Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2012 12:41 - Какви ги Бойко свърши през трите години мандат?
Автор: krizata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3324 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 06.10.2012 23:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Факт е, че когато звездата на Бойко Борисов изгря, за голяма част от обикновения народ той беше последната отчаяна надежда за излизане от перманентната криза на прехода! Някои направо го боготворяха, защото виждаха в него онзи съвременен Ивайло, който с риск за живота си ще поведе обруганото стадо в битка с двуглавата ламя от Вашингтон и Брюксел!

Намериха се и поети-мечтатели, които спретнаха оди на радоста от пристигането на Месията! Сладкогласни Орфеевци възпяха Спасителя и още приживе го поставиха редом до най-големите ни национални герои! Дори в учебниците по история го изтипосаха, бленувайки чутовни бъдещи подвизи от простоватия бански селянин!

Оказа се, че той милият, излезе най-обикновен шмекер (да не се бърка с агента под прикритие от популярния сериал), бленувал единствено да осъществи мечтите си от детството: например, да лети с военни самолети, да си похапва печено между две рязания на лентички или просто да рита с момчетата от махалата, напук на останалите, които по това време трябва да се потят на работното си място.

Не знам кой беше казал, че държавата е на автопилот! Не е вярно! Автопилотът поне има някакви зададени верни координати, а в нашия случай държавата се движи със затворени очи и хал-хабер си няма в каква посока се е запътила и дали въобще ще стигне до някаква хипотетична крайна точка!

То не бяха големи напъни за велики дела! Най-напред са бутахме да влизаме в еврозоната и в тази връзка, да свиваме дефицитите си до дупка, в условия на страшната глобална криза! За тази цел започнахме поголовно да късаме от разходите и да прее.аваме, компаниите с държавни поръчки .

Резултатът е известен: междуфирмената задлъжнялост хвръкна до небесата и заради простия факт, че след като държавата не си плаща масрафите, защо Сулю и Пулю ще си ги плащат? А и от къде?

По-късно далаверата с еврозоната се разсъхна, но пораженията останаха да висят на шията на народа, под формата на още няколко стотин хиляди обезверени безработни, разбрали, че за пореден път са прекарани и то с кеф!

Е, единственото, макар и малко, удовлетворение в този полов процес беше фактът, че все пак едно е да те оправи такъв мъжкар като Боко Тиквата и друго – някакво журналистче като нежния Станиш, за когото дори не се знае със сигурност каква резба предпочита!

Впрочем, по въпроса за еврозоната бях категорично против още в самото начало (добре, че го има този блог, та всичко да документира), но едва ли мога да храня илюзии, че някой ме е послушал, въпреки че по онова време често се изказвах на разни партийни събрания, всявайки смут и ужас сред иначе примерните партийни последователи на Вожда.

След това дойде аферата Шенген! И там напъните бяха колосални, въпреки че лично аз не виждам абсолютно никакъв смисъл да се пъхаме в нещо, което буквално се раздира по шевовете! Да си припомняме ли безкрайните талази от емигранти, „ощастливили“ Европа след организираните и от нея „революции“ покрай южната част на Средиземно море!

Добре, че някакви отворковци от Холандия ни отрязаха крилете на устрема, така силно струещ от обезумелите лица на нашите блюдолизци, смятащи, че страшно ще се харесат на брюкселските чиновници, ако докарат страната ни до лелеяното членство! И тук работата се разсъхна! И слава Богу!

Безспорно, най-голямо шоу се развихри покрай сагата с мирния атом в Белене! Така и не разбрах защо още в началото Вашингтон и Израел не ни предупредиха, че „я сте построили Белене, я сме ви бомбардирали“ по светлия пример на един Иран, да речем!

И действително, откъде-накъде някакви аборигени от Балканите ще си мислят, че могат да развиват ядрена енергетика (нали Козлодуй почти им закрихме), когато на тезгяха стоят за продан „зелени“ мощности за милиарди, които така и няма на кого да вточим, заради евтиния атом!

Все пак, битката на енергийните лобита не спря да се разраства с всеки изминал ден, като в държавата ни дори беше обявен референдум за това, да я има или не пустата му ядрена централа!

Гледам отстрани и им се чудя! Ясно е, че за да знаем, ще ни трябват ли нови ядрени мощности, трябва преди това да определим какво ще правим с нещастната ни държавица!

Ако продължим както сме я подкарали: т.е. да се превръщаме в бардака на Европа, тогава никакви електрически крушки не ни и трябват – колкото по-сумрачно, толкова по-добре върви бизнесът на Слънчев бряг и Банско!

И обратно, ако на някоя луда глава са му влезли щури бръмбари да възстановява миналото икономическо величие на изстрадалата ни Родина, тогава сигурно една втора централа няма да ни е излишна!

Но е факт, че и сега имаме бая енергийни мощности за износ, което показва, че с икономиката съвсем сме я закъсали! Да си спомним, че преди година държавата ни стигна до този срамен факт частното потребление на електричество да изпревари това на стопанските субекти!

Да пропуснем ли, че по време на мандата фактически фалира БДЖ! Ясно е, че след Кремиковци, което преди това хвърли топа, за железниците оставаше алтернативата само да кретат на доизживяване, но е факт, че в процеса на тяхното окончателно погребване се случиха твърде съмнителни премествания в посоки, стигащи чак до Босфора, че и по-нататък!

Много се кефи Боко от това, че сме били хванали бая дрога по границите и това се признавало от нашите евроатлантически партньори! Досега не съм виждал на живо истинска дрога, но като се ориентирам по изявите на разни откачени телевизионни звезди си мисля, че едва ли са го закъсали откъм тази част, но това е въпрос, който не разбирам, затова не го коментирам повече!

И стигаме до най-важното - стопанското развитие, за което колкото се говори, толкова не му се обръща никакво внимание! Не можем да не започнем с прословутите европейски фондове! Няма да обръщаме внимание на злостните слухове, че Европа фактически ни била отрязала от тях!

Само ще припомним един прост факт, че всъщност инструментът на фондовете е един от елементите на все по-явната ни колонизация от страна на транснационалните корпорации, чрез машата в ръцете им: бюрократичната машина на Брюксел!

И наистина, какво по своята същност са т.н. еврофондове и как се образуват те? От една страна имаме едни стотици милиони евро годишни вноски, плащани от едвам кретащата ни държавица в общата европейска хазна и от друга – разни програми, по които можем да се „облажим“ от щедрото европейско финансиране! Друг е въпросът, че досега няма случай, когато в рамките на годината да сме взели повече, отколкото сме дали!

И така, какво се оказва? Щото сме много тъпи аборигени и не знаем как да си харчим парите, Брюксел най-напред ни ги взима, след това много внимателно ни ги дава за едно или друго, без да пропусне да се похвали, че това било израза на общоевропейската солидарност!

На това място обърнете внимание: отпуснатите пари не се инвестират за развитие на крупни производства, за масирано възстановяване на съсипаната ни индустрия, за изграждане на ново чисто българско ноу-хау и т.н.!

Но пък се пръскат за изграждане на трансевропейски магистрали (по които се движат транзитните потоци през България), за някакви временни трудови заетости, за псевдо социално и етническо сближаване (кое е първо: битието или съзнанието?), за преоборудване на производството изключително на базата на чужди технологии, носещи печалби единствено на някакви външни за нас транснационални предприемачи!

Сигурно сте забелязали, че първата работа на успешно получилия грант е да се обзаведе с нов луксозен автомобил, да си замени офис оборудването с някакво лъскаво и тежкарско, но във всички случаи едно е сигурно: сред тези покупки на „щастливците“ няма да намерите продукт на местната ни промишленост, пък бил той дори един матрак или прословутите велосипеди от Ловеч, с които така идиотски се гордее финансовият ни цербер!

За неразбралите повтарям очевидния извод: еврофондовете са инструмент на колониалната политика на метрополиите, чрез който все по-успешно се насочват финансовите потоци в посока, удобна за онези, имащи интерес да пласират стотици милиони на нашия скромен и наивен, но признателен български пазар!

Какво да говорим за същинската икномическа политика на правителството, когато нея просто я няма?! Преди повече от три години, предлагах какво ли не (виж  това и това, и това има и още, но какво от това)! За съжаление, времето си изтече абсолютно безполезно! А за това време можехме да извършим много неща!

Можехме да не позволим новите 400 хил. да останат на улицата без препитание и дори да съкратим количеството на старата безработица! Можехме да върнем голяма част от икономическите ни емигранти или поне активно да стартираме този процес! И което е невероятно: можехме дори да получим имиграция от страни, които довчера са били наш пример за благосъстояние на населението!

Но всички шансове на съдбата бяха профукани! А такива наистина имахме, защото у нас работят икономисти, които знаеха буквално всяка стъпка на днешната глобална икономическа криза и беше само въпрос на техника да канализираме процесите и да ги използваме за благото на милото ни Отечество, напук на разни „цивилизатори“, възприемащи ни само като източник на евтина женска плът и на слугински персонал за просторните си хасиенди!

Затова пък, нашият единствен и неповторим пръв партиен и държавен ръководител изживя най-вълнуващите си години в своята богата на събития житейска биография! То не бяха присъствия в ложата на Бернабеу за мачове на любимия Реал, то не бяха раздумки с Меркел в кухнята на хотела, то не бяха мачлета и номинации за футболист на годината, не бяха хиляди трапези след тържествено прерязване на поредната лента в четирите краища на Родината, не беше лично водене на свръхзвукови военни самолети, пресичащи страната ни от единия до другия край за броени минути! Живот като на кино!!!

Затова, българино, не трябва да съжаляваш! Не си си губил времето напразно! Ти си станал неволен свидетел на един изключително красив миг от историята на своето голямо Чедо, за което и след векове песни ще се пеят и стихове ще се пишат! Ех, какво като няколко стотици хиляди от нашите съотечественици са си отишли, заради безхаберието на управляващите?!

Ами, така им се пада! Да са се влели в редиците на милата ни властова партия: тогава и постове щяха да получат, и тлъсти заплати с хонорари щяха да трупат, и света щяха да пообиколят, и многомилионни договори да спечелят – е, с леки отчисления тук и там! Но това е капитализмът, който не го може по този начин, да ходи на гробищата, оттам поне никой не е върнат!




Гласувай:
10



1. chavdar01 - ПРЕКРАСЕН АНАЛИЗ.
05.10.2012 13:16
МАЙ ВЕЧЕ ЗА ВСИЧКО СТАНА КЪСНО?!
цитирай
2. krizata - МАЙ ВЕЧЕ ЗА ВСИЧКО СТАНА КЪСНО?!...
05.10.2012 13:39
chavdar01 написа:
МАЙ ВЕЧЕ ЗА ВСИЧКО СТАНА КЪСНО?!


Е, да не бъдем чак такива прекалени песимисти!
Дори един българин да остане, пак има шанс да възроди поруганото ни Отечество!
Поздрави!
цитирай
3. kalini - Никога не е късно, но никой /от дъ...
05.10.2012 15:54
Никога не е късно, но никой /от държавните мъже/ не мисли в тази посока. Защо не се търсят инвестиции от страни, които не са в криза и които биха искали да инвестират в България /все пак сме в ЕС/ като Китай, Бразилия, Индия, ЮАР и други, които имат годишен прираст 5% и нагоре? Защо се мисли единствено за свиване на разходите /тъпия Дянков монетаризъм/. Издигнали сме в култ "балансирания бюджет" /а други държави са съвсем "разбалансирани", като започнем от САЩ и нямат никакво намерение да се "балансират"/. А ние, едни от най-бедните в света сме се хванали за този "балансиран бюджет"?
Лошото е, че която и партия да дойде на власт, нещата няма да се променят съществено. Явно някой или някои не позволяват ние да изплуваме преди "батковците" - развитите държави. Много, много жалко за България.
цитирай
4. krizata - Никога не е късно, но никой /от дъ...
05.10.2012 15:56
kalini написа:
Никога не е късно, но никой /от държавните мъже/ не мисли в тази посока. Защо не се търсят инвестиции от страни, които не са в криза и които биха искали да инвестират в България /все пак сме в ЕС/ като Китай, Бразилия, Индия, ЮАР и други, които имат годишен прираст 5% и нагоре? Защо се мисли единствено за свиване на разходите /тъпия Дянков монетаризъм/. Издигнали сме в култ "балансирания бюджет" /а други държави са съвсем "разбалансирани", като започнем от САЩ и нямат никакво намерение да се "балансират"/. А ние, едни от най-бедните в света сме се хванали за този "балансиран бюджет"?
Лошото е, че която и партия да дойде на власт, нещата няма да се променят съществено. Явно някой или някои не позволяват ние да изплуваме преди "батковците" - развитите държави. Много, много жалко за България.


Държавата ни е в най-страшната външна зависимост за цялата история на съществуването си! Приятелски поздрави!
цитирай
5. samvoin - Напредък в плана "Ран - Ът'. ...
18.11.2012 22:04
Напредък в плана "Ран - Ът'.
Как какво?
Онова за което си беше сложен, си го изпълнява блестящо и по - скоротечно от всички, тоест, той е само параван, правят го двамата негови министри - "парашутисти" и истински колониални администратори и генерал - губернатори у нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3831222
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев