Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 00:45 - proffalion - Краят се вижда ....
Автор: krizata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4641 Коментари: 9 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте г-н Хитов, от близо две години следя блога ви редовно и мога да кажа от гледна точка на непрофесионалист в областта, че съм съгласен почти изцяло с вашите анализи на ситуацията в "нашата" (вече не я чувствам такава) държава и света, само не мога да съм дори в минимална доза оптимист, че предлаганите от вас мерки могат вече да се случат дори при най-добро желание на властимащите. И без да искам да ви засегна бих ви сравнил с Рицаря на Печалния образ. В началото на така наречения преход имаше един идиом – чугунени, бетонни и пр. глави, с който т. нар. демократи наричаха всички имащи смелостта да противоречат на праведната (ултралиберална) идеология, сега вече това определение с пълна сила се отнася за тях. Те имат наглостта да твърдят (в световен мащаб), че клин–клин избива или иначе казано разрухата причинена от неолибералните им упражнения се лекува с още по-голяма доза от същия илач.
Дори в момента Б.Б. да обърне внимание на вашите думи, мислите ли че някой от Брюксел и Вашинктон ще му позволи да прави каквото реши, всички сме свидетели на безпрецедентната наглост, с която посланик У. Уорлик си позволява с менторски тон да се меси по всякакви въпроси от газопроводи до ГМО, същото се отнася и до всевъзможните ЕС бюрократи (имащи мнение доскоро и за формата на краставиците), но нека все пак да предположим, че ни се позволи някаква самостоятелност в решенията и какво тогава ..... Всички знаят колко е трудно и бавно да съградиш къща и колко бързо може тя да рухне, особено ако ти помагат всевъзможни доброжелатели копнеещи да ви видят бездомен. Е, ние вече свършихме тази глупост съборихме си (не особено красивата) къща, като за стимул ни даваха да гледаме картинки със замъци и подредени предградия, е оказахме се на улицата и сега е ясно, че освен като прислуга няма как да видим на живо това от картинките (1 млн. емигранти ). Тези от обитателите на къщата , които са непригодни или несъгласни да влязат в отредената им роля биват редовно насърчавани да се дърлят помежду си и да търсят вина за незавидната си участ в останалите обитатели на бившата ни къща. Вече всички са убедени, че общо спасение няма и всеки търси решение за себе си, който може пооткрадва каквото е останало, който може загражда парче от общото и го обявява за продажба, който по една или друга причина е решил да живее честно е поставен в ролята на митичния Сизиф да бута камъка по склона до смъртта си. Последното преброяване (доколкото може да му се вярва) е едно трагично потвърждение на думите ми, макар да съм убеден, че нещата са още по-черни. Всичко вече е загубено, затрихме (не особено ефективното, но все пак живо) селско стопанство и голяма част от селата покрай него, продадохме машините и нарязахме за скрап голямото болшинство машиностроителни и химически заводи, допуснахме да ни налагат всякакви изгъзици в енергетиката водещи до повишаване на цената, а от там и до допълнително оскъпяване на продукцията на оцелелите по някаква случайност предприятия. Останалите без препитание работници се разбягаха по целия свят и едва ли някога ще се върнат макар голяма част от тях да си мислят обратното. Разрушаването на социалната инфраструктура (здравеопазване, образование, култура ) в малките населени места създава положителна обратна връзка и допълнително засилва процесите на обезлюдяване и т.д. и т.п. (както обича да казва М. Л. Хазин).
Иначе казано в сегашната ситуация дори и Й. В. Сталин не би могъл да се справи. Няма бъдеще за България като самостоятелна държава, нямаме вече никакъв ресурс на който да стъпим за да се изправим, нито природен нито човешки. Ако е някаква утеха сега в Либия с бодри крачки са се запътили по нашите стъпки. Кадафи може да има много недостатъци, но мислеше за Родината си и развитието й. След някоя и друга година недоволните сега ще проклинат съдбата си, като нас.

P.S. Това беше един разтърсващ коментaр (по
предишен постинг), който не можех да не публикувам отново. Благодарности за автора му!



Гласувай:
13



1. krizata - Въпреки дълбоката болка от думите ...
11.04.2011 00:46
Въпреки дълбоката болка от думите Ви, аз вярвам в обратното - че все още нищо не е изгубено, напротив - глобалната криза ни дава уникален исторически шанс да си възвърнем предадените позиции и да продължим напред с гордо вдигнати глави.
Причината да мисля по този начин е проста: Пътят, който изминахме в последните двадесет години е предстоящата за преминаване траектория от т.н. "развити страни", ни повече, ни по-малко.
От нас се иска само да се възползваме от ситуацията!
Е, някои може и да не дочакат(ме) "слънчевото утро", но днес ние (българите) така или иначе "се топим като ланшния сняг" (или напускаме родината си безвъзвратно, което от гледна точка на Отечеството е същото).
Така че "какво тук значи някаква си личност", когато става въпрос за бъдещето на нашите деца и на обитаваната от тях земя?
Или не съм прав?...
цитирай
2. silencemurmur - ... мислите ли че някой от Брюксел и Вашинктон ще му позволи да прави каквото реши.....
11.04.2011 04:25
Не трябва да се казва "не" преди да се опита дали може. Това е народ, който може да се труди. И българите имат пълното право да се възпротивят на Вашингтон и на Брюксел и на който да е. Те са у дома си!!! Господарите в България са българите. Може всеки посланик и чудж сладкодумец да се изгони щом не се държи като гостинин. Кадафи и сега Мубарак и йеменитският президент и сириецът и китаецът и ираницът и авганистаницът и абиджанецът и още други не са съгласни да се кланят подчинено пред западните акушери на западно фасонирана демокрация. Пресата ни казва, че са лоши и крадци на народните блага. На място не сме били. Истината на място не гледаме в очите. Тези упорити вироглавци казват на нахалните гости: Не! Ние сме свободни да правим в къщи както е добре за нас. Грижете се за човешките права в собствените си страни. Оправете бедността на вашите населения. Оправете вашите си здравни системи. Ние не ви каниме да дойтете от хиляди километра да се грижите за нас. Никога не бихте допуснали ние да дойдиме у вас и да се грижиме за болните ви проблеми.

Току-що исландците с референдум казаха: Банковите щети на чужди клиенти не плащаме от нашите пари! Край. Точко по въпроса. Техните проблеми не са наши. Техните грешки не поправяме от данъците ни.

И така трябва да е навсякъде по света с наглостта на евро-американските хиени. Да се отрежат заемите. Да се отрежат плащането на лихвите. Да се отрежат дълговете. Норвегия е на първо място в света като пример. Плати си дълговете и с национален фонд от петрол и газ се грижи за социалната осигуровка на идващите поколения. Има примери и сигнали, че всеки народ може с правата си в ръка да се бори против неправните модерни озурпатори, ръгнали да "бесят и колят" с усмивка на уста каквото не им плаща по света. Заплашват с парите си, но са бедни. Иначе не биха търсили извън империята си нови пазари и суровини.

цитирай
3. silencemurmur - ...............
11.04.2011 04:26
Каквото е счупено, не може да се кити. Но нови грънци могат да се оформяват. И в тях да се вгледа България. С тях да почне да прави нещо положително, оптимистично, възпламеняващо сърцето. Има пътища. Има начини за действие. България не е свършила.

България има своите предимства. Може да изгради селско стопанство. Храната става скъпа и ценна. Коридор е за енергийни пътища. Може да развие мултитуризъм. Може да изгради микротехника. Да национализира всички вече продадени заводи и земи. Да ги използува за собственото си производство. Работните места да са първо за българите. Има много специализирани българи в чужбина, които се препитават с ниско платена работа, без да упражняват професията си там. Насочено да се притеглят обратно в България. Да работят за социалното благо на държавата. Частната търговия да е достъпна за средните и малките предприятия. Локалното производство може да са камъчетата за националния износен пазар.

Не е право да се отпуснат раменете и да се каже: Не. Не е възможно. От къде започна изоставения Китай преди 1990? Къде е сега? Трябва дисциплина в работата и работа, за да стане нещо от това, що е на лице като сурова материя. Възможно е.
цитирай
4. анонимен - Ужасно точен постинг. Като тежк...
11.04.2011 08:18
Ужасно точен постинг. Като тежкокалибрен снаряд е за мен. Учудвам се, че все още има хора, които не виждат очевидната истина и продължават да живеят в розовите си сънища. Една колежка дори ми каза, че сега било много по-добре, защото всеки можел спокойно да емигрира и да се спасява другаде?!?
цитирай
5. pagan - Не го познавам този "proffalion",
11.04.2011 09:36
но според мен или е пълен профан или комунистически манипулатор. Мисля, че по- скоро второто! Защото обезверяването също е форма на манипулация! Нищо ценно не е разрушено! Защото ако беше действително ценно, комунистите щяха да го "приватизират" (Това е дума с която се дефинира официално легализирана кражба!), виж случая с "Кремиковци",- комбинат, който дори МИЛИАРДЕРИ не можаха да направят печеливш! Защото на машините пишеше "УЗТМ 1917 год." Все едно баба на 100 години да учи за програмист! Освен това сега виждаме, как сега собственици на 100 декара примерно не могат да се оправят с управлението им, камо ли алчен и мързелив комунист да управлява ТКЗС с 5000 или повече! Да- този "proffalion" е именно "бетонна глава", защото разсъжденията му са толкова и такива, каквито биха били и в главите на паметниците на съветската армия и на "Альоша" в Пловдив!
цитирай
6. pagan - до wladimir
11.04.2011 15:48
Изглежда бръкнах в гнездото на осите, защото на 2- 3 мои изречения ми се отгаваря с цели 5 коментара пълни с неверни твърдения, "цитати", "мнения" и "разсъждения",- типичен подход при манипулация!
1)Не съм лаик, защото съм работил години в Кремиковци;
2) Не зная кога е построен УЗТМ и не ме интересува.Просто съм виждал с очите си този надпис върху валци в ПСВ (производство студено валцоване).
3) Не съм нито расист, нито "езичник", нито имам някаква сметка да лъжа.
4) Не ме познавате въобще, за да твърдите, че съм такъв или инакъв, нито от предишния ми коментар си личи.
5) Никъде не съм казвал, че сме некадърни или нямаме качествени мениджъри
6)Ефтината кремиковска стомана е "ефтина", заради ефтиния труд, не поради напреднала или напредничава технология
7) "Най- добрата лъжа е най- близката до истината"- Има и доста истини в последвалите коментари добре преплетени с "цитати" "отчети" и твърдения от времето на социализма. (Също манипулативен подход)! И т.н., и т.н. Не смятам да оборвам всяко едно твърдение, "цитат" или изречение, защото казах това, което мисля.
Не е необходимо, а и не съм писател, просто МИСЛЕЩ човек!
цитирай
7. krizata - За състоянието на американската икономика:
11.04.2011 16:23
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/money-problems-that-never-seem-to-end-25-reasons-to-be-absolutely-disgusted-with-the-u-s-economy
цитирай
8. krizata - Това вече е прекалено! ...
11.04.2011 20:41
Това вече е прекалено! ...
цитирай
9. pagan - Колкото до http://apostapostoloff.blog.bg
11.04.2011 21:55
Влезте в блога му но внимавайте, докато четете да не получите инфаркт от смях!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3843981
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев