Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2014 21:04 - Икономически последици от Прехода за България. Перспективи за развитие
Автор: krizata Категория: История   
Прочетен: 4232 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Доклад, представен в рамките на конференция, посветена на Прехода:
---------------------------

Изходни позиции:

В средата на 80-те години България беше водеща икономика, в рамките на социалистическата система за разделение на труда, със специализация в отрасли, осигуряващи продукция с висока добавена стойност. Тук си струва да се отбележи практически монополното положение, което страната ни заемаше в развитието на новите за тази епоха компютърни технологии (40% от съответните пазари в рамките на СИВ се контролираха от нашите производители); стабилните позиции, които страната ни държеше в производството на специална оръжейна продукция, осигуряващи й милиардни годишни доходи в тогавашни американски долари; възможността за рееспорт срещу валута на петролни продукти; неограничени, от наша гледна точка, пазари за реализация на селскостопански суровини – плодове и зеленчуци, както и на продукти от тяхното консервиране и обработка. Възможностите за усъвършенстване и подобряване на продукцията, които даваха гарантираните пазари за реализация, водеха до върхови постижения във винопроизводството и хранително-вкусовата промишленост, признати от най-големите тогавашни експерти в съответните области.

Важно обстоятелство, което не бива да се пропуска, обаче, е, че тогавашна България беше елемент от система за разделение на труда, която по своите мащаби беше много по-малка от алтернативната система, включваща практически целия останал свят. Още основоположникът на политическата икономия, Адам Смит, е отбелязал, че възможностите за задълбочаване разделението на труда (разбирай за осигуряване на устойчиви икономически ръстове) зависят от мащаба на икономическата система. Преди това, през XVII век натурфилософите са отбелязвали, че ако искаме да установим кой от два града е по-богат, можем просто да сравним количеството на професиите, които се практикуват в тях – наличието на повече занаятчийски дейности говори за по-висока степен на трудова специализация, съответно за по-голямо благополучие на съответната икономическа система. В тази посока могат да бъдат давани много примери: за всички, предполагам, е очевидно, че в едно изолирано от външния свят племе от Амазонка не може да бъде организирано масово производство на трактори, като дори в затворена икономика, наброяваща, например, един милион жители, това едва ли е постижимо. Напротив, при възможност за устойчива реализация на тракторно производство сред широк кръг от потенциални клиенти, едно подобно производство не само е възможно, но е и необходимо за осигуряване на интензивен тип динамика на икономическо развитие за съответната общност.

В рамките на обединението на социалистическите държави от СИВ, имащо съвкупен демографски капацитет от около 350 млн. потенциални потребители (част от които и производители) България беше принудена да въвежда и оперира с технологии (в периода на първоначалната индустриализация - почти изцяло съветски), съобразени именно с наличния резервоар от потенциална работна сила и с равнището на доходите, от което зависи съвкупното потребление на населението. Така например, в много от случаите се предпочиташе да се използват универсални стругове, пригодени да обработват широк набор от артикули, вместо да се върви към специализирани машини, произвеждащи строго ограничена номенклатура в значително по-големи количества, изискваща, обаче, много по-висока степен за разделение на труда, което в условията на СИВ беше невъзможно да бъде осигурено.

Не така стояха нещата в алтернативната западна система за разделение на труда, която със своите мащаби от около 3 млрд. потенциални потребители/производители (точно в този период Китай активно започна да провежда политика към отваряне за глобалните капиталови пазари) беше в състояние да осигурява много по-широко продуктово разнообразие, с гарантиране на по-високи качествени критерии за своите стоки и услуги. Това най-добре се виждаше при сравнение на нашите универсални магазини с недостъпните за обикновеното население „Кореком”-и или в готовността на тогавашната българска младеж да похарчи сума, еквивалентна на месечна заплата, за да се сдобие с контрабандно внесени в страната ни дънкови панталони, носени на запад.

С идването на Горбачов на власт, съветското държавно ръководство започна да преосмисля политиката си по отношение на стратегическите си съюзници (от гледна точка на тогавашната действителност, но не и на сложилите се геополитически реалности – например, в периода на първоначалната индустриализация в България след ВСВ никой не ни е питал дали искаме да въвеждаме съветски или американски технологии за производство) и по-контретно защо трябва на страната ни ежегодно да се изплаща безвъзмездна селскостопанска субсидия от 700 млн. преводни рубли (приблизително толкова американски долари) или Съветите да си затварят очите за откровения реекспорт, срещу валута, на суров петрол, получаван за рубли по цени, нямащи нищо общо с котировките на световните пазари или на оръжейна продукция, чиито лицензи се държаха от Москва и които ние получавахме практически безплатно.

Постепенно, под различни форми, СССР започна да ограничава вноса на едни или други стокови позиции, даващи препитание на милиони български граждани – добър пример в това отношение е тютюневата промишленост, която загуби много от квотите и преференциите си за достъп до съветския пазар или винарската промишленост, която пострада силно от кампанията за борба с алкохолизма, провеждана на една шеста от земната суша по онова време.

Мотивите за подобни решение на Горбачов са разбираеми: защо да се купуват български мотокари, когато западните аналози са много по-конкурентни или да се почива, в задължителен порядък, на българското черноморие, когато плажовете на Испания, Гърция и Турция са много по-атрактивни и привлекателни. В тази ситуация, обаче, страната ни се оказа в положението на отхвърления партньор, настроил целия си стопански организъм към нуждите на определен пазар, работещ с технологиите, осигурявани оттам и напълно интегрирал се в междудържавния стопанския комплекс, чиито основи бяха положени по време на голямата сталинска индустриализация от 30-те години на XX век. Неслучайно от средата на 80-те, в страната ни е направен отчаян опит за капиталови инвестиции в производства, ориентирани към западните пазари, неслучайно и риториката на първите ни ръководители започва да се променя, за да се стигне до откровението на Живков, че „социализмът е едно недоносче”.

В крайна сметка, държавните преврати в източна Европа от края на 80-те, организирани от КГБ на Съветски Съюз, завариха държавата ни обективно неподготвена за осъществяване на едно бързо интегриране в глобалния пазар, доминиран от САЩ – огромни производствени активи (но прилагащи по-ниска степен за разделение на труда от съответните аналози) останаха практически ненужни и неизползваеми, като беше направен палиативен опит този проблем да бъде зачертан чрез бърза и масова приватизация.

Актуално състояние:

Характерна особеност, следствие от взаимодействието между системи, прилагащи различна степен за разделение на труда, е тази че в резултат от това взаимодействие, производствените връзки в по-бедната икономика постепенно се разпадат и освободените ресурси преливат в по-богатия възпроизводствен контур, с което допринасят за неговото по-нататъчно развитие. Тази теоретична постановка добре се илюстрира от опита на страната ни, която за последните две десетилетия загуби около една трета от населението си, при това – основно в трудоспособна възраст и с високи професионални компетенции; напълно бяха разрушени производствени връзки и преустановена деловата активност в почти всички отрасли, в които страната ни имаше вече развит бизнес-потенциал.

Националният стопански организъм започна специализация в сектори (основно нискобюджетен туризъм и зърнопроизводство), прилагащи сравнително ниска степен за разделение на труда и съответно неосигуряващи висока добавена стойност на произвежданата продукция. И тази тенденция е обективно обусловена като различните оперативни програми имат за цел само да нивелират този естествено протичащ, в условия на свободна пазарна икономика, процес и да намаляват негативите, свързани с наблюдаваното обезлюдяване на обширни региони от страната, с деиндустриализацията и с общия социален регрес.

Перспективи:

В условия на задълбочаваща се глобална икономическа криза, за малка страна като България има определени перспективи за промяна на  общото статукво и те са свързани, най-вече, с развитие на специфичен производствен кластър в сферата на аутсорсинга на високотехнологични софтуерни производства. Предпоставките за това са налице: сравнително добри перспективи за развитие на подобни производства в световен мащаб, широко използване на интернет в страната ни, традиции в програмирането и създаването на софтуер, добро владеене, както и цялостно познаване на английски език и англосаксонската култура от населението в средна и млада възраст. Имайки предвид, че едно работно място в секторите на високите технологии мултиплицира до около 5-7 работни места в обслужващи отрасли като туризъм, грижа за здравето и т.н., този сценарий за развитие дава сравнително добра перспектива пред икономиката на нашата страна, при условие, че държавните власти предприемат съответните стъпки за активно подкрепяне на подобна стратегическа визия, гарантираща развитие и растеж в дългосрочен хоризонт.



Гласувай:
6



1. syrmaepon - Да не забравяме науката.
07.11.2014 09:21
Да не забравяме науката.
цитирай
2. krizata - Науката е в трета глуха!
07.11.2014 10:06
Науката е в трета глуха!
цитирай
3. atanasio - Науката е в трета глуха! Повече ...
08.11.2014 10:53
krizata написа:
Науката е в трета глуха!


Повече от всякога сега трябва да се опираме на науките от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон на термодинамиката

''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International - http://greentech-bg.net/?p=2147

При сегашната система ако всички държави имат 3% ръст на БВП ще трябва още една планета като Земята(нефт ,газ) и още 7 милиарда консуматори за да се изкара няколко десетилетия

''Светът – в рецесия или в системна криза? '' - http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/

Положението е страшно защото идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки до 1-2год. - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

В едно изречение е - ресурсно базирана и държавно планирана екологична икономика

Държавно планирана трябва да се обясни малко - частна собственост но със строги регулации и преразпределение

Ядосвам се ,че не се казва ясно от къде ще дойдат парите за публичните разходи/инвестиции/ - http://www.economy.bg/economy/view/15187/Stiglic-i-Lagard-preduprediha-za-risk-ot-recesiya-v-Evrozonata

,и другият нобелист Пол Кругман поне си казва от банките(грешно но честен лобист) - http://darikfinance.bg/novini/110811/%C7%E0%F9%EE+%C0%EC%E5%F0%E8%EA%E0+%E2%E5%F7%E5+%ED%E5+%F1%F2%F0%EE%E8+%E1%FA%E4%E5%F9%E5%F2%EE

Истината е ,че свет.икономисти го казаха на форума в Давос и МВФ си признаха - http://www.dw.de/новите-прозрения-на-мвф/a-17488238

Ако беше само икономиката е елементарно

Моята идея е проста - преразпределение с цел бюджетни излишъци които се инвестират в енерг.ефективност и т.н. инфраструктура за ел.транспорт с прозрачни обществени поръчки или зелени държ.инвест.банки до 1% лихва

ОСНОВНОТО КОЕТО ИСКАМ ДА КАЖА Е ,ЧЕ ТРАНСФОРМАЦИЯТА НА СВЕТА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕ БЕЗ ПЕТРОЛ И СПРАВЯНЕТО С ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ТРЯБВА ДА ПОЧНЕ ДО 1-2год. ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА Е НЕОБРАТИМО





цитирай
4. atanasio - допълнение към коментар №3
08.11.2014 11:38
Трябва да обясня защо катастрофите след 3год. стават необратими

При глобалното затопляне проблема е Арктика и Сибир в смисъл складираните там парникови газове и т.н. съм обяснил - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445

При енергийната(петролна) катастрофа проблема е ,че трансформацията на света за функциониране без петрол има технологично време от минимум 15год. и не може да стане на 100% тоест трябва да си оставим петрол за столетия напред

Доклада на ООН е грешен - http://www.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от световният БВП на година трябва да се инвестира в определени неща за да се избегне енергийната и екологична катастрофи

Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно защо доклада на ООН е грешен - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 и Рокфелерови го признават - http://frognews.bg/news_76750/ но уж заради затоплянето се отказват от петрола

ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685

забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс ,и лихви до 1% по държ.дългове с цел бюджетни излишъци които се инвестират в определени неща - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

за да се избегнат катастрофите

Подробности са как да се инвестират бюджетните излишъци - прозрачни обществени поръчки или държ.субсидии или зелени държ.инвест.банки - http://www.greentech.bg/?p=37754 за санирането и за топла вода от слънцето - http://www.greentech.bg/?p=41529

РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ДЪРЖАВНО ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА и на межд.ниво (ООН и G-20)

Земята може да изхрани 20 милиарда жители но ако няма петрол е особено но може 7 милиарда - http://www.youtube.com/watch?v=E1VlleIzHQY

Парадокса е ,че се изхвърля много храна и над 50% от парниковите газове са от глупости - http://www.greentech.bg/?p=45822

''В доклада от 2010 г. за консумацията на ресурси в България индексът беше 1,8 планети, а за 2008 г. - 1,3.Румъния и Сърбия потребяват ресурси все едно разполагат с 1,5 планети, Европейският съюз - с 2,7 планети, САЩ - с 4 планети, Япония - с 2,35 планети, Русия - с 2,5 планети, а Китай - с 1,2 планети.'' - http://e-vestnik.bg/14675/naselenieto-na-sveta-izyazhda-zhivotinskite-i-rastitelni-vidove/

Буш или Клинтън го каза кратко ''икономиката глупако'' тоест заради икономиката се правят войни и т.н. престъпления срещу човечеството най-много от САЩ за да имат ръст на БВП - ''десетилетия бавно, но вярно, интересите на шест–седем от най-крупните банки на Уолстрийт, на военната промишленост и интересите на нефтените компании фактически извършваха държавен преврат - http://infobalkani.wordpress.com/2014/08/09/вашингтон-заема-мястото-на-третия-рай/

За мен е престъпление и срещу човечеството САЩ (320 млн.) да консумират петрол повече от Китай и Индия взети заедно - http://www.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumira

Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://www.emic-bg.org/news/item/663

Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?! - защото около 25% от БВП на САЩ е свързан с петрола тоест за да не им падне БВП-то вкарват света във войни и планетарни катастрофи

Положението е страшно но може да се оправи ако се почне веднага трансформацията

27% за ВЕИ и енергийна ефективност които си поставя ЕС за 2030год. - http://www.greentech.bg/archives/56389

означава ,че не се взимат мерки за планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

Аз затова преповтарям и пиша навсякъде и защото няма време - имаме 1-2год. за да се почне радикална трансформация на света за функциониране без нефт и за справяне с глобалното затопляне и въобще екологията


цитирай
5. krizata - Михаил Горбачев принимает участие в симпозиуме «25 лет после падения Берлинской стены»:
08.11.2014 13:26
https://www.youtube.com/watch?v=zSxkdZyLtPQ#t=1545
цитирай
6. x111 - "в сферата на аутсорсинга на ...
09.11.2014 14:59
"в сферата на аутсорсинга на високотехнологични софтуерни производства."

При положение,че съществуват Китай,Индия или Индонезия,които притежават неизчерпаем трудов висококвалифициран ресурс в областта на софтуерното програмиране,подобна перспектива за България ми се вижда нереална.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825561
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев