до едно меко казано скотско състояние е нещо прогресивно.
За справка филма "Русия която загубихме".
цитирай
6. krizata - Скотска психика е да си представяш, ...
16.01.2014 10:53
lubomir33 написа:
Скотска психика е да си представяш, че една изключително човеконенавистническа система - комунизъм, при това наложена на руският народ от един друг "богоизбран народ" и довела го до едно меко казано скотско състояние е нещо прогресивно.
За справка филма "Русия която загубихме".


Нали затова публикувам поста - за да покажа, че сталинската система няма нищо общо със спонсорираната от англосаксонските банкери псевдорелигия, целяща да разяде отвътре новообразуваната Германска империя и пренесла се, впоследствие, из цяла източна Европа, вкл. и в Русия!

ЗАЩО БАНКЕРИТЕ РОТШИЛД ФИНАНСИРАТ КАРЛ МАРКС?
http://krizata.blog.bg/history/2013/08/01/.1131627
цитирай
7. lubomir33 - А с кого има общо Сталин, с марсиа...
16.01.2014 11:15
А с кого има общо Сталин, с марсианците ли?
цитирай
8. krizata - А с кого има общо Сталин, с марсиа...
16.01.2014 11:47
lubomir33 написа:
А с кого има общо Сталин, с марсианците ли?


Със своите съграждани, взели съдбата в собствените си ръце, а неразчитащи на разни "цивилизатори", готови да "оправят" всекиго при заявка!
цитирай
9. lubomir33 - Сигурно поради голямата си любов ...
16.01.2014 12:05
Сигурно поради голямата си любов към съгражданите си, Сталин изтреби няколко десетки милиона от тях. Гладомора в Украйна е висшето проявление на тази любов.
цитирай
10. krizata - Сигурно поради голямата си любов ...
16.01.2014 12:23
lubomir33 написа:
Сигурно поради голямата си любов към съгражданите си, Сталин изтреби няколко десетки милиона от тях. Гладомора в Украйна е висшето проявление на тази любов.


И тук бъркате - не са няколко милиона, а стотици милиарди! Ако и това ви е малко, ги направете трилиони - стига вашите ментори да не възразяват!

"Геноцидът" на Сталин:
http://krizata.blog.bg/history/2010/02/18/genocidyt-na-stalin.495505
цитирай
11. lubomir33 - Не съм ги броил точно, но и няколко ...
16.01.2014 12:42
Не съм ги броил точно, но и няколко милиона да са, малко ли е?
И защо все си мислите, че ако някой не харесва комунизма, задължително е американски агент или най-малкото е жертва на американската пропаганда.
Аз харесвам американският елит горе-долу колкото и комунистическият.
И двата са с едни и същи корени, водещи към един "многострадален" народ.
цитирай
12. krizata - Там е работата, че не са! В прод...
16.01.2014 13:08
Там е работата, че не са!
В продължение на векове периодично в Русия от глад измират милиони хора! Благодарение на системата за организация на народното стопанство, въведена през 30-те, тази страшна орисия е прекъсната!
Не знаете какво е глад! Бъдете жив и здрав!
цитирай
13. atanasio - допълнение към коментар №13
16.01.2014 18:49
не знам защо изписва анонимен и затова трябва да кажа ,че авторът на коментар №13 съм - atanasio.blog.bg - идват 3 планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972



цитирай
14. atanasio - Г-н Хитов
16.01.2014 20:41
за разделението на труда и т.н. истини доказани с времето е ясно

Аз не съм тесен специалист/икономист/ но имам представа за какво става въпрос и основите като цяло в повечето науки

Както майката тоест родителите казват на децата не пипай тук и това защото може да се наранят и т.н. така и Господ Исус Христос ни казва ''- ''Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда ,и всичко останало ще ви се предаде''/Мат.6:33/

Защото едно материално благополучие без знание за Бог и Неговата правда е опасно за човека.

Аз като баща не бих дал на децата си по 50лв. дневни ако това би ги убило ,развратило - лентяйство, пиянство,наркомания и т.н. сладострастия. И децата отначало не разбират ,че е за тяхно добро защото трябва да се учат на трудолюбие и честност ,и като взаимоотношения.

Тоест парите в повече от необходимите са опасни когато притежателя им няма знание за Бог и Неговата правда

Отделно по-страшното е когато има изопачена представа за Бог и какво иска от нас ,и защо

Васил Друмев - митрополит Търновски го е казал - ''има Православие - има бълг.народ - няма Православие няма бълг.народ''

Васил Друмев се е познавал с Левски и Раковски но избира друг път - той е един от създателите на БАН

Темата е много специфична и едно време е имало оглашение в Църквата

През 2 век в големите градове е имало катехизически училища като постепенно тази дейност на Църквата е преминала в писмена форма

Темата е много специфична и важна а се поставя на последно място

Моралът в смисъл неверието и незнанието за Бог са причината и в основата на всичко


цитирай
15. atanasio - „Глобални рискове – 2014″ на Световния икономически форум (WEF)
17.01.2014 21:38
Председателят на WFE Клаус Шваб в своето въведение към доклада призова политици и водещи икономисти да предприемат драстични мерки за предотвратяване на потенциалните рискове. - http://30dumi.eu/2014/01/wfe-opredeli-globalnite-riskove-za-2014-g/

И аз за това съм написал отворено писмо - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

За България в едно изречение - държ.банка до 1% лихва за селското стопанство ,саниране и топла вода от слънцето отварящи постоянни работни места в РБ-я ,което е енергийна, и т.н. независимости.Щом Англия може - http://www.greentech.bg/?p=37754 за санирането и за топла вода от слънцето - http://www.greentech.bg/?p=41529

Мога до 2020год. да отворя 1 000 000 нови раб.места а до 2030год. да баправя България 80% независима от вноса на нефт и газ ,и това се отнася за целият ЕС.

Белорусия създаде 100 % държавна банка - http://worldtodaybg.com/2013/01/31/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-100-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0/
цитирай
16. atanasio - Трябва ясно да се говори за нещата - проблемите
18.01.2014 17:38
Оня ден в ''Лице в лице'' Божидар Данев каза ,че ако се приемат поправките в закона министъра на финансите пръв трябва да влезе в затвора - за мен не плащането на осигуровки и укриване на данъци трябва да е криминално престъпление.

На лоши кучета наморник - на лоши граждани строги закони

14 трилиона са откраднати от данъкоплатците за да спасят банките и това е само началото - казаха го икономисти в предаването - http://www.youtube.com/watch?list=PLA7F55FC7ED20B160&v=k7rk2lFtCEU

Споменаха и за закона Глас-Стийгъл но недостатъчно и за БАЗЕЛ III

проф. Кръстьо Петков каза ,че с манипулациите на ЛИБОР са откраднати 8 трилиона долара - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746

Крадеш 8 трилиона а ги глобиха 15 милиарда ?!

Много хубаво каза ,че не може каквото било-било и всеки да се спасява в смисъл който няма пари да умира - естествено прогресивно облагане и данък лукс

Справедливо е тези които откраднаха парите да плащат данък богатство - включително и тези които ги откраднаха с ''вратички'' в закона - ошфорки ,лихварство

Става въпрос за умишлени действия - премахването на закона Глас-Стийгъл от 1933год за разделяне на банкирането http://borsi.blog.bg/novini/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554

''След Голямата депресия 1929-1933 г. в САЩ бе въведено ограничението за всеки отпуснат кредит банките да заделят определен гаранционен капитал. От 1960 г. те усилено започнаха да търсят начини за деблокиране на този "мъртав" капитал. Най-напред частично го преодоляха чрез създаване на многобройни филиали в Европа (предимно в Лондон), работещи извън контрола на щатското законодателство. През последните десетилетия банковите мозъчни централи откриха в неолибералния арсенал нов начин за заобикаляне на ограничението — преобразуваха кредитите във вторични ценни книжа (т.нар. деривати), които предложиха за продан на финансовите борси. По този начин те се освободиха от кредитите и свързаните с тях ограничения, деблокираха гаранционните си капитали
цитирай
17. atanasio - Г-н Хитов
18.01.2014 23:20
в един от постингите пишете ,че системата не може да се стартира на ново - какво следва - хиперинфлация или фалит и се сещам за друг ваш коментар - ужасен край или ужас без край

Има вариант за ужас без край - национализация на ФЕД

И в 4-коментара съм ви питал тук - http://krizata.blog.bg/politika/2014/01/10/kapitanyt-napuska-potyvashtiia-korab.1227118

ФЕД може да се национализира и въпроса е до колко е добро предложението на Доминик Строс-Кан като шеф на МВФ за Централна банка върху централните банки в света по подобие на Федералния резерв и защо веднага му спретнаха изнасилване ,и всички документи по въпроса изчезнаха от публичното пространство практически моментално

Според мен и познанията които имам светът сега се нуждае от световна валута и вързан за нея петрол и ако ФЕД позволят межд.одити - долара може да остане световна валута.Светът се нуждае от световна валута и вързан за нея нефт - за да се извърши трансформацията на транспорта и енергетиката защото свършва петрола и трябва да се подържа сносна цена

Светът се нуждае от световна валута и вързан за нея нефт - за да се извърши трансформацията на транспорта и енергетиката

Аз говоря за принципи в смисъл ,че трябва да има правила и закони еднакви за всички държави и световна валута с вързан за нея петрол ,и счетоводни стандарти на МВФ

Тук - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5045 към 25 минута лорд Джеймс в английският парламент обяснява за незаконно отпускане на 15 трилиона $ на 20 европейски банки ,и вие казахте за още 20 трилиона $ незаконно отпуснати 2008год. в САЩ.

Даже не мога да повярвам ,че ФЕД за 100год. нямат одит - http://krizata.blog.bg/biznes/2012/09/05/pyrviiat-odit-na-fed-shokira-s-rezultatite-si.996829

Някъде четох как 1982 год. от Уолстрийт са изчезнали 1трлн.$ и 1982год. са много пари.

Не мога да се примиря ,че не може да се стартира системата на ново и ,че няма начини да се избегне финансовата катастрофа и световна война.

цитирай
18. krizata - Емилия Минева:
19.01.2014 14:39
С интерес изчетох всичко. За мен истината е, че е твърде про-сталинистко. Сталин е противоречива личност, но според мен, не е теоретик. Всичко това е направено по негово време и в негово име, възможно и по някакви негови изисквания, но не е негово лично дело. Така беше и по време на Втората световна война. Руснаците се биеха и умираха за родината си с неговото има не уста, но нека си спомним защо немците достигнаха до Москва и обкръжиха Ленинград, въпреки предупрежденията на разузнавачите и къде бях изключителните военноначалници преди Сталин да ги включи във войната. Трябва да се отчита и положителното и отрицателното. Аз все пак доста съм живяла по сталиново време, макар и в България ... Помня някои неща! Сега има носталгия, разбираема, но нека бъдем реалисти.
цитирай
19. krizata - Нацистите достигнаха до Москва, ...
19.01.2014 14:40
Нацистите достигнаха до Москва, защото по това време германската военна машина беше най-мощната в целия свят и е цяло чудо, че съветските граждани намериха противовес на този чудовищен порив от Запад!
По тактиката за водене на войната не мога да споря, но е факт, че ако съветското военно командване беше хвърлило накуп всичките си налични сили за отблъскване на първоначалния щурм на врага, щеше да се повтори историята с Франция! Съветските военачалници избраха многоешелонирана отбрана, която позволи силите на противника да бъдат постепенно изсмуквани и той да бъде в максимална степен омаломощен преди решителното контранастъпление за освобождение на Европа от кафявата чума!
А действително, съвременниците на Сталин са негови яростни привърженици, защото буквално за десетилетие страната се превръща от дълбока провинция на планетата в процъфтяваща световна суперсила, даваща насоките за развитие на човечеството за много десетилетия напред!
Никоя държава вече не е в състояние да повтори подобен подвиг! С почит към Вашия опит и години!
цитирай
20. x1111 - Потресаваща статия!Благодаря Ви!
19.01.2014 20:58
Потресаваща статия!Благодаря Ви!
цитирай
21. atanasio - Г-н Хитов
20.01.2014 08:38
какво ще кажете за базовият минимален доход и обясненията на проф. Кръстьо Петков и отделно,че с манипулациите на ЛИБОР са откраднати 8 трилиона долара - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746

Крадеш 8 трилиона а ги глобиха 15 милиарда ?!

Професора хубаво каза ,че не може каквото било-било и всеки да се спасява в смисъл който няма пари да умира - естествено прогресивно облагане и данък лукс

Още за мин.базов доход и мнения на икономисти - http://saprotiva.org/bazov-dohod-e-vazmozhen/

Преди около година една циганка без образование го каза много добре - ние крадем за да ядем а онези горе крадат с ''химикала'' - за човек без образование го каза хубаво и аз съм се постарал да събера фактите - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939

Какво да правят хората които нямат пари за физическото оцеляване ???

Справедливо е тези които откраднаха парите да плащат данък богатство - включително и тези които ги откраднаха с ''вратички'' в закона - ошфорки ,лихварство и т.н.

Проф.д-р Дуранкев - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=2404 - във България със сенчеста икономика годишно се ощетява бюджета с 6 000 000 000 лв. (6 млрд.лв.) и с тези пари спокойно може да нахранят хората и дават енергийни помощи

Моята идея е с тези пари да се направи държ.банка и кредити до 1% лихва за селското стопанство ,топлоизолация и т.н. енергийна ефективност

.Щом Англия може да заобикаля законите на ЕС - http://www.greentech.bg/?p=37754 за санирането и за топла вода от слънцето - http://www.greentech.bg/?p=41529

В Париж също има ''вратичка'' - не може да се продават зеленчуци ако не са произведени в диаметър 50км.

България внася 80% от хранителните стоки - 'ъ'бсурд е при факта ,че преди 1989г. сме изнасяли и задоволявали вътр.потребление.

Друга тема е ,че в Испания като засееш лоза ти дават 50евро от 40млрд. безвъзмезден фонд на ЕС а нас ни ограничиха да почваме с 20% като всяка година се вдига с 10%

Защо се правят на хитри - умни
цитирай
22. atanasio - Ще кажа прости ''хватки'' за стимуиране на селското стопанство
20.01.2014 19:33
Ако на такситата могат с закон да се сложи пределна цена на километър какво пречи да се сложи и на млякото тоест ако изкупуваш на 0,50лв. не може да го продаваш повече от 1лв. а за сирене и кашкавал може и 150% надценка

Купуваш мляко на 1 лв. - може да го продаваш 2 лв. пастьоризирано.

Касова бележка с фискална памет е задължително на изкупвателните пунктове

Това се отнася за почти всички стоки

Преди години екс-министър Найденов каза ,че се внасяло дини и пъпеши на цена 0,02лв. за да се избегне плащането на мита и т.н. - пак е просто и с закон се казва ,че не може да продаваш повече от 100% на декларираната стойност

Говорим за свободна пазарна икономика но с определени граници в надценките и това естествено може да се направи и чрез прогресивно облагане

И все пак основните кражби са финансови и започват с премахването на закона Глас-Стийгъл от 1933год за разделяне на банкирането http://borsi.blog.bg/novini/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554

След 3 минута тук - http://www.youtube.com/watch?v=rKqJmEPuBgc&feature=player_embedded#t=193

Много добре е написано за кризата - http://www.bas-bg.org/new/bolest.html - Манипулативната машина на капиталистическата пропаганда я представя едва ли не като природно явление или бедствие, дошло отнякъде, което, ако имаме търпение, отново ще си отмине нанякъде''

нещата се знаят от 100год. и Силвио Газел още 1918год. е писал до немски вестник ,че ако се запази финансовата система и лихвите ще има война до 25год. - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199

''Ако през 50-те години на ХХ век делът на финансовия сектор в общите печалби на корпорациите е достигал не повече от 10%, днес той е повече от 50%. '' - статия на г-н Хитов - www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza,92906/

цитирай
23. atanasio - 85 човека притежават половината от цялото богатство на Земята
20.01.2014 22:19
Икономическото неравенство се е увеличило до такава степен, че съвкупното състояние на 85 най-големи богаташи в света, е равно на състоянието на 3,5 млрд. обикновени хора, пише The Guardian ............1 % от семействата притежават 46% на сто от световното богатство – в пари това са почти 70 трилиона лири (около 114 трилиона долара ) . - http://30dumi.eu/2014/01/85-choveka-pritezhavat-polovinata-ot-tsyaloto-bogatstvo-na-zemyata/
цитирай
24. atanasio - По изчисления на Базелския комитет ...
20.01.2014 22:37
По изчисления на Базелския комитет за банков надзор за изминалата година стоте и една банки са имали обща печалба след данъци от 419 млрд. евро. - http://www.investor.bg/evropa/334/a/bankite-se-nujdaiat-ot-obshto-115-mlrd-evro-za-da-pokriiat-bazel-iii,158378/

Незнам в ЕС как ще изпълнят 7% ликвидност но 3.5трлн.евро като активи са много пари - http://www.investor.bg/evropa/334/a/bankite-ot-evrozonata-triabva-da-prodadat-aktivi-za-32-trln-evro-do-2018-g,155839/
цитирай
25. x1111 - "мъжкар" или жалка подога
22.01.2014 15:11
"Борисов: Когато Меркел говори, аз слушам - 24chasa.bg.
На диктатор ще се прави :))
Нещастник.
цитирай
26. atanasio - Г-н Хитов
22.01.2014 19:03
искам да уточня някои неща за да бъда разбран правилно

На мен ми отне около 2 год. с много четене за да разбера за какво става въпрос в икономиката и финансите и как се грабят хората - нямам икономическо образование и още помня как един професор преподавател в УНСС каза ,че от 10 завършващи само 1-2 са наясно

Много научих и от вас(от блога) за което благодаря

Постинга за криза на системата е много добър - http://krizata.blog.bg/biznes/2010/01/22/svetyt-v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza.477540

''Почти 30 години светът се е возил на кола с повреден двигател. Неговата подмяна означава принципно изменение на всички институции в икономиките по света, изградени за последните десетилетия.'' - хайде да поговорим за измененията и по-горе в коментар 17 ви питам колко е добро предложението на Доминик Строс Кан

Със сигурност системата е грешна но става въпрос за умишлени действия - щом на мен ми е ясно значи ''те'' със сигурност са знаели какво правят и какви ще са последиците.

''Мирише ми'' ,че искат да прикрият нещата и да ги представят като нещо което става за първи път при факта ,че Силвио Газел още 1918год. пише до немски вестник ,че ако се запази фин.система ще има война до 25год. - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199

''Манипулативната машина на капиталистическата пропаганда я представя едва ли не като природно явление или бедствие, дошло отнякъде, което, ако имаме търпение, отново ще си отмине нанякъде'' - http://www.bas-bg.org/new/bolest.html

Не съм професионалист за да кажа на 100% как да се избегне фин.катастрофа но забрана на ошфорки и сиво банкиране за 67 трилиона и т.н. е задължително

Проф.Петков хубаво каза ,че не може каквото било-било и всеки да се спасява в смисъл който няма пари да умира - естествено прогресивно облагане и данък лукс - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746

Още мнения на икономисти - http://saprotiva.org/bazov-dohod-e-vazmozhen/

Естествено осветляване на икономиката и разходите на бюджета
цитирай
27. x1111 - Книгата е за това какво ни очаква в близко бъдеще.
22.01.2014 19:28
Неоосманизмът – Турция се връща на Бълканите” (2010)

http://knigi-news.com/?in=pod&stat=9621&section=12&cur=0

На достъпен език е разкрита технологията на разпространение и същността на Ислямския/Неоосманския проект,не е пропусната и ролята на западните страни в славянския геноцид на Балканите.

цитирай
28. atanasio - Г-н Хитов
22.01.2014 21:08
надявам се ,че не ви притеснявам и ако има нещо просто ми кажете

Чувствам ,че трябва да се пише за тези неща и хората да знаят какво да искат а не просто оставка

Наясно съм ,че става въпрос за законни кражби с ''вратички'' в законите включително и в световен мащаб - с застраховки , деривати направиха финансова пирамида.

У нас умишлено раздадоха 40% лоши кредити и 1996год. материални активи за 35 милиарда долара бяха обсебени и разграбени за 1 милиард долара.''' -

http://frognews.bg/news_22026/Bankov_oktopod_skrit_v_sekretniia_doklad_Dobrev/

- един от коментаторите ''Умен, 11/04/2010 - 15:09 '' го е казал - ''Те взеха заеми, обърнаха ги във валута, предизвикаха хиперинфлацията, и после върнаха парите в девалвирани левове. От разликата купиха практически всички предприятия, терени, гори на България, а Костов услужливо им я продаде за 1 милиард евро. ''

Постарал съм се да събера на едно място как се ограби и граби България - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939

Проф.д-р Боян Дуранкев каза за над 40% сенчеста икономика и т.н. който иска да чете

Съгласен съм с вас - - http://krizata.blog.bg/biznes/2010/01/22/svetyt-v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza.477540

Но да не забравяме и сенчестата икономика и ''вратичките'' в законите за законните кражби

Проф.Петков много хубаво каза ,че не може каквото било-било и всеки да се спасява в смисъл който няма пари да умира - естествено прогресивно със семейно облагане и данък лукс за мин.базов доход в смисъл да се гарантира физическото оцеляване на всеки човек - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746

Има тънкости и аkо това е вярно - http://lambo.blog.bg/politika/2012/06/01/mango-gerberite-plashtat-detski-samo-na-ciganchetata.961922 значи трябва закон : до 2-3 деца има социални помощи и точка ,и ако ги е страх политиците се решава с референдум - бълг.граждани/данъкоплатци/ да кажат.



цитирай
29. x1111 - Тест: Става ли от Вас либераст/т...
22.01.2014 22:59
Тест: Става ли от Вас либераст/толераст?

http://forum.vestnikataka.bg/index.php?topic=36189.0
............
За всеки отговор "А" получавате по 1 точка, а за всеки отговор "Б" получавате 0 точки.

Резултати:
13-16 точки - Поздравления, имате всички данни да станете лидер на Реформаторския блок или председател на Българския хелзинкски комитет!
9-12 точки - Имате потенциал, който обаче трябва да развиете, ако държите да се реализирате в сектора на соросоидните организации и дясно-либерастките партии!
5-8 точки - Наясно сте с някои от основните принципи на либерастията, но има още много да учите, за да станете истински либераст!
0-4 точки - Навярно сте ксенофоб или фашист! :))))
цитирай
30. krizata - Сталинская корпорация:
23.01.2014 10:26
http://www.stoletie.ru/vzglyad/stalinskaja_korporacija_280.htm
цитирай
31. atanasio - Да припомня как се спасяваха бан...
23.01.2014 23:32
Да припомня как се спасяваха банките в ЕС

ЕЦБ дава 1 трлн.евро с 0,75% лихва на частни банки които купуват държ.книжа с 4-5% лихва.- http://darikfinance.bg/novini/85651#comments

Още едни професор - http://www.webcafe.bg/id_261861932

В САЩ поне ФЕД директно купува държ.книжа - отделна тема е ,че ФЕД противоречи на Конституцията на САЩ - http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/05/15/federalniiat-rezerv-chastna-evreiska-mashina-za-pechatane-na.954184

, и кои са собствениците на ФЕД - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764


Пиша това защото съм провокиран от изказването на - http://darikfinance.bg/novini/104023#comments
цитирай
32. atanasio - Това което искам да кажа
25.01.2014 07:41
И проф.д-р Кръстьо Петков го каза хубаво тук - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746

,че не може каквото било-било и всеки да се спасява в смисъл който няма пари да умира - естествено прогресивно със семейно облагане и данък лукс за мин.базов доход в смисъл да се гарантира физическото оцеляване на всеки човек

Става въпрос за финансови престъпления в огромни размери - 14 трилиона от данъкоплатците за спасяване на банките и 8 трилиона откраднати чрез манипулациите на ЛИБОР ,и т.н. има още много

На фона на тези измами сега данък лукс и прогресивно облагане е нищо.

Сега ''национализацията'' не е като 1944год. - просто данък лукс и т.н. прогресивно облагане до забрана на ошфорки

Проблема е ,че хората се манипулират и нямат достъп до информация в смисъл в ''океана'' от информация много трудно се пресява важната и истината.

В 21 век ''Априлското въстание'' е референдуми ,петиции и т.н. конституционни права и силно гражданско общество и тук почват проблемите защото хората нямат познания за нещата.

Не може просто да се иска оставка и нови избори

Например Украйна сега просто се прави референдум и имащите право на глас(суверена) казва защото 1%(малцинството) не е достатъчно

У нас юни миналата година протестираха 30 000 но това са само 0,5% от имащите право на глас и бяха прави но чак оставка сега е пресилено защото няма време в смисъл България е в национална катастрофа

Освен нац.катастрофа идват 3 планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

Трябва план ''Б'' макар ,че евразийският съюз е решение до някъде - http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/24/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7/

Не може у нас 80% от хранителните стоки да са внос

незнам колко от хората разбират и отделно как да се избегнат 3-те планетарни катастрофи - ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕГНАТ

цитирай
33. atanasio - Трябва да кажа повече за ФЕД
25.01.2014 10:45
За хората които незнаят

ФЕД е противоконституционен - http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/05/15/federalniiat-rezerv-chastna-evreiska-mashina-za-pechatane-na.954184

, и кои са собствениците на ФЕД - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764


По същество ФЕД притежава около 9-10 трилиона от дълга на САЩ и лихвите се плащат от данъкоплатците тоест ако лихвата скочи с 3-4% САЩ фалират защото само лихвите ще станат 1 трилион

Но ако се национализира ФЕД няма значение колко ще е лихвата в смисъл тя ще отива за бюджета и знам ,че около 5,5 трилиона от дълга се държи от чужди държави и няма да стане като 1981год. - 19%

Аз търся начини как да се избегне финансовата катастрофа и според мен това е един от начините - долара остава световна валута но с международни одити и национализация на ФЕД

За мен това е най-добрият вариант защото не може да се отрече прозрачността - http://www.usdebtclock.org/#

ЕС и Китай могат да претендират ако имат прозрачност и т.н.

Чакам някой да даде предложение за други варианти как да се избегне финансовата катастрофа
цитирай
34. atanasio - Г-н Хитов
25.01.2014 11:11
,и вас ви питам как да стане тоест какво ще кажете за моето предложение

Какво като ФЕД печата и купува ДЦК ,не че имат друг избор защото ще скочат лихвите и тъй като това не може да продължава вечно просто се национализира ФЕД.

Просто няма друг вариант или ще ги стрелят - http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=170

Според мен това е най-добрият вариант за да се избегне хаоса и войни

ФЕД може да се национализира и въпроса е до колко е добро предложението на Доминик Строс-Кан като шеф на МВФ за Централна банка върху централните банки в света по подобие на Федералния резерв и защо веднага му спретнаха изнасилване ,и всички документи по въпроса изчезнаха от публичното пространство практически моментално

Нещо като ЕЦБ но на световно ниво тоест Световна централна банка - не твърдя ,че това е най-доброто

Елън Браун,САЩ -
Президент на Публичния Банков Институт го е казала хубаво - http://www.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm

Според мен и познанията които имам светът сега се нуждае от световна валута и вързан за нея петрол и ако ФЕД - САЩ позволят межд.одити - долара може да остане световна валута.Светът се нуждае от световна валута и вързан за нея нефт

Светът се нуждае от световна валута и вързан за нея нефт - за да се извърши трансформацията на транспорта и енергетиката защото идват 3 планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

Аз говоря за принципи в смисъл ,че трябва да има правила и закони еднакви за всички държави с тотална ПРОЗРАЧНОСТ ,и световна валута с вързан за нея петрол ,и счетоводни стандарти на МВФ

За България е отделна тема като макро и микро икономика и сенчеста





цитирай
35. atanasio - Коментар специално за г-н Фъртунов
25.01.2014 11:13
по повод последното му предаване на 23.02.14год.

Обадих се в ефир и трябва да посоча източниците на информация за да подкрепя твърденията си ,че почти всички бъркат тоест има нефт за не повече от 20год. опирайки се на изказванията на бивши директори на ОПЕК ,ШЕЛ и директор на енергиен отдел в ЦРУ след 3 минута тук - http://www.youtube.com/watch?v=0dMzS1KRqpM&list=SPB4350B36A64F0F90

- ''през 1985год. за да увеличат износа си страните членки на ОПЕК са излъгали за запасите си от нефт.''

Да уточня ,че когато казвам има за 20год. имам предвид сегашната консумация плюс прогнозите за увеличаване на потреблението на нефт

Още източници - http://profit.bg/news/Naj-golemite-strani-proizvoditelki-na-petrol-/nid-90529.html
общото количество е около 905млрд.барела делено на 32млрд.барела годишно потребление = имаме за 28 години

тук - http://profit.bg/news/Naj-golemite-petrolni-nahodishta-v-sveta-/nid-83174.html
е по-страшно защото лесният за добив петрол е около 132млрд. барела.

ExxonMobil оценява известните в момента световни резерви на около 180 милиарда тона = около 900млрд.барела но колко е лесно достъпният.
И защо застреляха шефа на ExxonMobil - в края на статията - http://snaiper-bg.net/2012/10/nevizhdano-amerikanski-dana-koplattsi-zavedoha-isk-za-43-triliona-dolara-sreshtu-banksterite/#ixzz2bGEVzS8J

Тук - http://www.dokumentalni.com/?p=2695
след 8-та минута се казва за залежи от 37млрд.тона нефт което е грубо около 200млрд.барела което ми дава надежда ,че има около 400млрд.барела евтин/леснодостъпен нефт тоест до 2025год.

Трябва да се почне веднага трансформацията на енергетиката и транспорта ,и икономиката за работа без нефт защото има минимум 15 год. технологично време ,и не може да стане на 100% тоест не може без нефт на 100%

Това са фактите и ако не се вземат мерки ще има милиарди жертви но по-важното е ,че може да се извърши трансформацията



цитирай
36. atanasio - Проблемите са много
25.01.2014 20:48
- 47% от всички съществуващи в света дейности, в следващите двадесет години ще могат да изпълняват роботи - http://30dumi.eu/2014/01/bogatashite-i-tehnite-roboti-sa-gotovi-za-unishtozhenieto-na-polovinata-rabotni-mesta/

Най-елементарната мярка е намаляване на работният ден за да има работа за всички

Следва тоест веднага трябва минимален базов доход за гарантиране на физическото оцеляване на всеки човек

Пари има и просто не са правилно разпределени и по-точно това с не питай от къде ми е първият милион не върши работа

Откраднаха 8 трилиона с манипулациите на ЛИБОР и ги глобиха 15 милиарда

Пари има за всички в смисъл да се гарантира физическото оцеляване

Отделно в развитите държави се изхвърля 40-45% от храната

Естествено хората трябва да променят навиците и да бъдат морални

Става въпрос и за сериозни трансформации на енергетиката и транспорта и не съм съгласен много ,че 47% от работните места може да се роботизират

4 часа работа са достатъчни ако не крадат и естествено смяна на системата защото ''Почти 30 години светът се е возил на кола с повреден двигател. Неговата подмяна означава принципно изменение на всички институции в икономиките по света, изградени за последните десетилетия.Това не е рецесия, това е системна криза.'' - http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza,92906/

Положението е много сериозно и става въпрос за радикални промени за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

Национализацията на ФЕД е най-малкото и елементарно

Незнам дали може да се разчита на политиците да се справят с проблемите - трябва да се намесят учените и т.н. експерти

Няма време за хитруване защото колкото по-рано се започне трансформацията толкова по-добре в смисъл тъй като не може да се откажем на 100% от петрола и газта трябва да си оставим за повече време

Чел съм експертни мнения ,че до 70-90% от енергийните нужди може да идват от слънце ,вятър и т.н.
цитирай
37. atanasio - Ядосвам се защото всичко се знае и технологиите ги има
25.01.2014 21:35
80% от топлата вода за къпане и т.н. битови нужди и отопление може да идва от слънцето и в Дания се строи - http://www.stateofgreen.com/en/Solar-and-other-renewables основното е изолирани съдове за съхранение на топлата вода.
Тоест Топлофикация и там където има централно отопление да се нагрява водата за къпане и отопление със слънце и за по-бързо става с лещи - http://e-vestnik.bg/5609
Другият начин е децентрализирано на покрива колектори следящи слънцето http://integral2005.com/ но централно е по-ефективно и става за парници за зеленчуци освен за Топлофикация.

Шефът на отдела за възобновяема енергия към Международната енергийна асоциация (IEA) – Paolo Frankl : „Половината от енергията, използвана в света, е предназначена за получаване на топлина,това е повече от необходимата енергия за транспорта и електроенергията''

Казано просто е ''престъпление'' да се загрява вода с ток и газ за битови нужди и отопление като може със безплатна слънчева енергия.

Енергийната ефективност е отделна тема - топлоизолация и т.н. начини за пестене на енергия

Най-евтиният и екологичен транспорт са електрическите влакове тоест Европа трябва да е опасан с ЖП-линии и контейнерите се вземат с ел.камиони както сега се взимат от пристанищата и не че мащабите на международната търговия ще се запазят.

Има много подробности и детайли и технологиите ги има ,и просто трябва да се побърза тоест веднага трябва да се мине на ВЕИ и ел.влакове за да останат повече запаси от изчерпаемите енергийни източници(нефт,газ,въглища,уран)



цитирай
38. atanasio - Г-н Хитов
26.01.2014 20:32
Днес г-н Фъртунов направи добро предаване и се изненадах ,че Лари Самърс екс фин.министър на САЩ е говорил за отрицателна лихва по идеите на Силвио Гезел

В блога на г-н Фъртунов под коментар №4 коментирах - http://valentinfortunov.com/wordpress/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-news/#comment-24229

Но искам да допълня ,че трансформацията на финансовата система не е проста работа и национализацията на ФЕД на първо време е добър ход - ФЕД притежава около 10 трилиона в ДЦК и лихвите се плащат от данъкоплатците тоест като стане държавна банка лихвите пак си остават във бюджета и чуждите държави притежаващи 5,5 трилиона от дълга няма да се сърдят

Ако САЩ позволят международни одити на ФЕД може долара да остане световна валута засега за да се извърши трансформацията на финанси ,енергетика ,транспорт и икономика

Тотална прозрачност и правила,закони еднакви за всички държави плюс счетоводните стандарти на МВФ и т.н.

Гледаме какво става с еврото и Италия може да се оправи ако имаше собствена монетарна политика ,и отделно кой спазва простото правило до 60% държ.дълг и до 3% дефицит.

Положението е много сериозно - даже страшно

Това което си мисля е ,че колкото повече хора знаят толкова по-добре в смисъл научните среди и по-образованите и не подценявам другите хора

Искам ВСИЧКИ ХОРА да знаят ,че има изход от 3-те планетарни катастрофи БЕЗ ВОЙНИ - баз.мин.доход и прогресивно облагане с данък лукс до национализация на ФЕД и държ.банки

И тъй като финансите като наука са по - как да го кажа - правени са ''вратички'' с цел грабеж и т.н. по-важното е ,че има изход :

национализация на ФЕД и постепенно въвеждане на отрицателни лихви по Силвио Газел

И знам за вашето предложение - http://krizata.blog.bg/technology/2009/12/07/koncepciia-za-revalvaciia-na-bylgarskiia-lev-skrita-devalvac.450372

Трябва ''кръгла маса''от учени, експерти но морални в смисъл да имат страх Божий - за да кажат как да стане трансформацията на финансите


цитирай
39. krizata - 33 км железной дороги за 17 дней под обстрелом противника:
31.01.2014 12:27
http://worldcrisis.ru/crisis/1359928
цитирай
40. x111 - до "любомир 33"
01.01.2018 19:33
Подобно на твоите съмишленици-седерунгели и "гербери" и ти си жалък зомбиран човечец,лишен от елементарна възможност да мисли,претегля и съпоставя фактите логически,да не говорим за нещо повече.
цитирай
41. x111 - Превъзходен материал, доктор Х...
01.01.2018 19:34
Превъзходен материал,доктор Хитов!

Благодаря Ви!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825553
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев