Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2009 00:00 - Основи на икономическия растеж - (02) За разделението на труда
Автор: krizata Категория: Новини   
Прочетен: 2951 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 04.10.2017 21:07


За разделението на труда

Защо разделението на труда е толкова важно в нашето ежедневие? И как степента на неговото прилагане се отразява на резултатите от усилията ни?

Допреди четвърт век, по време на строителния бум в България, когато практически всяко селско семейство построи своя нов дом, бе честа практика през уикенда на строителната площадка да се събират всички съседи и роднини на вдигащия новата си къща, за да му помогнат с изливането на бетона. Работата започваше в ранни зори, и често денят не стигаше, за да се приключи с бетоновата плоча, при чието изливане разтворът се бъркаше на ръка, та често се налагаше работниците газещи бетона да бъдат осветявани от мощни прожектори чак до полунощ. Естествено, че целият трудоден приключваше със сериозна гощавка, което допълнително скрепяваше връзките между хората, за които бе важно да са уверени, че във всеки момент могат да получат подкрепата на обкръжаващите.

Днес е много по-просто: материалът се поръчва в най-близкия бетонов възел, един-двама специализирани работници се хващат за маркуча на помпата и за два-три часа пресният бетон вече е положен. Сега вече „не се налага“ да се поддържат тесни междусъседски отношения, стига се дотам, че в големите градове в един и същи вход хората дори не се поздравяват. Индивидуализмът напълно измества колективните усилия на някога сплотеното общество. Неслучайно и българите, които посещават страните на запад от нас, също отбелязват, че развитите общества се състоят от индивидуалисти, които като че ли нямат сериозна мотивация да изграждат и поддържат дългосрочни съседски отношения.

Винаги ли, обаче, е било така? Дали в праисторическите времена един самотен ловец е могъл, със своите примитивни оръжия, да се справи с обекта на своя лов, който често е бил по-опасен и мощен от самия ловуващ? В такива условия е било значително по-благоразумно хората да се обединяват в големи семейства, родове и племена, което гарантирало оцеляването в суровите условия на непрестанната борба за съществуване.

Сигурно първите човеци, обитаващи малки групи от по пет до десет члена, също се опитвали да „разбират“ от всичко по малко: да заострят камъни, с които да ровят земята; да плетат огради от клони на дървета; да разфасоват месото на убитото с общи усилия животно; да налагат определени билки върху раните на пострадалите в лова съплеменници, и т.н.

Постепенно обаче при изпълнението на общите работи старейшината започва най-вероятно да наблюдава един „странен“ факт: всички от племето биха предпочели да работят на общия казан с храната, където докато се дегустира вкусното месо, човек може да натрупа още една порция към дневната си дажба. В същото време е било трудно съплеменниците да бъдат убедени, че стрелите за лъковете са не по-малко важни от вкусната мръвка. Затова още в дълбока древност, преди дори още парите и пазарите да са познати на хората, възниква необходимостта от организационен център, който да разпределя вътрешните задължения между членовете на праисторическите образувания.

По този начин постепенно започват да се обособяват и различните специализирани дейности познати днес като професии, като колкото по-мащабна става една организация, толкова по-голямо е тяхното разнообразие.

Ако например един наш съвременник се окаже на необитаем остров, колкото и той да е „образован“ и „компетентен“, единствените умения, които ще са му нужни там, ще са тези, които да му осигурят непосредствено храната, подслона и топлината. Всички останали предмети от нашето ежедневие ще му изглеждат непостижим лукс, който няма как да бъде осигурен с помощта само на двете му ръце, тъй като цялото време ще отива за осигуряване на основните нужди.

Продължение от този линк:
http://krizata.blog.bg/biznes/2017/10/04/.445859




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3826425
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев