Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2016 23:08 - Да правиш бизнес с отвращение - I-ва част
Автор: krizata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7141 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 23.11.2017 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мое кратко въведение (след което следва твърде подробно продължение)!

Представям на Вашето внимание МОИТЕ спомени за почти цяло едно десетилетие от живота ми, като изрично държа да подчертая, че излагам личната си гледна точка за преживените събития. Моля всеки, който по един или друг начин се припознае, да има предвид това!

Тук съм посочил имената на известни обществени личности, с които по един или друг начин съм имал отношения, или които са изиграли някаква роля в оформяне на моя мироглед (или може би – аз на техния[1]): Кристалина Георгиева, Иво Прокопиев, Константин Тренчев, Ив Малвил, Желю Желев, Стефан Тафров, Светослава Стаева, Михаил Горбачов, Ахмед Доган, Иван Абаджиев, Илия Павлов, Павел Найденов,  Кръстьо Петков, Иван Илиев. Разбира се, има и други подобни личности, но тъй като отношенията ми с тях текущо продължават (за разлика от първата категория), смятам, че не е коректно съобщаването на техните имена.

От гледна точка на днешните добре развити управленски системи много от представените бизнес практики могат да изглеждат на уважаемия читател архаични и прекалено елементарни. Все пак моля да не се забравя, че повествованието върви за един млад човек във времена на първоначално прохождане на новосъздавания българския бизнес, след като в началото на 90-те години от XX век голяма част от действащите стопански субекти (много тях сравнително нормално функциониращи) бяха целенасочено унищожени от „реформаторите на прехода“.

Първи работни позиции като студент

Особена работа е правенето на бизнес. В негово име се налага да вървиш на доста компромиси със своите принципи[2]. На мен обаче ми се наложи още от студентските години да се впусна в неговата авантюра, тъй като алтернативата бе ярко обрисувана от родния ми баща, който още преди аз да бъда приет в университета ми показа, че следването може да бъде възможно само ако намеря начини да се самоиздържам. Това в социалистически условия не можеше да бъде особен проблем (започнах следване през 1989 г.), но скоро България навлезе в своя „демократичен преход“ и постепенно народът започна да усеща на свой гръб всички прелести на дивашкия капитализъм, при който всеки трябваше да се спасява поединично.

Обучението в икономическия институт „Карл Маркс“ започна сравнително спокойно. Началото на учебната година се позабави, тъй като докъм средата на октомври бяхме на бригада[3] в Делиормана.

Най-ярките ми спомени от този първи период на следване са часовете по политикономия на капитализма, които ни водеше една млада главна асистентка – Кристалина Георгиева, която ние, студентите, много харесвахме, а и тя ни отръщаше със същото (поне за себе си мога да го твърдя със сигурност, въпреки че тази взаимна симпатия не се изля в нещо материално-конкретно, както в случая с един наш състудент – Иво Прокопиев, който изгради истинска бизнес империя покрай своята покровителка, и по-късно видна световна политическа функционерка).

Веднага след 10 ноември[4] Кристалина (така я наричахме помежду си) рязко смени преподаването (нещо повече – цялата дисциплина) и докато дойде време за изпит ние преминахме и през основите на икономикса, за който се готвехме на някакви хвърчащи листи, подготвяни в движение от нашата свръхактивна главна асистентка. Това за времето ни изглеждаше супер прогресивно и аудиторията винаги бе пълна по време на нейните лекции. Явно сме имали два семестъра при нея, тъй като постепенно тя започна да отсъства все повече, пътувайки по разни международни проекти, за които след това ни разказваше в подробности. На нейно място идваше една твърде невзрачна колежка, за която вече не си спомням нищо.

Това, което запомних от Кристалина и нейните уроци бе, че ресурсите са ограничени и че те само преминават от едни ръце в други (като подтекстът очевидно бе чии са тези ръце)! Всичко това бе все още в първи курс, когато се изучаваха общообразователни предмети, затова по никакъв начин не споменавам родната си катедра, но за това – друг път. Факт е обаче че нашата специалност (народостопанско планиране), в която при Народната Република се попадаше само с пълен бал, в пазарни условия рязко загуби своята привлекателност и огромна част от моите колеги се „преляха“ в новите, станали изведнъж по-модерни специалности свързани с финансите.

Първата си сериозна студентска работа (лепил съм преди това и витринни стикери за Кока Кола) започнах още в началото на следването (спомнете си дамоклевия меч, висящ със страшна сила над главата ми). Продавач на вестници. Нашата сергия бе до площад Славейков, под едни високи ъглови колони (сега тези колони са „превзети“ от магазина отзад) от другата страна по ул. Раковска. Целта бе софианците от центъра, тръгнали от къщи за деловия си ден, да се спрат при нас и да се снабдят с дажбата духовна храна под формата на вестници и списания за всякакви вкусове. Последното обаче често си правеше шега с нас, защото в стремежа си да повишим разнообразието в предлагането, ние понякога оставахме с нереализирана продукция, която или трябваше да плащаме от джобовете си, или да пласираме извън рамките на работния ден. По този начин ми се налагаше често да обикалям вечерна София с вестници в ръце, в опити да „шитна“ изостанала продукция или пък да бродя из влаковете на централна гара, предлагайки на пътниците[5] занимавка за часовете на пътуване.


Следва тук:
http://krizata.blog.bg/biznes/2009/08/13/da-pravish-biznes-s-otvrashtenie-ii-ra-chast.379411


[1] Както твърди теорията за системите, влиянието между елементите в една система винаги е взаимно (двустранно).

[2] Например, въпреки че обожаваш книгите, трупането на знания и въобще науката, често се налага да пропускаш лекции и упражнения. Това се отразяваше и на успеха ми. Докато средното училище завърших със златен медал, то от следването трябваше да се задоволя едва със среден успех Отличен - 5,71.

[3] Добре платена студентска бригада, поради жестокия дефицит на работна ръка вследствие на Голямата екскурзия на българските турци. Като селянин за мен нямаше значение каква работа ще върша, затова избирах най-тежките участъци, които другите отказваха, по-конкретно – брането на тютюн, където и възнагражденията бяха най-сериозни.

[4] С тази епохална за България дата също свързвам доста спомени.

Бях на първия „свободен демократичен митинг“ на 17 ноември, където за пръв път се говореха публично такива неща, които караха цялата тълпа да стене от едно чувство обединяващо едновременно прикрит страх от последствията да си на подобно място, еуфория от започващото начало и тъга, че времената на еднозначна определеност в живота ни като че ли безвъзвратно си отиват.

След това често слизах до окупирания софийски университет, където вътре пускаха само срещу студентска книжка (гордеех се, че съм от правоимащите), ходех на митинги, шествия и други мероприятия, организирани както от едните, така и от другите политически сили. На едно такова шествие, което тръгна от главния вход на нашия икономически университет в посока центъра бях част от групичка студенти, на които тогавшният лидер на алтернативните синдикати – Константин Тренчев ни обясняваше надълго и нашироко „тънкостите на голямата политика“. В частност, той даваше категорична прогноза, че бъдещият кандидат на опозицията за президент ще е Желю Желев, тъй като той е доста консенсусна и лесно управляема фигура.

[5] Дотогава никой не бе надвил срама си, за да го прави – годината е 1990, зората на пазарната икономика.




Гласувай:
6




1. atanasio - Г-н Хитов
24.09.2016 21:39
Интересна ще е автобиографията но като преподавател в УНСС мисля ,че сега най-важното е да се проумее системната криза тоест да се обяснява на студентите и академичните среди да го разберат ,че трябва нова ''система'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика

Проблема е ,че освен освен финансовата катастрофа идват още две катастрофи(петролна и глобалното затопляне) но може да се оправят ако навреме се вземат правилните мерки започвайки с забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс и временно таван на печалбите и доходите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща

КАЗАНО КРАТКО ТРЯБВА УПРАВЛЕНИЕ ,ПЛАНИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА и теорията на Кейнс,че при растеж трябва увеличение на данъците и лихвите а при рецесия намаление на данъци,лихви и държ.политики за увеличение на иконом.активност и съвкупното търсене за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма е вярно донякъде

''Според Милтън Фридман е напълно възможно да съществува постоянен икономически растеж и ниски нива на инфлацията, всичко което той изтъква като необходимо за това е добра правителствена парична политика от една страна и фискална, и регулационна политика от друга - https://bg/wiki/Милтън_Фридман

Проблема е ,че растежа не може да постоянен а инфлационният е ясен





цитирай
2. atanasio - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
24.09.2016 21:42
Казано кратко като оставим темата за разделението и производителността на труда кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) и глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги.
НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно в една затворена система като Земята трябва нова ''система'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко

Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Бан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната криза - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи''

през 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията. Ако си поставим цели, които укрепват човешкото и екологичното благополучие трябва да се научим да пестим, вместо да продължаваме да преследваме невъзможното – безкрайно увеличение на БВП.

Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна
цитирай
3. atanasio - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
25.09.2016 09:17
в линка съм събрал фактите започвайки с една статия в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE в която е казано добре

Дал съм линк за изследването на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group как расте дългът и БВП

НО ОСНОВНОТО Е ,ЧЕ ОЩЕ 2009год. доцент Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС обяснява за системната криза

Аз попаднах на статия ''Светът - в рецесия или в системна криза'' в началото на 2011год. след като бях силно заинтригуван от една статията ''Къде се провалиха икономистите'' на Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International

и така с годините изучавах икономическата наука ,четях книги ,статии ,и стигнах до изводите ,че освен финансовата катастрофа има още две катастрофи които може да се избегнат ако се вземат правилните мерки тоест затова си позволявам да пиша за да информирам повече хора а те от своя страна да информират още хора ако може като геометрична прогресия за да се опитаме да оправим нещата ,за да има силно гражданско общество което да натиска политиците да вземат правилните мерки.
цитирай
4. krizata - Интересна ще е автобиографията но ...
27.09.2016 22:26
atanasio написа:
Интересна ще е автобиографията но като преподавател в УНСС мисля ,че сега най-важното е да се проумее системната криза тоест да се обяснява на студентите и академичните среди да го разберат ,че трябва нова ''система'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика




Едното не пречи да се прави и другото!

цитирай
5. atanasio - Г-н Хитов
28.09.2016 10:50
Извинявам се ако съм ви засегнал с нещо но съм много притеснен като знам за какво става въпрос ,и че може да се оправят нещата ако се вземат правилните мерки
цитирай
6. krizata - Извинявам се ако съм ви засегнал с ...
02.10.2016 19:49
atanasio написа:
Извинявам се ако съм ви засегнал с нещо но съм много притеснен като знам за какво става въпрос ,и че може да се оправят нещата ако се вземат правилните мерки


Най-добрият подход е да се стараете единствено да оправите собствените дела. В противен случай мисълта за доброто на другите, без последните да са искали или молили да мислите за тях, ще погуби здравето и личното ви спокойствие.
Приятелски поздрави!
цитирай
7. x111 - Дилов-син:"СССР открадна 30 тона от българските златни резерви през 1945 като репарации?!".Досега не са предоставени каквито и да било доказателства
03.10.2016 00:31
Актуалната цена на един тон злато в момента 33,73 млн долара,взимаме тази средна котировка за база,макар тон злато в периода 2006-2010г. да струва два пъти по-евтино.

По данните на руската Централна банка българските работници,строители,служители и прочие ,работили в Русия за периода от 2006 година до 2015 година са превели свежи пари в България на обща сума 3,7 милиарда долара.Или три милиарда и седомстотин милиона долара.Това е официална сума и то по банков път.Колко пари кеш са донесли,не е ясно,но сумата ще бъде още по-голяма.

http://www.cbr/statistics/Default.aspx?Prtid=tg

Ако иска БНБ да отрече официалната статистика на руската ЦБ и да предостави алтернативни данни.

И така, 3,7 милиарда долара делено на / 33,73 милиона долара за тон злато получаваме точно 109 тона и 694 килограма 633 грама злато е изнесено от българските резиденти от Русия в България.

Горното твърдение на Дилов-син няма никави аргументация,аз лично се съмнявам дали в касата на държавата имало и 5 тона злато,а колко "гювеч" получаваше България от Съветския Съюз в еквивалент на хиляди тона злато за да може страната ни за 45 години да извърши гигантски социален,икономически и цивилизационен скок,едва ли си струва да изчисляваме.От 90% кирпичен жилищен фонд с полуграмотно население до производството на изчислителна техника и 90 % масивен тухлен фонд по селата и масивен панелен фонд в градовете.
Любчо Дилов-син е по-добре да не се занимава с икономически въпроси,които просто не разбира.Както казва професор Гиндев:"Преди да се изкажеш авторитетно по даден проблем,задай си въпроса:"А не съм ли глупак?"
Какви "малоумници" били руските депутати не зная,но възпитанието им е такова,че досега нито един от тях не си е позволил да се намесва или да коментира политическото положение в България,да не говорим за избори и.т.н., за разлика от "българските" депутати и други.На българския "елит" отдавна му липсват първите седем години.


цитирай
8. x111 - " — Всичко се дължи на разру...
03.10.2016 01:57
" — Всичко се дължи на разрухата, Филип Филипович.

— Не — съвсем уверено възрази Филип Филипович. — Не. Редно е вие пръв, драги ми Иван Арнолдович, да се въздържите от употребата на тази дума. Това е мираж, дим, фикция. — Филип Филипович разпери широко късите си пръсти, благодарение на което две сенки, приличащи на костенурки, зашаваха по покривката. — Какво представлява тази ваша разруха? Прегърбена бабичка с чепата тояжка? Вещица, която е изпотрошила всички прозорци, угасила всички лампи? Тя изобщо не съществува. Какво подразбирате под тази дума? — яростно попита Филип Филипович клетата картонена патица, закачена нагоре с краката до бюфета, и сам отговори вместо нея: — Това значи следното: ако аз, вместо да оперирам, всяка вечер започна да пея вкъщи в хор, при мен ще настане разруха. Ако в клозета започна, извинявайте за израза, да пикая извън клозетната чиния и същото вършат Зина и Дария Петровна, в клозета ще започне разруха. Следователно разрухата не е в клозетите, а в главите. Значи, когато тия баритони крещят: „Бий разрухата“ — аз се смея. (Лицето на Филип Филипович толкова се беше разкривило, че ръфнатият чак зина.) Кълне ви се, досмешава ме! Това означава, че всеки от тях трябва сам да се налага по врата. И чак когато си избие от главата разните халюцинации и се заеме с метенето на дворовете, тоест с пряката си работа, разрухата ще изчезне от само себе си. Не може да се служи на два бога! Невъзможно е едновременно да метеш трамвайните линии и да се грижиш за добруването на някакви си испански дрипльовци! Това не е по силите на никого, докторе, а особено на хора, които изобщо изостават в развитието си с близо двеста години от европейците и до ден-днешен още не закопчават кой знае колко уверено собствените си гащи. "

"Кучешко сърце"

Михаил Булгаков
цитирай
9. x111 - https://chitanka.info/text/12218/3#textstart
03.10.2016 02:00
" — Контрареволюционни приказки са това, Филип Филипович — шеговито му подхвърли ръфнатият, — не дай си боже някой да ви чуе.

— Нищо опасно — разпалено му отговори Филип Филипович, — никаква контрареволюция. Между другото ето още една дума, която изобщо не понасям. Абсолютно неизвестно е какво се крие под нея. Дявол знае! Та аз казвам: в думите ми няма никаква контрареволюция. В тях има само здрав разум и житейска опитност.

.........
— Как сколасвате, Филип Филипович? — с уважение попита лекарят.

— Навсякъде сколасва онзи, който за никъде не бърза — назидателно му обясни домакинът. — Разбира се, ако започнех да припкам от заседание на заседание и да пея по цял ден като славей, вместо да се занимавам с пряката си работа, никъде нямаше да сколасам. — Под пръстите на Филип Филипович небесно засвири джобният му часовник. — Минава осем. Ще ида за второто действие… Аз съм привърженик на разделението на труда. В Болшой нека пеят, а аз ще оперирам. И всичко ще е наред. И няма да има никакви разрухи…"

"Кучешко сърце"

Михаил Булгаков
цитирай
10. x111 - Друг пък кретен написал гръмко в някакъв си сайт фактор.бг "Русия ограбва България,защото видите ли техните фирми у нас регистрирали малка печалба?!?"
03.10.2016 11:43
Кой да му обясни на този кретен,а и подкрепящите го "умници",че малката печалба или нулевата печалба означава високи разходи,пари оставащи да циркулират в българската икономика,пари увеличаващи оборотите на българските фирми-доставчици на въпросното предприятие,т.нар мултипкликативен ефект за икономиката нараства.
Докато висока печалба за това предприятие
означава плащане на единичен данък печалба,относително ниска ставка,а остатъкът може да бъде изнесен от страната.
Освен това "руските фирми" в България плащат много по-важни и по-големи данъци върху оборота като :ДДС и осигуровки.
Ако има нарушения,то НАП,НОИ и Прокуратурата винаги могат да се замодействат,или "те също са в играта"? То според някои психичноболни хора в тъмносин цвят- България продължава да бъде управлявана от СССР,жалко оправдание за патологичната им некадърност.

Това са елементарни неща,но в България всеки анонимник-кретен може да се изказва "авторитетно" по всеки въпрос, няколко подобни кретена да одобряват такива безумни писаници и най-смешното: още по-големи кретени от разни сайтове и "вестници","телевизии" и пр. да предоставят трибуна на такива умопомрачителни статийки.
цитирай
11. x111 - Кои страни реално са независими и кои са роби?Простичък пример,ако желаете можете да направите превод
06.10.2016 19:43
Восточноевропейская шизофрения-они постоянно ругали СССР из-за своей зависимости,а что получили ...?
--------------------------------------
О какой свободе принятия политических решений,о какой свободе можно вообще может идти речь когда ты добровольно отказываешся от своего суверенитета,от остатки своей независимости,вступая в ЕС и НАТО?!Где тут свобода выбора,свобода собственного мнения ,свобода государственного строительства?!

На само деле страны Таможенного Союза и ЕвраЭС это действительно свободные и независимые страны в отличие от восточноевропейских рабов ЕС и НАТО.
Простой пример: в разгаре российско-турецкой конфронтации и санкции со стороны России,белоруский лидер Лукашенко и казахский Назарбаев свободно встречались с Эрдоганом,развивали экономические отношения с Турцией, а Россия вообще не отреагировала против.
Возможно ли это в ЕС и НАТО без разрешения США?!?Даже невозможно представить подобный сценарий независимой политики,особенно со стороны восточноевропейских некогда борцунов "за свободу".
Россия стала изгоем для НАТО и ЕС и восточноевропейские рабы не могут даже и подумать развивать какие либо связи с ней.

Вывод:Свободная и добровольно-демократическая организация-это Евразийский союз,а не ЕС и НАТО.
цитирай
12. x111 - Продължение на коментар 11
06.10.2016 19:55
И за какво беше цялото врякане преди 27 години?! За да може от едното робство,но поправимо робство ,да попаднем в много по-страшното робство,от което илизане няма.
Казвам "поправимо робство" защото проблемите на социализма са разрешими,в това число и свободното изразяване/можеше да бъде взет югославския вариант и др./,докато дивашките пороци на капитализма са присъщи на природата му,от тях няма отърваване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825884
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев